Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Ολοκληρώνεται το έγκλημα – Πωλείται το 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ

Ολοκληρώνεται το έγκλημα – Πωλείται το 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ
Η κυβέρνηση υλοποιώντας τις απαιτήσεις των δανειστών, έρχεται σήμερα με τη συμφωνία αυτή να ολοκληρώσει ένα εθνικό, οικονομικό, κοινωνικό και εργασιακό έγκλημα, το οποίο ξεκίνησε πριν από 25 περίπου χρόνια που δεν ολοκληρώθηκε τότε λόγω της πτώσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Άνοιξαν σαββατιάτικα το εθνικό τυπογραφείο για να τυπώσουν το ΦΕΚ της καταισχύνης. Στην σχετική συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, αποφασίστηκε η μεταφορά του προτελευταίου 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ.
Με το ξεπούλημα του νέου 5%, το Δημόσιο μένει με ένα ελάχιστο 5% (4% το ΙΚΑ και 1% το Δημόσιο), με ότι αυτό συνεπάγεται για μια σειρά από ζητήματα, όπως είναι οι θέσεις εκπροσώπησης του Δημοσίου στο Δ.Σ., η τιμολογιακή πολιτική, το όνομα και η έδρα του οργανισμού, οι εργασιακές σχέσεις του προσωπικού,  καθώς και ζητήματα εθνικής ασφάλειας και απορρήτου των τηλεπικοινωνιών. Κυρίως όμως η χώρα χάνει ένα εργαλείο οικονομικής, κοινωνικής και τεχνολογικής ανάπτυξης. Στη ρημαγμένη από τις μνημονιακές πολιτικές και την λιτότητα χώρα μας, προκειμένου να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση, είναι απαραίτητο ένα τέτοιο εργαλείο με το οποίο η κυβέρνηση θα ασκήσει πολιτική για τα δίκτυα και τις επικοινωνίες και αυτό πλέον απεμπολείται. Εάν το Ελληνικό Δημόσιο προχωρήσει στην πώληση του τελευταίου ποσοστού (ή μέρος αυτού) που κατέχει στον Όμιλο ΟΤΕ, ουσιαστικά απεμπολεί κάθε δυνατότητα ελέγχου της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Ιδιαίτερα στην τρέχουσα τραγική οικονομική κατάσταση, είναι απολύτως κρίσιμο  να μην αυξηθεί το τηλεπικοινωνιακό κόστος στους ανέργους, στα κοινωνικά στρώματα με χαμηλά εισοδήματα, στις φτωχές & απομονωμένες περιοχές. Μία τέτοια αρνητική προοπτική θα είχε ως αποτέλεσμα την  περιθωριοποίηση, την περαιτέρω φτωχοποίηση (κι ενδεχομένως γκετοποίηση) σημαντικών πληθυσμιακών ομάδων, αυξάνοντας την παραβατικότητα και θέτοντας σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή. Το οικονομικό τίμημα εκτός του ότι είναι πενιχρό, είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει κι αυτό στο βαρέλι χωρίς πάτο που λέγεται δημόσιο χρέος. Σε συνδυασμό με τις επερχόμενες ανατροπές στα εργασιακά, μπορούμε εύκολα να αντιληφτούμε τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για τους εργαζομένους. Νέες μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση της εργασίας, καταστρατήγηση του ωραρίου, απειλές και εκβιασμοί στους χώρους δουλειάς, αποθέωση του απόλυτου διευθυντικού δικαιώματος, στις αξιολογήσεις του προσωπικού, στο μοίρασμα των πριμ και σύντομα ενδεχομένως και σε ομαδικές απολύσεις.....
Η ηγετική ομάδα του συνδικαλιστικού κινήματος στον ΟΤΕ με προεξέχουσες τη ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚΕ, έχει διαχρονικά τεράστιες πολιτικές και συνδικαλιστικές ευθύνες για την εξέλιξη αυτή. Εντρυφώντας  επί δεκαετίες στον κυβερνητικό, εργοδοτικό και κομματικό συνδικαλισμό, το μόνο που κάνουν είναι να ψελλίζουν γελοίες «αντιμνημονιακές» κορώνες. Νομίζουν ότι η όψιμη και άσφαιρη ρητορική κατά της κυβέρνησης θα τους ξεπλύνει από την επί δεκαετίες ανοχή που έδειξαν στις ιδιωτικοποιήσεις από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ & ΝΔ που ξεπούλησαν τον ΟΤΕ σε ποσοστό  90%.  Η συνδιοίκηση που άσκησαν επί χρόνια, τους απέφερε μια κομματική πελατεία με την οποία διαιώνιζαν την παρουσία – απουσία τους, σε ένα συνδικάτο που σταδιακά απαξιώθηκε στην συνείδηση των εργαζομένων. Ακόμα και σήμερα ψάχνουν να αποδείξουν ότι η συμφωνία του 2008 μεταξύ δημοσίου και Deutsche Telekom ήταν καλύτερη !!!
Αυτήν την ώρα, χρειάζονται άμεσα αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις στον ΟΤΕ, που θα σπάνε το κλίμα απάθειας και ψεύτικης «εργασιακής ειρήνης». Η Αγωνιστική Συνεργασία προσπαθεί από τις αρχές του έτους να αφυπνίσει και να ενεργοποιήσει τη μόνιμα κοιμώμενη συνδικαλιστική ηγεσία. Έχουμε προτείνει και έχει γίνει απόφαση του ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ να προκηρυχτεί απεργία όταν εξαγγελθεί πώληση μετοχών. Ας την υλοποιήσουμε λοιπόν.

Ενάντια στο ξεπούλημα του ΟΤΕ και της δημόσιας περιουσίας, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τις κυβερνητικές μνημονιακές πολιτικές. Ο μαζικός ενωτικός και αποφασιστικός αγώνας όλων μας, μ'ενα καθαρό αντιμνημονιακό πλαίσιο, είναι αυτός που θα φέρει τις νίκες και στο χώρο μας και συνολικά στην κοινωνία. Σε ένα τέτοιο αγώνα καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συστρατευθούν.

 

blogger templates | Make Money Online