Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Συνάντηση της ομοσπονδίας με τη διοίκηση Πέμπτη 18/12/2014 - Διεκδικούμε αυξήσεις και πλήρη ένταξη των συναδέλφων της OTEPLUS





Συνάντηση της ομοσπονδίας με τη διοίκηση Πέμπτη 18/12/2014
Διεκδικούμε αυξήσεις και πλήρη ένταξη των συναδέλφων της OTEPLUS

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18/12 η διοίκηση μας κατέθεσε μία ακόμη τελική όπως την ονόμασε πρόταση. Λέμε μία ακόμη τελική γιατί υποτίθεται ότι τελική ήταν και αυτή που κατέθεσε το Σάββατο, τελική ήταν και αυτή που κατέθεσε χθες Τετάρτη όμως οι τρεις προτάσεις απέχουν σημαντικά η μία από την άλλη.
Τα βασικά σημεία της τελευταίας πρότασης είναι τα εξής:
Για τους σημερινούς εργαζόμενους στον ΟΤΕ
1.      Οι μισθοί των εργαζομένων στον ΟΤΕ θα μειωθούν σε σχέση με τους σημερινούς κατά 1%, το ωράριο θα είναι 35 ώρες την εβδομάδα και όσο διαρκεί η σύμβαση δεν θα γίνουν απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους.
2.      Τα έξοδα κίνησης (σήμερα 20 € το μήνα) καταργούνται και στη θέση τους θα χορηγούνται κουπόνια για αγορές 240 € το χρόνο.
3.      Για τα τεχνικά ανθυγιεινά επιδόματα μας πέταξε το μπαλάκι να αποφασίσουμε εμείς αν θέλουμε να συνεχίσουν να χορηγούνται όπως σήμερα στους παλαιότερους ή να μειωθούν και να χορηγούνται και στους νεώτερους.
4.      Υπάρχουν κάποιες αλλαγές στις χορηγούμενες ειδικές άδειες.

Οι εργαζόμενοι της OTEPLUS πλην αυτών που εργάζονται στα call centers.
1.      Εντάσσονται στον ΟΤΕ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015.
2.      Για την ένταξή τους δημιουργούνται νέα μισθολογικά κλιμάκια κάτω από τα σημερινά κλιμάκια του ισχύοντος μισθολογίου.
3.      Τα εισαγωγικά κλιμάκια ένταξης είναι 614,1 € για την υποχρεωτική εκπαίδευση, 755 € για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση,  814,53 € για την τριτοβάθμια, 852,92 για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, 929,88 για την πανεπιστημιακή πενταετούς φοίτησης, 968,06 για τους κατόχους τίτλου master και 1063,1 για τους κατόχους διδακτορικού.
4.      Για την κατηγορία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  δεν θα υπάρχει ωρίμανση (δηλαδή αύξηση λόγω χρόνου) για οκτώ τουλάχιστον χρόνια.
5.      Για τις άλλες μεγαλύτερες κατηγορίες θα υπάρχουν αυξήσεις λόγω ωρίμανσης μόνο αν καταργηθεί η ΠΥΣ 6 που έχει παγώσει τις ωριμάνσεις.
6.      Δεν ισχύει η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και το 7ωρο.
7.      Τα επιδόματα που ισχύουν σήμερα δεν θα δοθούν στους νέους εκτός από το επίδομα του παιδικού σταθμού, το 50% περίπου του χορηγούμενου επιδόματος τέκνων και θα δοθεί η δυνατότητα ένταξης στο λογαριασμό νεότητας και στο κεφάλαιο αλληλοβοηθείας.
8.      Θα ισχύσει διαφορετικό καθεστώς στις ειδικές άδειες στα εκτός έδρας και στον υπολογισμό της αμοιβής της υπερωρίας.
9.      Όσοι έχουν σήμερα μεγαλύτερο μισθό από το μισθό ένταξης δεν θα επηρεαστούν και θα κρατήσουν το μισθό που έχουν.

Οι εργαζόμενοι της OTEPLUS σε υπηρεσίες call centers θα μεταφερθούν σε άλλη εταιρεία. Για τους εργαζόμενους αυτούς η διοίκηση δεν δέχεται να υπογράψει συλλογική σύμβαση αλλά μας είπε ότι δεσμεύεται στη νέα εταιρεία να δώσει μισθό 750 € στους εργαζόμενους με 8ωρο και για τους εργαζόμενους με 6ωρο ή 4ωρο σχετική αναλογία των 750 €. Αν κάποιοι σήμερα έχουν μεγαλύτερο μισθό μας είπε ότι δεν θα επηρεαστούν.

Με βάση αυτά συγκαλείται το Σάββατο 20/12/2014 το Δ.Σ. της ομοσπονδίας.

Σε ότι μας αφορά θέλουμε να πούμε ότι η διοίκηση πιεζόμενη από τη ρήτρα επαναφοράς στο + 10% από 1/1/2014, από τη δική μας πίεση και τελευταία από τις πιθανές πολιτικές εξελίξεις (μόλις χθες για την εκλογή προέδρου ψήφισαν 160 Βουλευτές) έχει μετακινηθεί από τις θέσεις της. Όπως και αρχικά αναφέραμε τις τελευταίες μέρες παρουσίασε τρεις προτάσεις που την κάθε μία τη χαρακτήρισε τελική και η κάθε επόμενη απείχε σημαντικά από την προηγούμενη.
Η μέχρι σήμερα στάση μας έχει φέρει κάποια αποτελέσματα. Παράλληλα εμείς θεωρούμε ότι αφ’ ενός απέχουμε από τους ελάχιστους στόχους που έχουμε βάλει και αφ’ ετέρου υπάρχει ακόμη περιθώριο πίεσης της διοίκησης. Χρόνος υπάρχει και δεν υπάρχει λόγος να πάρουμε βεβιασμένα κάποιες αποφάσεις.
Τα σοβαρότερα θέματα έχουν να κάνουν με το ότι για άλλη μια φορά η πρόταση της διοίκησης εμπεριέχει μειώσεις μισθών, για άλλη μια φορά η πρόταση ένταξης των συναδέλφων της OTEPLUS γίνεται με διαφορετικά μισθολογικά και εργασιακά καθεστώτα τόσο σε ότι έχει να κάνει με τους συναδέλφους τους στον ΟΤΕ όσο και μεταξύ τους. Τέλος οι εργαζόμενοι στα call centers οδεύουν σε μια άλλη εταιρεία.
Εμείς πιστεύουμε ότι η διαπραγμάτευση θα πρέπει να συνεχιστεί στην κατεύθυνση του να υπάρξει μια αύξηση στους μισθούς – μικρή έστω άλλα αύξηση και όχι μείωση – ότι η ένταξη των συναδέλφων της OTEPLUS θα πρέπει να είναι πλήρης και όχι κουτσουρεμένη.
Το κλείσιμο που είχαμε στις τελευταίες ανακοινώσεις μας συνεχίζει να είναι επίκαιρο.
Θεωρούμε ότι η διοίκηση οφείλει να προσμετρήσει και άλλα δεδομένα. Τα μνημόνια, που μέχρι πρόσφατα έμοιαζαν απρόσβλητα μοιάζουν να απειλούνται.
Η προοπτική να λήξει η περίοδος της μετενέργειας και να τεθούν σε κίνδυνο κάποια επιδόματα και κάποιοι θεσμικοί όροι παλιότερων ΣΣΕ δεν μας αφήνει αδιάφορους. Όπως δεν μας αφήνει αδιάφορους και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Όμως αυτά δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να αποτελέσουν το άλλοθι, για μια υπογραφή μιας νέας ΣΣΕ, που θα παραχωρεί κεκτημένα και θα μειώνει ακόμα περισσότερο τους μισθούς. Σε κάθε περίπτωση είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε θετική προοπτική που προβάλει από την τρέχουσα πολιτική συγκυρία. Είναι σαφές ότι η διοίκηση «διαβάζει» τις πολιτικές εξελίξεις και παίρνει τα μέτρα της. Γιατί άραγε η δική μας πλευρά πρέπει να μένει απαθής στο ενδεχόμενο να υπάρξει σχετικά σύντομα μια πολιτική αλλαγή; Ποιος μας απαγορεύει να εντάξουμε στην επιχειρηματολογία μας την προοπτική, μια άλλη κυβέρνηση να αποκαταστήσει το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα προ μνημονίου επίπεδα; Όλοι γνωρίζουν - εργαζόμενοι και διοίκηση – ότι η ΠΥΣ 6 του 2012 που παγώνει τις ωριμάνσεις μπορεί να καταργηθεί. Ότι ο κατώτερος μισθός μπορεί να ξαναγίνει 751€.
Η ΟΜΕ-ΟΤΕ οφείλει λοιπόν να αξιοποιήσει κάθε πρόσφορο τρόπο που μπορεί να αξιοποιηθεί προκειμένου να κάμψει την αδιαλλαξία της διοίκησης.

 

blogger templates | Make Money Online