Σάββατο 17 Μαΐου 2008

Η επικοινωνία δεν είναι εμπορεύσιμο είδος, αλλά κοινωνικό αγαθό .

Η επικοινωνία δεν είναι εμπορεύσιμο είδος, αλλά κοινωνικό αγαθό



________________________________________
Του Γιώργου ΑΝΔΡΟΝΙΚΙΔΗ*

Όταν μιλάμε για ΟΤΕ πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται για ένα απλό "τηλέφωνο". Η σύγκλιση τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρονικών μέσων έχει δημιουργήσει μια σειρά νέων υπηρεσιών, π.χ. τηλεεργασία - internet - καλωδιακή TV- ψηφιακά σχολεία, τηλεδιασκέψεις, τηλεϊατρική κι ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.
Αυτός ο κατάλογος μεταφράζεται σ' ένα τεράστιο πλούτο που παράγει απίστευτα κέρδη, καθώς και κοινωνική προσφορά. Συνεπώς όταν μιλάμε για τις σύγχρονες τηλεπικοινωνίες, αναφερόμαστε στη βαριά βιομηχανία της χώρας.
Το τίμημα που εισπράττει η κυβέρνηση από το 3% που εκχωρεί στους Γερμανούς ισοδυναμεί με δύο κτίρια (το Μέγαρο και το ΝΥΜΑ), από τα 2.500 κτίρια που έχει ο ΟΤΕ στη θυγατρική που θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο (ΟΤΕ estate) και θα πάνε προς εκποίηση. Η ιδιωτικοποίηση ξεκίνησε επί χούντας (Νόμο 165/73) μοιράζοντας μετοχές και στους υπαλλήλους, ενώ ματαιώθηκε με την πτώση. Τα επόμενα χρόνια το συνδικαλιστικό κίνημα είχε σαν αίτημα την κατάργηση του χουντικού νόμου.
Το '93 η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δια του υπουργού Μάνου, προσπάθησε να εκποιήσει ολοκληρωτικά τον ΟΤΕ.
Η εξέλιξη είναι γνωστή. Η κυβέρνηση έπεσε και εμφανίστηκε το ΠΑΣΟΚ με τον Α. Παπανδρέου που δεσμεύτηκε για μία μετοχή που θα ανήκει εξ ολοκλήρου στο ελληνικό δημόσιο! Το ψέμα όμως είχε κοντά ποδάρια. Στα επόμενα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, έφτασε τον ΟΤΕ μετοχοποιημένο μέχρι το 66%, σπάζοντας ακόμα και το 51% που θεωρούσε το ΠΑΣΟΚ "εθνικό όριο". Μάλιστα το 1999 ο κ. Βερελής συζητούσε με την Deutsche Telecom, την Telefonica και άλλους για να εκχωρήσει το μάνατζμεντ.

ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. υπεύθυνοι για τον ΟΤΕ

Έπειτα η Ν.Δ., αφού ανέτρεψε τις ήδη ξεχειλωμένες εργασιακές σχέσεις από το ΠΑΣΟΚ, έσπρωξε σε εθελούσια έξοδο 7.000 εργαζόμενους, ενώ εκχώρησε άλλο ένα επιπλέον 10% στο χρηματιστήριο. Το 2007 έσπασε το όριο 33% που υπήρχε για το δημόσιο (ήταν τότε που συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ στον ΟΤΕ ύψωσαν το πανώ μέσα στη Βουλή) και εξαγόρασε με πανάκριβο τίμημα τα 400 καταστήματα της αλυσίδας Γερμανός (με δανεισμό).
Ενοποίησε την Cosmote και την Otenet στον κορμό του ΟΤΕ για να αυξήσει τα περιουσιακά του στοιχεία (προκειμένου να γίνει ελκυστικότερος στον στρατηγικό επενδυτή). Κατήργησε με νόμο τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων (με τρικ περί μη κερδοφορίας, όπως Ολυμπιακοί αγώνες - εθελούσια). Πούλησε την Infote και ο νέος εργοδότης απολύει συνεχώς συναδέλφους μας. Με την τροπολογία περί Ανωνύμων Εταιρειών, παραμονές των εκλογών, έδωσε στη MIG και τον Βγενόπουλο τη δυνατότητα για επιθετική εξαγορά, με αποτέλεσμα να δηλώνει σήμερα ο κ. Ρουσόπουλος, ότι δεν πούλησε το δημόσιο αλλά η Marfin. Έτσι το ξεπούλημα ήταν επιτυχία! Οι αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής για ισορροπημένο μάνατζμεντ είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο διευθύνων σύμβουλος θα ορίζεται (και θα κάνει κουμάντο) από τη D.T. Οι δήθεν ρήτρες και οι ασφαλιστικές δικλίδες δείχνουν τι θα γίνεται τα επόμενα χρόνια. Το δήθεν βέτο δεν υπάρχει σε ουσιαστικά ζητήματα της συμφωνίας (εθελούσια, συλλογικές συμβάσεις κ.λπ.). Πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός, ότι αγοράζοντας τον ΟΤΕ οι Γερμανοί, μπαίνουν στην αγορά των Βαλκανίων.
Τα δύο κόμματα συνεχίζουν να ασελγούν, με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, εις βάρος του ελληνικού λαού και της οικονομίας. Τα ελληνικά νοικοκυριά θα το πληρώσουν, αλλά θα είναι πλέον αργά. Το θέατρο του παραλόγου πρέπει να σταματήσει στην τελευταία του πράξη, διότι εξελίσσεται σε δράμα που δεν θα βγουν ζωντανοί ούτε οι πρωταγωνιστές (κυβέρνηση - εργαζόμενοι), ούτε οι θεατές (ελληνικός λαός).
Δεν πρέπει ψηφιστεί στη Βουλή η συμφωνία. Μόνη λύση είναι η επανάκτηση σε πρώτη φάση του 51% από το δημόσιο, διότι το δικαίωμα στην επικοινωνία δεν είναι εμπορεύσιμο είδος, αλλά κοινωνικό αγαθό.

* Μέλος του προεδρείου ΟΜΕ-ΟΤΕ

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

OΜΙΛΙΑ Του Γιώργου Ανδρονικίδη μέλους Προεδρείου ΟΜΕ – Ο.Τ.Ε. στην απεργιακή κινητοποίηση της 15ης Μαΐου στην Πλατεία Κάνιγγος

Συνάδελφοι,
Βρισκόμαστε στο τέλος μιας σκυταλοδρομίας που ξεκίνησε το ‘93 με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, συνεχίστηκε με τις κυβερνήσεις ΠΑ.ΣΟ.Κ. ’93-2004 και ολοκληρώνεται με την σημερινή κυβέρνηση, που εμμένοντας δογματικά στις γνωστές Νεοφιλελεύθερες απόψεις, ξεπουλά ότι απέμεινε από το δημόσιο πλούτο της χώρας. Γυρίζουμε στην εποχή του Όθωνα και της οικονομικής αρμοστείας.
Τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, λιμάνια, μεταφορές, τράπεζες και κάθε είδους υπηρεσίες εκποιούνται και προσφέρονται βορά στο κερδοσκοπικό κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους, αδιαφορώντας για τις τραγικές συνέπειες στους πολίτες, στους εργαζομένους, στην ίδια την ανάπτυξη της χώρας.
Το ξεπούλημα του Ο.Τ.Ε. αποτελεί την πιο κραυγαλέα πράξη υποταγής, στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Η σημερινή κυβέρνηση ειδικότερα δημιούργησε το νομικό πλαίσιο καταργώντας βάναυσα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλάζοντας βίαια τις εργασιακές σχέσεις προκειμένου να καταστήσει ελκυστικότερο στους κερδοσκόπους τον Ο.Τ.Ε. και τις άλλες επιχειρήσεις.
Ο διαχωρισμός (στις ΔΕΚΟ) σε παλιούς και νέους, οι χιλιάδες έκτακτοι που δουλεύουν με 600 ευρώ, όλα αυτά δημιουργούν μια γενιά χωρίς δικαιώματα. Απαιτούμε ίσα δικαιώματα και αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις για όλους.
Συνάδελφοι,
Το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων αποτελεί οπισθοδρόμηση. Η νεοφιλελεύθερη αυτή πολιτική που με συνέπεια εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων 15 ετών πρέπει να ακυρωθεί. Η αντίληψη ότι το κράτος δεν είναι καλός επιχειρηματίας και το κερδοσκοπικό κεφάλαιο είναι ο κατάλληλος μάνατζερ είναι και κωμική και απαράδεκτη. Οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις δίνουν εκατοντάδες δις στις τράπεζες για να μη χρεοκοπήσουν, δηλαδή κοινωνικοποιούν τα χρέη τους αλλά δε δίνουν φράγκο για τις ανάγκες της κοινωνίας.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο και ρεαλιστικό να ακυρωθεί όλο το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και να αρχίσει η αντίστροφη πορεία επαναφοράς της στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων και κοινής ωφέλειας στον έλεγχο του Δημοσίου και της κοινωνίας.
Απαιτείται με όλες μας τις δυνάμεις να υπερασπιστούμε τον δημόσιο χώρο, τα κοινωνικά αγαθά και τα δικαιώματά μας.
Απαιτείται ένας σκληρός, επίμονος και συντονισμένος με συνέπεια αγώνας όλου του χώρου των ΔΕΚΟ εξασφαλίζοντας την αλληλεγγύη όλου του συνδικαλιστικού κινήματος και των άλλων κοινωνικών κινημάτων.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η σημερινή πανελλαδική συγκέντρωση των εργαζομένων, η καθολική συμμετοχή μας στις μέχρι τώρα αγωνιστικές κινητοποιήσεις επιβάλλουν την συνέχιση και κλιμάκωσή τους.
Στο εργατικό κίνημα δεν αρμόζουν ούτε λογικές «μνημόσυνων» ούτε λογικές διαχείρισης μιας ήττας. Επιβάλλεται η γενίκευση του αγώνα με ευθύνη της Γ.Σ.Ε.Ε. και της ΑΔΕΔΥ μαζί με τα κεντρικά θέματα της ακρίβειας, των ιδιωτικοποιήσεων, των εργασιακών σχέσεων, μέσα από μαζικές διαδικασίες συμμετοχής των ίδιων των εργαζομένων.
Οι χιλιάδες απεργοί του Ομίλου Ο.Τ.Ε., στα λιμάνια, στη ΔΕΗ, στον ΕΛΤΑ, στην Ολυμπιακή, στην ΕΥΔΑΠ, δίνουμε απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης. Ο αγώνας μας αποτελεί δικαίωμα και παρακαταθήκη για το μέλλον και σαν τέτοιο πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε.
Δικαίωμα για κοινωνική ασφάλιση, δικαίωμα για καθολική εργασία, δικαίωμα για υγεία, πρόνοια, δικαίωμα στην παιδεία, δικαίωμα, τέλος, στο να ορίσουμε τον πλούτο της χώρας μας, την ίδια μας τη ζωή.
Είναι ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ να σφυρηλατήσουμε ένα πλατύ εργατικό αντινεοφιλελεύθερο μέτωπο που θα κατοχυρώνει και θα διευρύνει τα δικαιώματά μας, θα λειτουργεί σαν κοινωνική αντιπολίτευση στον νεοφιλελευθερισμό.

Ο αγώνας συνεχίζεται.
Όλοι στις απεργίες.
Όλοι στους δρόμους.

Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 11 Μαΐου 2008

ΟΧΙ στο ξεπούλημα του ΟΤΕ

Διαβάστε περισσότερα...

η ΕΓΣΣΕ 2008 , η ηγεσία της ΓΣΕΕ και τα κουλούρια

η ΕΓΣΣΕ 2008 , η ηγεσία της ΓΣΕΕ και τα κουλούρια
Η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα ηγεσία της ΓΣΕΕ βρήκε την αφορμή να ακυρώσει την πορεία της Πρωτομαγιάς για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση με αφορμή μια συμβολική διαμαρτυρία που προηγήθηκε . Το πέταγμα δηλαδή στην εξέδρα των ομιλητών μερικών κουλουριών αντίστοιχης αξίας με την αύξηση μιας βδομάδας που υπέγραψε η «φωτισμένη» συνδικαλιστική μας ηγεσία με τον ΣΕΒ. Και αναρωτιέται η ηγεσία των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ , γιατί αφού η συμφωνία επαινέθηκε από τον πρόεδρο του ΣΕΒ, από τους Πρετεντέρηδες και τους Τραγκαουνάκηδες γιατί εξόργισε του εργαζόμενους ? Οι εργαζόμενοι όμως έχουν και μνήμη και κρίση . Κατάλαβαν λοιπόν ότι η αύξηση από 1/1/2008, σε καιρούς ακρίβειας και σκληρής λιτότητας είναι πραγματικά όση κοστίζει ένα κουλούρι (ενάμισι για την ακρίβεια). Κατάλαβαν τη συμβολική σημασία της υπογραφής αυτών των αυξήσεων από τη συνδικαλιστική ηγεσία πριν καν στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή του αντιασφαλιστικού νόμου. Κατάλαβαν τον εμπαιγμό του προέδρου της ΓΣΕΕ και στελέχους του ΠΑΣΟΚ που δήλωσε: "σπάσαμε την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης"! Βεβαίως όλα τα παραπάνω αφήνουν ανενόχλητη την κυβέρνηση. Η ανατροπή της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής όμως προϋποθέτει πραγματική πολιτική και κοινωνική αντιπολίτευση. Η καταγγελία της συναινετικής δικομματικής υπογραφής της ηγεσίας των συνδικάτων σε τέτοιες συμβάσεις φτώχειας, είναι απαραίτητη, ακριβώς για να υπάρχει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Καραμανλή. Η ενότητα στο εργατικό κίνημα υπάρχει στο βαθμό που αντιπαρατίθεται στα εργοδοτικά συμφέροντα.

Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Σχετικά με τη σημερινή κινητοποίηση των εργαζομένων του ΟΤΕ και την ακύρωση του χαιρετισμού της παράταξης της Αριστεράς από την ΠΑΣΚΕ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ του ΟΤΕ


Δελτίο Τύπου

Σχετικά με τη σημερινή κινητοποίηση των εργαζομένων του ΟΤΕ και την ακύρωση του χαιρετισμού της παράταξης της Αριστεράς από την ΠΑΣΚΕ.

Χαιρετίζουμε τη σημερινή μαζική και μαχητική κινητοποίηση των συναδέλφων μας στον ΟΤΕ και θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας για την ακύρωση του ξεπουλήματος του ΟΤΕ στην Ντόιτσε Τέλεκομ.
Θλιβερή παρένθεση αποτέλεσε η ακύρωση της προγραμματισμένης ομιλίας του εκπροσώπου της παράταξής μας στο προεδρείο της ΟΜΕ-ΟΤΕ με ετσιθελική απόφαση της ΠΑΣΚΕ και την ανοχή της ΔΑΚΕ.
Η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ αισθανόταν πολύ άνετα ακούγοντας τις ομιλίες των εκπροσώπων της και του επικεφαλής της ΔΑΚΕ στη μεγάλη συγκέντρωση των εργαζομένων του ΟΤΕ, αλλά δεν άντεξαν να ακούσουν την παρέμβαση του εκπροσώπου μας, γιατί μάλλον φοβήθηκαν μήπως τους θυμίσει ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήδη είχαν ιδιωτικοποιήσει κατά 66% τον ΟΤΕ.
Έτσι είχαμε το παράδοξο φαινόμενο οι απεργιακές κινητοποιήσεις στον ΟΤΕ να αποφασίζονται από την ΠΑΣΚΕ και από τη δική μας παράταξη, με αντίθετη τη ΔΑΚΕ, και τελικά εμείς να μην μπορούμε ούτε να απευθύνουμε χαιρετισμό στους απεργούς.
Πιθανόν η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ θυμήθηκε ότι μαζί με τη ΔΑΚΕ υπόγραψε στον ΟΤΕ την κατάπτυστη συμφωνία με τη Διοίκηση του ΟΤΕ, για να προσλαμβάνονται σ’ αυτόν οι νέοι χωρίς τα δικαιώματα των παλαιότερων.
Αντί λοιπόν την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ να την απασχολεί πώς θα ξεσηκώσει τους εργαζόμενους του ΟΤΕ, αυτό που την κόφτει είναι πώς θα ξυρίσει ΣΥΡΙΖΑ τους συνδικαλιστές της Αριστεράς στον ΟΤΕ.
Τους παραδίδουμε στην κρίση των συναδέλφων μας.

Αθήνα 6-5-2008

Διαβάστε περισσότερα...

Πλ. Κλαυθμώνος - πανελλαδική συγκέντρωση των εργαζομένων στον ΟΤΕ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ–ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΕ
6/5/2008

Η σημερινή πανελλαδική συγκέντρωση των εργαζομένων στον ΟΤΕ, η καθολική συμμετοχή μας στις μέχρι τώρα αγωνιστικές κινητοποιήσεις επιβάλλουν την συνέχιση και κλιμάκωση τους.
Στο εργατικό κίνημα δεν αρμόζουν ούτε λογικές «μνημοσύνων» ούτε λογικές διαχείρισης μιας ήττας.
Οι χιλιάδες απεργοί του Ομίλου ΟΤΕ δίνουμε απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για ξεπούλημα του ΟΤΕ. Ο αγώνας μας αποτελεί Δικαίωμα και Παρακαταθήκη για το μέλλον και σαν τέτοιο πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε.
Δικαίωμα για κοινωνική ασφάλιση, δικαίωμα για καθολική εργασία, δικαίωμα για υγεία πρόνοια, δικαίωμα στην παιδεία, δικαίωμα τέλος στο να ορίσουμε τον πλούτο της χώρας μας, την ίδια μας την ζωή.
Είναι ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ να σφυρηλατήσουμε ένα πλατύ εργατικό αντινεοφιλελεύθερο μέτωπο που θα κατοχυρώνει και θα διευρύνει τα δικαιώματα μας. Θα λειτουργεί σαν κοινωνική αντιπολίτευση και θα προωθεί την πολιτική αντιπολίτευση, συντρίβοντας τους αδύναμους κρίκους του νεοφιλελεύθερου μπλοκ εξουσίας.

Καλούμε την ΟΜΕ να μετατρέψει άμεσα αυτή την εβδομάδα, ένα έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο σε «Κοινωνικό Συνέδριο» που θα συμμετάσχουν η ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Εκπρόσωποι Εργαζομένων από ΔΕΗ, ΔΕΚΟ, κλάδων που αγωνίζονται, κοινωνικών φορέων που αντιτίθενται στο ξεπούλημα Δημόσιας περιουσίας καθώς και κομμάτων. Και εκεί να παρθεί απόφαση για τη δημιουργία συνδικαλιστικού μετώπου σε όλες τις ΔΕΚΟ καθώς και παλλαϊκού μετώπου στην κοινωνία για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΤΕ και των άλλων δημόσιων επιχειρήσεων και υποδομών, με πρώτο βήμα την προκήρυξη πανελλαδικής πανεργατικής 24ωρης Απεργίας της ΓΣΕΕ γι’ αυτό το σκοπό.


Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Στρατούλης Δημήτρης Αντιπρόεδρος του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ
Ανδρονικίδης Γιώργος μέλος EE της ΟΜΕ-ΟΤΕ τηλ. 697 9444682
Βαλσαμή Ολυμπία μέλος του Δ.Σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ τηλ: 697 7277779
Σμήλιος Γιώργος μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ τηλ: 697 7209129
Βανδώρος Χρήστος μέλος EE της ΠΕΤ-ΟΤΕ τηλ. 697 8006709
Υπερηφανίδου Βιβή μέλος ΕΕ του ΠΑΣΕ-ΟΤΕ τηλ: 697 2707028
Κυδωνάκης Στέλιος μέλος EE της ΕΕΤΕ-ΟΤΕ τηλ. 697 7210925

Διαβάστε περισσότερα...
 

blogger templates | Make Money Online