Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Μετεγκατάσταση 1550 συναδέλφων στο νέο κτίριο στο Κορωπί


Μετεγκατάσταση 1550 συναδέλφων στο νέο κτίριο στο Κορωπί

Την Παρασκευή 27/7 πραγματοποιήθηκε στο Διοικητικό μέγαρο ενημέρωση από πλευράς της διοίκησης για το νέο κτίριο του Κορωπίου και τη μετακόμιση σ’ αυτό 1550 εργαζομένων που εργάζονται σε υπηρεσιακές μονάδες του ΟΤΕ και της Cosmote.
·         Η μεταφορά  προβλέπεται να γίνει από 31 Αυγούστου έως 5 Οκτωβρίου.
·    Στο νέο κτίριο προβλέπεται να εγκατασταθούν η Γενική Τεχνική Διεύθυνση της Cosmote, η Γενική Οικονομική Διεύθυνση και η διεύθυνση Προμηθειών της Cosmote, η Γενική Οικονομική Διεύθυνση ΟΤΕ & Ομίλου και η Γενική Τεχνική Διεύθυνση ΟΤΕ. Από το Διοικητικό Μέγαρο θα φύγουν για το Κορωπί 530 εργαζόμενοι και τα γραφεία αυτά θα καλυφθούν κυρίως από υπηρεσίες της Cosmote που στεγάζονταν έως σήμερα στα κτίρια της Κηφισίας. Με τη μετεγκατάσταση απελευθερώνονται όλα τα κτίρια της COSMOTE στην Κηφισίας και παραμένει επί του παρόντος μόνο το κτίριο της Αχαρνών.
·     Από τη γενική διεύθυνση Τεχνολογίας δρομολογούνται να πάνε στο Κορωπί οι Διευθύνσεις Τεχνικής Υποστήριξης & Υποδομών (Μπάθας), Διαχείρισης & Λειτουργίας Υπηρεσιών (Σπανός) & Λειτουργικής Υποστήριξης & Ελέγχου (Διαβολίτσης).
·      Η διοίκηση προτίθεται να έχει δρομολόγια πρωί απόγευμα μεταξύ σταθμού προαστιακού – μετρό Κορωπίου και νέου κτιρίου με συχνότητα περίπου 7 λεπτών και δρομολόγια λεωφορείου ανά μισή ώρα μεταξύ Διοικητικού Μεγάρου και Κορωπίου. Ειπώθηκε επίσης ότι θα έχει λεωφορεία για όσους κάνουν βάρδια από Κορωπί έως το σπίτι τους. Τέλος προτίθεται να δώσει σε όσους δουλεύουν στο Κορωπί ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τις δημόσιες συγκοινωνίες με διακοπή των μηνιαίων οδοιπορικών εξόδων κίνησης 20 € που υπάρχουν σήμερα.
·         Έγινε αρκετή συζήτηση για να μπουν λεωφορεία από κεντρικά σημεία της Αττικής τα οποία θα εξυπηρετούν συναδέλφους οι οποίοι δε μένουν σε κοντινές των αξόνων διαδρομής Προαστιακού και Μετρό περιοχές, με ενδεικτικές τις περιοχές της νοτιοανατολικής Αττικής , της νότιας Αττικής και τις περιοχές του Πειραιά. Η απάντηση ήταν ότι θα το εξετάσουν, χωρίς ωστόσο να δεσμεύονται για κάτι συγκεκριμένο με τη δικαιολογία ότι ακόμη δεν υπάρχει τελική εικόνα για τον κόσμο που θα πάει στο Κορωπί.

Τα θέματα που από δικής μας πλευράς έχουμε θίξει για τη μεταφορά στο νέο κτίριο στο Κορωπί είναι δύο. Το πρώτο έχει να κάνει με την ενοικίαση ενός τέτοιου κτιρίου και τα τεράστια έξοδα στα οποία μπαίνει ο οργανισμός ιδιαίτερα σε μια περίοδο που υποτίθεται ότι μιλάμε για μείωση εξόδων και που μεγάλα κτίρια του ΟΤΕ αδειάζουν. Απ’ ότι φαίνεται αυτό είναι πλέον τελειωμένο, δρομολογημένο και δεν υπάρχει επιστροφή. Το δεύτερο και κυριότερο είναι η τεράστια ταλαιπωρία και αναστάτωση που θα φέρει αυτή η μετεγκατάσταση στον οικογενειακό και εργασιακό προγραμματισμό όλων των συναδέλφων που θα κληθούν να πάνε στο νέο κτίριο, που θα κληθούν να δουλεύουν καμιά εικοσαριά χιλιόμετρα παραπέρα.
Για μας η μετεγκατάσταση πρέπει οπωσδήποτε να συνοδευτεί και από την επαναφορά λεωφορείων από και προς συγκεκριμένα σημεία του λεκανοπεδίου. Έχει περάσει λίγο παραπάνω από ένας χρόνος από την κατάργηση των λεωφορείων από και προς το διοικητικό μέγαρο. Αυτό που έχει πλέον αποδειχθεί είναι ότι η κατάργηση των λεωφορείων δεν είχε να κάνει τόσο με το κόστος αλλά με την επί της ουσίας κατάργηση του ωραρίου. Η ύπαρξη λεωφορείων σηματοδοτούσε ότι ο μεγάλος όγκος των συναδέλφων έπιανε δουλειά συγκεκριμένη ώρα και σχολούσε συγκεκριμένη ώρα. Αυτό έχει πάει περίπατο και το ωράριο πλέον καταστρατηγείται.
Η τυχόν άρνηση επαναφοράς των λεωφορείων σημαίνει ότι κάποιοι έχουν στο μυαλό τους ελεύθερα ωράρια χωρίς συγκεκριμένους κανόνες.
Κλείνοντας θα πρέπει να πούμε ότι στην τελευταία συνάντηση μπήκε από τη διοίκηση θέμα εμπιστευτικότητας των συζητήσεων. Το θέμα προφανώς αφορούσε τη δική μας παράταξη. Εδώ και πολύ καιρό έχουμε κάνει γνωστό σε όλους ότι για τις όποιες συζητήσεις γίνονται με τη διοίκηση και που αφορούν τις θέσεις εργασίας και τις εργασιακές μας σχέσεις θεωρούμε ότι έχουμε δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να ενημερώνουμε τους συναδέλφους. Την πρακτική μας αυτή δεν σκοπεύουμε να  την αλλάξουμε. Πρέπει να πούμε ακόμη ότι σε κάθε περίπτωση θα επιμείνουμε μέχρι να σπάσουμε το καθεστώς αποκλεισμού που επιχειρεί να μας επιβάλλει το «αχτύπητο» δίδυμο προέδρου – γραμματέα, το δίδυμο ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ. Μήπως η σύμπτωση πρακτικών και επιθυμιών του δίδυμου με αυτές της διοίκησης δεν είναι τυχαία; Ούτε η διοίκηση ούτε και το δίδυμο θέλουν στις συζητήσεις φωνές που τους ενοχλούν, φωνές που θα ταράξουν την ηρεμία τους, φωνές που θα ενημερώσουν τους συναδέλφους για το τι παίζει και τι ετοιμάζεται γι’ αυτούς χωρίς αυτούς.

Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΟΝ ΟΤΕ!


ΑΣΥΔΟΤΗ ΠΛΕΟΝ Η DEUTCHE TELECOM!

Ν. ΧΟΥΝΤΗΣ: ΕΠΕΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΦΥΛΛΟ ΣΥΚΗΣ! Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΕ ΡΟΛΟ «ΑΤΖΕΝΤΗ» ΠΡΑΚΤΟΡΕΥΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ DEUTCHE TELECOM
Με παρέμβαση της Κομισιόν και συγκεκριμένα του Επιτρόπου αρμόδιου για την εσωτερική αγορά κ. Barnier, ο οποίος παραπέμπει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καταργούνται τα ειδικά δικαιώματα του Δημοσίου στον ΟΤΕ τα οποία προβλέπονταν στον νόμο 3676/ 11-07-2008 που κυρώνει την Συμφωνία πώλησης του ΟΤΕ στην Deutche Telecom:
Συγκεκριμένα καταργούνται:

  • η δυνατότητα για το κράτος, ακόμη και ως μέτοχος μειοψηφίας, να διορίζει το ήμισυ των μελών των διευθυντικών οργάνων του ΟΤΕ,
  • τα δικαιώματα αρνησικυρίας (βέτο) σε εταιρικά και εμπορικά ζητήματα όπως η διάλυση ή η συγχώνευση εταιρειών, η μεταβίβαση ή η μετατροπή στοιχείων του ενεργητικού μιας εταιρείας στρατηγικής σημασίας και οι μεταβολές της εθνικότητας ή του κεφαλαίου της εταιρείας,
  • η απαίτηση προηγούμενης έγκρισης από τις ελληνικές αρχές για τη μεταβίβαση μετοχών του ΟΤΕ από τη DT και μια ρήτρα αλλαγής του ελέγχου (η οποία ορίζει ότι, σε περίπτωση που αλλάξει ο έλεγχος στην DT και το πρόσωπο που αποκτά τον έλεγχο δεν πληροί τις απαιτήσεις που προβλέπονται από την εθνική νομοθεσία, η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να απαιτήσει από την DT να της επαναπωλήσει το σύνολο των μετοχών του ΟΤΕ που κατείχε).

Αυτά προκύπτουν, από την απάντηση του Επιτρόπου κ. Barnier στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή. Πιο συγκεκριμένα στην απάντησή του ο Επίτροπος τονίζει:
« Η Συμφωνία Αγοράς Μετοχών μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telekom, του 2008, δεν συνάδει με τους κανόνες για την ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων και την ελευθερία εγκατάστασης. Στόχος της υπό εξέταση διαδικασίας επί παραβάσει είναι να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τις προαναφερθείσες διατάξεις της Συνθήκης και, κατ' επέκταση, η ελεύθερη διεξαγωγή επενδύσεων στον ΟΤΕ»

Ο κ. Barnier συνεχίζοντας την απάντησή του, διευκρινίζει ότι με βάση το Μνημόνιο η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα διεκδικήσει κανενός είδους «προνόμια» για τις δημόσιες επιχειρήσεις δημοσίου συμφέροντος ή στρατηγικής σημασίας όπως π.χ. ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κλπ. Δηλαδή, η τιμολογιακή πολιτική, η διαχείριση, η απόφαση μεταπώλησης σε οποιοδήποτε κλπ θα ανήκει αποκλειστικά στον ιδιώτη. Τονίζει επί λέξει: «Η Ελληνική Κυβέρνηση ούτε θα προτείνει ούτε θα εφαρμόσει μέτρα τα οποία είναι δυνατόν να παραβιάσουν τους κανόνες της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων. Ούτε το Κράτος ούτε άλλα όργανα του Δημοσίου θα συνάπτουν συμφωνητικά μετόχων που έχουν ως στόχο ή αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων ή την επιρροή της διαχείρισης ή του ελέγχου των εταιριών. Η Κυβέρνηση δεν θα καθορίσει ανώτατα όρια δικαιωμάτων ψήφου ή εξαγορών και δεν θα θεσπίσει δυσανάλογα και μη δικαιολογούμενα δικαιώματα αρνησικυρίας (βέτο) ή οποιαδήποτε άλλη μορφή ειδικών δικαιωμάτων στις ιδιωτικοποιούμενες εταιρίες.». Ωστόσο, το μνημόνιο τονίζει την ανάγκη τήρησης των προαναφερόμενων θεμελιωδών ελευθεριών στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Οι νομικές ενέργειες μέσω των οποίων θα εξασφαλιστεί η τήρηση των διατάξεων της Συνθήκης θα αποφασιστούν από τις ελληνικές αρχές».
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, Ο Ν. ΧΟΥΝΤΗΣ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗ ΔΗΛΩΣΗ:
«Τώρα πέφτει και το τελευταίο φύλλο συκής. Η Κομισιόν σε ρόλο ατζέντη της Deutche Telecom καταργεί τα προνόμια του δημοσίου, για τα οποία από το 2008 είχαμε προειδοποιήσει ότι δεν θα σταθούν απέναντι στην κοινοτική νομοθεσία, και τα οποία αποτέλεσαν το άλλοθι για το ξεπούλημα του ΟΤΕ.
Η Κομισιόν έπρεπε να είχε ακυρώσει, ως παράνομη την πώληση του ΟΤΕ εξ αρχής, αφού κατάφωρα παραβίαζε τα δικαιώματα των μικρομετόχων, όπως είχε παραδεχτεί επανειλημμένα ο ίδιος ο Επίτροπος κ. Barnier. Αντί να το κάνει αυτό, έρχεται τώρα, που έχει απέναντί της μια ανίκανη και υποτελή κυβέρνηση, και αφαιρεί τα όποια δικαιώματα του δημοσίου υπέρ της Deutche Telecom. Σημειώνουμε ότι η αμερικανική δικαιοσύνη ερευνά τις ύποπτες αγοροπωλησίες, τηλεπικοινωνιακών οργανισμών που έγιναν στα Βαλκάνια από την Deutche Telecom με δωροδοκίες πολιτικών προσώπων και μεθόδους αντίστοιχες της Siemens».

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Η βίαιη καταστολή του ηρωικού αγώνα των χαλυβουργών δεν θα περάσει - Χιλιάδες αλληλέγγυοι σπεύδουν στον Ασπρόπυργο για συμπαράσταση


Με ΜΑΤ άνοιξε η Χαλυβουργία

Άνοιξε το εργοστάσιο Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο, μετά από εντολή της εισαγγελίας και την παρέμβαση της αστυνομίας.

Το εργοστάσιο άνοιξε μετά από εννιά μήνες κινητοποιήσεων και ενάμιση μήνα μετά τη δικαστική απόφαση που είχε κρίνει παράνομες τις κινητοποιήσεις. Το άνοιξαν τα ΜΑΤ και η δικαιοσύνη του μνημονίου και της τρικομματικής κυβέρνησης.

Σε κόλαση έχουν μετατρέψει την περιοχή της Χαλυβουργίας για να σπάσει η απεργία. Χημικά, ξύλο, συλλήψεις από το πρωί. 

Για όσους θέλουν να πάνε να συμπαρασταθούν στον αγώνα των απεργών πολύ δύσκολη είναι η πρόσβαση στη Χαλυβουργία μέσω Εθνικής Οδού. Τα ΜΑΤ έχουν κλείσει το δρόμο και υπάρχει ουρά χιλιομέτρων. Ευκολότερη πρόσβαση μέσω Αττικής Οδού (έξοδος Ασπροπύργου).

Ο εκβιασμός της εργοδοσίας

Να υπενθυμίσουμε ότι οι διαβουλεύσεις -με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση- ανάμεσα στη διοίκηση της Χαλυβουργίας Ελλάδος και της ηγεσίας τους σωματείου των εργαζομένων δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, αφού η εργοδοσία επέμενε σε εκβιασμούς.
Να σημειωθεί πως το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωση του πριν από μερικά 24ώρα ανέφερε πως "κατέβαλε και θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή συμφιλιωτική προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της Χαλυβουργίας".
Υπενθυμίζεται, επίσης, πως η απεργία στη Χαλυβουργίας ξεκίνησε στις 31 Οκτωβρίου του 2011 με αφορμή την απόλυση 34 εργαζομένων.

Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Τρίτη φάση Αναδιοργάνωσης - Εντατικοποίηση και μείωση θέσεων εργασίας




Τρίτη φάση Αναδιοργάνωσης
Εντατικοποίηση και μείωση θέσεων εργασίας


Την Παρασκευή 13/7 έγινε ενημέρωση για τη Γ΄ Φάση αναδιοργάνωσης  της γενικής διεύθυνσης Λειτουργιών & Τεχνολογίας και της γενικής διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού.
Επιγραμματικά για το ανθρώπινο δυναμικό, (επειδή το θέμα υποτιμήθηκε και επισκιάσθηκε από την αντίστοιχη αναδιάρθρωση της γενικής διεύθυνσης Τεχνολογίας). Την εισήγηση έκανε ο κ. Αρβανιτίδης. Η γενική διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού έχει δυο διευθύνσεις: Η μια θα εποπτεύει ως προς το αντικείμενο της τη γενική διεύθυνση Λειτουργιών & Τεχνολογίας. Θα έχει μια υποδιεύθυνση και δεν θα έχει από κάτω τμήματα, παρά ομάδες εργασίας οι οποίες θα παρακολουθούν τις ανάγκες των διευθύνσεων και των περιφερειών της γενικής διεύθυνσης Τεχνολογίας.  Η 2η αντίστοιχη διεύθυνση θα εποπτεύει ως προς το αντικείμενο της, τις εμπορικές και οικονομικές λειτουργίες του Οργανισμού. Θα διαθέτει υποδιεύθυνση και τμήματα τα οποία θα υποστηρίζουν τις ανάγκες HR των αντιστοίχων γενικών διευθύνσεων και διευθύνσεων.

Όσον αφορά στην εισήγηση του κ. Δρακόπουλου
·        Υπήρξε μια αναφορά απολογισμός για τις δυο πρώτες φάσεις αναδιοργάνωσης οι οποίες, όπως αρέσκεται να λέει η διοίκηση είχαν «πολύ μεγάλη επιτυχία».
·        Περιέγραψε τις στοχεύσεις και εστίασε στην «εμπέδωση της επαγγελματικής συμπεριφοράς και νοοτροπίας στον πελάτη αλλά και στην εσωτερική λειτουργία της εταιρίας», με βασικούς δείκτες για την κάθε υπηρεσιακή μονάδα «την ταχύτητα και ποιότητα στην παροχή υπηρεσίας».
·        Αναφέρθηκε στο WFM το οποίο χαρακτήρισε το «μεγαλύτερο λειτουργικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα». Ενημέρωσε επίσης ότι μόλις εντάχθηκε σ’ αυτό και η περιφέρεια Κρήτης και Νήσων και ολοκληρώνεται έτσι η Β΄ φάση του. Σε επόμενη φάση μπαίνουν οι καλωδιακές και τα συνεργεία της Διεύθυνσης Τεχνικής Υποστήριξης & Υποδομών, συν τα ΗΜ & ΗΠ. Αυτό θα ολοκληρωθεί έως τα μέσα 2013.
·        Προκήρυξε ως κύρια επιδίωξη της λειτουργίας την «αποδοτικότητα» που σημαίνει: κάνω το σωστό σωστά, ως συμπληρωματικής στην αποτελεσματικότητα: κάνω το σωστό….
·        Ανέφερε απολογιστικά τη μεγάλη μείωση του κόστους των εργολαβιών, όπου όπως ανέφερε ότι «επιβλήθηκε η τάξη και το αποτέλεσμα».
·        Έθεσε ως προτεραιότητες: α. Τη γενίκευση εφαρμογής  του WFM. β. Την ολοκλήρωση του GIS (γεωγραφικά συστήματα) και την εφαρμογή του στην καθημερινή λειτουργία.  γ. Το Insourcing, επανεισάγοντας μέρος του έργου που σήμερα κάνει ο εργολάβος. δ. Την μείωση του κόστους των «σποραδικών» έργων.
·        Ανακοίνωσε πρόγραμμα καλύτερης αξιοποίησης του προσωπικού το οποίο θα ξεκινήσει το Φθινόπωρο και το οποίο θα περιλαμβάνει: πωλήσεις από τους τεχνικούς που έρχονται σε επικοινωνία με πελάτες, έργα δομημένης καλωδίωσης προς οικιακούς πελάτες ή επιχειρήσεις (ξεκινά από την Αττική), τεχνική υποστήριξη προς παρόχους (τίθεται με χαμηλή προτεραιότητα), επέκταση του Help Desk του WFM στην Αλεξανδρούπολη με προσωπικό από τον Έβρο και τέλος ολοκλήρωση του GIS με ίδιες δυνάμεις.

Η Γ΄ Φάση αναδιοργάνωσης αφορά τη δομή και λειτουργία του αναδιοργανωμένου από τη Β΄ Φάση Τεχνικού Διαμερίσματος. Καταργούνται λοιπόν τα τεχνικά τμήματα και οι τεχνικές υπηρεσίες ως μονάδες και αντικαθίστανται από τα Τμήματα Τεχνικών Λειτουργιών Πεδίου (ΤΤΛΠ) και σύμφωνα με την εισήγηση ξεπερνάται ο «κατακερματισμός αρμοδιοτήτων». Εκτός του προϊσταμένου του ΤΤΛΠ θα υπάρχουν υπεύθυνοι έργου. Ορίζονται επίσης στα τμήματα (δηλαδή στο νομό) αναλόγως σημεία προσέλευσης για το προσωπικό τα οποία σημεία δεν αποτελούν υπηρεσιακή μονάδα ούτε είναι εξασφαλισμένη η υπόσταση τους…
Το ΤΤΛΠ θα στηρίζεται σε ένα ενιαίο Back Office υποστήριξης και θα έχει δυο πτέρυγες (όχι κατ’ ανάγκη με επικεφαλής υπευθύνους έργου) με αρμοδιότητες η 1η τον πελάτη και η 2η την υποδομή
Η ευθύνη για τις διαδικασίες ελέγχου και δεικτών θα ανήκει στη Διεύθυνση Τεχνικής Υποστήριξης και Υποδομών.
Στη Β΄ Φάση οι υπάρχουσες μονάδες (ΤΤ και ΤΥ) εντάχθηκαν στα νέα διαμερίσματα. Στην Γ΄ Φάση από τις 36 μονάδες φτάνουμε στα 24  ΤΤΛΠ με κάποιες αλλαγές ορίων. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην περιφέρεια.
Από τις συμπτύξεις έχει προκύψει μείωση στις θέσεις ευθύνης περίπου 35%: Αττική από 43 θέσεις πάμε στις  30, Β. Ελλάδας από 38 στις 25, Κρήτης Νήσων από 21 στις 11.  Οι υπεύθυνοι έργου πανελλαδικά  από 307 κατεβαίνουν στους 200.
Διευκρινίστηκε ότι οι θέσεις προσέλευσης στους νομούς παραμένουν προς το παρόν ως έχουν, αλλά είναι σίγουρο πως σύντομα θα αλλάξουν και θα περιορισθούν (συσχετίσθηκε με την επικείμενη «εθελουσία» και τη μείωση προσωπικού).
Η ενημέρωση στην οποία συμμετείχαν πρόεδροι και γραμματείς των πρωτοβάθμιων (ΠΕΤ, ΕΕΤΕ και ΕΜΗΕΤ) και της ΟΜΕ, θα επαναληφθεί Δευτέρα  23/7 με την κατάθεση παρατηρήσεων ή προτάσεων.
Από τη δική μας πλευρά θα πρέπει να σημειώσουμε:
Διάλογος δεν έγινε παρά μόνο λίγες ερωτήσεις, επειδή ο εισηγητής κ. Δρακόπουλος «είχε κάποια σημαντική υποχρέωση» και έπρεπε να φύγει.
Η Αναδιοργάνωση και η εφαρμογή της θεωρεί δεδομένη τη μεγάλη μείωση των θέσεων εργασίας και έχει σχεδιασθεί με δεδομένη  την αναμενόμενη «εθελουσία» και μάλιστα αυτή να αφορά πολύ κόσμο…

Όποιες προσπάθειες έγιναν - με ερωτήσεις ή παρατηρήσεις - να τεθεί και η παράμετρος του ανθρώπινου παράγοντα, δηλαδή, ο κίνδυνος της εντατικοποίησης της εργασίας και η παραβίαση των ωραρίων ή των άλλων δικαιωμάτων, δεν είχαν αποτέλεσμα.
Οι αναφορές αυτές αντιμετωπίστηκαν από τους εισηγητές ως εκτός τόπου και χρόνου …«κάλυψη των λουφαδόρων», κάνοντας σαφές ότι δεν συζητούν την ανάγκη κανόνων στην ποσότητα και τους ρυθμούς της εργασίας… Απ’ την άλλη είχαμε τις παρεμβάσεις του γραμματέα ή του προέδρου της Ομοσπονδίας, οι οποίες στάθηκαν κυρίως στις δυσλειτουργίες που πιθανόν να προκύψουν από την αναδιοργάνωση και στην απώλεια θέσεων ευθύνης.
Εν κατακλείδι η διοίκηση εκμεταλλευόμενη το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον, υλοποιεί τη νέα φάση της αναδιοργάνωσης και ολοκληρώνει τις διαδικασίες πλήρους ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού, με βασικές συντεταγμένες την εντατικοποίηση και τη δραστική μείωση των θέσεων εργασίας. Στην προσπάθειά της αυτή, δυστυχώς, δεν βρίσκει απέναντί της ένα συγκροτημένο, δυναμικό, σε καθημερινή επαφή με τους εργαζόμενους, συνδικαλιστικό κίνημα, το οποίο θα θέτει κανόνες, θα προστατεύει τους εργαζόμενους και θα διεκδικεί.

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Υπογράφηκε η συλλογική σύμβαση για καθιέρωση stand by


Υπογράφηκε η συλλογική σύμβαση για καθιέρωση stand by

Την Πέμπτη 12/7/2012 υπογράφηκε η συλλογική σύμβαση εργασίας που προβλέπει την καθιέρωση καθεστώτος απλής ετοιμότητας. Εμείς όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενο σημείωμα αν και αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα της καθιέρωσης καθεστώτος stand by δεν ψηφίσαμε υπέρ της υπογραφής αυτής της σύμβασης για τρεις συν ένα  λόγους:
Ο πρώτος έχει να κάνει με το ότι το σχέδιο σύμβασης όπως προτάθηκε δεν διασφάλιζε ότι η καθιέρωσή του έρχεται για να καλύψει πραγματικά έκτακτες ανάγκες και όχι να αντικαταστήσει υφιστάμενες δομές και λειτουργίες μειώνοντας τις θέσεις εργασίας, ότι δεν έρχεται κι’ αυτό να ενισχύσει την εντατικοποίηση της εργασίας που παντοιοτρόπως προωθεί η διοίκηση. Η άποψή μας αυτή μετά την υπογραφή ενισχύεται αφού στο τελικό κείμενο που υπεγράφη δεν επισυνάπτεται ούτε ο πίνακας των βαρδιών (υπήρχε στο σχέδιο που ήρθε στο Δ.Σ. της ομοσπονδίας για έγκριση) που υποτίθεται ότι δεν υποκαθίστανται.
Ο δεύτερος έχει να κάνει με το ύψος της αμοιβής η οποία είναι μικρότερη από ότι ισχύει  μέχρι σήμερα σε υπηρεσιακές λειτουργίες του ΟΤΕ (ήταν 200 € την εβδομάδα και γίνεται 160 €).
Ο τρίτος λόγος είναι ότι η συμφωνία δεν αποκλείει την ένταξη σε καθεστώς απλής ετοιμότητας συναδέλφων χωρίς την συναίνεσή τους. Η σχετική αναφορά στην ΣΣΕ περί συναίνεσης του προσωπικού αυτοακυρώνεται στην αμέσως επόμενη παράγραφο περί «εξαιρετικών περιπτώσεων». Επίσης απουσιάζει η πρόβλεψη για μια μόνο εβδομάδα stand by ανά μήνα για κάθε εργαζόμενο.
Τέλος θεωρούμε ότι οι όροι απλής ετοιμότητας θα πρέπει να είναι ενιαίοι σε όλο τον όμιλο και όχι να ισχύουν διαφορετικά πράγματα στον ΟΤΕ και διαφορετικά στις θυγατρικές του. Η αναγκαιότητα της καθιέρωσης ήταν για μας διαπραγματευτικό ατού προκειμένου να επιβάλλουμε και στις θυγατρικές που επικρατούν μαύρες συνθήκες το ίδιο καθεστώς.
Θεωρούμε ότι η ομοσπονδία μπορούσε να επιμένει και τελικά να επιβάλει τις τέσσερις αυτές αλλαγές ώστε οι θέσεις εργασίας μας να έχουν μια μεγαλύτερη προστασία, η χρηματική αμοιβή να μην είναι μικρότερη από ότι ισχύει σήμερα και να υπάρξει ενιαίο καθεστώς σε όλο τον όμιλο. Κάποιοι όμως έχουν μάθει να μη λένε όχι σε ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τους πλασάρει η διοίκηση.


Διαβάστε περισσότερα...

Πανεργατικό μέτωπο αντίστασης στη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής, χωρίς καθυστερήσεις και επικοινωνιακά τρικ

Πανεργατικό μέτωπο αντίστασης στη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής, χωρίς καθυστερήσεις και επικοινωνιακά τρικ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Μετά και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είναι προφανές ότι βρισκόμαστε απέναντι σε μια νέα μνημονιακή κυβέρνηση, η οποία από τις πρώτες μέρες της ζωής της και πέρα από τα φαινόμενα αποσύνθεσης που εμφάνισε, έστειλε και καθαρό σήμα αποδέσμευσης της από τις όποιες προγραμματικές δεσμεύσεις των κομμάτων που τη στηρίζουν.

Οι δύο συνεδριάσεις κορυφής (eurogroup) που μεσολάβησαν, όχι μόνο δεν χρησιμοποιήθηκαν ως βήμα επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου, όπως είχαν δεσμευτεί αντίθετα η ελληνική κυβέρνηση έδειξε δείγματα αυξημένης προσαρμοστικότητας, αναλαμβάνοντας και νέες δεσμεύσεις για την επιτάχυνση και εφαρμογή των όρων του μνημονίου.
Απέναντι σε όλα αυτά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στη χθεσινή της συνεδρίαση επανέλαβε για άλλη μια φορά τον εαυτό της από το χθες των διαδοχικών υποχωρήσεων. Έδειξε να προσπερνά για άλλη μια φορά την κρισιμότητα της κατάστασης, που έχει διαμορφωθεί για τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα με δημοσιογραφικού τύπου σχόλια και γενικόλογες επικλήσεις.
Φαίνεται να μη κατανοεί ότι η παραπέρα εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών εκτός από τη ραγδαία και απάνθρωπη μείωση των μισθών και των δικαιωμάτων σε βάρος των εργαζομένων, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια και στην αποθεσμοποίηση των ίδιων των συνδικάτων.
Η πρόταση επικαιροποίησης- συμβασιοποίησης της συμφωνίας εργαζομένων και εργοδοτών της 2/2/2012 και της υπογραφής της με την παρουσία του Διεθνούς γραφείου εργασίας, για να έχει έστω την παραμικρή αξία, ένα είναι σίγουρο, ότι περνά μέσα από την εδώ και τώρα κατάργηση της περιβόητης ΠΥΣ και των διατάξεων του Ν. 4040/12 πριν και το εναπομείνουν θεσμικό σύστημα διατίμησης των εργατικών αμοιβών μετατραπεί σε ερείπια, προκαλώντας ανεπανόρθωτη βλάβη, τόσο στο σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όσο και στην οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων.
Στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων δε φτάνει κατά τη γνώμη μας η διαμαρτυρία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, αντίθετα απαιτείται τώρα η δημιουργία ενός ενιαίου και ισχυρού εργατικού κέντρου ανάμεσα σε όλες τις υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις και όχι μόνο, που θα αντιπαρατεθεί με όρους κοινωνικούς, πολιτικούς και ιδεολογικούς απέναντι στην πιο αγοραία νεοφιλελεύθερη επιδρομή, που έχει σχεδιαστεί σε βάρος της δημόσιας περιουσίας και του δημοσίου συμφέροντος.
Η ΓΣΕΕ οφείλει να κατανοήσει ότι η επίθεση που κλιμακώνεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, και από την πλειοψηφία οικονομικών και μιντιακών συμφερόντων σε βάρος συνδικαλιστών και συνδικάτων, δε γίνεται από μια θέση που θέλει να σχολιάσει ή να διορθώσει τα κακώς κείμενα, αλλά εδώ πρόκειται για μια επιλογή θατσερικής έμπνευσης με στρατηγική στόχευση, που σκοπό έχει να σκοτώσει την ιδέα του συνδικαλισμού και να απαξιώσει τους συνδικαλιστές, έτσι ώστε να μη βρίσκει ούτε αντιστάσεις, ούτε αναχώματα, ούτε εμπόδια στο καταστροφικό τους έργο.
Η διαπόμπευση, η στοχοποίηση συνδικαλιστών και συνδικάτων σήμερα στο χώρο των δημοσίων επιχειρήσεων και χθες σε ότι κινείτο αγωνιστικά στον ιδιωτικό τομέα με τη συνδρομή και πάλι των μιντιακών μέσων, είναι μια αντιδημοκρατική ενέργεια, είναι μια ενέργεια φασίζουσας νοοτροπίας, που αγγίζει τα όρια του πολιτικού τυχοδιωκτισμού.
Η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος πρέπει να σηκώσει το γάντι και να αναμετρηθεί στο πεδίο των πραγματικών επιχειρημάτων, να αποβάλει από πάνω της σκουριές, που άφησαν πρακτικές του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού και να δείξει με καθαρό πρόσωπο, ποιοι λαφυραγώγησαν και ποιοι εγκλιμάτισαν όλα αυτά τα χρόνια σε βάρος του δημόσιου τομέα. Οφείλει να τραβήξει την κουρτίνα και να αποκαλύψει ποιοι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες κρύβονται από πίσω, διαγκωνιζόμενοι τώρα για την αρπαγή και τη νομή της δημόσιας περιουσίας.
Το διακύβευμα αυτής της περιόδου για την υπεράσπιση των δημοσίων επιχειρήσεων είναι προφανές ότι θα πρέπει να ξεπερνά τα όποια δίκαια δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτές, και να μετατραπεί σε αγώνα υπεράσπισης των συμφερόντων της κοινωνίας, του δημοσίου πλούτου και των τελευταίων δυνατοτήτων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και της οικονομίας. Είναι αγώνας για να μην παραδοθεί χωρίς επιστροφή η οικονομία και η κοινωνία στους δανειστές και στο πιο επιθετικό και εκμεταλλευτικό κεφάλαιο.

11-7-2012
Η Ανακοίνωση της Αυτόνομης Παρέμβασης σε μορφή word

Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Είμαστε όλοι Έλληνες Χαλυβουργοί και Ισπανοί Ανθρακωρύχοι!

Αναδημοσίευση από το www.iskra.gr 

ΑΓΡΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΙΣΠΑΝΩΝ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΩΝ!

ΠΟΛΛΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΩΝ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ
Ο ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΣΚΕΠΑΖΕΙ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Άγρια και πρωτοφανή αστυνομική επίθεση με λαστιχένιες σφαίρες δέχθηκαν σήμερα χιλιάδες ανθρακωρύχοι στη Μαδρίτη την ώρα που η Ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωνε νέο πακέτο μέτρων λιτότητας ύψους 65 δις. (βλ. ρεπορτάζ εδώ).
Λαστιχένιες σφαίρες χρησιμοποίησε η ισπανική αστυνομία στη διάρκεια συγκρούσεων με τους διαδηλωτές στην πορεία διαμαρτυρίας των ανθρακωρύχων στη Μαδρίτη. Για τρεις τραυματισμούς και πέντε συλλήψεις κάνει λόγο το Γαλλικό Πρακτορείο. Άλλες πηγές κάνουν λόγο για έξι τραυματίες και μια σύλληψη, και άλλες για είκοσι τραυματισμούς!
Πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι σε ισπανικά ορυχεία, καθώς και υποστηρικτές τους, σε μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση γύρω από το υπουργείο Βιομηχανίας διαμαρτυρήθηκαν για την περικοπή των δημόσιων επιχορηγήσεων στον τομέα τους, η οποία σηματοδοτεί, σύμφωνα με τους ίδιους, «το θάνατο των ορυχείων» στην Ισπανία.

Πολλοί από τους διαδηλωτές έφτασαν χθες στη Μαδρίτη έπειτα από μια «μαύρη πορεία» περισσότερων από 400 χιλιομέτρων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κυβερνητική απόφαση να περικοπούν κατά 63% οι επιχορηγήσεις του τομέα.
«Η πορεία ήταν δύσκολη, 20 ημέρες πεζοπορίας χωρίς διακοπή, με πολλούς τραυματισμούς στο δρόμο», δήλωσε ο διαδηλωτής Αλμπέρτο Φλόρες.
Περίπου 40 ανθρακωρυχεία εξακολουθούν να λειτουργούν στην Ισπανία, κυρίως στο βορρά.
Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει από 301 εκατομμύρια ευρώ το 2011 σε 111 εκατομμύρια φέτος τις επιχορηγήσεις στον τομέα.
 Παρατηρητές των εξελίξεων στην ευρωζώνη υπογράμμιζαν ότι η άγρια επίθεση, με χρήση λαστιχένιων σφαιρών, για τη διάλυση της διαδήλωσης των Ισπανών ανθρακωρύχων είναι μια κίνηση αυταρχικής κλιμάκωσης, της οποίας η επικίνδυνη σημασία ξεπερνά τα ισπανικά σύνορα.
Οι ίδιοι παρατηρητές τόνιζαν ότι ο στυγνός αστυνομικός αυταρχισμός έχει καταστεί κανόνας για την αντιμετώπιση των μεγάλων ταξικών αγώνων στην Ιταλία, την Πορτογαλία, την Γαλλία, την ίδια τη Γερμανία και φυσικά στην Ελλάδα.
Οι παρατηρητές αυτοί σημειώνουν ότι η Ευρώπη και ειδικότερα η ευρωζώνη και ο ευρωπαϊκός Νότος, βρίσκονται στα πρόθυρα μιας ανοικτής αυταρχικής και αντιδημοκρατικής εκτροπής.
Μια τέτοια τραγική εξέλιξη ίσως να θεωρείται από τους κυρίαρχους κύκλους ως «μονόδρομος», προκειμένου να ολοκληρώσουν τα σχέδια για μια Γερμανική Ευρώπη που θα έχει ως κοινωνικό και εργασιακό παράδειγμα το «κάτεργο» της Ινδονησίας, όπως το πρόβαλλε πρόσφατα η Μέρκελ!
Είμαστε όλοι Έλληνες Χαλυβουργοί και Ισπανοί Ανθρακωρύχοι!
Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Η προεκλογική δέσμευση για επαναδιαπραγμάτευση πάει στις καλένδες - Ανάποδη κωλοτούμπα για το ωράριο των καταστημάτων - Καθιέρωση stand by και καθεστώς μερικού δανεισμού στον ΟΤΕ


Η προεκλογική δέσμευση για επαναδιαπραγμάτευση πάει στις καλένδες
Ανάποδη κωλοτούμπα για το ωράριο των καταστημάτων
Καθιέρωση stand by και καθεστώς μερικού δανεισμού στον ΟΤΕ

Στο Δ.Σ. της ΟΜΕ – ΟΤΕ την Πέμπτη 5/7/2012 συζητήθηκαν τα θέματα του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων, της καθιέρωσης απλής ετοιμότητας (stand by) και του μερικού δανεισμού μεταξύ ΟΤΕ και COSMOTE.
Στο Δ.Σ. μαζί με τα θέματα αυτά θα έπρεπε κατά τη γνώμη μας να συζητηθούν και μια σειρά από άλλα μεγάλα ζητήματα τα οποία όμως απ’ ότι φαίνεται δεν απασχολούν το δίδυμο της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Αυτά είναι όλα τα μεγάλα θέματα που έρχονται από την εφαρμογή των πολιτικών του μνημονίου που στις μέρες μας θα επικαιροποιηθούν με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ήδη άλλωστε ο Υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι η επαναδιαπραγμάτευση που πρόβαλλαν και τα τρία συγκυβερνώντα κόμματα ως βασική τους προεκλογική δέσμευση πάει περίπατο και θα «επανέλθει» αν και εφόσον η κυβέρνηση καταφέρει να επαναφέρει το μνημόνιο στο σωστό δρόμο. Θα επαναφέρουν δηλαδή το μνημόνιο στο σωστό δρόμο και μετά θα το επαναδιαπραγματευτούν. Όλα δείχνουν ότι η κατάσταση που ζούμε για δύο χρόνια και κάτι θα συνεχιστεί προς το χειρότερο. Τα πρώτα δείγματα λένε ότι θα συνεχιστεί η εκποίηση του δημοσίου πλούτου της χώρας, ότι θα συνεχιστούν τα χαράτσια – το πρώτο το βλέπουμε αυτές τις μέρες με τα εκκαθαριστικά της εφορίας – θα συνεχιστεί το ξήλωμα του εργατικού δικαίου του προηγούμενου αιώνα και οι προεκλογικές δεσμεύεις για επαναδιαπραγμάτευση για τα εργασιακά, συμβάσεις, μετενέργεια κλπ πάνε περίπατο, θα συνεχιστούν οι πολιτικές της μείωσης των μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, θα συνεχιστούν οι πολιτικές της μείωσης των θέσεων εργασίας, θα συνεχιστούν οι πολιτικές της μείωσης των συντάξεων.
Καμία συζήτηση επίσης δεν έγινε για το ζήτημα του μισθολογίου των συναδέλφων στις θυγατρικές όπου με τις τελευταίες παρεμβάσεις πριν τις εκλογές προσλαμβάνονται νέοι με τα κατώτερα ημερομίσθια όπως καθορίστηκαν με το μνημόνιο.
Τα κεντρικά ζητήματα κατά την άποψή μας θα πρέπει να είναι συνεχώς στην ατζέντα του συνδικαλιστικού κινήματος και να μην τα αφήνουμε στη γωνία. Όσον αφορά τα θέματα των μισθολογίων των θυγατρικών θα πρέπει επιτέλους η ομοσπονδία να ζητήσει την έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την υπογραφή συλλογικής σύμβασης για όλες τις θυγατρικές. Το ότι δεν το θέλει η διοίκηση δεν μπορεί να μας οδηγεί στο δεν το ζητάμε. Η πρακτική αυτή ακυρώνει το ρόλο μας, ακυρώνει το λόγο της ύπαρξής μας ως συνδικαλιστικό κίνημα.

Το πρώτο θέμα συζήτησης είχε να κάνει με το ωράριο των καταστημάτων. Η κωλοτούμπα αυτή τη φορά ήταν ανάποδη και η ΠΑΣΚΕ άλλαξε θέση. Η ΠΑΣΚΕ πριν από μία εβδομάδα συναποφάσιζε μαζί με τη ΔΑΚΕ ότι είναι έτοιμοι να υπογράψουν συλλογική σύμβαση που θα εισάγει και στον ΟΤΕ τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Συμφωνούσαν δηλαδή να υπογράψουν μια σύμβαση η οποία θα καταργεί το σημερινό ωράριο, θα λέει ότι ο συνάδελφος θα εργάζεται κάποιες μέρες το μήνα περισσότερες από επτά ώρες (π.χ. 6 ώρες το πρωί και 3 ώρες το απόγευμα) και κάποιες άλλες λιγότερο. Η ανάποδη αυτή τη φορά κωλοτούμπα της ΠΑΣΚΕ στέλνει αυτή την άποψη στο ψυγείο αφού στο συμβούλιο ψήφισε μαζί με μας την επαναφορά της θέσης και διεκδίκησης για τα καταστήματα ωράριο συνεχές και σε πενθήμερη βάση. Το αν και κατά πόσο το εννοούν ή το κατά πόσο έγινε για επικοινωνιακούς λόγους θα φανεί.
Το Δ.Σ. εξουσιοδότησε την εκτελεστική επιτροπή να προχωρήσει σε υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας που θα ρυθμίζει το θέμα του stand by. Εμείς δεν ψηφίσαμε τη συγκεκριμένη απόφαση γιατί ενώ από τη μία πλευρά αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα της καθιέρωσης stand by από την άλλη στο σχέδιο σύμβασης που παρουσιάστηκε είχαμε σοβαρές ενστάσεις που δεν φάνηκε να απασχολούν όσους το ψήφισαν. Η πρώτη έχει να κάνει με το ότι δεν διασφαλίζεται ότι η καθιέρωση stand by δεν θα επηρεάσει τις θέσεις εργασίας, δεν θα επηρεάσει το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας της επιχείρησης. Δεν διασφάλιζε δηλαδή ότι η καθιέρωσή του έρχεται για να καλύψει πραγματικά έκτακτες ανάγκες και όχι να αντικαταστήσει υφιστάμενες δομές και λειτουργίες μειώνοντας τις θέσεις εργασίας. Η δεύτερη έχει να κάνει με το ύψος της αμοιβής η οποία απ’ ότι φαίνεται είναι μικρότερη από ότι ισχύει μέχρι σήμερα όπου εφαρμόζεται στον ΟΤΕ. Στο σχέδιο που παρουσιάστηκε αναφέρεται ότι η παροχή αυτή είναι οικειοθελής και ο εργοδότης μπορεί όποτε θέλει να την κόψει. Αυτό δεν μπορεί να παραμείνει έτσι αφού πρόκειται για υπογραφή συλλογικής σύμβασης.. Τέλος θέσαμε το ζήτημα της συνολικής ρύθμισης του θέματος stand by για όλο τον όμιλο και όχι μόνο για τη μητρική εταιρεία. Το ότι η διοίκηση δεν θέλει να συζητήσει για τις θυγατρικές δεν θα πρέπει να οδηγεί και μας στο να τις αφήνουμε στο πλάι. Η αναγκαιότητα της καθιέρωσης stand by είναι για μας διαπραγματευτικό ατού προκειμένου να απαιτήσουμε να υπάρχει ίδιο καθεστώς σε όλο τον όμιλο και όχι αυτό που γίνεται σήμερα. Δεν μπορεί να γίνεται από μας αποδεκτό διαφορετικό καθεστώς για τον ΟΤΕ και διαφορετικό για τις θυγατρικές ιδιαίτερα όταν σε θυγατρικές όπως η MARITEL ήδη υπάρχουν ρυθμίσεις χειρότερες από αυτές που εισάγονται  στον ΟΤΕ.
Για το ζήτημα του εσωτερικού δανεισμού μεταξύ ΟΤΕ και COSMOTE επαναλάβαμε ότι τα θέματα που ρυθμίζουν οι ατομικές συμβάσεις δανεισμού είναι θέματα που θα έπρεπε να λύσουν σε μεταξύ τους σύμβαση οι δύο εταιρείες και όχι να μεταφέρονται στις πλάτες των συναδέλφων – άποψη την οποία έχει και το νομικό τμήμα της ΓΣΕΕ. Σε ότι αφορά το τελικό κείμενο της ατομικής σύμβασης που καλούνται οι συνάδελφοι να υπογράψουν όπως έχουμε πει είναι καλύτερο από το αρχικό μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν. Παρ’ όλα αυτά εμείς έγκαιρα είπαμε ότι στην περίπτωση που ο δανεισμός καταστεί αναπόφευκτος θα πρέπει να καταγραφεί στο σώμα της σύμβασης ο λόγος για τον οποίο γίνεται ο δανεισμός (ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα γενίκευσης) καθώς και το να ισχύει για τους συναδέλφους η αρχή της ευνοϊκότερης συλλογικής σύμβασης. Οι συνάδελφοι δηλαδή ΟΤΕ και COSMOTE που εργάζονται πλέον μαζί στην ίδια υπηρεσία και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντι στον ίδιο εργοδότη θα έπρεπε να έχουν και τα ίδια δικαιώματα. Δεν υπακούει σε καμία λογική αυτοί που κάνουν το ίδιο έργο, την ίδια δουλειά, στην ίδια υπηρεσία να δουλεύει ο ένας επτάωρο (υπάλληλος ΟΤΕ) και ο άλλος οκτάωρο (υπάλληλος COSMOTE) ή να έχουν διαφορετικό εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς.




Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Ο εργοδοτικός συνδικαλισμός στον ΟΤΕ ενηλικιώθηκε



Ο εργοδοτικός συνδικαλισμός στον ΟΤΕ ενηλικιώθηκε
Διευθέτηση του χρόνου εργασίας
Αποδοχή του μερικού δανεισμού
Stand by με μικρότερες αμοιβές και χωρίς κατοχύρωση των θέσεων εργασίας


Την Παρασκευή 29/6/2012 συνεδρίασε η εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας. Στη συνεδρίαση αυτή φάνηκε ότι η πρακτική της κωλοτούμπας που χρησιμοποιούν τα κόμματα του μνημονίου μπήκε δυναμικά πλέον και στην ομοσπονδία και μέσα σε λίγες μόνο ημέρες δεν είχαμε μία αλλά τρεις.
1.      Μέχρι σήμερα η θέση της ομοσπονδίας για το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων ήταν ότι συνεχίζουμε να αντιπαλεύουμε το σπαστό ωράριο και αντιπροτείνουμε συνεχές 7ωρο και αφού η διοίκηση επιμένει να κλείνουν τα καταστήματα το μεσημέρι (επιλογή επιζήμια και για τον ΟΤΕ) θα μπορούσαν να υπάρξουν βάρδιες. Οι συνάδελφοι που θα εργάζονταν σε ώρες που το κατάστημα θα ήταν κλειστό θα μπορούσαν να ασχολούνται με άλλες εργασίες του καταστήματος που δεν έχουν σχέση με την επαφή με το κοινό. Ο πρόεδρος όμως και ο γραμματέας της ομοσπονδίας ενώ ήταν εξουσιοδοτημένοι να πάνε με τη θέση αυτή στη συνάντηση με τη διοίκηση μας ενημέρωσαν μετά τη συνάντηση που έγινε στις 28/6 ότι είναι έτοιμοι να υπογράψουν συλλογική σύμβαση εργασίας που θα εισάγει και στον ΟΤΕ τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Σκοπεύουν δηλαδή να υπογράψουν μια σύμβαση η οποία θα καταργεί το σημερινό ωράριο, θα λέει ότι ο συνάδελφος θα εργάζεται κάποιες μέρες το μήνα περισσότερες από επτά ώρες (π.χ. 6 ώρες το πρωί και 3 ώρες το απόγευμα) και κάποιες άλλες λιγότερο. Για να χρυσώσουν το χάπι βάζουν και θέμα διεκδίκησης δύο ώρες λιγότερες ώρες εργασίας την εβδομάδα.
2.      Η δεύτερη κωλοτούμπα ήρθε με το θέμα του μερικού δανεισμού των συναδέλφων από ΟΤΕ σε COSMOTE και αντίστροφα. Ενώ υποτίθεται ότι και εδώ διαφωνούσαμε μας πληροφόρησαν ότι και εδώ είναι έτοιμοι να υπογράψουν μια σύμβαση ή εν πάση περιπτώσει στις συμβάσεις δανεισμού που καλούνται να υπογράψουν οι συνάδελφοι να μπει και μία ακόμη μικρή παράγραφος η οποία όπως λένε τους κατοχυρώνει. Το τι ακριβώς θα λέει η παράγραφος αυτή είπαν ότι το συνεννοήθηκαν με τη νομική υπηρεσία της ΓΣΕΕ. Αυτό δεν είναι αληθές γιατί στη σχετική συνάντηση η νομικός της ΓΣΕΕ εναντιώθηκε στις συμβάσεις δανεισμού και είπε ότι οι αυτές ρυθμίζουν θέματα που θα έπρεπε να τα λύσουν μεταξύ  τους οι δύο εταιρείες με την υπογραφή μεταξύ τους συμβάσεων και όχι να ζητάνε ατομικές συμβάσεις δανεισμού από τους εργαζόμενους. Το χειρότερο είναι ότι το θέμα του μερικού δανεισμού θα επεκταθεί σε όλο τον όμιλο σε πολλές υπηρεσίες και είναι πλέον και με τη βούλα της ομοσπονδίας.
3.      Ένα θέμα για το οποίο φαινόταν ότι υπάρχει ευρύτερη συναίνεση και συμφωνία ήταν η καθιέρωση καθεστώτος απλής ετοιμότητας (stand by). Τα βασικά θέματα που έβαλαν όλες οι πλευρές προκειμένου να συμφωνήσουν ήταν η αξιοπρεπής αμοιβή του συναδέλφου που θα ήταν σε ετοιμότητα, η υπερωριακή αμοιβή σε περίπτωση που κληθεί να εργαστεί και σε κάθε περίπτωση η συμφωνία ότι η καθιέρωση stand by δεν θα επηρέαζε τις υπάρχουσες βάρδιες και τις θέσεις εργασίας. Η καθιέρωση δηλαδή stand by δεν θα μείωνε τις θέσεις εργασίας αλλά θα ερχόταν επικουρικά για μια έκτακτη ανάγκη και επίσης δεν θα επηρέαζε την καθημερινότητα της λειτουργίας της επιχείρησης και τον τρόπο εργασίας των συναδέλφων. Στη συνεδρίαση της εκτελεστικής μάθαμε ότι η αμοιβή για το stand by θα είναι περίπου  160 € την εβδομάδα ενώ μέχρι σήμερα τουλάχιστον στην πρώην ΟΤΕΝΕΤ που εφαρμόζεται η αμοιβή είναι 200 € την εβδομάδα και επίσης μάθαμε ότι μετά την καθιέρωση stand by μπορεί και κάποιες βάρδιες να καταργηθούν. Φαίνεται δηλαδή ότι οι δύο τουλάχιστον από τις τρεις προϋποθέσεις για να υπάρξει συμφωνία πάνε περίπατο.
Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν δυστυχώς ότι μαζί με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό που είχαμε γνωρίσει μέχρι σήμερα ενηλικιώνεται πλέον και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός. Πώς αλλιώς άραγε μπορεί να εξηγηθεί ότι μέσα σε λίγες μόνο μέρες ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ αλλάζουν θέσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις όχι μόνο προσεγγίζουν αλλά ταυτίζονται με τις θέσεις της διοίκησης; Η δική μας άποψη για τα παραπάνω θέματα δεν πρόκειται να αλλάξει επειδή το απαιτεί η διοίκηση.
Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμφωνήσουμε στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και στην κατάργηση του συνεχούς ωραρίου. Η υπογραφή συλλογικής σύμβασης από την ομοσπονδία με την οποία αποδέχεται αφ’ ενός το σπαστό ωράριο για τα καταστήματα και αφ’ ετέρου την κατάργηση του 7ωρου και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας ανοίγει επικίνδυνα μονοπάτια και βέβαια τα καταστήματα είναι μόνο η αρχή. Δεν θα αργήσει να έρθει η μέρα που η διοίκηση θα ζητήσει την επέκταση και αλλού. Εμείς θεωρούμε ότι το κλείσιμο των καταστημάτων το μεσημέρι είναι επιζήμιο και για την επιχείρηση. Σε περίπτωση που η διοίκηση επιμένει αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι οι συνάδελφοι να έχουν βάρδιες με συνεχές ωράριο και τις ώρες που το κατάστημα είναι κλειστό να ασχολούνται με εργασίες που δεν έχουν σχέση με την επαφή με τους συνδρομητές.
Σε ότι αφορά τις συμβάσεις δανεισμού όπως είπαμε και παραπάνω υπάρχει η προσέγγιση του νομικού τμήματος της ΓΣΕΕ την οποία δεχόμαστε αλλά και στην περίπτωση που ο δανεισμός είναι αναπόφευκτος τότε θα έπρεπε να μπουν ορισμένες ακόμη δικλείδες μαζί μ’ αυτές που μπήκαν. Έγκαιρα είχαμε μιλήσει για καταγραφή στο σώμα της σύμβασης του λόγου για τον οποίο γίνεται ο δανεισμός (ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα γενίκευσης) καθώς και του να ισχύει για τους συναδέλφους η αρχή της ευνοϊκότερης συλλογικής σύμβασης.
Σε ότι αφορά το stand by θεωρούμε ότι η ομοσπονδία δεν μπορεί να οδηγηθεί σε μια υπογραφή σύμβασης όπου θα προβλέπεται αμοιβή μικρότερη από αυτή που ισχύει σήμερα όπου εφαρμόζεται καθεστώς ετοιμότητας. Δεν μπορεί επίσης να υπογραφεί σύμβαση αν δεν διασφαλιστούν οι υπάρχουσες βάρδιες, οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας και δεν θα επηρεαστεί η καθημερινότητα της λειτουργίας της επιχείρησης. Τέλος σε περίπτωση που ο συνάδελφος κληθεί να εργαστεί θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για υπερωριακή αμοιβή.
Εκτός από τα παραπάνω το δίδυμο μας είπε ότι στη συνάντηση της Πέμπτης με τη διοίκηση δεν συζητήθηκε τίποτε σχετικά με τη μεταφορά προσωπικού στο κτίριο στην Παιανία και ότι για το θέμα της εθελούσιας δεν αναφέρθηκε κάτι νέο.
Εμείς θα πρέπει να πούμε ότι αν η εξέλιξη είναι η μεταφορά προσωπικού στο κτίριο της Παιανίας θα πρέπει να διασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση η μεταφορά με πούλμαν από διάφορα σημεία Αθήνας και Πειραιά όπως γινόταν παλαιότερα στο διοικητικό Μέγαρο. Η ύπαρξη πούλμαν δεν έχει να κάνει μόνο με το θέμα της μεταφοράς έχει να κάνει και με την τήρηση του ωραρίου. Η ύπαρξη πούλμαν σημαίνει ότι ο συνάδελφος θα πηγαίνει σε συγκεκριμένη ώρα, θα φεύγει συγκεκριμένη ώρα χωρίς να παραβιάζεται το ωράριό του.
Σε ότι αφορά την εθελούσια θα πρέπει να πούμε ότι όσο δεν υπάρχει διασφάλιση για τους όρους συνταξιοδότησης καμία εθελούσια και κανένα κίνητρο αποχώρησης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από κανένα.

Διαβάστε περισσότερα...
 

blogger templates | Make Money Online