Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Συνεδρίαση της ομοσπονδίας Δευτέρα 11/2/2013 - Όλοι στην απεργιακή κινητοποίηση την Τετάρτη 20/2/2013






Συνεδρίαση της ομοσπονδίας Δευτέρα 11/2/2013

Όλοι στην απεργιακή κινητοποίηση την Τετάρτη 20/2/2013

Στη συνεδρίαση της ομοσπονδίας τη Δευτέρα 11/2/2012 συζητήθηκαν δύο θέματα:
· Η προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης για την Τετάρτη 20/2 ημέρα κατά την οποία έχει εξαγγείλει απεργιακή κινητοποίηση η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ
· Η απόφαση της διοίκηση για την πώληση της θυγατρικής HELLAS SAT.

Η ΓΣΕΕ έχει εξαγγείλει  24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για την Τετάρτη 20/2/2013. Την απεργία αυτή η ΟΜΕ – ΟΤΕ αποφάσισε να την κάνει και δική της υπόθεση. Η απεργία αυτή έχει να κάνει με την αντίδραση και αντίσταση στην κατάργηση κάθε έννοιας συλλογικού δικαίου και συλλογικής διαπραγμάτευσης. Ταυτόχρονα έχει να κάνει με τη χορήγηση του μισθολογικού κλιμακίου από 1η Γενάρη στους συναδέλφους που το δικαιούνται και που η διοίκηση αρνείται να χορηγήσει, έχει να κάνει με την υπεράσπιση όλων των όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που έχουν υπογραφεί από την ΟΜΕ – ΟΤΕ από την ίδρυσή της αλλά και από τα πρωτοβάθμια σωματεία πριν την ίδρυση της ομοσπονδίας.
 Πέρα από την όποια νομική άποψη ή ερμηνεία δίνεται από τη διοίκηση θα πρέπει να πούμε ότι όταν υπεγράφη η συλλογική σύμβαση η οποία μείωσε τους μισθούς μας η διοίκηση έλεγε ότι θέλει η συμφωνία αυτή να τηρηθεί και να μην επηρεαστεί από πιθανές αρνητικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Η διοίκηση πήρε τότε το 12% του μισθού μας και υποτίθεται ότι συμφώνησε ότι όλα τα άλλα θέματα που σχετίζονται με μισθούς και δικαιώματα δεν θα τα πειράξει. Το αντίθετο μάλιστα υποτίθεται ότι συμφώνησε να μην επηρεαστούν από νομοθετικές παρεμβάσεις. Σήμερα λοιπόν και άσχετα από τη μία ή την άλλη νομική άποψη οφείλει να εφαρμόσει όλους τους όρους – συμπεριλαμβάνοντας και την αύξηση του μισθολογικού κλιμακίου – των παλαιών συμβάσεων εργασίας και να μην τους θέτει σε αμφισβήτηση.
Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε και η υλοποίηση παλαιότερης απόφασης για την αποστολή εξωδίκου προς τις διοικήσεις των θυγατρικών του ΟΤΕ με το οποίο να ζητείται η έναρξη διαπραγμάτευσης για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας στις θυγατρικές.

Η διοίκηση του ΟΤΕ με πρόσφατη απόφασή της προχωρά στην πώληση της Hellas Sat στην Arab Sat. Η μία πλευρά της αντίθεσής μας έχει να κάνει με τη συρρίκνωση του οργανισμού. Η πώληση του Hellas Sat είναι μια μικρή επανάληψη της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ. Η ιδιωτικοποίηση έγινε για να μαζέψει το κράτος κάποια χρήματα που πήγαν στη μαύρη τρύπα. Η πώληση του Hellas Sat σήμερα, όπως μας έχουν ενημερώσει, γίνεται προκειμένου να βρεθούν κεφάλαια για αναχρηματοδότηση παλαιότερων δανείων. Η απόφαση αυτή είναι δυο φορές απαράδεκτη γιατί σήμερα πωλείται, κατ’ άλλους ενοικιάζεται – για πόσες δεκαετίες άραγε – η θέση του δορυφόρου στο διάστημα η οποία δεν είναι περιουσία του ΟΤΕ αλλά περιουσία του ελληνικού κράτους.  Το ελληνικό δημόσιο, η κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι του δημοσίου στον ΟΤΕ δεν μπορεί να σιωπούν όταν παίρνονται τέτοιες αποφάσεις οι οποίες αφ’ ενός συρρικνώνουν τον ΟΤΕ και αφ’ ετέρου εκποιούν περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου. Τέλος υπάρχει και το θέμα των εργαζομένων στην Hellas Sat για τους οποίους δεν φαίνεται να υπάρχει η οποιαδήποτε δέσμευση. Οι συνάδελφοι εργαζόμενοι στην Hellas Sat δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφεθούν στην τύχη τους και στην όποια καλή ή κακή πρόθεση έχει ο αγοραστής.
Εκτός ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση θίξαμε και τρία θέματα τα οποία θα μας απασχολήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.
·      Το πρώτο έχει να κάνει με το ότι παρά τη μεγάλη μείωση των θέσεων εργασίας που έφερε η διαδικασία των κινήτρων η διοίκηση επιμένει και προχωράει στην ίδρυση των δύο υπηρεσιών για τις οποίες μας μίλησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα κίνητρα. Της διεύθυνσης πώλησης OTE TV και της υποδιεύθυνσης που θα παρέχει ορισμένες τεχνικές υπηρεσίες.
·      Το δεύτερο έχει να κάνει με το ότι το επιτόκιο δανεισμού μας από τον ΟΤΕ είτε για κάποιο δάνειο, είτε για την προκαταβολή του εφ’ άπαξ αυξήθηκε πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα και είναι πλέον κοντά στο 3%.
·      Το τρίτο έχει να κάνει με το ότι μετά τον τελευταίο φορολογικό νόμο οι χορηγίες του ΟΤΕ προς τα παιδιά των συναδέλφων δικαιούχων του λογαριασμού νεότητας φορολογούνται από το πρώτο € με 26%.
Το καθένα από τα τρία αυτά θέματα έχει τη δική του σημασία, τη δική του βαρύτητα και θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν.

            Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Στην απεργιακή κινητοποίηση και διεκδίκηση της 20ης Φλεβάρη εντάσσονται και όλα τα γενικότερα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη μείωση των συντάξεων, με την αύξηση της φορολογίας, με τη συνεχιζόμενη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, με τη μείωση των θέσεων εργασίας, με την αύξηση της ανεργίας, με τη διεύρυνση της φτώχειας.
Εντάσσεται η αντίδρασή μας στον κυβερνητικό αυταρχισμό που μέρα με τη μέρα προωθεί την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας. Η κυβέρνηση μετά τις απαράδεκτες αποφάσεις της επιστράτευσης των συναδέλφων του ΜΕΤΡΟ και των ναυτεργατών μεθοδεύει τη νεκρανάσταση του αλήστου μνήμης αντεργατικού νόμου 330 του 76 και του απεργοκτόνου άρθρου 4 του νόμου 1365 του 83.

Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας
Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία
Όλοι μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε

 

blogger templates | Make Money Online