Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Τώρα που πέτυχε το κούρεμα μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι



Τώρα που πέτυχε το κούρεμα μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι
όνειρα γλυκά κι’ απονήρευτα

του Γιάννη Δούκα
μέλους της Ε.Ε. της ΟΜΕ – ΟΤΕ




Τώρα που το κούρεμα του χρέους πέτυχε, τώρα που θα γίνει υποχρεωτικό και  για όσους αρνήθηκαν, τώρα που ανοίγεται μια νέα σελίδα στις περικοπές μισθών, συντάξεων και δικαιωμάτων μπορούμε επιτέλους να κοιμόμαστε ήσυχοι αφού:
1.      Το χρέος μας το 2020 θα είναι 120% του ΑΕΠ δηλαδή όσο ήταν πριν δύο χρόνια όταν ξεκίνησε η υπερπροσπάθεια του Γιωργάκη να σώσει τη χώρα.
2.      Διασφαλίζονται οι τράπεζες που όπως είπε ο κυρ Βαγγέλης είναι περιουσία του έθνους. Από το νέο δάνειο που θα πάρουμε θα τους δώσουμε 30 δις. και κάτι ώστε να μη χάσει το έθνος αυτό το περιουσιακό στοιχείο.
3.      Διασφαλίζονται οι πιστωτές μας καθώς πριν ακόμη τελειώσουμε με το κούρεμα οι φίλοι και εταίροι μας εκταμίευσαν 35 δισεκατομμύρια € από το νέο δάνειο που θα μας δώσουν για να πληρώσουμε εκ των προτέρων τόκους.
4.      Οι φίλοι και εταίροι μας θα μας δώσουν νέο δάνειο ύψους 130 περίπου δισεκατομμύρια € για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας. Για να καλύψουμε τις τράπεζες και τους δανειστές. Και για τη διαχείριση δεν ανησυχούμε καθόλου. Θα τα διαχειρίζονται αυτοί που μας τα δανείζουν. Εμείς μόνο θα τα χρωστάμε και θα τα πληρώνουμε.
5.      Η αυθόρμητη συμμετοχή της πλειοψηφίας των ασφαλιστικών ταμείων στο κούρεμα ήταν συγκινητική. Συμφώνησαν στο κούρεμα όχι μόνο οι διορισμένοι από την κυβέρνηση, όχι μόνο οι εκπρόσωποι των εργοδοτών αλλά και πολλοί κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές.
6.      Αυτοί που τόλμησαν και διαφώνησαν με το κούρεμα μαύρο φίδι που τους έφαγε. Κατά πρώτον ο κυρ Βαγγέλης θα κουρέψει από όλα τα ταμεία το 53,5% των καταθέσεων που είχαν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τι νόμιζαν ότι επειδή είναι καταθέσεις και όχι ομόλογα θα γλύτωναν; Δεύτερον όσοι είπαν όχι στο κούρεμα θα μπουν κι’ αυτοί στο κουρείο υποχρεωτικά. Όχι μόνο τα ομόλογα αλλά και οι ίδιοι. Το είπε καθαρά. Και τα ομόλογα θα τα κουρέψουμε και όλους αυτούς που είπαν όχι θα τους αλλάξουμε.
7.      Δεν ανησυχούμε καθόλου για τους φίλους και συναδέλφους μας στον ΟΤΕ αφού για άλλη μια φορά η ΔΑΚΕ και η ΠΑΣΚΕ στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Η ΔΑΚΕ ΟΤΕ συμφώνησε στο κούρεμα και η ΠΑΣΚΕ ΟΤΕ την κοπάνησε από την ψηφοφορία μας ώστε τα χρήματα του ταμείου μας να τα διαχειριστούν οι εκπρόσωποι του κράτους, της εργοδοσίας και των άλλων ομοσπονδιών.
Για όλα αυτά και για όλη αυτή την ηρεμία δε νομίζετε ότι κάτι θα έπρεπε να δώσουμε κι’ εμείς; Και τι δώσαμε; Σχεδόν  τίποτε. Αυξήσαμε λίγο την ανεργία και σήμερα έχουμε λίγο παραπάνω από ένα εκατομμύριο άνεργους. Μειώθηκαν οι μισθοί σε όλους για να μην είναι κανείς παραπονεμένος. Μειώθηκαν οι συντάξεις. Όλες οι συντάξεις πάλι για να μην είναι κανείς παραπονεμένος. Αυτά όμως επειδή δε φτάσανε έπρεπε να δώσουμε και κάτι παραπάνω. Έτσι πρόσφατα μειώσαμε κατά 22% τον κατώτερο μισθό, κατά 32% τον κατώτερο μισθό των νέων, μειώσαμε το επίδομα ανεργίας και καταργήσαμε το αναχρονιστικό εργατικό δίκαιο για τις συλλογικές συμβάσεις και για τη μονιμότητα στις ΔΕΚΟ και πρώην ΔΕΚΟ. Το εργατικό δίκαιο το αντικαταστήσαμε με ένα καινούριο. Το δίκαιο του εργοδότη και της ανταγωνιστικότητας. Γιατί πώς να το κάνουμε σήμερα ο αδύνατος κρίκος της αλυσίδας που πρέπει να προστατευθεί είναι ο εργοδότης που κινδυνεύει από την εργατική ασυδοσία.
Στον ΟΤΕ κατ’ αναλογία δώσαμε κι’ εμείς κάτι λίγα. Δώσαμε ακόμη 10% στη D. T., είχαμε τις απολύσεις στην COSMOTE, δώσαμε το 12% του μισθού μας, μειώθηκαν οι παροχές του λογαριασμού νεότητας, καταργήθηκαν μερικοί όροι συλλογικών συμβάσεων, καταργήθηκαν τα πούλμαν μεταφοράς του προσωπικού, κλείσανε 137 εμπορικά καταστήματα, ξεσπιτώθηκαν πολλοί από τους συναδέλφους που εργάζονταν σ’ αυτά, μπήκε και στον ΟΤΕ η μισθωτή εφεδρεία, μπήκε στη ζωή μας το σπαστό ωράριο και τέλος στο πρόσφατο κούρεμα τα ταμεία μας συμμετείχαν χάνοντας περίπου 160 εκατομμύρια € από τα αποθεματικά τους.
Είναι όμως αυτά τίποτε μπροστά στην ησυχία και στην ηρεμία που κερδίσαμε;
Όσο για το μέλλον δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η πρόθεση της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν είναι δηλωμένη και καταγεγραμμένη. Η ησυχία και η ηρεμία μας δεν κινδυνεύουν. Αν χρειαστούν κι’ άλλα μέτρα θα τα πάρουν. Θα αυξήσουν κι’ άλλο την ύφεση και την ανεργία. Θα μειώσουν κι’ άλλο τους μισθούς. Θα καταργήσουν ότι τους διέφυγε από το μέχρι πρότινος εργατικό δίκαιο. Και για τις συντάξεις να μην ανησυχείτε καθόλου. Μετά το κούρεμα της περιουσίας των ταμείων θα προχωρήσει και το κούρεμα των συντάξεων. Το μαχαίρι θα μπει όσο βαθιά χρειαστεί ώστε να φτάσει μέχρι το κόκκαλο. Άλλωστε το πρώτο μέτρο ήδη ψηφίστηκε. Όταν βγαίνεις στη σύνταξη θα δηλώνεις αν επιθυμείς να πάρουν τη σύνταξή σου η γυναίκα σου και τα παιδιά σου όταν βαρεθείς το μάταιο αυτό κόσμο και αποδημήσεις για το μεγάλο ταξίδι. Αν δηλώσεις Ναι τότε η σύνταξη που θα πάρεις θα είναι μικρότερη.
Στον ΟΤΕ κατ’ αναλογία τα σενάρια είναι έτοιμα. Transfer λέγεται το πρώτο. Μείωση του προσωπικού (τι sic όρος) το δεύτερο. Τελευταία βλέπουμε ότι πάει να μπει από το παράθυρο και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Η μείωση της κερδοφορίας, ο ανταγωνισμός, η ΕΕΤΤ το ιδεολογικό περίβλημα, η δεύτερη φάση της αναδιοργάνωσης, το αξιολόγιο, το κλείσιμο των καταστημάτων και το σπαστό ωράριο τα οχήματα. Όσο για τα ταμεία σύντομα θα κληθούν να περικόψουν τις παροχές τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη μετά κούρεμα εποχή. Ούτε αυτά όμως δεν είναι ικανά να ανακόψουν την ευφορία που μας διακατέχει μετά την επιτυχή έκβαση του κουρέματος.
Τώρα θα μου πείτε ότι υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που μιλάνε μια άλλη γλώσσα. Που λένε ότι πληθαίνουν αυτοί που δέχονται μοιρολατρικά τον εξευτελισμό, την ταπείνωση, την κατάλυση της Δημοκρατίας, της εθνικής μας ανεξαρτησίας, της εθνικής μας αξιοπρέπειας. Που μιλάνε για κυβερνητικούς και εργοδοτικούς συνδικαλιστές και για τον αγοραίο ρεαλισμό που για πολλούς απ’ αυτούς έχει γίνει τρόπος ζωής. Που λένε ότι αυτά που γίνονται σήμερα ωφελούν μόνο τους δανειστές, τους τοκογλύφους και τους εργοδότες. Που λένε ότι η συνέχιση της ίδιας πολιτικής θα έχει ακόμη χειρότερες επιπτώσεις στα πλατειά Λαϊκά στρώματα, σε όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Ότι η συνεχιζόμενη μείωση μισθών και συντάξεων, η συνεχιζόμενη φορομπηχτική πολιτική, τα συνεχιζόμενα χαράτσια σπρώχνουν όλο και μεγαλύτερα τμήματα του ελληνικού Λαού, στη φτώχεια, την ανεργία και το κοινωνικό περιθώριο. Οι μειώσεις μισθών και συντάξεων με τη σειρά τους έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε όλη την οικονομική δραστηριότητα της χώρας και των πολιτών της. Τα μαγαζιά θα συνεχίσουν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις το ίδιο, τα ταμεία θα εισπράττουν λιγότερες εισφορές. Και όλο αυτό συνεχώς θα ανακυκλώνεται και η τρόικα θα πιέζει συνεχώς για νέα μέτρα για να εκταμιεύσει τη δέκατη ή την εκατοστή δόση του δανείου. Ξέρετε του δανείου που θα το διαχειρίζονται οι δανειστές και όχι οι δανειζόμενοι.
Οι ίδιοι λένε ότι υπάρχει κι’ άλλος δρόμος. Και δεν το λένε για πρώτη αλλά για πολλοστή φορά. Ο δρόμος της αντίστασης απέναντι στην κυβέρνηση, στην τρόικα, στους δανειστές, στους τοκογλύφους και στους εργοδότες. Και λένε ότι πρέπει επιτέλους να σταματήσει να μπαίνει ως προτεραιότητα η εξυπηρέτηση του χρέους. Προτεραιότητα όλων θα πρέπει να είναι τα συμφέροντα και η επιβίωση του ελληνικού Λαού. Όσο για το χρέος ζητάνε τη μερική ή ολική διαγραφή του, χωρίς μνημονιακούς και κατοχικούς όρους και προϋποθέσεις, αφού προέρχεται από δάνεια που συσσώρευσε μια οικονομική και πολιτική ελίτ, από δάνεια που δεν χρησιμοποιήθηκαν για αναπτυξιακές, παραγωγικές και κοινωνικές ανάγκες. Και μιλάνε για μια άλλη πολιτική που στο επίκεντρό της θα έχει την κοινωνία και τα δικαιώματά της και όχι το πώς θα πάρουν οι δανειστές και οι τοκογλύφοι τα λεφτά τους και τα κέρδη τους. Και λένε ότι οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ δεν δέχονται τις πολιτικές που φέρνουν απολύσεις, αφαίρεση δικαιωμάτων, μείωση αμοιβών, μείωση συντάξεων. Και που ορθώνουν το ανάστημά τους απέναντι στην τρομοκρατία που επιχειρείται από την κυβέρνηση, την εργοδοσία και τα παπαγαλάκια τους.
Όλους αυτούς τους είχε χαρακτηρίσει πολύ εύστοχα ανεύθυνους εκείνος ο παλιός μας γνώριμος στον ΟΤΕ, ο Παναγής. Ξέρετε αυτός που απολύθηκε και πήρε μόνο μισό εκατομμύριο € για αποζημίωση. Τώρα μαζί με τον Παναγή συντάσσονται κι’ άλλοι. Και κατακεραυνώνουν όλους αυτούς τους ανεύθυνους με τις επικίνδυνες ιδέες και απόψεις. Είστε ανεύθυνοι κι’ επικίνδυνοι τους λένε. Και τους λένε κι’ εκείνο το παλιό που έλεγε ο μακαρίτης ο Μένιος σε κάποιους άλλους κάποιες άλλες εποχές. «Δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε».

 

blogger templates | Make Money Online