Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ 19 Μαρτίου 2015 - Συνάντηση Κυβέρνησης - DT




Συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ 19 Μαρτίου 2015  -  Συνάντηση Κυβέρνησης  - DT
Τρείς μήνες μετά το ΔΣ της 23ης Δεκεμβρίου 2014 στο οποίο αποφασίστηκε η υπογραφή της τριετούς ΣΣΕ, πραγματοποιήθηκε στις 19/3 συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Θεωρούμε ότι αυτοί οι τρείς μήνες ήταν αδικαιολόγητα μεγάλος χρόνος αδράνειας και εκφυλισμού, που δεν δικαιολογείται  ούτε από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ούτε από τις εκλογές της ΠΕΤ-ΟΤΕ που ακολούθησαν. Στο μεσοδιάστημα η διοίκηση ξεδίπλωσε ανενόχλητη το σχέδιό της και συνέχισε να πιέζει τους εργαζόμενους, ξηλώνοντας κομμάτι κομμάτι όλο το πλέγμα προστασίας των εργαζομένων, χωρίς να εμποδίζεται από ένα αποδυναμωμένο συνδικάτο που ταλανίζεται από την εσωστρέφεια, τις μηχανορραφίες, τους Βυζαντινισμούς και τις χωρίς αρχές αντιπαραθέσεις.
Μια μέρα πριν, είχε προηγηθεί συνάντηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ με την διοίκηση του ΟΤΕ με θέματα που αφορούν κυρίως σε κάποιες ειδικές ΣΣΕ οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν αλλά διερευνάται η βελτίωση – επικαιροποίηση κάποιων όρων τους (π.χ. ωράριο καταστημάτων, Υπηρεσία απλής ετοιμότητας Standby, κλπ). Σχετικά λοιπόν με όσα ειπώθηκαν στην συνάντηση έγινε ενημέρωση του σώματος:
·      Υπηρεσία απλής ετοιμότητας Standby. Σε προηγούμενο ενημερωτικό μας σημείωμα είχαμε γράψει για την προσέγγιση της διοίκησης στα αιτήματα του είχαμε διατυπώσει σχετικά με το Standby. Δυστυχώς δεν διαπιστώνουμε πρόοδο μετά και την νέα συνάντηση και η διοίκηση εξακολουθεί να μιλά με ασάφεια για το τι προτίθεται να δεχτεί ως βελτίωση στην υφιστάμενη ΕΣΣΕ. Εξακολουθεί να αρνείται  να περιγραφούν σαν παράρτημα στην ΣΣΕ, οι βάρδιες που δεν καταργούνται, ενώ θεωρεί ότι μπορεί να προσθέτει και να αφαιρεί κατά βούληση βάρδιες Standby, κάνοντας λάστιχο την διαδικασία. Δεν απάντησε θετικά στο αίτημα για μικρή αύξηση στην εβδομαδιαία αποζημίωση. Επίσης ενώ είναι γνωστό ότι πολλά υπηρεσιακά στελέχη καταστρατηγούν την ΣΣΕ ως προς το τι προβλέπεται σχετικά με την αποζημίωση για κλήση κατά την διάρκεια του Σαββάτου, της Κυριακής ή κάποιας αργίας, η διοίκηση επικαλείται άγνοια και υποβαθμίζει το γεγονός.            
·      Ωράριο Καταστημάτων. Οι εντασσόμενοι από την OTEplus συνάδελφοι που δουλεύουν στα ΤΕΚ με βάση την ΣΣΕ 2015-2017 έχουν εβδομαδιαίο ωράριο 40 ωρών. Το αίτημα από πλευράς ΟΜΕ-ΟΤΕ είναι να προβλεφτεί στην νέα ΕΣΣΕ, μία μόνο διπλή προσέλευση την εβδομάδα και για τους εντασσόμενους στον ΟΤΕ συναδέλφους. Η διοίκηση στην προηγούμενη συνάντηση είχε χαρακτηρίσει το αίτημα ως εύλογο. Ωστόσο στην νέα συνάντηση εμφανίστηκε λιγότερο θετική και το μόνο που δέχτηκε είναι ότι αντιμετωπίζει ως ενδεχόμενο να λειτουργήσει περισσότερα καταστήματα  με συνεχόμενο ωράριο.  Οι δικές μας προτάσεις και η τεκμηρίωση κατά της διευθέτησης του χρόνου εργασίας είναι από καιρό διατυπωμένες και αναρτημένες στο Blog της Αγωνιστικής Συνεργασίας. [11-10-2012] , [28-3-2013] . Είναι επείγον τόσο ο ΠΑΣΕ-ΟΤΕ όσο και η ΟΜΕ-ΟΤΕ να ασκήσουν την μέγιστη πίεση και να απαιτήσουν από την διοίκηση α) Να αποδεχτεί ότι δεν ταυτίζεται ο εργάσιμος χρόνος με το ωράριο του καταστήματος. β) Ότι οι εργαζόμενοι στα καταστήματα έχουν αυξημένες ανάγκες εκπαίδευσης, ενημέρωσης και έργου back office, χρόνο τον οποίο οφείλει η διοίκηση να συμψηφίζει με τις ώρες οι οποίες υποτίθεται υπολείπονται των 35 εβδομαδιαίως.  και γ) να δεχτεί ενιαίο ωράριο για όλους τους εργαζόμενους στα ΤΕΚ 35 ωρών την εβδομάδα.
·      Εργαζόμενοι με δικαστικές αποφάσεις. Η ένταξη στον ΟΤΕ των ελάχιστων συναδέλφων που απέμειναν να εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις έχει εξελιχθεί σε Γολγοθά. Είναι δίκαιο και λογικό να τελειώσει η ταλαιπωρία για τους ελάχιστους (102) που απέμειναν και που αποκλείστηκαν το 2008 από την απόφαση ένταξης με βάση τα δύο κριτήρια που είχαν τεθεί. Η διοίκηση όμως δρομολογεί την ένταξη μόνον 25 από αυτούς, ενώ για τους υπόλοιπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ήδη κοντά στην συνταξιοδότηση, υπεκφεύγει.  
·      Πορεία ένταξης των προερχομένων από την OTEPLUS.  Η διοίκηση προσπαθεί να αποποιηθεί  υποχρεώσεις της που απορρέουν από την ΣΣΕ 2015-2017 σχετικά με την ένταξη των εργαζομένων στην OTEplus. Αρχικά απέλυσε 14 συναδέλφους με βάση την ατομική τους αξιολόγηση. Εδώ χρειάζεται να πούμε ότι η πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ έχει δείξει μια αδικαιολόγητη ανοχή στις απολύσεις και την καταχρηστική άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος, την ίδια ώρα που εκφράζονται ανοιχτές απειλές από υπηρεσιακούς παράγοντες ότι οι απολύσεις αυτές είναι πρόκριμα και αργά ή γρήγορα θα χτυπήσει και η δική μας πόρτα. Στη συνέχεια άφησε εκτός ένταξης όλο το προσωπικό του έργου GIS δικτύων παραβιάζοντας στην ουσία όσα συνομολογήθηκαν με την ΣΣΕ. Η δικαιολογία ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημα των συναδέλφων σε δεύτερο χρόνο δεν μας ικανοποιεί και απαιτούμε την άμεση ένταξή τους. 
Ακόμα στο ΔΣ συζητήθηκε η πορεία των συζητήσεων για την βελτίωση των εκπτωτικών τηλεπικοινωνιακών πακέτων των εργαζομένων όπου η διοίκηση δεν έχει καταθέσει ακόμα την τελική της πρόταση. Το ΔΣ ενημερώθηκε ότι  υπογράφτηκε ΣΣΕ για τη χρηματοδότηση του ΟΠΑΚΕ για το 2015. Ακόμα έγινε γνωστό ότι στις 24 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές στην ΕΜΗΕΤ-ΟΤΕ, στις 29 Απριλίου θα γίνουν σε όλη την χώρα οι εκλογές για τις επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας  του ΟΤΕ και τέλος προκηρύχθηκε το 40ο Συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ το οποίο θα γίνει στην Τέμενη από τις 14 έως τις 16 Μαΐου 2015. Ακόμα ανακοινώθηκε η συνάντηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ με τον αναπληρωτή υπουργό κοινωνικών ασφαλίσεων Δημ. Στρατούλη για θέματα της αρμοδιότητάς του.
Πραγματοποιήθηκε στις 18/3/2015 συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με εκπροσώπους της DT και του ΟΤΕ. Στα δελτία τύπου που δόθηκαν στις εφημερίδες διαπιστώνει κανείς την προσπάθεια που γίνεται από μεριάς ΟΤΕ να αποκτήσει προνομιακές σχέσεις με την νέα κυβέρνηση όπως έκανε και με τις προηγούμενες. Είναι γνωστό από παλιά ότι το κεφάλαιο δεν έχει ούτε πατρίδα, ούτε ιδεολογία. Όμως η προσπάθεια της διοίκησης να πείσει την κυβέρνηση και τον Ελληνικό λαό ότι έχει δημιουργήσει εδώ ένα εργασιακό και επενδυτικό παράδεισο είναι σκανδαλώδης. Έχουμε γράψει με αφορμή την Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ για την «πετυχημένη» ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ. Να υπενθυμίσουμε τις χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας, την εντατικοποίηση και τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, την εκποίηση των θυγατρικών στα Βαλκάνια, την πώληση του δορυφόρου, την μεταφορά έργου σε άλλες εταιρείες του ομίλου DT σε άλλες χώρες, το εκτεταμένο outsourcing, την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, το ανθρωποφάγο αξιολόγιο, τις περικοπές στον λογαριασμό νεότητας, τις μεγάλες μειώσεις στους μισθούς και κατ’ επέκταση στα ασφαλιστικά ταμεία. Η προσπάθεια εξωραϊσμού της εικόνας του ΟΤΕ λοιπόν μπορεί να ερμηνευθεί πιθανόν με βάση της προσδοκίες της διοίκησης για ευνοϊκή αντιμετώπισή της σε σχέση με την ρυθμιστική αρχή, αλλά οφείλει να σέβεται και την νοημοσύνη μας.          
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Μετά τις εκλογές στις 25 Γενάρη 2015, έχουμε μπει σε μια νέα περίοδο στην οποία, βασική επιδίωξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος θα πρέπει να αποτελεί η επαναφορά των μισθολογικών, ασφαλιστικών και εργασιακών  δικαιωμάτων που ανατράπηκαν στη μνημονιακή περίοδο.
Ειδικότερα η επαναφορά του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα προ μνημονίου επίπεδα είναι όρος επιβίωσης για το ίδιο το σ.κ. αφού η κατάργηση στην πράξη αυτού του δικαιώματος, αφαιρεί  ουσιαστικά κάθε λόγο ύπαρξης από τα συνδικάτα.
Οι πρώτες δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης, όπως η άρση της επιστράτευσης απεργών, το σταμάτημα και η ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης του δημοσίου πλούτου, η επαναπρόσληψη των απολυμένων και όλων όσοι έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η αντιμετώπιση της ανεργίας και της ανθρωπιστικής κρίσης, το σταμάτημα των μειώσεων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και των νέων αυξήσεων των ορίων συνταξιοδότησης, ήταν και είναι βασικά αιτήματα των εργαζομένων της προηγούμενης περιόδου.
Εμείς δεν κάνουμε βήμα πίσω από την ανάγκη άμεσης υλοποίησης αυτών των δεσμεύσεων. Και κακώς εκπλήσσονται οι γνωστοί θιασώτες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού με την δήλωσή μας αυτή. Επιλέγουμε να απογοητεύσουμε όσους περίμεναν ότι η Αγωνιστική Συνεργασία θα μετατραπεί σε κυβερνητική συνδικαλιστική παράταξη "κατ' εικόνα και ομοίωσίν τους".  Θα πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι τόσο το εκλογικό αποτέλεσμα στον ΠΑΣΕ-ΟΤΕ όσο και το αντίστοιχο στην ΠΕΤ-ΟΤΕ δεν προμηνύει τίποτα θετικό για τους εργαζόμενους και καθιστά δυσκολότερη την παρέμβασή μας.

 

blogger templates | Make Money Online