Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Νέα συνάντηση ΟΜΕ-ΟΤΕ με διοίκηση ΟΤΕ: Η αδιαλλαξία συνεχίζεται – Ας τους δείξουμε την δύναμή μας



Αθήνα 13/10/2017
Νέα συνάντηση ΟΜΕ-ΟΤΕ με διοίκηση ΟΤΕ
Η αδιαλλαξία συνεχίζεται – Ας τους δείξουμε την δύναμή μας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 13 Οκτωβρίου συνάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας της ΟΜΕ-ΟΤΕ με την διοίκηση του ΟΤΕ με θέμα την Συλλογική Σύμβαση.
Αν είμαστε προληπτικοί θα λέγαμε ότι  συνάντηση που προγραμματίστηκε Παρασκευή και 13 στις 13:00 μμ στον 13ο όροφο του Μεγάρου, δεν θα μπορούσε παρά να πάει χάλια.
Δυστυχώς η αδιαλλαξία της διοίκησης δεν αφήνει κανένα περιθώριο αστεϊσμών. Σε μια εποχή που οι εργαζόμενοι, συνθλίβονται κυριολεκτικά κάτω από το βάρος μιας εξαετίας διαρκών μειώσεων του εισοδήματός τους, μιας διαρκώς διερευνώμενης φορολεηλασίας και έχοντας υποστεί τις συνέπειες μια αφόρητης εντατικοποίησης, η επιλογή της διοίκησης να επιμείνει σε ένα κατεβατό αιτημάτων που η πιθανότητα αποδοχής τους θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία, μας εξοργίζει αλλά και μας πεισμώνει.
Η διοίκηση αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που δομήθηκε στα χρόνια του μνημονίου, θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να πάρει πίσω, όσα κέρδισαν οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους τα τελευταία τριάντα χρόνια. Ήδη από την προηγούμενη συνάντηση στις 14 Ιουλίου μεταξύ των δύο πλευρών, έγινε σαφές με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι αξιοποιώντας και την χαλαρή αντιμετώπιση της δικής μας πλευράς, επιδιώκει να μονιμοποιήσει τις μειώσεις 11% για τους παλιούς εργαζόμενους, ενώ για τους νέους, δέχεται να δώσει τα κουπόνια των 240€ ανά έτος! (τόση γενναιοδωρία!) Ταυτόχρονα θέλει να καταργήσει σοβαρές θεσμικές κατακτήσεις, όπως: Τους 9 τακτικούς μισθούς της αποζημίωσης απόλυσης, τις αναρρωτικές άδειες, τις άδειες ανατροφής τέκνου, να μειώσει την αμοιβή της υπερωρίας και τις εκτός έδρας αποζημιώσεις. Κερασάκι στην τούρτα: δεν θέλει να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας για οικονομοτεχνικούς λόγους, πράγμα που προοιωνίζει ομαδικές απολύσεις!     
Στην σημερινή συνάντηση των δυο πλευρών η διοίκηση επανέλαβε τις αξιώσεις της, ενώ δεν απήντησε θετικά σε κανένα αίτημα της ΟΜΕ-ΟΤΕ.  Απέκλεισε κάθε ιδέα για υπογραφή ΣΣΕ στην Cosmote E-Value. Επέμεινε στην λογική της περεταίρω μείωσης του κόστους. Αντιμετωπίζει με ενιαίο τρόπο τα αιτήματα για αυξήσεις, διασφάλιση θέσεων και ωράριο, υπονοώντας ότι αν δοθούν αυξήσεις δεν θα υπάρξει διασφάλιση θέσεων εργασίας και αν υπάρξει διασφάλιση δεν θα δοθούν αυξήσεις. Επιμένει στην κατάργηση των εννέα τακτικών μισθών στην αποζημίωση απόλυσης ενώ ανοίγει και νέο ζήτημα θεωρώντας διαπραγματεύσιμο ακόμα και το τμήμα της αποζημίωσης που καλύπτεται από το πλαφόν. (25.291 €). Την ίδια στιγμή που ο Διευθύνων σύμβουλος επαίρεται σε όλα τα φόρα για την συνεχώς διευρυνόμενη κερδοφορία του ομίλου! Την ίδια στιγμή που το υπερμεγέθες management team απολαμβάνει φαραωνικούς μισθούς και προνόμια. Την ίδια στιγμή οι εργολάβοι κάνουν πάρτι στον ΟΤΕ, που οι προσλήψεις είναι στο μηδέν, οι εθελούσιες φορτώνουν συνεχώς βάρη στα ασφαλιστικά ταμεία, που το προσωπικό έφτασε κάτω από το ιστορικό φράγμα των 8.500 εργαζομένων. Την ίδια στιγμή που σύμφωνα με στοιχεία της διοίκησης το μισθολογικό κόστος στην σταθερή, έπεσε από 697,13 εκατ.€ το 2011 σε  349,07 εκατ.€ το 2016. Και από 36,5% ως ποσοστό εσόδων, σε 22.2% . Την ίδια στιγμή, που οι επενδύσεις καλπάζουν, που οι ανταγωνιστές βρίσκονται σε παρατεταμένη κρίση και τα ΜΜΕ παίρνουν από τον ΟΤΕ γιγαντιαία διαφημιστική δαπάνη.    
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Από αυτήν την συνάντηση οφείλουμε να εξάγουμε συμπεράσματα. Γιατί η διοίκηση του ΟΤΕ είναι τόσο αδιάλλακτη; Μήπως το θράσος της πηγάζει από την ολοφάνερα ηττοπαθή και συνθηκόλογη στάση της ηγεσίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ; Μήπως η τακτική εξευμενισμού που ακολουθήθηκε από τις (Δ)ΑΚΕ και ΣΥΝ1(ΠΑΣΚΕ) εκτροχιάζει τις απαιτήσεις τις διοίκησης; Μήπως οι αιώνιοι εταίροι  αντί να παπαγαλίζουν τις επιδιώξεις τις διοίκησης και να τρώνε άσκοπα τον χρόνο, οφείλουν επιτέλους να αποτανθούν στους εργαζόμενους, να τους ενημερώσουν και τελικά να τους καταστήσουν μέρος της διαπραγμάτευσης; Ποιος ευθύνεται που έξι μήνες μετά την αποστολή του εξώδικου στην διοίκηση του ΟΤΕ έχουν γίνει τρεις μόνο συναντήσεις;  Ποιος γίνεται φερέφωνο των επιδιώξεων της διοίκησης κατεβάζοντας τον πήχη της διαπραγμάτευσης και νοθεύοντας το διεκδικητικό πλαίσιο; Στο όνομα ποιού ρεαλισμού θεωρείται πεδίο συνεννόησης το επτάωρο για όλους; Ποιος εξουσιοδότησε συνδικαλιστικά στελέχη να θεωρούν ότι οι άδειες ασθενείας είναι υπερβολικές και να επικαλούνται τον ανταγωνισμό και την νομοθεσία; Ποιος πιστεύει ότι για μια ακόμα φορά μπορεί να βάλει ξανά στην κατάψυξη το δίκαιο αίτημα για την αναγνώριση των πτυχίων και των μεταπτυχιακών τίτλων;    
Συναδέλφισες και συνάδελφοι
Είναι απαραίτητο σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά να πάμε την διαπραγμάτευση στους ίδιους τους εργαζομένους, όπως από την αρχή είχαμε ζητήσει σαν παράταξη. Να τους ενημερώσουμε για την κρισιμότητα των στιγμών και να στηριχθούμε με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους.
Δεν υπάρχει αυτήν την στιγμή άλλος δρόμος από τον δρόμο του αγώνα.
Αγώνας για την ζωή και την αξιοπρέπεια.
Αγώνας για το σήμερα και το αύριο του κόσμου της δουλειάς.
Ας τους δείξουμε την δύναμη και την αποφασιστικότητά μας.
Ας αξιοποιήσουμε τις κάλπες στα πρωτοβάθμια σωματεία στηρίζοντας το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συνεργασίας

 

blogger templates | Make Money Online