Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Τοποθέτηση της Βίκυ Μπούτση στην 36η ΓΑΣ του Πολιτιστικού Κέντρου Αθήνας


Τοποθέτηση της Βίκυ Μπούτση στην 36η ΓΑΣ του Πολιτιστικού Κέντρου Αθήνας


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, ως μέλος του Δ.Σ του πολιτιστικού κέντρου, σας ευχαριστώ και εγώ με τη σειρά μου που ήρθατε σήμερα στη συνέλευσή μας.


Αυτή τη φορά, και εν όψει των εκλογών, θεωρώ ότι κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας καινούργιος, οπότε δεν θέλω να μιλήσω για τα προβλήματα που έχουμε πει και έχουμε ξαναπεί γιατί νομίζω ότι απλά θα επαναλαμβάνομαι. Θα εστιάσω στο να επαναπροσδιορίσω τον ρόλο που θα έπρεπε να έχει το πολιτιστικό μας κέντρο!


Ο πολιτισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας ενός τόπου, αποτελεί σημείο αναφοράς του παρελθόντος, του παρόντος αλλά και του μέλλοντος γιατί αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να συνδράμει στην εξέλιξη των ανθρώπων. Στη λέξη πολιτισμός δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο μία σημασία γιατί αφενός η έννοια μέσα στο χρόνο έχει διαφοροποιηθεί και μεταλλαχθεί αρκετές φορές και αφετέρου η σημασία εξαρτάται κάθε φορά από τη χρήση που γίνεται και ανάλογα σε ποιον τομέα χρησιμοποιείται.


Είναι ουτοπία να πιστεύουμε ότι ένας πολιτιστικός οργανισμός ενδιαφέρει όλους ανεξαίρετα τους ανθρώπους. Το δικό μας πολιτιστικό κέντρο έχει τους φίλους του που το απαρτίζουν και το συντηρούν, αλλά δυστυχώς πρέπει να εστιάσουμε στην προσέλκυση περισσότερων συναδέλφων, πέρα από το στενό πυρήνα των φίλων.


Βαρύνοντα ρόλο στην ευαισθητοποίηση των συναδέλφων καταλαμβάνει η διαπροσωπική επικοινωνία, ξεναγήσεις, κοινωνικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και στοιχεία που αφορούν το κτίριο με τα εξωτερικά και εσωτερικά χαρακτηριστικά του, τη γενική ατμόσφαιρα του χώρου, την προσοχή που δίνεται στη διευκόλυνση του κοινού όσον αφορά την άνεση, τον προσανατολισμό και την καθοδήγησή του εντός του χώρου και γύρω από το πολιτιστικό κέντρο. Το ζητούμενο είναι ο συνάδελφος να νιώθει οικεία στον χώρο αυτό!


Η επιλογή των εκδηλώσεων που φιλοξενούνται στο πολιτιστικό, τα μουσεία, οι παραστάσεις στα θέατρα, οι κινηματογραφικές προβολές που προτείνουμε, τα τμήματα, οι άνθρωποι που οργανώνουν τη λειτουργία του χώρου και εκπροσωπούν το πολιτιστικό κέντρο καθώς και ο τρόπος επικοινωνίας με τον κόσμο, όλα αυτά μαζί, έμμεσα ασκούν δημόσιες σχέσεις και επηρεάζουν τους επισκέπτες και το ευρύ κοινό που αργότερα ευελπιστούμε να γίνουν μέλη μας.


Κάθε πολιτιστικός οργανισμός διαθέτει εργατικό δυναμικό, βασίζεται σε συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο και αποσκοπεί στην παραγωγή «κοινωνικού έργου» , στην προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και κουλτούρας.


Για να μπορέσει, ωστόσο, το πολιτιστικό κέντρο, στο τέλος κάθε χρονιάς να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα πρέπει να υπάρχει σωστός σχεδιασμός και οι κατάλληλοι άνθρωποι να είναι τοποθετημένοι στις κατάλληλες θέσεις! Υπεύθυνος του εκάστοτε τμήματος θα πρέπει να είναι ο συνάδελφος από το διοικητικό συμβούλιο που είτε έχει κάποιες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, είτε έχει πάθος με αυτό που αναλαμβάνει, πρέπει να έχει χρόνο τον οποίο θα μπορεί να διαθέσει! Ο καθένας από εμάς κάτι έχει να προσφέρει αρκεί να τοποθετηθεί στο σωστό πόστο ανεξάρτητα από το σε ποια παράταξη ανήκει! Ο αριθμός των μελών που απαρτίζει ένα τμήμα δεν είναι κριτήριο για το ποιος θα το αναλάβει. Αυτό είναι ο εύκολος δρόμος! Εκεί δεν έχεις να κάνεις κάτι, το τμήμα είναι έτοιμο. Ας δώσουμε βάση στα πιο μικρά τμήματα, αυτά που με τον σωστό άνθρωπο σιγά σιγά θα προσελκύσουν πιο πολύ κόσμο, πιο πολλούς συναδέλφους!


Θα πρέπει κάθε χρόνο να καθορίζονται οι στόχοι, να καταθέτονται προτάσεις, να λαμβάνονται αποφάσεις, να εφαρμόζεται το πρόγραμμα και στο τέλος να αξιολογείται, έτσι ώστε την επόμενη χρονιά να διατηρούνται οι σωστές ενέργειες και να διορθώνονται οι λάθος!


Το πολιτιστικό μας κέντρο έχει πίσω του ιστορία χρόνων, δράσεων, προγραμμάτων και εκδηλώσεων. Απαρτίζεται από τμήματα που δίνουν την ευκαιρία σε όλους εμάς και στα παιδιά μας να αναδείξουμε τα ταλέντα και τις κλίσεις μας ανοίγοντας δίαυλους επικοινωνίας, προσωπικής ανάπτυξης, ατομικής και ομαδικής έκφρασης.


Ακόμη και μισό βήμα μπροστά είναι καλύτερο από 10 βήματα πίσω!

 

blogger templates | Make Money Online