Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Εργαζόμενοι «Cyta Hellas»: Στάση εργασίας για τον εμπαιγμό και τις απολύσεις (30/11)



Αναδημοσίευση από το ergasianet.gr
Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρεις, και στη συγκεκριμένη περίπτωση η εργοδοσία της «Cyta Hellas», άρχισε τις απολύσεις, μετά τις μειώσεις μισθών και τη μη κάλυψη των κενών θέσεων προσωπικού. Αντιδρώντας, το Σωματείο Εργαζομένων «Cyta Hellas» προχωρά την Τετάρτη 30 Νοέμβρη σε στάση εργασίας, από 12μ.-4μμ.
Συγκεκριμένα:
Τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, σε συνάντηση του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων «Cyta Hellas» με την εργοδοσία οι εργαζόμενοι έλαβαν την δέσμευσή της πως ό,τι κινήσεις γίνουν για την οικονομική εξυγίανση της εταιρείας (σ.σ.: η εταιρεία «Cyta Hellas» είναι σε διαδικασία πώλησης) θα έχουν ως γνώμονα την διατήρηση των θέσεων εργασίας και των αποδοχών των εργαζομένων. Πριν κλείσουν, όμως, 72 ώρες από τη συνάντηση αυτή έγιναν δύο απολύσεις εργαζομένων, που εργάζονταν στο τεχνικό τμήμα.
Την ίδια ώρα, ενισχύονται οι «φήμες» για μαζικές απολύσεις και οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι ίδιοι οι διευθυντές ετοιμάζουν λίστες με τους προς «αποχώρηση» εργαζομένους. Μάλιστα, για να «χρυσώσουν το χάπι», λένε πως το κριτήριο είναι η χαμηλή παραγωγικότητα και όχι τα σχέδια για δραστική μείωση του αριθμού των εργαζομένων.
Το Σωματείο Εργαζομένων στη CYTA από την πλευρά του απαντά πως καμία απόλυση δεν είναι δικαιολογημένη. Όπως δε δικαιολογούνται οι απανωτές μειώσεις («στοχευμένες» και οριζόντιες) στους μισθούς, οι μη αναπληρώσεις θέσεων εργαζομένων που αποχώρησαν, οι αντικαταστάσεις των υπερωριών με ρεπό, οι μετακινήσεις συναδέλφων σε άλλες ομάδες και καθήκοντα με το έτσι θέλω.
Πραγματοποίησαν λοιπόν Γενική Συνέλευση με μεγάλη συμμετοχή, στην οποία οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε στάση εργασίας Τετάρτη 30 Νοέμβρη σε στάση εργασίας, από 12μ.-4μμ., με αιτήματα:
  • Να πάρουν πίσω τις απολύσεις.
  • Να μη γίνει καμία απόλυση και καμία μείωση μισθού, καμία βλαπτική μεταβολή των συμβάσεών μας
  • Να υπογραφεί Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα καλύπτει όλους τους εργαζομένους στην εταιρεία, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας που έχουν και είτε είναι εργαζόμενοι «Cyta» είτε επινοικιαζόμενοι. Σύμβαση πλήρους και αορίστου εργασίας που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Είναι η σύμβαση που θα εξασφαλίσει τους μισθούς και τα δικαιώματά τους ανεξάρτητα με το σε ποιου τα χέρια βρίσκεται η επιχείρηση.
Το ΠΑΣΕ Wind, με ανακοίνωσή του, δηλώνει τη συμπαράστασή του στους εργαζομένους της «Cyta». «Συμπράττουμε στον αγώνα των συναδέλφων μας καθώς παλεύουμε και εμείς στη “Wind” για την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης και την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας. Καλούμε τα Σωματεία, συνελεύσεις γειτονιών και άλλες συλλογικότητες να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων στη “Cyta”», τονίζει.

 

blogger templates | Make Money Online