Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Συνάντηση ΟΜΕ-ΟΤΕ και διοίκησης για την Protergia και τα καταστήματα




Συνάντηση ΟΜΕ-ΟΤΕ και διοίκησης για την Protergia και τα καταστήματα
Πραγματοποιήθηκε στις  7-7-2016 συνάντηση μεταξύ της ΟΜΕ-ΟΤΕ, του ΠΑΣΕ-ΟΤΕ, του σωματείου εργαζομένων Cosmote και της διοίκησης του Οργανισμού για θέματα που αφορούν στο δίκτυο καταστημάτων του ομίλου.
Στο δίκτυο καταστημάτων ΟΤΕ το δίκτυο της Protergia  Στη συζήτηση που ακολούθησε η διοίκηση μας ανακοίνωσε κάτι που από καιρό είναι γνωστό και η ίδια έχει επικοινωνήσει στα ΜΜΕ. Την συνεργασία της με την εταιρεία Protergia του ομίλου Μυτιληναίου, που είναι  εναλλακτικός πάροχος ενέργειας. Συγκεκριμένα μας ανακοινώθηκε ότι στα καταστήματα του ομίλου θα προωθούνται τα προϊόντα της Protergia με προνομιακούς εμπορικούς όρους, ιδίως για τους πελάτες σταθερής τηλεφωνίας του ΟΤΕ. Από αυτές τις συνέργειες η διοίκηση σχεδιάζει να μετριάσει την ζημιά που εξακολουθεί να προκαλεί η παρατεταμένη ύφεση και τα capital controls. Θα υπάρξουν νέα ανταγωνιστικά τιμολόγια, ιδίως από την στιγμή που η ΔΕΗ απαντώντας στον υπό διαμόρφωση ανταγωνισμό, προσφέρει 15% έκπτωση στους συνεπείς πελάτες της. Αντιλαμβανόμαστε την επιχειρηματική αναγκαιότητα τέτοιων επιχειρηματικών κινήσεων που αυξάνουν τον κύκλο εργασιών, τα έσοδα και τους νέους πελάτες που θα μπαίνουν στο εξής στα καταστήματά του ΟΤΕ, έχουμε όμως κάποιες παρατηρήσεις :
·         Η επί σειρά ετών συνεχιζόμενη μετατροπή των καταστημάτων από αμιγώς τηλεπικοινωνιακά σε πολυκαταστήματα που πωλούν τεχνολογία, gadgets, ψυχαγωγία, εισιτήρια, βιβλία, ενέργεια κλπ,  απαιτεί ένα αντιστοίχως μεγεθυνόμενο σε αριθμό και εκπαίδευση προσωπικό. Και δεν βλέπουμε την διοίκηση διατεθειμένη να προχωρήσει σε προσλήψεις. Δεν ολοκλήρωσε – τουλάχιστον όχι στο βαθμό που η ίδια διαβεβαίωνε – ούτε τις περσινές προσλήψεις σε αντικατάσταση των θέσεων που κενώθηκαν στα καταστήματα λόγω της εθελούσιας εξόδου. Την ίδια στιγμή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη νέο πρόγραμμα εθελούσιας, και μάλιστα τμήμα του προγράμματος αφορά ειδικά το προσωπικό του δικτύου καταστημάτων λες και είναι υπεράριθμο!
·         Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι ενημερώσεις – εκπαιδεύσεις στα νέα προϊόντα και στα πληροφοριακά συστήματα σε ώρες εκτός ωραρίου. Έχουμε κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει  ότι τέτοιες πρακτικές, που φαλκιδεύουν το ήδη επιβαρυμένο με τις διπλές προσελεύσεις ωράριο, δεν μπορούν να είναι ανεκτές και θα καταγγέλλονται.  Οι όποιες ενημερώσεις είτε θα γίνονται εντός ωραρίου , είτε θα πρέπει να αμείβονται υπερωριακά.   
·         Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας – στρατηγική επιλογή των ευρωπαϊκών διευθυντηρίων – δεν είναι άλλο από ιδεολογική εμμονή του νεοφιλελευθερισμού, που την δεκαετία του 2000 δημιούργησε με τον ίδιο τρόπο ανταγωνισμό στις τηλεπικοινωνίες σε βάρος του τότε δημόσιου ΟΤΕ. Θυμόμαστε την αλήστου μνήμης εποχή που η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δημιούργησε την TELLAS πρώην θυγατρική της ΔΕΗ που μαζί με την FORTHNET δημιούργησαν «ανταγωνισμό» με τις πλάτες του δημόσιου δικτύου.  Σήμερα επαναλαμβάνουν το πείραμα στην ενέργεια και σε κάθε δημόσιο αγαθό που από τις πολιτικές της τρόικας όπως τις εφαρμόζει η κυβέρνηση, θυσιάζεται στο βωμό του μνημονίου. Σαν παράταξη έχουμε διαχρονικά τοποθετηθεί υπέρ του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των στρατηγικής σημασίας τομέων της οικονομίας όπως ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, εθνική άμυνα κλπ. Δεν κάνουμε πίσω από αυτήν την θέση όποια και αν είναι τα επιχειρηματικά σχέδια του εργοδότη.  

Περαιτέρω ενοποίηση δικτύου καταστημάτων.  Μετά την ανάρτηση του νέου brandname COSMOTE στο δίκτυο καταστημάτων, τόσο τα 117 καταστήματα του ΟΤΕ όσο και τα αντίστοιχα 18 της Cosmote, έχουν την ίδια εμφάνιση. Έτσι η διοίκηση αποφάσισε την ενοποίηση σε ένα ΑΦΜ (αυτό του ΟΤΕ) και τα 135 καταστήματα. Επικαλέστηκαν τεχνικούς λόγους που έχουν να κάνουν με την ευελιξία στις επιστροφές προϊόντων, την ενοποίηση των αποθηκών και των πληροφοριακών συστημάτων κλπ. Δεν έχουμε διαφωνία σε μια τέτοια κίνηση. Όμως από την συζήτηση προέκυψε ότι η διοίκηση έχει και άλλα στο μυαλό της. Συγκεκριμένα στα 18 καταστήματα του πρώην δικτύου Cosmote  εργάζονταν υπάλληλοι της Cosmote και δανειζόμενοι με μνημονιακούς μισθούς από τρίτες εταιρείες. Αντίθετα στον ΟΤΕ υποτίθεται ότι σταμάτησε το δουλεμπόριο και η δανεική εργασία μετά την υπογραφή της ΣΣΕ του Δεκεμβρίου του 2014. Τότε πέρασαν στον ΟΤΕ περίπου 2000 δανειζόμενοι της πρώην OTEplus και άλλοι 1000 περίπου εργαζόμενοι στα Call Centers στην E-value. Αυτό που αποτέλεσε τον πυρήνα της επιχειρηματολογίας των δυνάμεων που ψήφισαν αυτήν την ΣΣΕ η οποία μεταξύ άλλων εισάγαγε μισθολόγιο δεύτερης ταχύτητας με εισαγωγικό τα 755€, ήταν το γεγονός ότι καταργήθηκαν οι δανειζόμενοι στον ΟΤΕ. Σήμερα η διοίκηση επιχειρεί να τους επαναφέρει από την πίσω πόρτα μέσω Cosmote. Παραδέχονται δηλαδή ότι σχεδιάζουν στο όνομα της κινητικότητας και της ευελιξίας μεταξύ εργαζομένων ΟΤΕ και Cosmote να αντικαθιστούν μετατιθέμενους από την Cosmote  προσλαμβάνοντας στην θέση τους εργαζόμενους από δουλεμπορικές εταιρείες πράγμα που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να παρέμβει δυναμικά και να αποτρέψει την διαιώνιση της εργασιακής επισφάλειας και της δανεικής εργασίας.
Εδώ και τώρα προσλήψεις στα καταστήματα και σε όλον τον όμιλο ΟΤΕ
Όχι στην εντατικοποίηση, στην επισφάλεια και στο δουλεμπόριο
          

 

blogger templates | Make Money Online