Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

FTTH - Ευρυζωνικότητα για τους πολίτες ή νέα αρπαχτή για κερδοσκόπους ?

Αναδημοσίευση απο το 26ο φύλλο του "Δελτίου της Αγωνιστικής Συνεργασίας " που κυκλοφόρησε
Μέσα στο κατακαλόκαιρο η απελθούσα κυβέρνηση επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αδυναμία της να διαχειριστεί την κρίση και τα Βατοπέδια και προσπαθώντας να πάρει επικοινωνιακές ανάσες, ανακοίνωσε με πολλά ταρατατζούμ το τεράστιο έργο Fiber to the Home (FTTH). Η πρεμούρα της όμως δεν έχει να κάνει με την αγωνία της να συγκλίνει ψηφιακά η χώρα με την Δύση κ.λ.π., κ.λ.π. αλλά με τους στόχους και τις προσδοκίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δημιουργία Πανευρωπαϊκών Τηλεπ. δικτύων ενταγμένων στην λογική των ΣΔΙΤ, των απελευθερωμένων αγορών, της μεγιστοποίησης κερδών για τους παρόχους και της περαιτέρω αποδυνάμωσης των Τηλεπ. Οργανισμών με κρατική συμμετοχή.
Οι κυριότεροι λόγοι που ενισχύουν τις επιφυλάξεις μας:

1. Η υιοθέτηση του έργου που αφορά στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών μέχρι την «πρίζα» του πελάτη αφορά σε 2.000.000 τελικούς χρήστες στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, και σε 52 πόλεις πρωτεύουσες νομών. Σε όσους δηλαδή ήδη απολαμβάνουν τις επαρκείς για κάθε χρήση ταχύτητες που προσφέρουν οι τεχνολογίες ADSL & ADSL2+. Οι υπόλοιποι Έλληνες, όσοι δηλαδή διαμένουν σε γεωγραφικές περιοχές με μικρή πυκνότητα κατοίκων (ημιαστικές, χωριά, νησιά κλπ) θα εξακολουθήσουν να στερούνται τις ευρυζωνικές συνδέσεις ακριβώς όπως και σήμερα.

Είναι προφανές ότι από την στιγμή που θα ξεκινήσει το μεγαλεπήβολο αλλά και πανάκριβο έργο FTTH, θα σταματήσει κάθε παράλληλη επένδυση και επέκταση δικτύου στον τομέα των οπτικών, άρα όσοι δεν συμπεριλαμβάνονται στους 2.000.000 «τυχερούς» θα πρέπει να συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι δεν θα αποκτήσουν γρήγορο Internet τουλάχιστον μέχρι το 2013. Δεν είναι τυχαίο που πρόσφατα ο ΟΤΕ με επιστολή του ανακοίνωσε την εμπορική διάθεση του προϊόντος Hellas Sat net! HOME που είναι όπως λέει η ανακοίνωση, «Το αμφίδρομο δορυφορικό Internet Hellas Sat net είναι το ιδανικό μέσο διασύνδεσης με το Ιnternet για απομακρυσμένες γεωγραφικές περιοχές και ο μοναδικός τρόπος παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών (broadband) με υψηλές ταχύτητες σε περιοχές όπου δεν υπάρχει επίγεια υποδομή.» Το παραπάνω πακέτο εκτός του ότι είναι πανάκριβο ( 40 έως 50 € τον μήνα + 460 € εξοπλισμός & ενεργοποίηση) απέχει από το να χαρακτηρίζεται γρήγορο αφού φτάνει με το ζόρι και εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες στο 1Mbps.
2. Πιστεύουμε ότι πρέπει να προκριθεί αντί του FTTH το FTTNode, (οπτική ίνα δηλαδή μέχρι το καφάο). Το κόστος αυτής της τεχνολογίας είναι σαφώς μικρότερο και θα δώσει τη δυνατότητα να καλυφτεί όλη η χώρα, αντί των 54 μεγάλων πόλεων. Οι επικλήσεις περί «γεφύρωσης ψηφιακού χάσματος, εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη» κλπ θα είναι σε διαφορετική περίπτωση χωρίς αντίκρισμα, όταν αφήνουν απέξω την μισή Ελλάδα.
3. Η επιλογή του FTTN έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι δεν αποκλείει μελλοντικά να μετεξελιχθεί σε FTTH όπου και εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Κάτι που γίνεται ήδη εξάλλου για μεγάλους πελάτες (τράπεζες, νοσοκομεία, υπουργεία κλπ). Ακόμα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μικτών τεχνολογιών (FTTN + WiMax κ.α.).
4. Επιμένουμε ότι το έργο δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει χωρίς την συμμετοχή του ΟΤΕ. Σε αντίθετη περίπτωση ο ΟΤΕ θα παραμείνει θεατής και θα δει το μεγαλύτερο περιουσιακό του στοιχείο – το δίκτυο - να απαξιώνεται. Κι αυτό γιατί δεν θα μπορεί να ξεκινήσει με δικούς του πόρους ένα αντίστοιχο δίκτυο, θα είναι υποχρεωμένος να συντηρεί ένα απαρχαιωμένο δίκτυο χαλκού αφού σαν μοναδικός πάροχος με υποχρέωση καθολικής υπηρεσίας είναι υποχρεωμένος να συντηρεί και να αναπτύσσει υποδομές σε κάθε χωριό (εκεί που το FTTH του ΣΔΙΤ δε θα φθάσει ποτέ), θα αναγκαστεί να γίνει ο ίδιος πελάτης στο ανταγωνιστικό του δίκτυο και τέλος θα χάσει τους εναλλακτικούς από πελάτες χονδρικής αφού το νέο δίκτυο στην πραγματικότητα στήνεται για αυτούς.
5. Η Deutsche Telekom διεκδικεί κομμάτι από την πίτα των 2,4 εκατ. € και διαπραγματεύεται με το Ελληνικό Δημόσιο αυτό που υποψιαζόμαστε όλοι: αλλαγές με νόμο στα εργασιακά και λυμένα χέρια ώστε να μπορέσει μέσα από ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων, απολύσεις και outsoursing να μειώσει δραματικά το λειτουργικό κόστος.
Υπερασπιζόμαστε ένα ΟΤΕ με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου μας ενδιαφέρει ο ΟΤΕ να εμπλακεί με κάθε τρόπο στο νέο υπό σχεδιασμό δίκτυο. Δεν συμφωνούμε με τα ΣΔΙΤ και επιμένουμε το έργο να γίνει FTTΝ για να μην πεταχτούν δισεκατομμύρια στον βωμό του κέρδους και σε βάρος της χρηματοδότησης άλλων κοινωνικά επωφελών υποδομών. (υγεία, παιδεία κλπ).

 

blogger templates | Make Money Online