Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Νέα μείωση μισθών ο στόχος της διοίκησης του ΟΤΕ


Νέα μείωση μισθών ο στόχος της διοίκησης του ΟΤΕ

            Δεν έκλεισε τρίμηνο η συλλογική σύμβαση που μειώνει τους μισθούς μας και η διοίκηση του ΟΤΕ εκμεταλλευόμενη για άλλη μια φορά το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον ανοίγει θέμα περαιτέρω μειώσεων των αποδοχών μας. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Τσαμάζ φέρεται να άνοιξε θέμα νέων περικοπών σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στη συνέντευξη μίλησε για πάγωμα των ωριμάνσεων η οποία όπως ανέφερε προβλέπεται από το νόμο, μίλησε για περικοπή επιδομάτων μετά από νέα συμφωνία την οποία θα επιδιώξει με την ομοσπονδία το επόμενο διάστημα και άφησε να αιωρείται και μια απειλή λέγοντας ότι η μονιμότητα στον ΟΤΕ έχει αρθεί, οπότε συμφέρει – όπως είπε – το συνδικάτο να διατηρήσουμε τη συμφωνία που έχουμε για τα επόμενα τρία χρόνια και να συμφωνήσουμε από κοινού σε περαιτέρω μειώσεις.
Πριν λοιπόν στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής μιας σύμβασης υποτίθεται  τριών ετών η διοίκηση εκμεταλλευόμενη για άλλη μια φορά το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον ζητάει περαιτέρω μειώσεις. Ταυτόχρονα πάνε περίπατο και οι δεσμεύσεις περί μη αλλαγής του μισθολογίου από εξωγενείς παράγοντες. Υποτίθεται ότι η δέσμευση αυτή μπήκε για να μας προστατέψει στην περίπτωση που ψηφιστεί κάποιος νόμος και μεταβάλλει τους όρους των αμοιβών μας. Τώρα η δέσμευση αυτή πάει περίπατο, η διοίκηση μας λέει ότι τις ωριμάνσεις τις παγώνει ο πρόσφατος νόμος και ανοίγει θέμα μείωσης επιδομάτων. Η συμπεριφορά της διοίκησης είναι μια μικρογραφία της συμπεριφοράς της κυβέρνησης και της τρόικας. Όπως η κυβέρνηση και η τρόικα κάθε φορά που μειώνουν τους μισθούς και τις συντάξεις μας λένε ότι αυτή είναι η τελευταία φορά έτσι και η διοίκηση του ΟΤΕ υπέγραψε τη σύμβαση το Φθινόπωρο, οι μειώσεις ξεκίνησαν από 1/1/2012 και τώρα πάμε γι’ άλλα αφού έτσι την βολεύει. Και να μην πιστέψει κανείς ότι αν της περάσει θα σταματήσει εκεί. Στην ίδια συνέντευξη λέγεται ότι η διοίκηση θα επιδιώξει τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια να μειώσει το εργατικό κόστος στο 22 με 23% επί των εσόδων από το 35% που είναι σήμερα. Μιλάει και για ορισμένα μέτρα ήπιου χαρακτήρα (συνεννόηση με την κυβέρνηση για μείωση της φορολόγησης των κινήτρων εξόδου και για δυνατότητα αυτασφάλισης). Είναι όμως δυνατή μια τόσο δραστική μείωση της σχέσης εσόδων και εργατικού κόστους χωρίς βίαιες ανατροπές; Και μάλιστα την ώρα που οι συνδρομητές μειώνονται κατά 100.000 το τετράμηνο όπως λέει στη συνέντευξση;
Αυτά ας τα αξιολογήσουν οι συνάδελφοι αλλά και οι παρατάξεις εκείνες που είπαν σε όλους τους τόνους ότι με τη σύμβαση που υπογράψαμε μπορεί να μειώσαμε κάπως τους μισθούς μας αλλά γλυτώσαμε τα χειρότερα και αποκτήσαμε την ηρεμία  μας για τρία χρόνια. Οι συνάδελφοι ας αξιολογήσουν και όλους εκείνους που τους μίλαγαν για διασφάλιση και ηρεμία τριών ετών και υφάρπαξαν την ψήφο τους. Τώρα όμως ήρθε η ώρα της πληρωμής. Και δυστυχώς το τίμημα δεν θα το πληρώσουν η ΔΑΚΕ και η ΠΑΣΚΕ αλλά όλοι μας.
Συνάδελφοι ενώ αυτά συμβαίνουν και θα έπρεπε την ώρα αυτή η ομοσπονδία και κύρια οι δύο μεγάλες παρατάξεις να επιδιώξουν τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση ώστε να αντιμετωπίσουμε με καλύτερες προϋποθέσεις τη νέα επιδρομή αυτοί συνεχίζουν το ίδιο βιολί. Στις αλλεπάλληλες συναντήσεις που πραγματοποιούνται τι μέρες αυτές με τη διοίκηση η απόφασή τους είναι να πηγαίνει μόνο το δίδυμο προέδρου – γραμματέα. Αυτοί λένε εκπροσωπούν την ομοσπονδία και δεν διστάζουν να μας πουν και ότι μη μιλάτε και πολύ γιατί ο Λαός μίλησε. Δυστυχώς στο ο Λαός μίλησε έχουν κάποιο δίκιο. Γιατί για άλλη μια φορά πολλοί από τους επί χρόνια λεγόμενους κοψοχέρηδες ψήφισαν και πάλι τις δύο αυτές παρατάξεις και τους έδωσαν υψηλά ποσοστά. Και όπως είπε κάποιος σε κάποιες άλλες εποχές μετά την απομάκρυνση εκ της κάλπης ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Από την άλλη πλευρά όμως είναι καθαρό ότι επιδιώκουν να πάνε μόνοι τους στις συναντήσεις αυτές γιατί δεν θέλουν μαζί τους φωνές που τους ενοχλούν, δεν θέλουν μαζί τους φωνές που θα ενημερώσουν τους συναδέλφους για το τι συζητάνε με τη διοίκηση. Θέλουν να δίνουν αυτοί την όποια πληροφόρηση θέλουν όταν και όποτε θέλουν.
Εμείς θεωρούμε ότι ίσως περισσότερο από ότι άλλες φορές απαιτείται η συσπείρωση γύρω από την ομοσπονδία και τα σωματεία προκειμένου να είμαστε αποτελεσματικοί και να αντιμετωπίσουμε τη νέα επίθεση που ξεκίνησε και που αν δεν προσέξουμε θα έχει μεγαλύτερες και χειρότερες επιπτώσεις από την προηγούμενη. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει και κάποιοι να σταματήσουν τις ιδιοκτησιακές πρακτικές, να σταματήσουν να θεωρούν ότι η ομοσπονδία και τα σωματεία είναι το τσιφλίκι του πατέρα τους. Αυτές οι συμπεριφορές μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν. Και τη ζημιά δεν θα την πληρώσουν αυτοί που την προκαλούν αλλά όλοι μας.

 

blogger templates | Make Money Online