Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020

Δεν μπορούμε να μένουμε σε άγνοια και εν μέρει… σπίτι!
Δεν μπορούμε να μένουμε σε άγνοια και εν μέρει… σπίτι!
Τα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού φαίνεται να έχουνε φέρει σε αμηχανία τη Διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρόσφατη ενημέρωση του προέδρου προς το προσωπικό, δεν αναπτύσσεται κανένα επιχειρησιακό σχέδιο ούτε δίδεται καμία πληροφόρηση για το τι προτίθεται να πράξει στο νέο εργασιακό γίγνεσθαι. Τα γενικόλογα συγχαρητήρια είναι μεν ευπρόσδεκτα, αλλά το ζητούμενο από ένα διευθύνοντα σύμβουλο είναι να καθησυχάσει τους εργαζόμενους, δίνοντάς τους συγκεκριμένη ενημέρωση για το επιχειρησιακό πλάνο, για την εξασφάλιση του εργασιακού τους έργου και των αποδοχών τους. Ο τρόπος, δε, με τον οποίο ξετυλίγονται τα επιμέρους πλάνα ανάπτυξης των επιχειρησιακών λειτουργιών εντείνουν την υπάρχουσα ανησυχία:
Στα καταστήματα που ενώ θεωρούνται από τη διοίκηση «εμπορικά»  λειτουργούν ανά Group (!) με βάση το ωράριο λειτουργίας του Εμπορικού Επιμελητηρίου σε κάθε νομό. Η απόφαση αυτή ειδικά μετά και τις τελευταίες εξελίξεις για απαγόρευση της κυκλοφορίας πρέπει να  αναθεωρηθεί  γιατί δημιουργεί τεράστιες ευθύνες για τη διοίκηση σε πιθανή μετάδοση του κορονοϊού, στους συναδέλφους του δικτύου καταστημάτων και στις οικογένειές τους και στον γενικό πληθυσμό.  Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί τρόπος εξυπηρέτησης των κατεπειγόντων – και μόνο – αιτημάτων των πελατών από τα τηλεφωνικά κέντρα.
Στα τεχνικά τμήματα τα οποία λειτουργούν με πολύ μεγάλες ελλείψεις σε υλικά προστασίας και με επισκέψεις στους χώρους των συνδρομητών. Όπως  έχουν πει όλοι οι γιατροί η απλή  μάσκα δεν προστατεύει τον υγιή να μην νοσήσει, αλλά μόνο τον νοσούντα να μην το μεταδώσει όποτε με τέτοια μάσκα οι συνάδελφοι δεν είναι ασφαλείς όταν μπαίνουν σε πελάτες.
Στα τηλεφωνικά κέντρα, η τηλεργασία δεν έχει προχωρήσει σε όλες τις υπηρεσίες ενώ παρατηρούνται προβλήματα σχετικά με τον τεχνικό εξοπλισμό, τις ταχύτητες αλλά και τις δυνατότητες πρόσβασης.
Στα μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα (Μέγαρο, Παιανία κλπ.) η τηλεργασία λειτουργεί (ή δεν λειτουργεί) ανάλογα με την υπηρεσία, τις ηλικιακές (και άλλες) ομάδες και το έργο. Ωστόσο, συγκεκριμένη πληροφόρηση για το τι συμβαίνει ή για το τι μέλλει γενέσθαι δεν έχει αναφερθεί από τη διοίκηση. 
Αναμφισβήτητα το οποιοδήποτε δυνητικό οικονομικό κόστος δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί με την αξία της ανθρώπινης ζωής. Γι’ αυτό το λόγο απαιτούμε:
  • Να ανασταλεί η λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων. Ή τουλάχιστον να εξεταστεί η λειτουργία ενός και μόνο καταστήματος (με συμπιεσμένο ωράριο) ανά μεγάλο αστικό κέντρο, αφού ληφθούν πρώτα όλα τα αυξημένα μέτρα για τους εργαζόμενους, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας τους.
  • Να ληφθούν όλα τα αυξημένα μέτρα  για τη διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των τεχνικών. Τα τεχνικά τμήματα να δουλεύουν με το προσωπικό ασφαλείας με κυκλική σειρά σε δύο βάρδιες (πρωινή & απογευματινή) με ένα υπηρεσιακό όχημα ανά βάρδια.  Επιπρόσθετα των εργασιών κοινωνικού συμφέροντος που προβλέπονται να γίνονται εργασίες μόνο για βλάβες και μεταφορές, ενώ οι εργασίες θα πρέπει να ολοκληρώνονται εκτός του χώρου του συνδρομητή. Τα μέτρα για την προστασία της υγείας τους (αντισηπτικά, γάντια, μάσκες) πρέπει μα είναι τα κατάλληλα για να προστατεύουν ουσιαστικά τους συναδέλφους που τα χρησιμοποιούν.
  • Να υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για ασφαλείς χώρους εργασίας και  ισότιμη αμοιβή και διασφάλιση όλων των εργαζόμενων στα Call Centers με μέριμνα για την κάλυψή τους με συλλογική σύμβαση εργασίας. Aυτό όχι ως ελάχιστη ανταμοιβή για το αυξημένο έργο που καλούνται να αντιμετωπίσουν αλλά γιατί είναι κάτι που θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει.
  • Να παρέχεται ο απαραίτητος εξοπλισμός και το τηλεπικοινωνιακό πακέτο που θα καλύψει από πολύ πιθανή υπέρβαση του ορίου, σε όσους εργάζονται με τηλεργασία.
  •  Να αναβληθεί η στοχοθεσία και η αξιολόγηση.
  • Να μην κοπεί κανένα μεροκάματο, καμία άδεια και καμία θέση εργασίας.
Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ είναι οι μόνοι στους οποίους στηριζόμαστε με σιγουριά και βεβαιότητα στις δύσκολες αυτές στιγμές. Κι ας είναι αυτοί που έχουν χτυπηθεί λυσσαλέα από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές αυτών που τώρα τους εγκωμιάζουν. Για την απαραίτητη, λοιπόν, κοινωνική μέριμνα και αλληλεγγύη που οφείλει να δείξει ο Όμιλος ΟΤΕ, προτείνουμε την περικοπή μέρους του μερίσματος προς τους μετόχους (π.χ. το μισό) το οποίο να αποδοθεί στην ενίσχυση του συστήματος υγείας, στις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται, αλλά και στη διαμόρφωση ασφαλών χώρων εργασίας.

Προτείνουμε, επιπλέον, να μην κοπεί κανένα τηλέφωνο συνδρομητή όσο διαρκεί η προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας. Κανείς συνάνθρωπός μας δεν μπορεί να μείνει χωρίς επικοινωνία αυτές τις ώρες: είναι θέμα ζωής και θανάτου.

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2020

Απέναντι στον πόλεμο αλλά και στον εθνικισμό απαντάμε ουμανιστικάPDF

Απέναντι στον πόλεμο αλλά και στον εθνικισμό απαντάμε ουμανιστικά

Με τη συμφωνία ΕΕ–Τουρκίας, έχει μετατραπεί η Ελλάδα και η Τουρκία σε φυλακές ψυχών, στοιβάζοντας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης, που αποτελούν ντροπή για το σύγχρονο πολιτισμό, καταδικάζοντας και τους κατοίκους σε υποβάθμιση της ζωής τους, όπως γίνεται στα νησιά της Λέσβου, της Χίου, των οποίων οι κάτοικοι δέχτηκαν πρόσφατα τηv καταστολή των ΜΑΤ.

Την ώρα που όλοι σωπαίνουν και είναι τόσα πολλά αυτά που πρέπει να ειπωθούν, είναι καθήκον μας ως πολίτες να καλέσουμε κάθε δημοκρατική, προοδευτική φωνή να φωνάξει δυνατά σε Ευρώπη, Ελλάδα και Τουρκία πως όποια κι αν είναι η ερώτηση η απάντηση είναι πάντα μία: Ο άνθρωπος.

Οι ευθύνες είναι τεράστιες - οι μάσκες έπεσαν

Είναι ανάγκη να ακυρωθεί άμεσα η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που εκτός των άλλων δίνει τη δυνατότητα στον Ερντογάν να εκβιάζει. Απαιτείται η ελληνική κυβέρνηση εδώ και τώρα να παράσχει ταξιδιωτικά έγραφα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες και να τους διευκολύνει να κατευθυνθούν προς τις χώρες που επιθυμούν, ώστε να αναζητήσουν μια ζωή με ασφάλεια στην Ευρώπη, καταργώντας στην πράξη τις Συμφωνίες του Δουβλίνου.

Οι πόλεμοι που το ΝΑΤΟ και η ΕΕ διεξάγουν επί δεκαετίες στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, του Περσικού και της Βόρειας Αφρικής πόλεμοι για τους ενεργειακούς πόρους και την γεωπολιτική υπεροχή είναι αυτοί που ισοπέδωσαν χώρες όπως το Ιράκ, η Συρία, το Αφγανιστάν, η Σομαλία, η Λιβύη και δημιούργησαν τα εκατομμύρια των προσφύγων και μεταναστών. Αυτές τις μέρες το καθεστώς Ερντογάν, επιχειρεί να χρησιμοποιήσει ως πιόνια τους απελπισμένους πρόσφυγες σπρώχνοντάς τους προς τα σύνορα ζητώντας από ΕΕ και ΝΑΤΟ περισσότερη χρηματοδότηση και υποστήριξη στην τουρκική επέμβαση στη Συρία.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να εμπεδώσει ένα μίγμα ρατσισμού, μισαλλοδοξίας και εθνικισμού, ενώ κλιμακώνει ακραία την ένταση με την Τουρκία που εκμεταλλεύεται τη δυστυχία των προσφύγων. Παράλληλα αποφεύγει όποια πρωτοβουλία θα ενοχλούσε τους δυτικούς συμμάχους της. Αφήνει στην ησυχία τους τη Μέρκελ και τον Μακρόν και αναλαμβάνει το ρόλο του συνοριοφύλακα της ΕΕ για να αποκομίσει αμφίβολα οικονομικά οφέλη και να προσφέρει τις υπηρεσίες υποτέλειας που επιζητούν.

Ασύμμετρη απειλή είναι οι πολιτικές τις φτώχειας, των πολέμων, του ρατσισμού και της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Η πραγματική «ασύμμετρη απειλή» που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας είναι η φτώχεια και ο ρατσισμός. Δεν είναι τυχαία η εμφάνιση των ακροδεξιών μορφωμάτων στα σύνορα αφού επιδιώκουν την ένταση για να ποτίσουν με δηλητήριο την ελληνική κοινωνία που αγωνιά.  Απέναντι σε αυτήν την απειλή η μόνη αντιμετώπιση είναι η συλλογικότητα, η κινητοποίηση, η αλληλεγγύη. Η υπεράσπιση των προσφύγων και των μεταναστών, η απομόνωση των φιλοπόλεμων πολιτικών, είναι σε άμεση σύνδεση με την πάλη για το μισθό, για τη σύνταξη, για τα δημόσια σχολεία, τα νοσοκομεία και τα δημόσια αγαθά.

Απέναντι στην πολιτική που διαιρεί τον κόσμο για να επιβάλει τις αντεργατικές αντικοινωνικές πολιτικές, οφείλουμε να αντιτάξουμε την ενότητα των εκμεταλλευόμενων και καταπιεσμένων, την ενότητα μέσα στους αγώνες μας για μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης.

Στεκόμαστε απέναντι στον πόλεμο και στον εθνικισμό και όχι στους πρόσφυγες.

Διαβάστε περισσότερα...
 

blogger templates | Make Money Online