Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Αυτόνομη Παρέμβαση (Δελτίο τύπου 25-8-2010)

 Έχουν εξελιχθεί σε επικίνδυνους μεταλλαγμένους βαστάζους της πιο ακραίας νεοφιλελεύθερης επιθετικής ανασυγκρότησης του Κεφαλαίου, σε βάρος του κόσμου της Εργασίας και της Κοινωνίας συνολικά! Τέτοιες βαθιά εξόφθαλμες και ωμές ταξικές παρεμβάσεις δεν έχει γνωρίσει αυτός ο τόπος.
Καθημερινά πλέον και στο όνομα δήθεν της «διάσωσης της χώρας», η Κυβέρνηση προχωρά  και σε μια νέα ρύθμιση βίαιας ανακατανομής του πλούτου, υπέρ του Κεφαλαίου, των Τραπεζών και με ταυτόχρονο στόχο την πάση θυσία διασφάλιση της κερδοφορίας των τοκογλύφων πιστωτών της χώρας, πάντα  σε βάρος του ελληνικού λαού, των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η αιφνιδιαστική χθεσινή κατάθεση της τροπολογίας για τη δήθεν ενίσχυση της «χρηματοπιστωτικής ρευστότητας» με άλλα 25 δις € υπό τη μορφή νέων «εγγυοδοτήσεων», οι οποίες έχουν εξελιχθεί σε πηγάδι δίχως πάτο, που εξανεμίζει ακόμα περισσότερο ακόμα και αυτόν τον τοκογλυφικό δανεισμό του ΔΝΤ και της Ε.Ε.
Την ίδια στιγμή:
  • Δεν κάνουν τίποτε που θα διασφαλίζει την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση.
  • Δεν κάνουν τίποτε που θα βάλει ένα φραγμό στα ολιγοπωλιακά  συμφέροντα, τα οποία έχουν εκτινάξει το πληθωρισμό στο 6% και τις τιμές στα ύψη, κατατρώγοντας το εργατικό εισόδημα
  • Δεν κάνουν τίποτε που θα σταματήσει το μαζικό κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν κινητήριο μοχλό της οικονομίας
  • Δεν κάνουν τίποτε που θα ανακουφίζει έστω και προσχηματικά τη δραματική αύξηση της ανεργίας και την κοινωνική προστασία των ανέργων που πολλαπλασιάζονται γεωμετρικά.  
Η κρίση όντως γίνεται ευκαιρία!
Ευκαιρία για τους λίγους, για το Κεφάλαιο, για τις Τράπεζες, για τους πιστωτές, στο όνομα της δήθεν βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας.
Ο τρόπος απλός: συκοφάντιση, διάλυση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα και των κοινωνικών αγαθών αρχής γενομένης από τις Συγκοινωνίες, ξήλωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας με ενίσχυση του εργοδοτικού μεσαίωνα και κατάργηση των ΣΣΕ και του ΟΜΕΔ.
Για την εργατική τάξη δεν πάει άλλο πια! Μοναδικό τρόπος ανατροπής της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας είναι και παραμένει η οργάνωση της αντίστασης και των εργατικών – κοινωνικών αγώνων. Η πρώτη μας απάντηση πρέπει να είναι μαζική, ενωτική και μαχητική. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε οι μαζικές, ενωτικές και μαχητικές κινητοποιήσεις της ΔΕΘ (11/9) και η Πανευρωπαϊκή Απεργία (29/9), να αποτελέσουν την αφετηρία που θα ξηλώνει το Μνημόνιο και θα μας αποδεσμεύει από την μέγγενη του μηχανισμού στήριξης.
.

Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ: ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ !

Κατεβάστε απο εδώ το άρθρο σε εκτυπώσιμη μορφή

Κατεβάστε απο εδώ το επικαιροποιημένο μνημόνιο

 


του ΓΙΑΝΝΗ ΔΟΥΚΑ
Αθήνα 23 - 8 - 2010
 

   Η κυβέρνηση της υποταγής συνεχίζοντας το καταστροφικό της έργο έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Το κείμενο αυτό το οποίο συνυποβάλλεται προς τους εκπροσώπους της τρόικας υπογράφεται εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας από τον Υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης κ. Παπακωνσταντίνου και από το διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλο. Το κείμενο αυτό είναι η αναφορά που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα στο κατά πόσο πιστή ήταν το προηγούμενο διάστημα στις επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και τις πολιτικές και τα μέτρα που θα παρθούν από σήμερα και μέχρι το τέλος του 2011.


   Έχουμε ξαναπεί ότι οι πολιτικές που επιβάλλει η τρόικα και τις οποίες πειθήνια εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση (πολλές άλλωστε είναι και δικές της θέσεις και η τρόικα χρησιμοποιείται ως άλλοθι) θα έχουν σαν αποτέλεσμα τη διάλυση και την κατεδάφιση όλων των μισθολογικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν τον προηγούμενο αιώνα, την προς τα κάτω ισοπέδωσή τους, θα αυξήσουν την ανεργία και θα διογκώσουν τη φτώχεια και την κοινωνική ανασφάλεια. Τα πρώτα δείγματα έχουν ήδη φανεί με την ανεργία να τραβάει την ανηφόρα, με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους να ψάχνουν τι έγινε ο μισθός και η σύνταξή τους πριν καλά καλά τον πάρουν στα χέρια τους και με εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις να οδηγούνται στο λουκέτο λόγω της ύφεσης.

Στη νέα αναφορά που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση και σε ότι αφορά σε μισθωτούς και συνταξιούχους:

1. Το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση ξεθεμελίωσε το υπάρχον δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα για όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στο μνημόνιο αναφέρει ότι η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα εκπονήσει αναλογιστικές μελέτες με ορίζοντα μέχρι και το 2060. Οι μελέτες αυτές θα ελεγχθούν και θα εγκριθούν από την τρόικα (όχι παίζουμε) και αν φαίνεται ότι οι συνταξιοδοτικές δαπάνες για την κύρια σύνταξη ξεφεύγουν από τις προβλέψεις (αύξηση 2,5% του ΑΕΠ) τότε θα μπουν σε νέα βάση οι παράμετροι του ασφαλιστικού και θα έχουμε τροποποιήσεις προς το χειρότερο μέχρι και τα μέσα του 2011.

2. Σε ότι αφορά τις επικουρικές συντάξεις θα συνταχθούν ανάλογες μελέτες και μετά την έγκρισή τους από την τρόικα θα ληφθούν μέτρα που θα έχουν σα στόχο τη σταθεροποίηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και την ουδετεροποίηση του προϋπολογισμού ως προς τις δαπάνες για επικουρικές συντάξεις. Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι υπήρξε μια μερίδα Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που έβαλε θέμα εγγύησης του κράτους και για τις επικουρικές συντάξεις και η διάταξη που προέβλεπε ότι το κράτος δεν επιχορηγεί την επικουρική σύνταξη αποσύρθηκε. Τώρα το θέμα αυτό επανέρχεται και η φράση ουδετεροποίηση τους καλύπτει όλους.

3. Μέχρι το τέλος του 2011 δεν θα υπάρξει καμία αύξηση των συντάξεων.

4. Μέχρι την 1/7/2011 θα αναθεωρηθεί και θα τεθεί σε ισχύ η νέα λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων και θα ισχύσει και για τους παλαιούς και για τους νέους ασφαλισμένους.

5. Η Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2011 δεσμεύεται ότι θα αναθεωρήσει τις βασικές παραμέτρους του ασφαλιστικού των υπαλλήλων της ώστε να εναρμονιστούν με αυτές του ΙΚΑ.

6. Με θριαμβολογίες αναφέρονται στο μνημόνιο οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στη μείωση της προστασίας της απασχόλησης, στο καθεστώς των απολύσεων, στο καθεστώς των κατώτατων μισθών και στη μείωση της αποζημίωσης των υπερωριών.

7. Τα επόμενα μέτρα θα είναι η αλλαγή του πλαισίου που διέπει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αναφέρεται λοιπόν ότι το νέο σύστημα διαπραγμάτευσης θα διευκολύνει τη μείωση των υπερωριακών αποδοχών και την ενισχυμένη ευελιξία στη διαχείριση του εργάσιμου χρόνου. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν, των κλαδικών οι οποίες με τη σειρά τους θα υπερισχύουν των ομοιοεπαγγελματικών.

8. Ένα από τα χειρότερα μέτρα που προβλέπονται είναι η κατάργηση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων σε όσους δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις.

9. Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο να ανοίξει ο δρόμος των ατομικών συμβάσεων.

10. Σε ότι αφορά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της διαιτησίας αναφέρεται ότι το δικαίωμα των συνδικάτων για προσφυγή στη διαιτησία θα το έχουν και οι εργοδότες. Αναφέρεται επίσης ότι οι στόχοι της διαιτησίας θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι αποδίδεται προσήκουσα σημασία στην ανταγωνιστικότητα με όρους κόστους.

11. Αξιοσημείωτη σε ότι αφορά τις συμβάσεις είναι και η αναφορά για θεσμούς συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγούν σε μισθούς αντίστοιχους με την παραγωγικότητα.

12. Μέχρι το τέλος του 2010 η δοκιμαστική περίοδος του νεοπροσλαμβανόμενου θα αυξηθεί στον ένα χρόνο και θα διευκολυνθεί η μεγαλύτερη χρήση συμβάσεων προσωρινής εργασίας και μερικής απασχόλησης.

13. Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011 θα μειωθούν τα επιδόματα ανεργίας με κριτήριο τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης. Σαν βασικός στόχος αναφέρεται η εξοικονόμηση 500 εκατ. €.
14. Νέο μισθολόγιο στο δημόσιο. Οι αναφορές που υπάρχουν προσπαθούν με εύσχημο τρόπο να κρύψουν τη με διάφορους τρόπους μείωση των αποδοχών. Μιλάει για ένα απλοποιημένο σύστημα αμοιβών που θα περιλαμβάνει βασικούς μισθούς και επιδόματα, θα είναι μέρος μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης ανθρώπινων πόρων, θα οδηγεί σε σύστημα που η αμοιβή θα αντανακλά την παραγωγικότητα και τα καθήκοντα και θα έχει σα γενικό κανόνα την αποφυγή αυξήσεων στους μισθούς λόγω μετάβασης στο νέο σύστημα.

15. Οι προσλήψεις στο δημόσιο θα είναι μία για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις μέχρι τα μέσα του 2011. Από κει και μετά αναφέρει ότι στο δημόσιο θα υπάρξει επιπρόσθετη μείωση των θέσεων εργασίας απ' αυτή που φέρνει ο κανόνας του μία πρόσληψη προς πέντε αποχωρήσεις χωρίς να καταγράφει το πως θα γίνει αυτό.

16. Μέχρι τέλος του 2011 αυξάνεται δύο τουλάχιστον φορές η έμμεση φορολογία. Η πρώτη αύξηση έρχεται σύντομα και η δεύτερη σε ένα χρόνο από τώρα. Και στις δύο προβλέπεται η διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ και η επιβολή διάφορων έμμεσων φόρων. Αναφέρεται μεταξύ άλλων η εισαγωγή ΦΠΑ σε υπηρεσίες η αύξηση του συντελεστή σε μια σειρά αγαθών και ειδών πρώτης ανάγκης, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών και το τρίτο τρίμηνο του 2011 μπαίνει ειδικός φόρος κατανάλωσης στα μη αλκοολούχα ποτά.

17. Αυξάνονται τα εισιτήρια στα δημόσια μέσα μεταφοράς.

18. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου προβλέπεται η συζήτηση στη Βουλή για την αναδιάρθρωση των σιδηροδρόμων.

19. Μεταξύ άλλων για τον ΟΣΕ προβλέπονται το άνοιγμα στην αγορά και στον ανταγωνισμό, ο περιορισμός της κρατικής ενίσχυσης, η αύξηση των τιμολογίων, η κατάργηση γραμμών, η μείωση μισθών και η μείωση του προσωπικού.

20. Απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αύξηση των τιμολογίων και παροχή δικαιώματος σε τρίτους για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.

21. Ολοκλήρωση μέχρι το τέλος του 2010 του σχεδίου των ιδιωτικοποιήσεων που θα πραγματοποιηθούν την περίοδο 2011 - 2013. Κυριολεκτικά δεν αφήνεται τίποτε στο δημόσιο αφού αναφέρονται όλα σιδηρόδρομοι, οδικές μεταφορές, αεροδρόμια, λιμάνια, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, αγορά παιγνίων και ακίνητα.

Είναι προφανές ότι στο όνομα της εξυπηρέτησης των δανειστών και τοκογλύφων, στο όνομα της αγοράς του ανταγωνισμού και του κέρδους η κυβέρνηση της υποταγής δεν έχει σκοπό να σταματήσει ακόμη και αν πιάσει πάτο. Θα επιδιώξει να μας πάει ακόμη πιο κάτω.

Για να σταματήσει η βαρβαρότητα σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται η κινητοποίηση όλων ανέργων, μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών και νεολαίας σε μια μεγάλη Παλλαϊκή κινητοποίηση με στόχο την έξοδο της χώρας από το μηχανισμό της τρόικας, την ακύρωση όλων των μέτρων που έχουν παρθεί μέχρι σήμερα, την επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους και την προβολή μιας εναλλακτικής πολιτικής διεξόδου από την κρίση που στο επίκεντρό της θα έχει την κοινωνία και τα δικαιώματά της και όχι τις αγορές ή το πώς θα πάρουν οι τοκογλύφοι τα λεφτά τους και τα κέρδη τους.
Έξω το ΔΝΤ από την Ελλάδα
Έξω ο μηχανισμός της τρόικας
Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους τώρα

Διαβάστε περισσότερα...
 

blogger templates | Make Money Online