Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Συμβασιούχοι : Να τελειώνει επιτέλους αυτή η Οδύσσεια

Το πρόβλημα που σήμερα μονοπωλεί τα δελτία ειδήσεων δεν είναι άλλο από εκείνο της εργασιακής επισφάλειας, των ευέλικτων δηλαδή μορφών εργασίας, που νομιμοποίησαν οι εναλλασσόμενες νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με τις ευλογίες των Βρυξελλών, σε βάρος της μόνιμης και σταθερής εργασίας. Στο σημερινό ζοφερό εργασιακό τοπίο όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας χάνονται, τουλάχιστον με την μορφή που όλοι γνωρίζαμε και αντικαθίστανται από κακοπληρωμένες θέσεις που όλες αφορούν συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου, ενοικιαζόμενες θέσεις εργασίας, δουλειά με «μπλοκάκι», Stage, προγράμματα δήθεν μαθητείας, ολιγόωρη ή εκ’ περιτροπής απασχόληση και πάει λέγοντας. Αντίστοιχα υποβαθμισμένα ή και ανύπαρκτα είναι τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στην επισφάλεια, αλλά και οι εισφορές που εισπράττονται από τα καταρρέοντα και λεηλατημένα ασφαλιστικά μας ταμεία.
Η κοινωνία ανακαλύπτει με τρόμο ότι οι βεβαιότητες μισού αιώνα για μια δουλειά με σχετική ασφάλεια, αξιοπρεπή αμοιβή και η προοπτική μιας βιώσιμης σύνταξης αποτελούν «ένοχο κεκτημένο». Το πιο συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας πιεσμένο και από τα καθεστωτικά ΜΜΕ, είναι ώριμο να αποδεχτεί την άρση αυτών των «προνομίων» για όσους ακόμα τα κατέχουν.

Κάτω από αυτή την πίεση που στη χώρα μας ξεκινάει τη δεκαετία του ‘80 με τα αλήστου μνήμης «ρετιρέ» του Α. Παπανδρέου, ξεκινάει και στον ΟΤΕ η οδύσσεια των συμβασιούχων. Ο ΟΤΕ λόγω της φύσης των υπηρεσιών που παρέχει, δεν θα έπρεπε λογικά να προσλαμβάνει εποχικό προσωπικό. Παρόλα αυτά οι πελατειακές σχέσεις των κομμάτων εξουσίας απαιτούν γρήγορους διορισμούς (έστω και συμβασιούχων). Ταυτόχρονα η τότε παντοδύναμη ΠΑΣΚΕ αξιοποιεί στο έπακρο τους συμβασιούχους εντάσσοντάς τους στο παιχνίδι των συσχετισμών. Τη σκυτάλη παίρνει αργότερα η ΔΑΚΕ αξιοποιώντας την εμπειρία που κληρονόμησε. Οι θυγατρικές του ΟΤΕ HellasCom & OTEplus είναι τα εργαλεία τους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για δουλεμπορικές εταιρείες, χωρίς άλλο έργο. Στο ανώτατο management των εταιρειών αυτών αξιοποιούνται κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη των ΠΑΣΚΕ & ΔΑΚΕ. Εκτός από τους συμβασιούχους των ΟTEplus & HellasCom, υπάρχουν ακόμα αρκετοί συνάδελφοι που παραμένουν συμβασιούχοι στον ΟΤΕ με δικαστική απόφαση ή μετά από προσφυγή τους στο ΑΣΕΠ. Ο ΟΤΕ εντελώς αδικαιολόγητα και εκδικητικά έχει παγώσει το μισθό τους και τους εξαιρεί ακόμα και από τα ψίχουλα του πριμ. Φαίνεται πως στο «κράτος» του Κου Βουρλούμη δεν ισχύουν οι Ελληνικοί νόμοι και η προσφυγή στη δικαιοσύνη τιμωρείται. Παραμονές κάθε εκλογικής αναμέτρησης, εθνικής ή συνδικαλιστικής, η αγωνία κορυφώνεται. Οι συμβασιούχοι όμηροι μιας νοσηρής και εξευτελιστικής διαδικασίας αναμένουν στωικά το εκλογικό αποτέλεσμα, ξέροντας ότι από αυτό εξαρτάται η μονιμοποίησή τους. Όσοι από αυτούς δεν έχουν αρκετές αντιστάσεις βρίσκονται στις πλατείες να κουνούν μπλε ή πράσινες σημαιούλες, ανάλογα με την περίσταση. Μετά από χρόνια μονιμοποιούνται, αλλά πλέον «διαπιστώνουν» ότι τη δικαίωσή τους «την χρωστάνε» στον εκάστοτε τσάρο της ΠΕΤ ή ΠΑΣΕ - ΟΤΕ κι αυτός με τη σειρά του, τους εντάσσει χωρίς να τους ρωτά στα ψηφοδέλτια – σεντόνια του.
Ο ΟΤΕ με δημόσιο ή ιδιωτικό management, θεωρεί «χρήσιμο» εργαλείο τις δουλεμπορικές του εταιρείες και το κακό είναι ότι υπάρχουν συνδικαλιστές που συμμερίζονται απολύτως αυτές τις αγοραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις.
Με την πίεση της κοινωνικής αριστεράς μπήκε προεκλογικά και συνεχίζεται μετεκλογικά η κουβέντα για το θέμα της επισφάλειας στην αγορά εργασίας. Κάθε μέρα οι απολυμένοι των Stage είναι στους δρόμους διεκδικώντας το αυτονόητο. Το δικαίωμα στην εργασία. Θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να μείνουμε έξω από αυτή τη συζήτηση. Πρέπει να επαναφέρουμε το θέμα των συμβασιούχων στον ΟΤΕ στην ημερήσια διάταξη.
Σαν πλαίσιο συνεννόησης και οριστικής λύσης του ζητήματος προτείνουμε:
• Να καταγραφούν τώρα οι ανάγκες σε προσωπικό σε όλο τον όμιλο ΟΤΕ. Να προκηρυχθεί άμεσα διαγωνισμός για να καλυφθούν οι κενές θέσεις.
• Να αναγνωριστεί η εργασιακή εμπειρία όσων εργάστηκαν ως συμβασιούχοι στον ΟΤΕ ή στις θυγατρικές του με ειδική μοριοδότηση ανάλογα με το χρόνο απασχόλησής τους. Να τακτοποιηθούν άμεσα όσοι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σύμφωνα με την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία (24 μήνες, δύο συμβάσεις).
• Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για μόνιμες προσλήψεις να μη φύγει κανείς εργαζόμενος και να διασφαλιστούν αναδρομικά σε όλους τα ασφαλιστικά και μισθολογικά τους δικαιώματα.
• Να κλείσουν οι δουλεμπορικές εταιρίες HellasCom & OTEplus.

 

blogger templates | Make Money Online