Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Ενημερωτικό Σημείωμα 20-9-2010

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΤΕ


Συνάδελφοι γεια σας

Τη Δευτέρα 20/9/2010 είχαν προγραμματιστεί δύο συναντήσεις. Στην πρώτη είχαν κληθεί τα μέλη του Δ.Σ. του ΟΤΕ που προέρχονται από το Δημόσιο για να τους γίνει μια ενημέρωση από τη διοίκηση. Η δεύτερη ήταν μια επαφή που είχε προγραμματιστεί μεταξύ της διοίκησης και του γενικού διευθυντή ανθρώπινου δυναμικού του ομίλου της D. Τ. Στις συναντήσεις αυτές αποφασίστηκε να γίνει οργανωμένη και συγκροτημένη παρέμβαση από την ομοσπονδία.

Η πρώτη παρέμβαση έγινε στα μέλη του Δ.Σ. που προσήλθαν στην ενημέρωση αυτή. Η ομοσπονδία στους εκπροσώπους του Δημοσίου έθεσε τις απόψεις της για σταμάτημα και πάγωμα της διαδικασίας των project για το έλλειμμα ενημέρωσης και παροχής στοιχείων προς την ομοσπονδία. Στοιχεία απαραίτητα για να εκτιμηθεί η αναγκαιότητα, η χρησιμότητα, η αποτελεσματικότητα και οι αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν ως προς το προσωπικό. Το άλλο ζήτημα που τέθηκε ήταν αυτό της συλλογικής σύμβασης εργασίας όπου και εκεί το θέμα έχει βαλτώσει και η διοίκηση επαναφέρει όλα τα «αιτήματα» που είχε θέσει από την αρχή της διαπραγμάτευσης (αλλαγή καθεστώτος απόλυσης, πάγωμα μισθών, κατάργηση ωριμάνσεων και μισθολογίου, μισάωρο οδηγών, άδειες ασθένειας, εφαρμογή και στον ΟΤΕ της υπερεργασίας). Στα ζητήματα αυτά από πλευράς της διοίκησης δεν υπήρξε καμία απολύτως απάντηση. Για το ζήτημα των project η διοίκηση είπε ότι είναι θέμα προς ενημέρωση στο επόμενο συμβούλιο του ΟΤΕ την Παρασκευή 24/9 και για το ζήτημα της σύμβασης εκκρεμεί η συνάντηση της Τετάρτης 22/9.

Τα ίδια ζητήματα τέθηκαν και στον εκπρόσωπο της διοίκησης του ομίλου της D.T. Αυτός από την πλευρά του μπήκε στη συζήτηση και ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι η κεντρική διοίκηση της D.T. δεν παρεμβαίνει σε τέτοια θέματα και επιθυμεί αυτά να τα λύνουν οι περιφερειακές διοικήσεις εν προκειμένω η διοίκηση Βουρλούμη η οποία απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της. Ωστόσο μας είπε ότι επί της ουσίας η D.T. συμφωνεί με τις κατευθυντήριες γραμμές που έχει χαράξει για τα θέματα αυτά η διοίκηση και θεωρεί ότι μέσα στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία θα πρέπει να μειωθεί το εργατικό κόστος στον ΟΤΕ, το οποίο κατ’ αυτούς είναι το υψηλότερο σε όλη την Ευρώπη και ότι τα συνδικάτα θα πρέπει να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να ωφεληθεί και η επιχείρησή και οι εργαζόμενοί της. Από δικής μας πλευράς απαντήθηκαν οι αιτιάσεις αυτές στη βάση του ότι τα όποια προβλήματα της επιχείρησης ή αυτά που προέρχονται λόγω του ανταγωνισμού και της κρίσης δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται στη λογική της μείωσης των εξόδων και ιδιαίτερα του εργασιακού κόστους. Απαντήθηκε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε μείωση θέσεων εργασίας και μείωση των μισθολογικών μας δικαιωμάτων αλλά αντίθετα ότι θα πρέπει να λυθούν και μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν το προσωπικό. Ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε λογικές και πολιτικές “TRANSFER COMPANY” οι οποίες θα αποτελέσουν τον προθάλαμο για την έξοδο από τον ΟΤΕ. Για μας αφ’ ενός υπάρχουν και άλλα κόστη τα οποία θα μπορούσαν να μειωθούν αλλά κατά κύριο λόγο το μέλλον και η προοπτική του ΟΤΕ περνάνε μέσα από την αύξηση των εσόδων που θα προέλθει από την ανάπτυξη των νέων υπηρεσιών, από τον επαναπατρισμό των χαμένων πελατών, από τη διαφήμιση και παροχή υπηρεσιών που δεν παρέχονται από άλλους και από την αποφυγή και αποτροπή στο μέλλον άστοχων ενεργειών ή παραλείψεων που οδηγούν σε δυσφήμηση του ΟΤΕ όπως η πρόσφατη ιστορία με τη μη μετάδοση του αγώνα του Ολυμπιακού από το CONN – X TV.

Συνάδελφοι θα πούμε άλλη μια φορά ότι όσο συνεχίζεται η πολιτική που έχει χαράξει η κυβέρνηση της υποταγής η διοίκηση θα αποθρασύνεται όλο και περισσότερο και θα έχει όλο και περισσότερες απαιτήσεις. Η κυβέρνηση και η τρόικα δεν ικανοποιούνται με τα όσα δεινά μέχρι τώρα μας έχουν φέρει αλλά ζητάνε κι’ άλλα. Τους προηγούμενους μήνες ξεθεμελιώθηκε το ασφαλιστικό, άλλαξε όλο το εργατικό δίκαιο, άλλαξε το καθεστώς των απολύσεων, μειώθηκαν οι αποζημιώσεις λόγω απόλυσης, καταργήθηκε ο κατώτατος μισθός, άλλαξε εν μέρει το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων και είχαμε και μια τεράστια φοροεπιδρομή σε όλους τους έμμεσους ή άμεσους φόρους. Σήμερα διαφαίνεται και έχει γραφτεί στο επικαιροποιημένο μνημόνιο ότι θα έρθουν νέοι φόροι, ότι θα έρθουν νέες παρεμβάσεις στις επικουρικές συντάξεις στην αρχή του έτους, ότι αν δεν τηρούνται κάποιοι δείκτες θα έχουμε νέες παρεμβάσεις στις κύριες συντάξεις, ότι θα έχουμε νέα παρέμβαση στις συμβάσεις, ότι θα αλλάξει το καθεστώς μεσολάβησης και διαιτησίας ότι … ότι … ότι …

Μέσα σ’ αυτή λοιπόν την κατάσταση η διοίκηση του ΟΤΕ όπως έχουμε πει πολλές φορές αποθρασύνεται και δεν ζητάει πολλά. Τα θέλει ΟΛΑ.

Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω απαιτείται η όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία και η μέγιστη συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που έχουμε εξαγγείλει για τις 29/9. Μόνο οι μαζικές κινητοποιήσεις και δράσεις μπορούν να ανακόψουν τη φόρα στην κυβέρνηση και στη διοίκηση του ΟΤΕ. Μόνο οι μαζικές και ενωτικές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις μπορούν να ανάψουν ένα φως στο βάθος του τούνελ. Διαφορετικά μετά από λίγο καιρό θα βιώσουμε μια πολύ χειρότερη κατάσταση, μια κατάσταση που δεν είδε κανείς ούτε στα χειρότερα όνειρά του. Δεν είναι μακριά η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, η άρση της μονιμότητας, η απόλυση, η κατάργηση συλλογικών συμβάσεων. Έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν να καταργηθούν συμβάσεις με νόμο. Έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν να καταργηθεί ο ΓΚΠ με νόμο. Η ενωτική μαζική αντίσταση και αντίδραση είναι τα απαραίτητα στοιχεία για την αποτροπή τους. Το θέμα δεν είναι μόνο του ΟΤΕ. Έχει ξεφύγει και αφορά όλους. Έτσι πέρα από τις όποιες κλαδικές κινητοποιήσεις υπάρχουν αυτή την περίοδο απαιτείται και ο συντονισμός δράσης όλου του συνδικαλιστικού κινήματος. Και το ρόλο αυτό πέρα από τις όποιες κριτικές προσεγγίσεις ή και καταγγελίες μπορεί και πρέπει να τον παίξει η ΓΣΕΕ. Στη βάση αυτή και επειδή η ημέρα εκείνη είναι και μέρα Πανευρωπαϊκής δράσης πέρα από την όποια συμμετοχή στη δική μας απεργιακή συγκέντρωση στις 29/9 θα πρέπει να δώσουμε το παρόν και στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΓΣΕΕ το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Παράλληλα θα πρέπει και η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ να συναισθανθεί την ιστορική της ευθύνη, να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα από τα όποια λάθη, παραλείψεις ή και εσκεμμένα φάουλ που έκανε την προηγούμενη περίοδο. Αυτά δεν θα πρέπει να επαναληφθούν.

Όλοι στην απεργία της 29 Σεπτέμβρη.

Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια.

Γιάννης Δούκας

 

blogger templates | Make Money Online