Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Η επίθεση σε ΟΤΕ και COSMOTE - Τυχαίο; δε νομίζω


Από το 27ο ''δελτίο'' της Αγωνιστικής Συνεργασίας ΟΤΕ που κυκλοφορεί
μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ σε pdf
Η επίθεση σε ΟΤΕ και COSMOTE -Τυχαίο; δε νομίζω

Την περασμένη άνοιξη η διοίκηση του ΟΤΕ εξαπέλυσε μια τεράστια επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους του ΟΤΕ και της COSMOTE.
Για πρώτη φορά από την ίδρυση του ΟΤΕ είχαμε μαζικές απολύσεις. Σε 120 εργαζόμενους της COSMOTE αλλά και σε πολλούς ακόμη από τις συνεργαζόμενες με την COSMOTE εταιρείες «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» και «e value» τέθηκε ένα εκβιαστικό δίλημμα. Οι απολύσεις βαφτίστηκαν εθελούσια δίνοντας πρόσθετη αποζημίωση σε όσους δεχθούν να φύγουν «οικειοθελώς» προαναγγέλλοντας όμως ταυτόχρονα ότι όσοι δεν δεχθούν θα απολυθούν λαμβάνοντας μόνο τη νόμιμη αποζημίωση.
Για τους εργαζόμενους του ΟΤΕ αποφάσισε μονομερώς να αυξήσει τις ώρες εργασίας τους. Το ωράριο που ίσχυε ήταν 7 ώρες και 42 λεπτά και ίσχυε από τη δεκαετία του ’70. Αποφάσισε επίσης να περικόψει παροχές σε τμήματα του προσωπικού οι οποίες είχαν χορηγηθεί με αποφάσεις της διοίκησης αλλά και άλλες καταστρατηγώντας παράνομα όρους συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Η μόνη άποψη που αποδεχόταν η διοίκηση ήταν η μείωση του εργατικού κόστους και της αύξησης των κερδών ή πιο κομψά η μη μείωσή τους.
Η πραγματικότητα βέβαια ήταν ότι η COSMOTE έχει χαρακτηριστεί από τους ίδιους σαν το στολίδι του ομίλου, σαν εταιρεία «πρότυπο», η εταιρεία στον κλάδο με το μικρότερο εργασιακό κόστος, πρώτη σε κίνηση Πανελλαδικά και είναι η εταιρεία στην οποία ο κ. Τσαμάζ αναδείχθηκε καλύτερος manager το 2010.
Σε ότι δε αφορά τον ΟΤΕ παρά τα όποια προβλήματά του το 2010 παρουσίασε κέρδη εκατομμυρίων €, ήταν μία από τις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις και κατέβαλλε έκτακτη φορολογική εισφορά στο δημόσιο πάνω από 200 εκατομμύρια  €. Ακόμη και για το τέταρτο τρίμηνο του 2010 που παρουσιάστηκε ελλειμματικό κατέβαλλε στο ΙΚΑ το ποσό των 130 εκατ. € περίπου από υποχρεώσεις του για την εθελούσια του 2005. Τέλος είχε πολύ καλύτερες αποδόσεις απ’ αυτές της Deutsche Telekom η οποία το  τέταρτο τρίμηνο είχε ζημιές 582 εκατ. €.
Σίγουρα ο πρώτος λόγος της επίθεσης ήταν τα κέρδη όμως δεν ήταν μόνο αυτός.
Οι απολύσεις στην COSMOTE εκτός από το ότι πετάξανε στο δρόμο 120 εργαζόμενους αποτέλεσαν το όχημα με το οποίο η διοίκηση Τσαμάζ επιχειρείρησε να εκβιάσει όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ πριν τη μεγάλη αντεργατική επίθεση που θα επακολουθούσε. Από την άλλη πλευρά αποτέλεσε και την πρόβα τζενεράλε για την κυβέρνηση για την απαρχή απολύσεων σε όλο το φάσμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αυτά τα είπαμε από τότε και δυστυχώς επαληθεύτηκαν. Η επίθεση στον ΟΤΕ έγινε και τα αποτελέσματά της συνοψίζονται σήμερα στη μείωση των μισθών μας, στο κλείσιμο 140 καταστημάτων, στο ξεσπίτωμα ή στην απόλυση ή στη μισθωτή εφεδρεία των συναδέλφων που υπηρετούσαν εκεί, στις χορηγίες του λογαριασμού νεότητας και αν δεν αλλάξουμε επιτέλους ρότα η συνέχεια έπεται.

 

blogger templates | Make Money Online