Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Εργαζόμενοι στις δημόσιες επιχειρήσεις: Δεν εξαιρούνται από την κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων


Του Γιάννη Δούκα

Η κυβέρνηση της υποταγής και πριν να βγουν καλά καλά τα αποτελέσματα των εκλογών συνεχίζει το καταστροφικό της έργο και έβαλε στο στόχαστρο τις δημόσιες επιχειρήσεις.

Έτσι μετά το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ αναμένεται να ενταθούν οι επιθέσεις στις συγκοινωνίες, καθώς και σε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις.

Στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση των όποιων επιχειρήσεων παρουσιάζουν κέρδη και η αντιμετώπιση των άλλων μόνο ως μονάδες οικονομικού αποτελέσματος και όχι σαν μονάδες κοινωνικής αναγκαιότητας που είναι στην πραγματικότητα. Οι στόχοι αυτοί περνάνε μέσα από την άρση της μονιμότητας, τη μείωση των θέσεων εργασίας, τις αλλαγές των κανονισμών εργασίας και των εργασιακών σχέσεων, τη μείωση των μισθών, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την περιθωριοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος, τη θεοποίηση του διευθυντικού δικαιώματος...

Το σενάριο έχει παιχτεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν. Ποτέ όμως η επίθεση δεν ήταν εφ’ όλης της ύλης και αυτού του μεγέθους.

Για πολλά χρόνια η κοινή γνώμη έχει βομβαρδιστεί με τις θεωρίες των τεμπέληδων, των ρετιρέ και των προνομιούχων οι οποίοι «ευθύνονται» για όλα τα προβλήματα των δημόσιων επιχειρήσεων.

Έτσι τις δύο τελευταίες δεκαετίες είχαμε μια σειρά από νόμους (κύρια στον χώρο των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών) με βάση τους οποίους καταργήθηκαν εργατικά δικαιώματα δεκαετιών. Τα κυριότερα ζητήματα τα οποία αποτέλεσαν την αιχμή της αντιπαράθεσης μεταξύ εργαζόμενων και της εκάστοτε κυβέρνησης και σήμερα είναι πλέον θεσμοθετημένα ήταν:

* Η κατάργηση όρων συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

* Η θεοποίηση του διευθυντικού δικαιώματος σε μια σειρά από ζητήματα όπως ωράριο, μεταθέσεις, εσωτερικές μετατάξεις, πειθαρχικές διώξεις κ.λπ.

* Η θεσμοθέτηση της ευελιξίας στον χρόνο εργασίας και το διακεκομμένο ωράριο.

* Η μείωση μισθών με την κατάργηση και τον περιορισμό διαφόρων επιδομάτων, η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το πάγωμα των μισθών για μεγάλα διαστήματα.

* Η κατάργηση και τροποποίηση κανονισμών εργασίας προσωπικού με νόμο. Ηθελημένα οι νεοφιλελεύθεροι εμπνευστές των πολιτικών αυτών έχουν ξεχάσει τα αλλεπάλληλα προγράμματα εξυγίανσης της Ολυμπιακής και του ΟΣΕ με τα οποία πάγωσαν και περιόρισαν μισθούς, κατήργησαν συλλογικές συμβάσεις, περιόρισαν εργασιακά δικαιώματα. Η κατάληξη ήταν το να πουλήσουν την Ολυμπιακή και να οδεύουμε σήμερα στη συγχώνευσή της με την Aegean και σε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο στον χώρο και να δρομολογείται η εκποίηση του ΟΣΕ συνεπικουρούμενη από την πλήρη κατεδάφιση μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την κατάργηση όλων των συλλογικών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί και με την απειλή της απόλυσης να κρέμεται πάνω από το κεφάλι των εργαζόμενων.

Ποιος εργαζόμενος και ιδιαίτερα οι προσληφθέντες μετά την 1/1/93 μπορεί να αποδεχθεί τα διαφορετικά ασφαλιστικά καθεστώτα που ίσχυσαν για παλαιούς και νέους;

Ποιος εργαζόμενος και ιδιαίτερα νέος μπορεί να ξεχάσει τα διαφορετικά εργασιακά καθεστώτα για παλαιούς και νέους που καθιερώθηκαν κατ’ αρχήν στον ΟΤΕ και στη συνέχεια σε όλες τις ΔΕΚΟ με κυριότερο θέμα την κατάργηση της σταθερότητας της εργασίας των νέων;

Τι απέδωσε άραγε η αλλαγή στο πλαίσιο των προσλήψεων, η αποψίλωση και του τελευταίου ίχνους διαφάνειας και αξιοκρατίας, καθώς και η κατάργηση και τροποποίηση των κανονισμών εργασίας με νόμο;

Τέλος τον τελευταίο χρόνο είχαμε την ανελέητη επίθεση που εκπορεύεται από τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα και που στο σύνολό της αφορά και τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ:

Μειώθηκαν οι μισθοί

Καταργήθηκαν τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων όπως και το επίδομα κανονικής άδειας και αντικαταστάθηκαν από μικρά επιδόματα.

Μπήκαν οι βάσεις για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Καταργήθηκε ο κατώτατος μισθός.

Ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) μπήκε στο γύψο και απαγορεύεται να αποφασίζει αυξήσεις πάνω από το 0% που υπέγραψε η ΓΣΕΕ για φέτος.

Αυξήθηκε το όριο των ομαδικών απολύσεων και μειώθηκε η αποζημίωση λόγω απόλυσης.

Κατεδαφίστηκε το ασφαλιστικό σύστημα.

Αυξήθηκαν οι άμεσοι φόροι με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και είχαμε απανωτές αυξήσεις στους φόρους στα καύσιμα, στα ποτά, στα τσιγάρα και στο ΦΠΑ.

Ούτε αυτά όμως ούτε τα άλλα απέδωσαν τίποτε. Ωστόσο με τις ευλογίες της τρόικας και ομπρέλα το ίδιο ιδεολόγημα μας λένε σήμερα ότι ήρθε η ώρα να αρθεί η μονιμότητα όπου δεν έχει καταργηθεί, να μειωθούν ξανά οι μισθοί, να καταργηθούν τελείως οι συμβάσεις, να συνθλιβούν οι εργασιακές σχέσεις και τα όποια εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει πράγματα τα οποία αποτελούν σύμφωνα με τους εμπνευστές των πολιτικών αυτών την πηγή και την αιτία για όλα τα προβλήματα των δημόσιων επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα οι ίδιοι αποσιωπούν το γεγονός ότι για τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι δημόσιες επιχειρήσεις οι βασικοί υπεύθυνοι είναι τα δύο μεγάλα κόμματα και οι πολιτικές τους. Η κακοδιοίκηση, η κακοδιαχείριση, η αναξιοκρατία και ρουσφετοκρατία σε θέματα πρόσληψης και εξέλιξης του προσωπικού, οι πελατειακές σχέσεις, η απουσία οργάνωσης και σχεδιασμού, η αδιαφάνεια και τα στεγανά σε σημαντικές αποφάσεις, η ανελέητη επίθεση που δέχονται συχνά πυκνά οι ΔΕΚΟ και οι εργαζόμενοι από αυτόκλητα ορισθέντες κριτές αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούν αυτές καθ’ αυτές οι κυβερνητικές κατευθύνσεις και πολιτικές είναι οι βασικές αιτίες για τα προβλήματα που παρουσιάζουν σήμερα οι δημόσιες επιχειρήσεις.

Η αποσιώπηση των αιτιών αυτών οδηγεί στην εύκολη ενοχοποίηση των εργαζόμενων, της σταθερότητας της απασχόλησης και των εργασιακών και μισθολογικών τους δικαιωμάτων και έρχεται σε αντίθεση με την επιστημονικά τεκμηριωμένη αρχή σύμφωνα με την οποία η ασφάλεια στην απασχόληση και οι ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας και αμοιβών συνιστούν βασικούς συντελεστές παραγωγικότητας, ενώ η ανασφάλεια φέρνει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα (Γιάννης Κουζής περιοδικό Ενημέρωση ΙΝΕ ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ).

Είναι προφανές ότι η επίθεση αυτή δεν γίνεται για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και τα ελλείμματα των δημόσιων επιχειρήσεων. Η επίθεση αυτή γίνεται ώστε να φύγουν και τα τελευταία εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν τον προηγούμενο αιώνα, καθώς και για να καμφθεί πλήρως ένα από τα πιο οργανωμένα συνδικαλιστικά κομμάτι της μισθωτής εργασίας. Οι νεοφιλελεύθεροι κύκλοι που καθορίζουν πλέον τις πολιτικές εξελίξεις δεν αρκούνται απλά στην ιδιωτικοποίηση, Απαιτούν και θέλουν η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων να μη συνοδεύεται από εργασιακά βαρίδια και αυτό θέλει να τους δώσει η κυβέρνηση.

Με βάση τα παραπάνω είναι σαφές ότι τόσο το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων όσο και το ζήτημα της κυβερνητικής επίθεσης στα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από τη δημιουργία ενός πολιτικού και κοινωνικού μετώπου ενάντια στο Μνημόνιο και στις πολιτικές που εκπορεύονται απ’ αυτό.

Για άλλη μια φορά θα επαναλάβουμε την αναγκαιότητα της συστράτευσης όλων των δυνάμεων της πολιτικής και κοινωνικής αριστεράς σε ένα αγώνα που στόχο θα έχει την έξοδο της χώρας από τον μηχανισμό της τρόικας και την προβολή και επιβολή μιας άλλης εναλλακτικής πολιτικής διεξόδου από την κρίση που στο επίκεντρό της θα έχει την κοινωνία και τα δικαιώματά της και όχι το πώς θα πάρουν οι δανειστές και τοκογλύφοι τα λεφτά τους και τα κέρδη τους.

Διαβάστε περισσότερα...

Τηλε Μηνύματα τεύχος 44

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Ενημερωτικό σημείωμα 25 Νοεμβρίου 2010

Στο ενημερωτικό σημείωμα της 18/11 είχαμε θίξει ακροθιγώς το θέμα που είχε προκύψει με το διαγωνισμό που βρισκόταν σε εξέλιξη για την ανανέωση του ομαδικού ασφαλιστηρίου που έχουμε στην Αγροτική ασφαλιστική. Με το σημείωμα αυτό θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση.

Η διοίκηση του ΟΤΕ εδώ και αρκετούς μήνες ξεκίνησε τη διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού για ένα νέο ομαδικό συμβόλαιο με βάση ένα νέο πρόγραμμα που υπάρχει στην ασφαλιστική αγορά. Για το θέμα αυτό η ομοσπονδία ενημερώθηκε πριν από ένα περίπου μήνα και όταν οι διαδικασίες ήταν ήδη δρομολογημένες και οι δυνατότητες παρέμβασης ελάχιστες. Επίσης την προηγούμενη εβδομάδα ενημερωθήκαμε ότι στις 19/11 θα ανοιγόταν και οι προσφορές των ασφαλιστικών εταιρειών που συμμετείχαν προκειμένου να καθοριστεί ο μειοδότης.

Τα θέματα που υπήρχαν ήταν δύο. Το πρώτο ήταν το ότι η διοίκηση προχώρησε στην ενέργεια αυτή χωρίς να ενημερώσει την ομοσπονδία αλλά και στη συνάντηση που έγινε με τη διοίκηση στις 19/11 η απάντηση που μας δόθηκε ήταν ότι η διοίκηση δεν είναι υποχρεωμένη να μας ενημερώσει και γενικά υπήρχε μία απαξιωτική συμπεριφορά απέναντί μας. Το δεύτερο είχε να κάνει με αυτό καθ’ εαυτό το νέο πρόγραμμα το οποίο σύμφωνα με τις θέσεις όλης της εκτελεστικής επιτροπής της ομοσπονδίας ήταν χειρότερο από αυτό που είχαμε. Αυτό είναι αντίθετο με τη συλλογική σύμβαση του 2003 η οποία προβλέπει ότι δεν μπορεί το όποιο συμβόλαιο να είναι δυσμενέστερο από ότι ίσχυσε τότε. Η διοίκηση βέβαια έλεγε και συνεχίζει να λέει ότι το νέο είναι καλύτερο. Μετά από παρέμβαση της ομοσπονδίας δεν ανοίχτηκαν εκείνη την ημέρα οι προσφορές των εταιρειών που συμμετείχαν προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα μιας κάποιας συζήτησης και ζητήθηκε συνάντηση με το νέο διευθύνοντα. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22/11 και σ’ αυτή συμμετείχαν μόνο ο πρόεδρος και γραμματέας. Γυρίσαμε δηλαδή πάλι στα παλιά που φωνάζαμε ότι δεν μας θέλουν στις συναντήσεις με τη διοίκηση είτε γιατί θέλουν να μας δίνουν την ενημέρωση που αυτοί θέλουν είτε γιατί δεν θέλουν μαζί τους φωνές που ενοχλούν. Όπως ενημερωθήκαμε στη συνάντηση αυτή αυτό που βγήκε ήταν να υπάρξει μια τελευταία προσπάθεια συνεννόησης της ομοσπονδίας με τη γενική διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού που χειρίζεται το θέμα. Η συνάντηση αυτή έγινε και εκεί έγινε μια τελευταία προσπάθεια από πλευράς ΟΜΕ – ΟΤΕ να καλυτερεύσουν κάποιοι όροι του νέου συμβολαίου. Από τους 5 όρους η διοίκηση δέχθηκε να τροποποιηθούν οι δύο. Σε ότι μας αφορά και πέρα από αυτό που είπαμε για την επαφή με το νέο διευθύνοντα όπου οι πρόεδρος και γραμματέας (ΠΑΣΚΕ ΔΑΚΕ) πήγαν μόνοι τους για δεύτερη φορά από τότε που ανέλαβε ο κ. Τσαμάζ έχουμε να πούμε τα εξής:

1. Η διοίκηση προχώρησε μονομερώς και δεν ήθελε καθόλου τη συμμετοχή και τη συνεννόηση με την ομοσπονδία. Όταν ενημερωθήκαμε το θέμα ουσιαστικά είχε τελειώσει και παίζαμε με τις προθεσμίες μέχρι τις 31/12/10 όπου θα έληγε το παλαιό συμβόλαιο και θα υπήρχαν άλλες περιπέτειες.
2. Το νέο προτεινόμενο συμβόλαιο είναι κατά τη δική μας αντίληψη και κατά την αρχική τοποθέτηση όλων δυσμενέστερο από αυτό που ίσχυε.
3. Η βασική ένσταση της ομοσπονδίας ότι βασικός γνώμονας της διοίκησης είναι το κόστος και όχι οι σημερινές ανάγκες δεν απαντήθηκε.
4. Τα κυριότερα σημεία που το νέο είναι δυσμενέστερο του παλαιού είναι α) ο ορισμός πλαφόν 500 € ημερησίως σε όποιον χρειαστεί να μπει σε μονάδα εντατικής θεραπείας (σήμερα δεν υπήρχε ημερήσιο πλαφόν), β) Μέχρι σήμερα δικαιούμασταν αποζημίωση μετά την καταβολή αποδείξεων 44 € ενώ με το καινούριο θα δικαιούμαστε αποζημίωση μετά την καταβολή αποδείξεων 90 € και γ) το ότι κατευθύνει τους συναδέλφους σε ένα δίκτυο παροχής υπηρεσιών υγείας δίνοντας μεγαλύτερες επιστροφές εφ’ όσον χρησιμοποιείται το δίκτυο και μικρότερες σε όποια άλλη επιλογή.

Τα παραπάνω σημεία οδηγούν στην εναντίωση του νέου προγράμματος και στη διεκδίκηση ενός άλλου που θα κάλυπτε τις σημερινές ανάγκες. Κάτι τέτοιο όμως λόγω της έλλειψης χρόνου θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα. Χρόνος για τη διενέργεια ενός νέου διαγωνισμού μέχρι το τέλος του χρόνου δεν υπάρχει. Έτσι θα έληγε το παλαιό συμβόλαιο και η συνέπεια θα ήταν όταν θα έμπαινε σε εφαρμογή το νέο μετά από μερικούς μήνες όλοι να θεωρούνται νέοι ασφαλισμένοι και ορισμένες βαριές παθήσεις θα καλύπτονταν μετά από 6 ακόμη μήνες ή κάποιοι που έχουν ενδεχομένως σήμερα κάποια ασθένεια να μην δεχθεί η ασφαλιστική εταιρεία να τους ασφαλίσει. Το γεγονός αυτό και παρά τις ενστάσεις που διατυπώσαμε μας οδήγησε στο να συμφωνήσουμε να συνεχιστεί η διαδικασία να τρέξει το νέο πρόγραμμα και από την επόμενη κιόλας μέρα να προετοιμαστούμε και να πιέσουμε για κάτι άλλο που θα καλύπτει τις σημερινές ανάγκες.

Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Την Πέμπτη 25 Νοέμβρη διαδηλώνουμε στην πλατεία Κλαυθμώνος


ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 25 ΝΟΕΜΒΡΗ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

Εργαζόμενες εργαζόμενοι
Ο κατήφορος στον οποίο οδηγείται τη χώρα, το γκρέμισμα κατακτήσεων των εργαζομένων που έχουν κερδηθεί με αγώνες και αίμα από το μνημόνιο και την καταστροφική πολιτική της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ δεν έχουν τελειωμό.
Οι τροικάνοί πλέον έχουν αναλάβει ουσιαστικά τη διακυβέρνηση της χώρας και η κυβέρνηση απλώς λειτουργεί σαν τον τελευταίο υπηρεσιακό παράγοντα που μονογράφει τις αποφάσεις τους.
Μοναδικός τους στόχος αυτής της πολιτικής η σωτηρία των τραπεζών και των τοκογλύφων δανειστών αδιαφορώντας για τις κοινωνικές συνέπειες, οδηγώντας την εργατική τάξη στην εξαθλίωση και τη φτώχεια.
Το λέμε καθαρά. Το χρέος αυτό δεν αφορά τους εργαζόμενους και το λαό μας. Το αρνούμαστε και διεκδικούμε να μην το πληρώσουμε.
Αρνούμαστε οι μισθοί μας, οι συλλογικές συμβάσεις, οι θέσεις εργασίας, τα κοινωνικά αγαθά της υγείας της παιδείας της ασφάλισης να γίνουν βορά, προκειμένου να σωθούν οι τράπεζες και το κεφάλαιο.
Εργαζόμενες εργαζόμενοι
Σε καλούμε να μην παραδοθείς σε αυτούς που στήνουν τη θηλιά στο λαιμό της χώρας και του λαού μας. Μια λέξη πρέπει να κυριαρχήσει παντού. ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.
Ξεπέρασε την απογοήτευση και τις αυταπάτες. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον συντονισμένο αγώνα όλων των εργαζομένων. Βγες δυναμικά στο δρόμο, στις διαμαρτυρίες μέσα από τα συνδικάτα. Είναι το μοναδικό που φοβούνται οι εκπρόσωποι του μνημονίου και της τρόικας. Την οργή των εργαζομένων και του λαού.
- Για να καταργήσουμε το μνημόνιο και τις πολιτικές του.
- Για να αποτινάξουμε από πάνω μας το τεράστιο χρέος που θέλουν να μας φορτώσουν.
- Για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη ζωή, την εργασία, στο μισθό, στα κοινωνικά αγαθά για εμάς και τα παιδιά μας.
Δίνουμε ραντεβού την Πέμπτη στις 25 Νοέμβρη στην Παναττική Στάση Εργασίας 12-3 και το συλλαλητήριο των συνδικάτων στις 1 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Οργανώνουμε την μεγάλη απεργία όλων των εργαζομένων στη χώρα στις 15 Δεκέμβρη.

Η ΟΡΓΗ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Πρωτοφανής επιχείρηση αγριότητας και βίας ΜΑΤ και Αστυνομίας κατά ειρηνικής διαδήλωσης

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΑΓΡΙΟΤΗΤΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ (ΧΙΛΤΟΝ)!

alt
   Την πρωτοφανή απρόκλητη αστυνομική βία, τη μανία των ΜΑΤ, τα χτυπήματα, τις κλωτσιές, τα σπρωξίματα και την επιθετική απώθηση γνώρισαν οι δεκάδες διαδηλωτές της συνδικαλιστικής παράταξης «Αυτόνομη Παρέμβαση» που πήραν την πρωτοβουλία σήμερα το πρωί (Τετάρτη 23/11) να πραγματοποιήσουν ειρηνική διαμαρτυρία έξω από το χώρο του ξενοδοχείου "Hilton", όπου έδινε συνέντευξη τύπου η τρόικα για το χθεσινό «θρίαμβο» της στις διαπραγματεύσεις με την Κυβέρνηση.

   Οι διαδηλωτές της «Αυτόνομης Παρέμβασης» συγκεντρώθηκαν ειρηνικότατα, στάθηκαν στο πεζοδρόμιο έξω από το Hilton, δεν εμπόδιζαν την είσοδο – έξοδο στο ξενοδοχείο, ούτε την κίνηση στο πεζοδρόμιο και δεν εμπόδιζαν στο ελάχιστο την κυκλοφορία, η οποία διεξαγόταν κανονικά!

   alt Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του «νεοαποικιακού» ρόλου της τρόικας, κατά της «παραδομένης» κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου και κατά του νέου επικαιροποιημένου μνημονίου λεηλασίας και κατεδάφισης, το οποίο συνομολογήθηκε ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την τρόικα.

   Τα ΜΑΤ, όμως, με άνωθεν εντολές, όπως μας έλεγαν οι παριστάμενοι αξιωματικοί τους, ανέλαβαν αυθαίρετα και απρόκλητα μια επιχείρηση βίαιης απομάκρυνσης των διαδηλωτών ώστε να μην φαίνεται ούτε υποψία διαμαρτυρίας, που να «ενοχλεί» τους «τροϊκανούς» επισκέπτες μας!

   Η άγρια αστυνομική επιχείρηση εκτυλίχτηκε με χτυπήματα κλωτσιές, βίαιες απωθήσεις με τις ασπίδες και τσαλαπατήματα διαδηλωτών, ενώ χτυπήματα και σπρωξιές εδέχθη και ο παριστάμενος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Ενημερωτικό Σημείωμα 18 Νοέμβρη 2010

Οι εκλογές τελείωσαν. Όλοι με πρώτη απ’ όλους την κυβέρνηση πήραν το μήνυμα και η ομοσπονδία ξανάπιασε δουλειά και συνεδρίασε την Πέμπτη 18/11 η εκτελεστική επιτροπή. Τα θέματα ήταν η πορεία και η δράση της ομοσπονδίας για τη συλλογική σύμβαση κάτω από τις νέες συνθήκες (νέα διοίκηση) και το θέμα που έχει προκύψει με την ανανέωση του ομαδικού ασφαλιστηρίου που έχουμε στην Αγροτική ασφαλιστική.

Σε ότι αφορά το πρώτο θέμα η απόφαση ήταν ότι τις επόμενες μέρες θα επιδιώξουμε να έχουμε μια επαφή με τη διοίκηση για τα ζητήματα της σύμβασης. Όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος και ο γραμματέας η επαφή την οποία είχαν με το νέο διευθύνοντα κ. Τσαμάζ ήταν τελείως εθιμοτυπική και δεν συζήτησαν τίποτε. Από τη δική μας πλευρά και σε ότι αφορά τη συνάντηση για άλλη μια φορά είπαμε ότι είναι έξω από τη δική μας λογική, αντίληψη, πρακτική και δεοντολογία να γίνονται επαφές του προέδρου και του γραμματέα με τη διοίκηση και τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής να μη γνωρίζουν τίποτε και να μαθαίνουν από τρίτους για τη συνάντηση. Από κει και μετά η τοποθέτησή μας ήταν ως συνήθως εκτός θέματος… Οι εκλογές όπως είπαμε τελειώσανε και η κυβέρνηση το πήρε το μήνυμα. Μαζί της όπως ακούσαμε στις ειδήσεις το ίδιο μήνυμα πήρε και ο υπ’ αριθμόν ένα του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν. Το μήνυμα λέει που στείλαμε σ’ αυτές τις εκλογές ήταν ότι συναινούμε στα μέτρα και στις πολιτικές που ασκούνται. Μάλιστα ο Στρος Καν είπε ότι μάλλον είμαστε και παγκόσμιο φαινόμενο. Τώρα αν πολλοί από σας και μαζί με εσάς και εμείς θέλατε και θέλαμε να στείλουμε άλλο μήνυμα αυτό ή δεν επιδόθηκε ή η κυβέρνηση το πήρε και το πέταξε στα σκουπίδια. Συνάδελφοι η κατάσταση μέρα με τη μέρα χειροτερεύει όλο και περισσότερο. Οι τελευταίες εξελίξεις είναι η αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009 και 2010 και η δέσμευση της κυβέρνησης στην τρόικα για λήψη νέων μέτρων, ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή σήμερα και που προμηνύει ακόμη χειρότερες εξελίξεις και η επίθεση που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα στις θέσεις εργασίας καθώς και στα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα όλων των ΔΕΚΟ. Απ’ ότι φαίνεται πρώτοι στο στόχαστρο έχουν μπει οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες και από κοντά ακολουθούν και όλοι οι άλλοι. Αυτά έρχονται να προστεθούν στα υπόλοιπα που τρέχουν και που έχουν να κάνουν με την επίθεση που δέχονται οι κλαδικές συμβάσεις και το πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Έχουμε ξαναπεί ότι έτσι και ξεκινήσει να ξηλώνεται το πουλόβερ των συλλογικών συμβάσεων θα έχει καταλυτικές αρνητικές επιπτώσεις ακόμη και στην ύπαρξη του συνδικαλιστικού κινήματος. Τέλος να μην ξεχνάμε ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2011 αναμένεται η παρέμβαση στις επικουρικές συμβάσεις και οσονούπω θα έχουμε νέες αυξήσεις στην έμμεση φορολογία.

Στη δική μας ομοσπονδία επικρατεί πλειοψηφικά η αντίληψη ότι τα θέματα που μας απασχολούν μπορούμε κατά κάποιο τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε μόνοι μας. Η ίδια δυστυχώς αντίληψη επικρατεί και σε όλο το φάσμα των ΔΕΚΟ όπου απ’ ότι φαίνεται και εκεί η πλειοψηφία των κατά οργάνωση ηγεσιών θεωρεί ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα καταφέρει να λειάνει τις επιπτώσεις της κυβερνητικής επέλασης. Αντίθετα εμείς πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από το συντονισμό της δράσης όλων αυτών που πλήττονται από τα μέτρα θα μπορέσουμε να αντισταθούμε και να βάλουμε επιτέλους ένα φρένο. Και το πιο οργανωμένο κομμάτι δεν είναι άλλο από αυτό των ΔΕΚΟ. Έτσι θεωρούμε ότι με ορίζοντα και κορύφωση την 24ωρη απεργία που έχει εξαγγελθεί από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ για τις 15 Δεκέμβρη θα πρέπει όλο το επόμενο διάστημα να υπάρξει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης το οποίο θα πρέπει να συνδυάζει και τη μαζικότητα και την οικονομία δυνάμεων. Για την επόμενη εβδομάδα έχει αποφασιστεί για τις 25/11 τρίωρη Παναττική στάση εργασίας 12 με 15 και συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος. Εμείς θεωρούμε ότι από τώρα θα μπορούσαν να προγραμματιστούν συγκεκριμένες δράσεις όπως απογευματινά συλλαλητήρια, ακτιβισμοί σε διάφορους χώρους, καταλήψεις, συναυλίες διαμαρτυρίας (οι παλαιότεροι θα θυμούνται τη συναυλία για την ΕΑΣ το 93 όπου γεμίσαμε το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας) κ.α. ανά τακτές ημέρες μέχρι την κορύφωση με την 24ωρη απεργία ώστε να μη δημιουργούνται κενά χωρίς να υπάρχει δράση και κινητοποίηση. Πάνω απ’ όλα όμως προέχει η συνεννόηση ότι την κατάσταση αυτή θα καταφέρουμε να την αντιμετωπίσουμε αν πάμε όλοι μαζί. Και το όλοι μαζί αφορά και το οργανωτικό και το ιδεολογικό κομμάτι. Όσο ατελέσφορη είναι η συντεχνιακή αντίληψη που κυριαρχεί στις πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων των ΔΕΚΟ ότι ο καθένας μόνος του θα αντιμετωπίσει την κατάσταση άλλο τόσο ατελέσφορη είναι και η αντίληψη ότι η κατάσταση αντιμετωπίζεται μέσα από την καθαρότητα και τον ιδεολογικό απομονωτισμό. Και τα δύο ίσως να προσφέρουν μια αυταρέσκεια σε κάποιους ότι επιτέλεσαν το καθήκον τους και να έχουν ενδεχομένως και κάποια παραταξιακά οφέλη. Τα ζητούμενα όμως είναι άλλα. Είναι η αντίσταση και η αποτελεσματική και πετυχημένη κινητοποίηση ενάντια στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα της κυβέρνησης και της τρόικας.

Σε ότι αφορά το δεύτερο θέμα έχει δρομολογηθεί ένας διαγωνισμός και αύριο είναι η διαδικασία του ανοίγματος των προσφορών για το νέο πακέτο ασφάλισης που ζήτησε ο ΟΤΕ. Το πρόβλημα είναι ότι το νέο πακέτο περιέχει καλύψεις που είναι μικρότερες απ’ αυτές που ίσχυαν μέχρι σήμερα. Η διοίκηση δεν έχει τέτοιο δικαίωμα καθώς δεσμεύεται από τη συλλογική σύμβαση που έχει υπογραφεί στο παρελθόν για καλύψεις τουλάχιστον ίσες με τις προηγούμενες. Έτσι από την ομοσπονδία ζητήθηκε το πάγωμα του διαγωνισμού και του ανοίγματος των προσφορών προκειμένου να επανακαθοριστούν οι όροι του ομαδικού ασφαλιστηρίου.

Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Απαράδεκτες και αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις από τη διοίκηση του ΟΤΕ

Πηγή : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΣΥΡΙΖΑ
Ερώτηση Παν. Λαφαζάνη, Κοινοβ. Εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτες και αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις από τη διοίκηση του ΟΤΕ που καταστρατηγούν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες!

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. κ. Υπουργούς:

- Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

- Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

- Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Θέμα: Απαράδεκτες και αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις από τη διοίκηση του ΟΤΕ που καταστρατηγούν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες!

Σύμφωνα με καταγγελία της συνδικαλιστικής παράταξης «Αγωνιστική Συνεργασία ΟΤΕ» η διοίκηση του ΟΤΕ με μεθοδεύσεις «τεχνικού χαρακτήρα» έχει επιβάλλει την ηλεκτρονική «φίμωση» της εν λόγω παράταξης αλλά και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων του χώρου.

Πιο συγκεκριμένα, ο mail server του ΟΤΕ «κόβει» τα ηλεκτρονικά μηνύματα τα οποία αποστέλλει η «Αγωνιστική Συνεργασία ΟΤΕ» στους εργαζόμενους στον Οργανισμό, καταχωρώντας τα ως «spam».

Η απάντηση της διοίκησης στις διαμαρτυρίες των συνδικαλιστών του Οργανισμού ήταν ότι ο ΟΤΕ με αυτή την πολιτική «προστατεύει» τους χρήστες από «ανεπιθύμητα» e-mail.

Είναι πολιτικά και ηθικά απαράδεκτο η διοίκηση του ΟΤΕ, επειδή ελέγχει τους «διακόπτες», να «κόβει» την επικοινωνία των εργαζομένων με τις Συνδικαλιστικές παρατάξεις που είναι αντίθετες πολιτικο-συνδικαλιστικά με τις επιδιώξεις και τους στόχους της για την πορεία του οργανισμού και το μέλλον των εργαζομένων σ’ αυτόν.

Επειδή είναι αδιανόητο να καταστρατηγούνται με αυτόν τον αυθαίρετο και αυταρχικό τρόπο βασικές συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Επειδή η διοίκηση του ΟΤΕ δεν είναι ανεξέλεγκτη για να μπορεί με τις ενέργειές της να παραβιάζει το Σύνταγμα και τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Σε ποια μέτρα θα προχωρήσουν, ώστε να σταματήσει άμεσα η ηλεκτρονική «φίμωση» των συνδικαλιστικών παρατάξεων στον ΟΤΕ; Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προχωρήσει, ώστε η διοίκηση του ΟΤΕ να μην διανοηθεί στο μέλλον να προχωρήσει σε παρόμοιες ενέργειες;

2. Θα ελεγχθεί η διοίκηση του ΟΤΕ, εάν παραβιάζει το Σύνταγμα και τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Τι μέτρα θα πάρουν ώστε να συμμορφωθεί με την ισχύουσα νομοθεσία;

Ο ερωτών Βουλευτής


Λαφαζάνης Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Τρείς γκρίζες ζώνες για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος

Κατεβάστε το άρθρο σε PDF

ΝΕΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ:

ΤΡΕΙΣ ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ

  
του ΓΙΑΝΝΗ ΔΟΥΚΑμέλους της Ε.Ε. της ΟΜΕ – ΟΤΕ
 
Ο νέος ασφαλιστικός νόμος 3863/2010 κατεδάφισε το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα το οποίο μεταλλάσσεται από δημόσιο καθολικό και αναδιανεμητικό σε ατομικό και κεφαλαιοποιητικό. Ταυτόχρονα, όμως, και πάνω στη βιασύνη και στη φούρια της η κυβέρνηση να δείξει το πόσο πειθήνια είναι στις επιταγές των δυνάμεων κατοχής άφησε πίσω της μερικές γκρίζες ζώνες. Με το άρθρο αυτό θα αναφερθούμε σε τρεις τέτοιες γκρίζες ζώνες για τις οποίες μέχρι σήμερα το Υπουργείο δεν έχει δώσει σαφή απάντηση. Η ερμηνεία που θα δοθεί στα θέματα αυτά θα επηρεάσει τόσο το χρόνο συνταξιοδότησης όσο και το ύψος της σύνταξης δεκάδων χιλιάδων ασφαλισμένων των πρώην ειδικών ταμείων. Κοινή συνισταμένη και των τριών ρυθμίσεων είναι ο ορισμός της θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Ποιες είναι αυτές οι ρυθμίσεις:
1. Η πρώτη είναι η παράγραφος 9 του άρθρου 10 του νόμου 3863/2010 η οποία αναφέρει ότι:« Γενικές ή καταστατικές διατάξεις φορέων κύριας ασφάλισης που προβλέπουν τη χορήγηση σύνταξης με τη συμπλήρωση 10.500 ημερών εργασίας ή τριάντα πέντε (35) ετών ασφάλισης και του 58ου ή του 60ού έτους της ηλικίας, έχουν εφαρμογή στους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2010.» Σύμφωνα με το άρθρο 9 του νόμου 1976/91 το δικαίωμα συνταξιοδότησης θεμελιώνεται και με τη συμπλήρωση 25ετίας. Με βάση αυτό η δική μας ερμηνεία είναι ότι οι ασφαλισμένοι των πρώην ειδικών ταμείων που ασφαλίστηκαν μεταξύ 1/1/83 και 31/12/92 και που μέχρι το τέλος του 2010 έχουν 25 χρόνια ασφάλισης δεν θα πρέπει να επιβαρυνθούν με τα νέα όρια (40ετία και ηλικία 60 ετών) αλλά μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τα μέχρι πρότινος ισχύοντα δηλαδή με 35 χρόνια υπηρεσίας και σε ηλικία 58 ετών. Την άποψή μας αυτή ενισχύει και η παράγραφος 7 του ενός και μόνου άρθρου του νόμου 3847/2010 στην οποία αναφερόμαστε αναλυτικά παρακάτω στο σημείο (3).
2. Η δεύτερη είναι τα τελευταία εδάφια της παραγράφου 18 του άρθρου 10 του νόμου 3863/2010 τα οποία αναφέρουν ότι οι νέοι αναγνωρίσιμοι πλασματικοί χρόνοι ισχύουν μόνο για όσους θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1/1/2011. Στην προηγούμενη παράγραφο αναφερθήκαμε σ' αυτά που λέει για τη θεμελίωση ο νόμος 1976/91. Εκτός από τη διάταξη αυτή όμως υπάρχει και η παράγραφος 3 του άρθρου 2 του ν. 3029/2002 η οποία αναφέρει ότι «οι ασφαλισμένοι των ειδικών ταμείων που ασφαλίστηκαν σε οποιοδήποτε φορέα πριν την 1/1/83 θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας». Με βάση αυτή τη ρύθμιση ένας ασφαλισμένος προ του 83 μπορεί να θεωρηθεί ότι θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τη συμπλήρωση των 35 χρόνων και κατά συνέπεια από 1/1/2011 δικαιούται να αναγνωρίσει τα νέα αναγνωρίσιμα πλασματικά χρόνια.
3. Η τρίτη έχει να κάνει με την παράγραφο 7 του ενός και μόνου άρθρου του νόμου 3847/2010. Τι λέει το άρθρο αυτό; Ότι όσοι από τους ασφαλισμένους των πρώην ειδικών ταμείων – και όχι μόνο – θεμελίωσαν ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2010 «δεν θίγονται από την παραμονή στην υπηρεσία μετά την ανωτέρω ημερομηνία και τυχόν συνταξιοδοτικές μεταβολές στη διάρκεια αυτής δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους, καθώς και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξής τους». Πως ερμηνεύουμε εμείς το άρθρο αυτό; Για μας όσοι ασφαλισμένοι επιλέξουν να κάνουν χρήση τον όρο του νόμου 1976/91 για θεμελίωση στην 25ετία και εφ' όσον έχουν το χρόνο αυτό μέχρι το τέλος του 2010 δεν επηρεάζονται ούτε σε ότι αφορά τα χρόνια υπηρεσίας ούτε σε ότι αφορά το ύψος της σύνταξης ανεξάρτητα από το πότε θα επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν. Σε κάθε περίπτωση δηλαδή θα πρέπει να συνταξιοδοτηθούν με βάση ότι ίσχυε πριν το νέο ασφαλιστικό νόμο και σε ότι αφορά χρόνια υπηρεσίας, όριο ηλικίας και τρόπο υπολογισμού της σύνταξης.
Τα παραπάνω σημεία αφορούν δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένων των πρώην ειδικών ταμείων που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ και δεν έχουν μέχρι σήμερα αποσαφηνιστεί σε καμία από τις εγκυκλίους που έχει εκδώσει το Υπουργείο Εργασίας προφανώς γιατί δεν τους «βγαίνει». Εμείς θεωρούμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα, η ΓΣΕΕ και οι ομοσπονδίες που έχουν κόσμο που τους αφορά θα πρέπει να κινητοποιηθούν γιατί τυχόν αρνητικές ερμηνείες των παραπάνω ρυθμίσεων θα έχουν σαν αποτέλεσμα όλοι αυτοί τους οποίους αφορούν να συνταξιοδοτηθούν μέχρι και πέντε χρόνια αργότερα και να πάρουν και μικρότερη σύνταξη.

Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Δεύτερος αντεργατικός γύρος


11/11/2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεύτερος αντεργατικός γύρος: Οι εργαζόμενοι θυσία στο βωμό του ΣΕΒ με τις ευλογίες της Τρόικας
και την Κυβέρνηση σε ρόλο εργοδοτικού εκπροσώπου!

Η μνημονιακή κυβέρνηση, δια μέσου της Υπουργού Εργασίας, όσο και να προσπαθεί να «θολώσει τα νερά», είναι πλέον πανέτοιμη να εξυπηρετήσει πλήρως και τα τελευταία αιτήματα του ΣΕΒ και της Τρόικας, σε ένα νέο γύρο εξόντωσης των εργατικών δικαιωμάτων και αποδόμησης της Κοινωνικής Ασφάλισης, πάντα στο όνομα της «διάσωσης της πατρίδας» και των «επιχειρήσεων που είναι σε κίνδυνο»
Στην ουσία και κυριολεκτικά, οι κυβερνητικές εξυπηρετήσεις προς τον ΣΕΒ που συνεχίζονται αμείωτα, αφορούν τώρα στο σφαγιασμό των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και των κατώτατων μισθών, με τη θεσμοθέτηση της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών ΣΣΕ, οι οποίες με απλή επίκληση οικονομικών δυσκολιών και με τους εργοδοτικούς εκβιασμούς θα «ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια» και θα είναι φυσικά κατώτερες των κλαδικών. Το επόμενο μνημονιακό βήμα είναι φυσικά, η μη κήρυξη ως υποχρεωτικών των ΣΣΕ και η μη επέκτασή τους, με τελική κατάληξη την ουσιαστική τους κατάργηση και την επιβολή ατομικών συμβάσεων. Η επιβολή της ζούγκλας του αθέμιτου επιχειρηματικού ανταγωνισμού, των ατομικών εργασιακών σχέσεων, της απόλυτης ευελιξίας και της βίαιης φτωχοποίησης των εργαζομένων είναι προ των πυλών!
Την ίδια στιγμή, ο αποτυχημένος σε όλα τα επίπεδα νεοφιλελεύθερος κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει τη δραματική μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μέσα από το νέο «μισθολόγιο - φτωχολόγιο» καθώς και το νέο πετσόκομμα των μισθών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ με τελικό ορίζοντα ακόμα και τις μαζικές απολύσεις.
Από την άλλη πλευρά, η άμεσα σχεδιαζόμενη δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι το νέο κυβερνητικό δώρο προς τους εργοδότες. Ένα μέτρο που θα οδηγήσει μαθηματικά το ΙΚΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία σε ασφυξία και πτώχευση, ενώ η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και οι συντάξεις ρίχνονται στον Καιάδα.!
Τελικά, αυτή η Κυβέρνηση, θα καταγραφεί στην ιστορία και στη συνείδηση των εργαζομένων, ως η Κυβέρνηση η οποία απροσχημάτιστα και εντελώς ξεδιάντροπα λειτουργεί ως το απόλυτο εργαλείο εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου και του ΣΕΒ, ικανοποιώντας σε ελάχιστο χρονικό διάστημα το σύνολο της εργοδοτικής ατζέντας.
Τεράστια ευθύνη έχουν όμως γι αυτή την κατάσταση και οι πλειοψηφίες στις Συνδικαλιστικές ηγεσίες. Η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ παρ’ ότι έχει πάρει απόφαση για την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 15 Δεκέμβρη φαίνεται να το έχει λησμονήσει.
Ταυτόχρονα, η πλειοψηφία στην ΑΔΕΔΥ παρά το γεγονός ότι έχει πάρει απόφαση για συντονισμό δράσης με τον ιδιωτικό τομέα και την κήρυξη γενικής απεργίας δεν κινείται με αποφασιστικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση και δεν λαμβάνει μέτρα για την επιτυχία των κινητοποιήσεων.
Η στάση αυτή των πλειοψηφιών αναδεικνύει την ανάγκη για ένα νέο πλειοψηφικό αυτόνομο και ριζοσπαστικό ρεύμα μέσα στα συνδικάτα που μπορεί να οργανώσει την αντίσταση της εργατικής τάξης, υπερβαίνοντας τις σημερινές πλειοψηφίες στις κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

ΣΣΕ 2010 – Το γεφύρι της Άρτας

 
ΣΣΕ 2010 – Το γεφύρι της Άρτας

Συνεχίζονται από καιρού εις καιρό οι συνομιλίες μεταξύ ΟΜΕ-ΟΤΕ και διοίκησης. Από τις πρώτες κιόλας συζητήσεις έγινε φανερό, ότι η εργοδοτική πλευρά έχει συλλάβει τα μηνύματα των καιρών. Αξιοποιώντας την επίθεση που δέχεται ο κόσμος της εργασίας από την κυβέρνηση της τρόικας, προσπαθεί να φέρει και στον ΟΤΕ τις μεγάλες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και τις αμοιβές που έφερε στην χώρα το μνημόνιο. Εκτιμά ότι σαν εργαζόμενοι είμαστε εύκολος αντίπαλος. Αξιοποιεί το τεράστιο έλλειμμα αλληλεγγύης αφού οι περισσότεροι εργαζόμενοι ζουν καθημερινά ένα εργασιακό εφιάλτη και έχοντας σαφώς χειρότερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας, γίνονται εύκολη λεία για την προπαγάνδα των ΜΜΕ. Ανέλπιστη όμως βοήθεια βρίσκει και από την πλευρά του επίσημου συνδικαλιστικού κινήματος. Πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί άραγε από τον οποιονδήποτε εργοδότη η «πάσα» που τους δίνει ο «συνάδελφος» Γ. Παναγόπουλος; Ο πρόεδρος λοιπόν της ΓΣΕΕ ρίχνει «λευκή πετσέτα» στο ρινγκ, με τις δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters περί «μη ύπαρξης εναλλακτικών πολιτικών απέναντι στο μνημόνιο» και καθησυχάζει τον ΣΕΒ: «Καμιά απεργία δεν προβλέπεται για το επόμενο διάστημα». Ταυτόχρονα η κυβέρνηση προχωρά στο «μνημόνιο Νο 2» εκτιμώντας ότι οι όποιες αντιδράσεις είναι διαχειρίσιμες και με μικρό πολιτικό κόστος. Ότι απέμεινε από εργασιακά δικαιώματα, συντάξεις, εργασιακές σχέσεις, ΟΜΕΔ ξαναμπαίνουν στο κόσκινο μετά από τις Αυτοδιοικητικές εκλογές. Είναι προφανές λοιπόν ότι η Deutsche Telekom θα επιδιώξει να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της στην συγκεκριμένη συγκυρία. Εδώ εντάσσονται και τα περίφημα 7 project με την υλοποίηση των οποίων επιδιώκεται συμπίεση του εργατικού κόστους μέσω ενοποίησης υπηρεσιών, Outsourcing, ενίσχυσης της επισφαλούς απασχόλησης εις βάρος της σταθερής κλπ. Εδώ εντάσσεται η πρεμούρα για την δημιουργία της Transfer Company η οποία ενώ υποτίθεται ότι θα ελαφρώσει «λογιστικά» τον προϋπολογισμό της μητρικής, στην πραγματικότητα θα αποτελέσει τον προθάλαμο για την έξοδο από τον ΟΤΕ πάνω από 2.000 συναδέλφων. Εδώ εντάσσεται η διαπραγματευτική ακαμψία που δείχνει η διοίκηση και η σκλήρυνση της στάσης της. Το διαπραγματευτικό πλαίσιό της περιλαμβάνει ως τελευταία γραμμή άμυνας το πάγωμα μισθών (συμπεριλαμβανομένων και των μισθολογικών ωριμάνσεων) για δύο χρόνια, το αίτημα για κατάργηση της υπερωρίας οδηγών και ο υπολογισμός της υπερωρίας ως υπερεργασία. Από την άλλη μεριά όμως δεν φαίνεται να υπάρχει ξεκάθαρη γραμμή υποχώρησης από την μεριά της ΟΜΕ. Το άθροισμα των αιτημάτων των πρωτοβάθμιων σωματείων που αποτελεί στην πραγματικότητα το διαπραγματευτικό πλαίσιο είναι προφανές ότι δεν μπορεί να κατακτηθεί, όσο δίκαια και αν είναι τα περισσότερα από αυτά. Είναι επίσης παραπάνω από προφανές ότι τα δίκαια και ώριμα αιτήματα που βάζει η ΕΕΤΕ-ΟΤΕ (αναγνώριση πτυχίων, προϋπηρεσίας, Master κλπ) κάποτε πρέπει να επιλυθούν. Όμως πιστεύουμε ότι πρέπει άμεσα η ΟΜΕ-ΟΤΕ να ξεκαθαρίσει στην εργοδοτική πλευρά κάποιους σημαντικούς στόχους που θα αποτελέσουν την δική μας κόκκινη γραμμή:

• Συλλογική Σύμβαση η οποία δεν θα συμβασιοποιεί το μνημόνιο όπως έκανε η αντίστοιχη της ΓΣΕΕ αλλά που θα σπάει το μνημόνιο
• Αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό προκειμένου να καλυφτούν οι τεράστιες απώλειες που είχε το εισόδημά μας από την φοροεπιδρομή και την ακρίβεια.
• Δεν παραχωρείται κανένα κεκτημένο δικαίωμά μας.
• Δεν θα ανεχθούμε να χαθεί ούτε μια θέση εργασίας. Να κλείσουν οι δουλεμπορικές OTEplus & HellasCom.
• Καμιά συζήτηση για Transfer Company.
• Να αποσυρθούν άμεσα τα 7 project. Διαβούλευση με τους εργαζόμενους για θέματα που τους αφορούν.
• Επαναφορά του πρώην ΓΚΠ και επέκταση της ισχύος του σε όλον τον όμιλο ΟΤΕ.
• Αν εκτιμά η εταιρεία ότι απαιτούνται περικοπές ας τις κάνουν στο ανώτατο Management και στα ακριβοπληρωμένα Golden Boys. Ας περιορίσουν τις εκατοντάδες θέσεις ευθύνης που δημιούργησαν για να βολέψουν κομματικούς και άλλους φίλους.

Ας συνειδητοποιήσουμε όμως ότι: Αυτές οι πολιτικές παλεύονται μόνο με τη μαζική αντίδραση των εργαζομένων. Απαιτείται η μέγιστη συσπείρωση εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων προκειμένου να ανατραπεί το μνημόνιο και να εκδιωχθεί το ΔΝΤ από την χώρα. Να προταχτεί η εφαρμογή εναλλακτικής πολιτικής διεξόδου από την κρίση που στο επίκεντρό της θα έχει την κοινωνία και τα δικαιώματά της και όχι τις αγορές, τους τοκογλύφους και τα κέρδη της εργοδοσίας. Έτσι κατά τη γνώμη μας η ΟΜΕ – ΟΤΕ πρέπει να ζητήσει από τη ΓΣΕΕ να συντονίσει όλες τις κινητοποιήσεις όλων των κλάδων που έχουν παρόμοια με εμάς προβλήματα. Και αν δεν το κάνει να επιδιωχθεί ο συντονισμός από τα κάτω με τις ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ που πλήττονται.
Τώρα πριν είναι αργά !


Διαβάστε περισσότερα...

Ο "μακρολαίμης πετεινός" και η ΠΑΣΚΕ

 
Ο "μακρολαίμης πετεινός" και η ΠΑΣΚΕ
Απίστευτη παραγωγικότητα από τους συναδέλφους της ΠΑΣΚΕ-ΟΤΕ. Τόσες ανακοινώσεις και δελτία τύπου που εξέδωσαν πρόσφατα τουλάχιστον μας εντυπωσίασαν. Δεν αφήνουν τον Βουρλούμη σε χλωρό κλαρί ! Αφού σκέφτεται να τα βροντήξει εξ αιτίας τους! Ας μιλήσουμε σοβαρά! Θα μπορούσαμε να προσυπογράψουμε τις περισσότερες από τις αιτιάσεις τους εναντίον της διοίκησης. Ποιος θα μπορούσε εξάλλου να υπερασπιστεί στα σοβαρά ένα τέτοιο management; Ούτε καν η ΔΑΚΕ. Και πελατοδιώχτες είναι και ατζαμήδες, και λαμόγια και ότι άλλο θέλετε ! Πείτε μας όμως και για την ταμπακιέρα συνάδελφοι ! Για ΔΝΤ έχετε ακούσει τίποτα; Πήρε τίποτα το αυτί σας για τρόικα και για μνημόνιο; Για φαλκίδευση του Συντάγματος; Εδώ ο κόσμος χάνεται, χαμπάρι δεν πήρατε; Για κυβέρνηση που εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σε τοκογλύφους ακούσατε; Για ισοπέδωση μισθών και συντάξεων; Για φορολογική λαίλαπα; Για καταστροφή του ασφαλιστικού συστήματος; Για απελευθέρωση των απολύσεων; Για κατάργηση στην πράξη των συλλογικών συμβάσεων; Για λεηλασία και εκποίηση του δημόσιου πλούτου; Δεν έχετε μια κουβέντα να πείτε για την κοινωνία που γονάτισε από την πιο ανάλγητη και αντεργατική κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από τον τόπο; Για τους άστεγους, τα συσσίτια, τα λουκέτα στα μαγαζιά, την ρημαγμένη ύπαιθρο; Τα 1,1 εκατομμύρια ανέργους; Όλα καλώς καμωμένα; Ο Βουρλούμης μας μάρανε μόνο;
Θα σχολιάσετε την συμπεριφορά του κ. Μιχάλη Μπλέτσα εκπρόσωπου του Ελληνικού Δημοσίου στο Δ.Σ. του ΟΤΕ στις 29/9/2010; Την μπάλα στο γήπεδο συνάδελφοι, όχι στην εξέδρα. Εκτός και αν το μόνο που σας ενδιαφέρει τελικά είναι να διαδεχτείτε την ΔΑΚΕ στην συνδιοίκηση και τα ρουσφέτια. Αλλά είστε σίγουροι ότι στη μετά Βουρλούμη εποχή θα σας χρειάζονται;

Διαβάστε περισσότερα...

Ακόμα μια φορά για το πριμ


Ακόμα μια φορά για το πριμ

Εξέπληξε πολλούς η απόφαση της διοίκησης να δώσει πριμ στο προσωπικό για το έτος 2009. Θεώρησαν κάποιοι ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου σε συνδυασμό με την ασφυκτική πολιτική μισθών που επιβάλει η τρόικα θα ενθάρρυναν μια πιο «σφιχτή» προσέγγιση στο θέμα του πριμ. Λάθος ! Προτίμησαν να δώσουν και φέτος τα γνωστά ψίχουλα με τον γνωστό τρόπο πετυχαίνοντας πολλαπλούς στόχους:
• Διχάζουν άλλη μια φορά το προσωπικό χωρίζοντάς το σε “παραγωγικούς” και μη, και υπονομεύουν της σχέσεις αλληλεγγύης και συντροφικότητας μεταξύ μας.
• Δημιουργούν προϋποθέσεις νομιμοποίησης στο να μοιραστούν σε επόμενο φάση μερικά εκατομμύρια € σε διευθυντικά στελέχη.
• Διευκολύνουν την υπηρεσιακή καμαρίλα να δημιουργήσει την δική της “αυλή” μοιράζοντας κατά το δοκούν πριμ σε “ημέτερους και συνεργάσιμους”
• Απενοχοποιούν στην συνείδηση των εργαζομένων τις ατομικές συμβάσεις αφού έμμεσα με τα πριμ φαλκιδεύουν το μισθολόγιο.
• Δυναμιτίζουν για άλλη μια φορά τις σχέσεις με το συνδικάτο αφού από την μια αρνούνται κάθε συζήτηση για αυξήσεις μισθών – απαιτούν μάλιστα και μειώσεις - και από την άλλη δίνουν πριμ με λεφτά που θα έφταναν ίσως για την υπογραφή μιας αξιοπρεπούς ΣΣΕ.

Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Με την Αγωνιστική Συνεργασία και στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές

Kαταψηφίζουμε την πολιτική του μνημονίου
.
Με την Αγωνιστική Συνεργασία και στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές

Με τον Γιάννη Δούκα και την Δημοτική Κίνηση Πολιτών στην Καλλιθέα
Με τον Δημήτρη Στρατούλη και την Κίνηση Πολιτών Ξηρομέρου στον Αστακό.
Με την Ολυμπία Βαλσαμή και την Ανοιχτή Πόλη στην Αθήνα
Με τον Γιώργο Σμήλιο και την Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Με τον Χρήστο Βανδώρο και τους Πολίτες στο Προσκήνιο στον Δήμο Δελφών
Με τον Στέφανο Κομποθανάση με την Ριζοσπαστική & Οικολογική συνεργασία στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Με τον Νίκο Μπούτση και την Παρέμβαση Πολιτών στην Λαμία
Με τον Γιώργο Σκουρογιάννη και τους Πολίτες στο Προσκήνιο στον Δήμο Δελφών
Με την Τάνια Τσάγκα και το Δίκτυο Πολιτών στον Χολαργό & Παπάγου
Με τον Γιώργο Κούφαλη και την Δημοτική Κίνηση Πολιτών στην Καλλιθέα
Με τον Ζαφείρη Φωτιάδη και την Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση στον Λαγκαδά
Με τον Δημήτρη Γάκη Υποψ. Δήμαρχο με το Ρόδο Κόκκινο στην Ρόδο
Με τον Κώστα Μάγκλαρη και την Συνεργασία Πολιτών στην Καισαριανή
Με τον Διονύση Στραβοράβδη και την ΑΝ.Α.Σ.Α. στην Περιφέρεια Ιονίων Νησιών
Με τον Κυριάκο Καρίκη με το Ρόδο Κόκκινο στην Ρόδο
Με τον Ξενοφώντα Ματαράγκα και την κίνηση Όλοι για την Λευκάδα
Με τον Μάκη Θεοφιλάτο και την Κίνηση Πολιτών Ξηρομέρου στον Αστακό 
Με τον Γιάννη Κουλουμπίνη και το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών στην Καλαμάτα
Με τον Αλέξη Αλεξόπουλο και τους Πολίτες σε Δράση στο Γαλάτσι

Διαβάστε περισσότερα...
 

blogger templates | Make Money Online