Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Ο ΟΤΕ ανήκει στο Λαό και όχι στο κεφάλαιο το γερμανικό



Ο ΟΤΕ ανήκει στο Λαό και όχι στο κεφάλαιο το γερμανικό

Την προηγούμενη εβδομάδα ήρθε στην Ελλάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom Tιμ Χέτγκες.
Ο κύριος Χέτγκες επισκέφθηκε το διοικητικό μέγαρο του ΟΤΕ και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.
Σύμφωνα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εξέφρασε τη βούληση της Deutsche Telekom για εξαγορά και νέου πακέτου μετοχών ώστε η D T να έχει υπό τον έλεγχό της το 51% των μετοχών του ΟΤΕ, την πρόθεση για επενδύσεις 1,2 δισεκατομμυρίων € τα επόμενα τέσσερα χρόνια κυρίως σε δίκτυα νέας γενιάς και μίλησε στους εργαζόμενους.
Από τη δική μας πλευρά έχουμε να σημειώσουμε ότι:
1.     Έχουμε εκφραστεί κατ’ επανάληψη για τις αρνητικές επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ στην ελληνική οικονομία, στις παρεχόμενες υπηρεσίες και στις εργασιακές σχέσεις.
1.1      Η ελληνική οικονομία έχει χάσει τη δυνατότητα να έχει στα χέρια της ένα εργαλείο που θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ως μοχλός ανάπτυξης και όχι ως ιμάντας μεταφοράς της πολιτικής στις τηλεπικοινωνίες της Γερμανικής κρατικής πολυεθνικής Deutsche Telekom.
1.2       Ο σταθερός προσανατολισμός όλα τα προηγούμενα χρόνια αποκλειστικά και μόνο στο κέρδος έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις παρεχόμενες υπηρεσίες.
1.3      Σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις οι αλλαγές από την ημέρα ανάληψης του ελέγχου του ΟΤΕ από τη Deutsche Telekom είναι τεράστιες. Στο διάστημα αυτό χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας, χιλιάδες εργαζόμενοι στις θυγατρικές αντιμετωπίζονται σαν εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας με κουτσουρεμένα εργασιακά δικαιώματα και με τους μισθούς του μνημονίου, είχαμε μειώσεις μισθών, είχαμε εκβιαστικά διλήμματα που υποχρέωσαν πολλούς συναδέλφους σε «οικειοθελή» αποχώρηση, είχαμε τη μείωση ή και την κατάργηση μιας σειράς από παροχών όπως ο λογαριασμός νεότητας και οι υποχρεώσεις για χρηματοδότηση του ταμείου αρωγής προσωπικού ΟΤΕ, είχαμε την καταστρατήγηση του ισχύοντος ωραρίου και την εντατικοποίηση της εργασίας.
2.     Σε ότι αφορά τις εξαγγελίες για επενδύσεις αυτές είναι καλοδεχούμενες πλην όμως αυτό που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια είναι ακριβώς το αντίθετο. Τα τελευταία χρόνια ο ΟΤΕ αποχωρεί από τις επενδύσεις του στα Βαλκάνια πουλώντας τις μετοχές που είχε σε τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις στο εξωτερικό (TELEKOM SERBIA,GLOBUL και άλλες) αλλά και την πώληση του δορυφόρου HELLAS SAT. Οι επενδύσεις για τα νέας γενιάς ευρυζωνικά δίκτυα VDSL γίνονται με ρυθμό χελώνας και αυτό αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη, ενώ καθιστά την χώρα μας ουραγό στη λίστα των τεχνολογικά προηγμένων χωρών. Ταυτόχρονα έχουμε την αποχώρηση του ΟΤΕ από μεγάλα τμήματα της ελληνικής επικράτειας. Από 440 περίπου εμπορικά καταστήματα του ΟΤΕ που είχαμε παλαιότερα σήμερα έχουμε μόλις 134 και επιχειρείται και νέο λουκέτο.
3.     Τέλος η αναφορά για ομιλία στους εργαζόμενους του ΟΤΕ είναι ανακριβής. Ο κ. Χέτγκες μίλησε μόνο στα διευθυντικά στελέχη του ΟΤΕ και όχι στους απλούς εργαζόμενους που αποτελούν την κινητήρια δύναμη του ΟΤΕ.

Κλείνοντας απαντάμε στον κ. Χέτγκες ότι η Deutsche Telekom και η ελληνική κυβέρνηση θα μας βρουν και πάλι απέναντί τους αν επιχειρηθεί η πώληση του 6% του δημοσίου και του 4% που κατέχει το ΙΚΑ. Αυτό που χρειάζεται είναι η σταδιακή επαναφορά του ελέγχου του ΟΤΕ από το δημόσιο και όχι το ξεπούλημα του όποιου ποσοστού και των όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει στο δημόσιο.
Αυτό που χρειάζεται αντί της αποανάπτυξης είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων στα δίκτυα νέας γενιάς προκειμένου ο ΟΤΕ να συμβάλει στην τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας και να δώσει στους πελάτες που εξακολουθούν να τον εμπιστεύονται, μεγαλύτερες ταχύτητες και ποιοτικές υπηρεσίες.   
Τέλος και σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ απαιτούμε την αναπλήρωση των θέσεων εργασίας που χάθηκαν με τις εθελούσιες με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού στον ΟΤΕ και όχι στις δουλεμπορικές θυγατρικές του, την κατάργηση των διακρίσεων σε βάρος των νέων, την κατάργηση του μισθού των μνημονίων και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας  για τους εργαζόμενους στις θυγατρικές, το σταμάτημα της συρρίκνωσης τεχνικών και εμπορικών υπηρεσιών, τον τερματισμό της εντατικοποίησης και την τήρηση του ωραρίου και της εργατικής νομοθεσίας σε όλο τον όμιλο.

Εμείς δεν θα γίνουμε FRANCE TELEKOM

 

blogger templates | Make Money Online