Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Ενημερωτικό Σημείωμα 29 Νοεμβρίου 2011



 Ενημερωτικό Σημείωμα 29 Νοεμβρίου 2011
            Συνεδρίασε την Τρίτη 29/11/2011 η εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας και ασχολήθηκε με τρεις επιμέρους συλλογικές συμβάσεις για τις οποίες εξουσιοδοτήθηκαν ο πρόεδρος και ο γραμματέας να τις υπογράψουν.
            Η πρώτη αφορά τη χρηματοδότηση του ΟΠΑΚΕ για τα τρία επόμενα χρόνια 2012, 2013 και 2014 με την υπογραφή της οποίας συμφωνήσαμε κι’ εμείς.
            Η δεύτερη έχει τρεις όρους. Ο πρώτος περιέχει μια ευχή που λέει ότι παραπέμπονται σε μικτή επιτροπή διοίκησης και ΟΜΕ – ΟΤΕ διάφορα εκκρεμή θέματα και η επιτροπή αυτή εντός πέντε μηνών θα πρέπει να προτείνει λύσεις. Μακάρι αλλά οι περισσότερες επιτροπές που έχουν συσταθεί μέχρι σήμερα για διάφορα θέματα είτε δεν παρήγαγαν  αποτέλεσμα είτε το αποτέλεσμα που είχαν μπήκε σε κάποιο συρτάρι και ξεχάστηκε. Το δεύτερο αφορά τη μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας των τυφλών κατά δύο ώρες την εβδομάδα. Αυτό είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει από την προηγούμενη σύμβαση που μείωσε τους μισθούς και να μειώνει το χρόνο εργασίας των συναδέλφων αυτών όχι μόνο δύο ώρες αλλά περισσότερο και κατ’ αναλογία με το μισθό που χάνουν. Τέλος το τρίτο θέμα αφορά μια ρύθμιση για το οικογενειακό επίδομα. Με τη ρύθμιση ορίζεται ότι το οικογενειακό επίδομα που δίνεται στον ΟΤΕ συμψηφίζεται με ότι λέει ο νόμος και η σύμβαση της ΓΣΕΕ για το επίδομα γάμου. Τη δεύτερη αυτή συλλογική σύμβαση δεν την ψηφίσαμε χωρίς όμως να είμαστε και απέναντι. Ο λόγος είναι ότι το πρώτο θέμα είναι όπως είπαμε ευχή, το δεύτερο έπρεπε να το έχουν προβλέψει από την προηγούμενη για τις μειώσεις των μισθών και για το τρίτο νομίζουμε ότι δεν αποτυπώνεται καθαρά η λύση του θέματος που πραγματεύεται.
            Η τρίτη σύμβαση αφορά τα κίνητρα αποχώρησης. Με το θέμα των κινήτρων διαφωνήσαμε. Η άποψή μας αυτή έχει να κάνει με το ότι τα κίνητρα αποχώρησης επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και σε κάθε περίπτωση θεωρούμε πιο σημαντικό θέμα την ύπαρξη, τη βιωσιμότητα και το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων από το αν θα πάρει κάποιος συνάδελφος πέντε ή δέκα χιλιάδες € ως κίνητρο για να φύγει από τον ΟΤΕ μια ώρα αρχύτερα. Η άποψή μας αυτή νομίζουμε ότι ενισχύεται ιδιαίτερα στις μέρες μας όταν επέρχονται απανωτές μειώσεις και περικοπές στις συντάξεις και με την ευκαιρία θα πρέπει να πούμε ότι αυτές τις μέρες κατατίθενται οι αναλογιστικές μελέτες για τα επικουρικά ταμεία και θα ακολουθήσουν και νέα μέτρα και νέες μειώσεις τόσο στις επικουρικές συντάξεις όσο και στο εφ’ άπαξ του ταμείου αρωγής (για το θέμα θα αναφερθούμε αναλυτικά μόλις έχουμε πλήρη στοιχεία). Εκτός απ’ αυτά φέτος υπάρχει ένας πρόσθετος λόγος. Το ότι τα σημερινά κίνητρα δεν έχουν σχέση με ότι ξέραμε μέχρι σήμερα αλλά αποτελούν μια προσπάθεια μείωσης των απωλειών που επέρχονται στη σύνταξη και στο εφ’ άπαξ των συναδέλφων που θα φύγουν λόγω της μείωσης του μισθού που θα επέλθει από 1/1/2012 λόγω της περιβόητης σύμβασης της μείωσης των μισθών. Αυτά που είχαν λεχθεί ότι θα ληφθεί μέριμνα γι’ αυτούς που θα φύγουν ώστε να μη χάσουν σε ύψος σύνταξης ή σε εφ’ άπαξ τελικά δεν περπάτησαν. Επιπλέον εισάγεται για πρώτη φορά διαφορετικό ύψος κινήτρων, διαφορετικό δηλαδή ποσό ανάλογα με την μισθολογική κατηγορία στην οποία ανήκει ο καθένας.
            Συνάδελφοι αυτά συμβαίνουν την παραμονή μιας ακόμη πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που γίνεται ενάντια στην ανελέητη επίθεση που συνεχίζεται από την τρικομματική πλέον κυβέρνηση των κομμάτων του μνημονίου ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ.
            Εμείς θα επαναλάβουμε ότι ο μόνος τρόπος για να μπει φρένο στις επιδιώξεις της κυβέρνησης, των κομμάτων που τη στηρίζουν και της τρόικας για ολοκληρωτική ισοπέδωση των μισθών, των συντάξεων, των εργασιακών σχέσεων, των Λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων είναι η μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις και απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.
            Ταυτόχρονα θα πούμε ότι η μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ίσως ωθήσει τις δυνάμεις της πολιτικής και κοινωνικής Αριστεράς στο να φτιάξουν επιτέλους το απαιτούμενο μέτωπο αντίστασης στο μέτωπο που συγκρότησε η άλλη πλευρά της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ. συνεπικουρούμενο από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους, ευρωπαϊκούς και ελληνικούς νεοφιλελεύθερους μηχανισμούς.
Όλοι στην απεργιακή κινητοποίηση της 1 Δεκέμβρη
Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

 

blogger templates | Make Money Online