Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2021

Διαβούλευση ΟΜΕ ή μεταφορά στις θυγατρικές με ταχύτητες 5G

 PDF

 

Διαβούλευση ΟΜΕ ή μεταφορά στις θυγατρικές με ταχύτητες 5G!

Ολοκληρώθηκε και επίσημα η διαδικασία της διαβούλευσης για την πορεία της οποίας ακέραιη την ευθύνη φέρνουν  ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΟΜΕ, καθώς και οι παρατάξεις που τους στηρίζουν.

Είναι αδιανόητο, αλλά συνέβη για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από μία ζάμπλουτη μητρική εταιρία να μεταφερθούν σε θυγατρικές 5.000 εργαζόμενοι για «επιχειρησιακούς λόγους» και ταυτόχρονα να τους αφαιρεθούν ΠΡΟΤΟΥ πάνε εκεί εργασιακά κεκτημένα και δικαιώματα. Να καταργηθούν, δηλαδή, παροχές που δίδονταν χρόνια στους εργαζομένους όταν αντιμετώπιζαν έκτακτες ανάγκες υγείας, παροχές προς τα παιδιά τους, να μειωθούν οι αποζημιώσεις για τις ασθένειες, να αφαιρεθούν επιδόματα και εργασιακές εξειδικεύσεις. Την ίδια ώρα η ΟΜΕ να βγάζει ανακοίνωση για τo …. δίκτυo 5G!

Οι «μετασχηματισμοί» και οι «μεταρρυθμίσεις» το μόνο στόχο που έχουν – τελικά – είναι το εργασιακό εισόδημα; Μάλιστα προτού πάμε χάνουμε τόσες παροχές... Οπότε, όταν θα εργαζόμαστε στις «φτωχές» θυγατρικές, πόσα έχουμε ακόμα να χάσουμε;

Η εκπροσώπησή μας στη διαβούλευση αποσκοπούσε στην ουσιαστική διασφάλισή μας, ως εργαζόμενους, κατά τη διαδικασία της μετάβασης. Για να επιτευχθεί αυτό η ΟΜΕ όφειλε να εξασφαλίσει:

§    Ρήτρα επαναφοράς στη μητρική σε περίπτωση διάλυσης ή πώλησης της θυγατρικής ή για οποιονδήποτε άλλο σκόπιμο λόγο (π.χ. συρρίκνωση δραστηριοτήτων).

§     Εγγυήσεις για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας σε ορίζοντα τουλάχιστον 5ετίας, ώστε να μην υπάρξει κάποιο σχέδιο «αναδιάρθρωσης» των θυγατρικών που θα στόχευε στη μείωση θέσεων εργασίας.

Δίχως τα παραπάνω δεν νοείται να είναι ΚΑΝΕΝΑΣ ευχαριστημένος για τα αποτελέσματα της διαβούλευσης. Μια διαβούλευση που δεν συνοδεύτηκε από καμία μορφή πίεσης προς τη διοίκηση: ΚΑΜΙΑ κινητοποίηση, απεργία, στάση εργασίας, δελτίο τύπου, όχληση προς την κυβέρνηση ή το Κοινοβούλιο, κατεύθυνση για μαζικές αγωγές (ούτε καν στις περιπτώσεις που οι βλαπτικές μεταβολές ήταν αδιαμφισβήτητες) κ.α. Η ΟΜΕ και οι πλειοψηφούσες παρατάξεις ήταν απλά ανύπαρκτες!

Η Αγωνιστική Συνεργασία προσπάθησε στις 2 από τις 4 συναντήσεις που μας επέτρεψε η ΟΜΕ να συμμετάσχουμε, να στριμώξουμε τη διοίκηση και να τη φέρουμε σε δύσκολη θέση: Κάναμε δύο Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, καταθέσαμε κατάλογο «ενοχλητικών» ερωτημάτων,  καταθέσαμε υπόμνημα από κορυφαίο δικηγορικό γραφείο, πιέσαμε στη διαβούλευση. Την ενόχληση της διοίκησης, κλήθηκε να «απαλύνει» ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΟΜΕ που αποφάσισαν να μας αποκλείσουν από τις επόμενες συναντήσεις.

Αν είναι, λοιπόν, ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα ας βγουν ΤΩΡΑ να τα πανηγυρίσουν μαζί με τις παρατάξεις τους! Τους παραδίδουμε στην κρίση των εργαζομένων.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2020

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά


 

Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2020

Η νέα «κανονικότητα» που υπηρετεί η μετεξέλιξη της ΠΕΤ-ΟΤΕ σε CTS

PDF

Η νέα «κανονικότητα» που υπηρετεί η μετεξέλιξη της ΠΕΤ-ΟΤΕ σε CTS

Έχει σημάνει από καιρό ο κώδωνας του κινδύνου για το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας. Στην καρδιά της δομικής κρίσης του συστήματος, με την πανδημία να λειτουργεί σα γέφυρα για να περάσουν αντεργατικές πολιτικές και να υποχωρήσουν κατακτήσεις του εργατικού κινήματος που κερδήθηκαν με αίμα η συνδικαλιστική ελίτ φροντίζει για το δικό της μέλλον.

Στον ΟΤΕ που εμείς εργαζόμαστε, εδώ και δεκαετίες κυριαρχεί ο συνδικαλισμός της συνδιαλλαγής με τη διοίκηση και τους προϊσταμένους, το κυνήγι των εντυπώσεων και των διαδικτυακών παρεμβάσεων και οι ανακοινώσεις διαμαρτυρίας. Οι Σύλλογοι μας βρίσκονται σε βαθιά κρίση με απομαζικοποιημένες διαδικασίες, που λειτουργούν πλέον ως διαχειριστές της ήττας. Σωματεία με συνδικαλιστικά στελέχη που λείπουν χρόνια από τους χώρους δουλειάς, άγνωστα στους συναδέλφους, διορισμένα από τις κομματικές ολιγαρχίες να εκπροσωπούν συναδέλφους του μεροκάματου όταν αυτά απολαμβάνουν παροχές και μισθούς για τους ‘’αγώνες’’ τους. Σωματεία με τεχνικούς και προϊσταμένους στον ίδιο σύλλογο, διαταξικά, εκφυλισμένα και αντιδημοκρατικά στις λειτουργίες τους.

Σ’ αυτό το πλαίσιο οι πολιτικές δυνάμεις που μας οδήγησαν εδώ, στην ενσωμάτωση και την υποταγή, στην άτακτη υποχώρηση και την απώλεια των δικαιωμάτων μας, αυτές που δεν κατάφεραν να οργανώσουν μια νικηφόρα μάχη των εργαζομένων, που καλύπτουν την απεργοσπασία και καλούν σε αγώνες για την τιμή των όπλων, είναι πιο ενωμένες από ποτέ.

Προωθούν τη νέα κανονικότητα και επιβάλουν το νέο καταστατικό της ιστορικής ΠΕΤ ΟΤΕ και της μετονομασίας της σε CTS προτού το προχωρήσει η διοίκηση!

Η συμπαράταξή τους είναι πιο αντιδραστική από ποτέ! ΑΚΕ και ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ (όπως παλιά ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ) με την αποδοχή της ΕΣΚ αλλάζουν το όνομα του σωματείου και μαζί αποδέχονται την απόσχιση των κλάδων στη θυγατρική CTS.

Έτσι χτίζουν τους νέους μονόδρομους για τους συναδέλφους, το νέο ολοκληρωτισμό για να σώσουν τις όποιες συνδικαλιστικές ‘’ελευθερίες’’ τους επιτρέψει ο νέος νόμος του ΣΕΒ και της Νέας Δημοκρατίας για τα εργασιακά.

Αδυνατώντας να επικυρώσουμε τη μεταφορά μας στη CTS, να αποδεχθούμε την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας που θα φέρει η νέα εταιρεία, της εργολαβοποίησης του έργου μας και να αδυνατίσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τιμώντας την ψήφο των συναδέλφων μας ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΟΧΙ επί της αρχής και στα άρθρα 1 έως και 5 που είναι τα ιδρυτικά και θεμελιακά άρθρα του νέου σωματείου.

Ο αγώνας για τη δημοκρατία στους χώρους δουλειάς, της ταξικής ανασυγκρότησης του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος στον όμιλο ΟΤΕ συνεχίζεται, έχοντας πάντα στο νου πως ο ΟΤΕ ανήκει στον ελληνικό λαό και πρέπει να τον  υπηρετεί όπως χιλιάδες εργαζόμενοι του ξέρουν και μπορούν.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020

Πως η ΟΜΕ προστατεύει τη διοίκηση στη διαβούλευση

 PDF

Πως η ΟΜΕ προστατεύει τη διοίκηση στη διαβούλευση

Η Ενωτική – Αγωνιστική Συνεργασία κατέθεσε εγγράφως ΠΡΙΝ από το χθεσινό ΔΣ της ΟΜΕ τους τρόπους με τους οποίους ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΟΜΕ προστατεύουν τη διοίκηση και ασθενούν τη διαπραγματευτική θέση των εργαζομένων στη διαβούλευση. Με απόλυτα συγκροτημένο και τεκμηριωμένο τρόπο καταθέσαμε νόμιμα και εγκαίρως πρόταση μομφής  8 σημείων, προς τον πρόεδρο και το γενικό γραμματέα της ΟΜΕ.

Ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΟΜΕ επαλήθευσαν τη μομφή μας με το πιο αναμφισβήτητο τρόπο:  Αποφάσισαν την απομάκρυνση προσωπικά του εκπροσώπου της Ενωτικής – Αγωνιστικής Συνεργασίας από τη διαβούλευση!

Η ενόχληση της διοίκησης σε όλο το διάστημα της διαβούλευσης ήταν ιδιαίτερα έκδηλη, επειδή η Ενωτική – Αγωνιστική Συνεργασία είχε δώσει πολιτική διάσταση στη διαβούλευση έχοντας κάνει ήδη δύο (2) Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, ενώ είχαν ήδη οχλήσεις και από άλλες ενέργειές μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ είχαμε δώσει κατάλογο με ερωτήσεις των εργαζομένων από 19/10/2020  και νομικό υπόμνημα από 27/11/2020, τα οποία η ΟΜΕ δεν τα κατάθεσε ποτέ στη διαβούλευση, προκειμένου να προστατεύσει τη διοίκηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις πέντε παρατάξεις που συμμετείχαμε, μόνο σε εμάς δεν έχουν δώσει ακόμα ούτε τα πρακτικά της πρώτης διαβούλευσης που έγινε στις 13/10/2020, δίνοντάς μας την απόλυτη βεβαιότητα ότι έχουν αλλοιωθεί τόσο οι ερωτήσεις που κάναμε όσο και οι απαντήσεις που δόθηκαν, προς όφελος της διοίκησης.

Το δυστύχημα είναι ότι τόσο ο πρόεδρος όσο και ο γενικός γραμματέας της ΟΜΕ δεν απάντησαν ουσιαστικά καθόλου στα 8 σημεία της μομφής που θέσαμε, που μεταξύ άλλων είναι ΓΙΑΤΙ:

§      - Δεν κατέθεσαν τα ερωτήματα και το νομικό υπόμνημα στη διαβούλευση

§      - Κρύβουν τα πρακτικά της διαβούλευσης

§      - Δεν είχαν καν ως θέμα ημερήσιας διάταξης στο χθεσινό δ.σ. την πορεία της διαβούλευσης

§    - Έκαναν αίτηση και λάβανε από τη διοίκηση πριμ υπερ-επίτευξης επιχειρησιακών (!) στόχων προς τους απαλλαγμένους συνδικαλιστές, για πρώτη φορά στα χρονικά του ΟΤΕ, παραμονές της διαβούλευσης

§   ΔΕΝ σχεδιάσανε κινητοποιήσεις, δελτία τύπου, πολιτικές παρεμβάσεις ή άλλες μορφές αντίστασης κ.α.

Ας συνεχίσουν, λοιπόν, τη διαβούλευση μόνοι τους και με όσους τους είναι αρεστοί! Ας συνεχίσουν να λειτουργούν σαν γραφείο τύπου, μεταφέροντας τα θέλω της Διοίκησης στους εργαζόμενους. Εμείς θα συνεχίσουμε με περισσότερο ζήλο να υπερασπίζουμε τα συμφέροντά μας ως εργαζόμενοι κι όχι ως συνδικαλιστές σε σταδιοδρομία υποδιευθυντή. Προειδοποιούμε τους εργαζόμενους για τις προθέσεις και το ποιόν όσων έχουν ταχθεί θεσμικά να τους «προστατεύουν» από την εργοδοσία και τους θέτουμε σε εγρήγορση. Ιδιαίτερα θετικό είναι το μήνυμα ότι συνάδελφοι που επρόκειτο να υποστούν βλαπτική μεταβολή κατέφυγαν στη δικαιοσύνη και έλαβαν θετικές προσωρινές διαταγές.

Τελειώνοντας  δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι κάποιοι στην ΟΜΕ πηδούν απ’ το καράβι πριν πέσει στα βράχια. Ανεμομαζώματα και σημεία των καιρών…Διαβάστε περισσότερα...
 

blogger templates | Make Money Online