Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΜΕ – ΟΤΕ Πέμπτη 3/10/2013 - Εθελούσια ΟΤΕ – Αναδιοργάνωση Γ.Δ. ΟΤΕ-Cosmote – Κρίση Αξιοπιστίας του σ.κ.




Συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΜΕ – ΟΤΕ Πέμπτη 3/10/2013
Εθελούσια ΟΤΕ – Αναδιοργάνωση Γ.Δ. ΟΤΕ-Cosmote – Κρίση Αξιοπιστίας του σ.κ.
Στο Δ.Σ. της ομοσπονδίας που έγινε την Πέμπτη 3/10/2013 συζητήθηκαν μεταξύ άλλων το νέο πρόγραμμα εθελούσιας που επεξεργάζεται η διοίκηση, η απάντηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ στο ερωτηματολόγιο της ΓΣΕΕ, η συνεχιζόμενη αναδιοργάνωση υπηρεσιών ΟΤΕ – Cosmote στην κατεύθυνση δημιουργίας αντίστοιχων ομιλικών υπηρεσιών και άλλα θέματα της επικαιρότητας.
Εθελούσια
Για μια ακόμα χρονιά η διοίκηση σχεδιάζει και υλοποιεί πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου στην κατεύθυνση της μείωσης του μισθολογικού κόστους. Η ίδια η διοίκηση – επισήμως - είναι φειδωλή στην παροχή πληροφοριών και διευκρινήσεων σχετικά με το εύρος και τους όρους της σχεδιαζόμενης εθελούσιας και επιφυλάσσεται να ανακοινώσει το πρόγραμμα όταν θα συμφωνήσουν στο ύψος του προϋπολογισμού οι μέτοχοι. Οι διαρροές όμως στον τύπο αλλά και η διασπορά φημών από κάθε λογής «καλά πληροφορημένες πηγές» έχουν ήδη δημιουργήσει ένα κλίμα αποδοχής των όποιων κινήτρων ανακοινωθούν τελικά από τους ενδιαφερόμενους. Δεν σκοπεύουμε να συμβάλουμε στην εκτεταμένη παραπληροφόρηση δίνοντας και τις δικές μας εκτιμήσεις, αφού όπως λέει και ο λαός «κοντός ψαλμός αλληλούια». Θα πούμε μόνο ότι στο σημερινό Δ.Σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ αμφισβητήσαμε το ότι η ανακοίνωση τέτοιων προγραμμάτων είναι μονομερές διευθυντικό δικαίωμα. Το σ.κ. οφείλει να βάλει την σφραγίδα του, να διασφαλίσει και αυτούς που θα  φύγουν και αυτούς που θα μείνουν. Και κυρίως να προωθήσει και δικά μας αιτήματα όπως:
·       Τη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όσων κάνουν χρήση των κινήτρων.   
·       Τη διασφάλιση του ότι όσοι δεν κάνουν χρήση του προγράμματος δεν θα γίνουν στόχος εκδικητικών πρακτικών.
·       Tην άμεση πρόσληψη προσωπικού στον ΟΤΕ με αξιοκρατικά κριτήρια. Ενιαίοι όροι εργασίας παλιών & νέων. Συλλογικές Συμβάσεις και αξιοπρεπή μισθό για τους εργαζόμενους στις θυγατρικές.
·       Την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα φέρει η μαζική έξοδος στα ταμεία.
·       Την αποτροπή της εντατικοποίησης στους χώρους δουλείας και την τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας στο ωράριο και την σύνθεση των συνεργείων.
·       Να μη επιβαρυνθούν οι χορηγίες του λογαριασμού νεότητας λόγω της μείωσης του μέσου τακτικού μισθού.
            Απάντηση στην εγκύκλιο της ΓΣΕΕ
Με την εγκύκλιό της η ΓΣΕΕ ουσιαστικά αποποιείται τις ευθύνες της για το τέλμα και την εκφυλιστική κατάσταση στο οποίο έχει οδηγήσει το σ.κ. η πλειοψηφία της (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ). Η ηγεσία της ΓΣΕΕ επιχειρεί να μετακυλήσει τις ευθύνες της στα εργατικά κέντρα και τις ομοσπονδίες. Η εγκύκλιος αποτελεί συρραφή διαπιστώσεων χωρίς να εμπεριέχει προτάσεις. Η ηττημένη αυτή ηγεσία αρνείται πεισματικά να συντονίσει τις σκόρπιες και αποσπασματικές επιμέρους κινητοποιήσεις και εν τέλει αναζητεί σωσίβιο και άλλοθι σε άλλους, για να συνεχίσει την στήριξη ουσιαστικά του μνημονιακού καθεστώτος. Από την μεριά μας τονίσαμε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη συντονισμού επίμονων, διαρκών και πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων που θα κλιμακώνονται και θα κορυφώνονται στην κατεύθυνση μιας μεγάλης εργατικής αντεπίθεσης που θα ανατρέψει τα μνημόνια και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Σαν αφετηρία σε ένα νέο κύκλο κινητοποιήσεων θα βλέπαμε μια καλά προετοιμασμένη γενική απεργία στα μέσα του Οκτώβρη που θα απαντάει στα μέτρα της κυβέρνησης κατά της δημόσιας υγείας, της δημόσιας παιδείας και της εγκατάλειψης των δομών πρόνοιας. Που θα αποκρούει τις απολύσεις και θα υπερασπίζεται αποφασιστικά τις θέσεις εργασίας και τα δημόσια αγαθά.
Αναδιοργάνωση
Σε παλιότερα ενημερωτικά μας σημειώματα, ενημερώσαμε τους συναδέλφους για την επιχειρούμενη συγχώνευση ΟΤΕ – Cosmote σε μια σειρά γενικές διευθύνσεις. Οι απόψεις μας λοιπόν τόσο για την Αναδιοργάνωση της γενικής διεύθυνσης πληροφορικής ομίλου ΟΤΕ , όσο και για την Αναδιοργάνωση της γενικής διεύθυνσης Τεχνολογίας ομίλου ΟΤΕ, είναι καταγεγραμμένες και μπορεί κάποιος να τις αναζητήσει στο Blog της Αγωνιστικής Συνεργασίας. Θα επαναλάβουμε μόνο ότι η διοίκηση ανακατεύει συνεχώς την τράπουλα με προφανή στόχο όχι να πετύχει ένα ευέλικτο και σφιχτό διοικητικό σχήμα  λειτουργίας, αλλά για να «κατασκευάσει» πλεονάζον προσωπικό. Και αυτό σε μια εποχή που οι απανωτές εθελούσιες έχουν στερήσει από τον ΟΤΕ μεγάλο αριθμό έμπειρου προσωπικού, η εντατικοποίηση έχει χτυπήσει κόκκινο και οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους πελάτες υποβαθμίζονται συνεχώς.
Τέλος στο περιθώριο του συμβουλίου αποφασίστηκε η συμβολική οικονομική ενίσχυση του αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ που συμπληρώνουν σχεδόν τέσσερις μήνες ηρωικού αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Επίσης προτείναμε την στήριξη και την αλληλεγγύη της ΟΜΕ-ΟΤΕ στον δίκαιο αγώνα των συναδέλφων μας στις εταιρείες Wind & Vodaphone που πλήττονται από την επιλογή των εργοδοτών τους να ενοποιήσουν μέρος του δικτύου τους (Network Sharing) με ολοφάνερη στόχευση τις απολύσεις,  τις μειώσεις μισθών, την υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στις  δύο εταιρείες.    


 

blogger templates | Make Money Online