Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Ενημερωτικό Σημείωμα 3 Σεπτέμβρη 2010

Συνάδελφοι γεια σας
Συνεδρίασε την Παρασκευή 3/9/2010 η εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας με διευρυμένη σύνθεση. Τα θέματα συζήτησης στη συνεδρίαση ήταν η πορεία της ΣΣΕ/2010, τα επτά project που προωθεί η διοίκηση και η κινητοποίηση στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 11/9/2010.
Για μας τα ζητήματα που μας απασχολούν και η όποια διεκδίκηση είναι άμεσα συνδεδεμένα με το γενικότερο περιβάλλον. Και σ’ αυτό το γενικότερο περιβάλλον θα πρέπει να πούμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα έχασε μια μεγάλη μάχη και σήμερα είναι μια τελείως διαφορετική μέρα σε ότι αφορά τις συντάξεις που θα πάρουμε αν και όταν τις πάρουμε. Χάσαμε επίσης μια μάχη που είχε να κάνει με μια σειρά από εργασιακά δικαιώματα με κυριότερα τα ζητήματα της αύξησης των ομαδικών απολύσεων και της μείωσης της αποζημίωσης λόγω απόλυσης. Την ίδια ώρα είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε μια μεγάλη και πολύπλευρη επίθεση στο θεσμό των συλλογικών συμβάσεων. Είχαμε την κατάργηση του κατώτατου μισθού που ορίζεται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφει η ΓΣΕΕ, είχαμε τη ρύθμιση που λέει ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών (όπου δηλαδή δεν υπάρχει ισχυρό σωματείο να επιβάλλει αξιοπρεπείς μισθούς δεν θα ισχύει γι’ αυτούς η βάση που ορίζεται από την κλαδική σύμβαση), είχαμε την παρέμβαση στον οργανισμό μεσολάβησης και διαιτησίας (ΟΜΕΔ) ο οποίος δεν έχει δικαίωμα πλέον να εκδίδει διαιτητικές αποφάσεις που θα αποκλίνουν από το μνημόνιο και από το 0% που υπέγραψε η Γ.Σ.Ε.Ε. για φέτος. Όλο αυτό το πλέγμα των παρεμβάσεων αν δεν χτυπηθεί στη ρίζα του και αν τελικά ισχύσει θα έχει σαν αποτέλεσμα την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και κατά συνέπεια την ακύρωση της ίδιας της ύπαρξης του συνδικαλιστικού κινήματος.
Σήμερα προδιαγράφεται και νέα επίθεση η οποία έχει καταγραφεί στις σελίδες του λεγόμενου επικαιροποιημένου μνημονίου που κατατέθηκε τον Αύγουστο. Εκεί λοιπόν με σαφήνεια αναφέρονται οι νέες παρεμβάσεις που θα γίνουν στο ασφαλιστικό γιατί δεν τους φτάνουν αυτές που έγιναν.
Η πρώτη παρέμβαση θα γίνει στις αρχές του 2011 και θα αφορά τις επικουρικές συντάξεις. Το επικαιροποιημένο μνημόνιο λέει ότι θα συνταχθούν αναλογιστικές μελέτες και μετά την έγκρισή τους από την τρόικα (όχι που θα μας άφηναν) θα ληφθούν μέτρα που θα έχουν σα στόχο τη σταθεροποίηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και την ουδετεροποίηση του προϋπολογισμού ως προς τις δαπάνες για επικουρικές συντάξεις. Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι υπήρξε μια μερίδα Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που έβαλε θέμα εγγύησης του κράτους και για τις επικουρικές συντάξεις και η διάταξη που προέβλεπε ότι το κράτος δεν επιχορηγεί την επικουρική σύνταξη αποσύρθηκε. Τώρα το θέμα αυτό επανέρχεται και η φράση ουδετεροποίηση τους καλύπτει όλους.
Η δεύτερη θα αφορά εκ νέου την κύρια σύνταξη και θα έρθει προς το καλοκαίρι. Φέτος η κυβέρνηση ξεθεμελίωσε το υπάρχον δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα για όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Στο μνημόνιο αναφέρει ότι η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα εκπονήσει αναλογιστικές μελέτες με ορίζοντα μέχρι και το 2060. Οι μελέτες αυτές θα ελεγχθούν και θα εγκριθούν από την τρόικα (όχι παίζουμε) και αν φαίνεται ότι οι συνταξιοδοτικές δαπάνες για την κύρια σύνταξη ξεφεύγουν από τις προβλέψεις (αύξηση 2,5% του ΑΕΠ) τότε θα μπουν σε νέα βάση οι παράμετροι του ασφαλιστικού και θα έχουμε τροποποιήσεις προς το χειρότερο μέχρι και τα μέσα του 2011. Το επικαιροποιημένο μνημόνιο μιλάει ακόμη για νέα επίθεση σε εργασιακά δικαιώματα, μιλάει για επίθεση στις συγκοινωνίες, για ιδιωτικοποιήσεις και ειδικά για τον ΟΣΕ λέει ότι εντός του Φθινοπώρου θα έχουμε μείωση μισθών και μείωση των θέσεων εργασίας. Με ποιο τρόπο μένει να το δούμε αν όλοι εμείς οι άλλοι δεν σταθούμε αλληλέγγυοι και δεν πούμε δυναμικά ΟΧΙ σε ότι πάει να γίνει στον ΟΣΕ.
Τέλος το προηγούμενο διάστημα είχαμε και την υπογραφή της εθνικής σύμβασης από τη ΓΣΕΕ. Εκεί δυστυχώς ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ δεν δίστασαν να βάλουν την υπογραφή τους σε μια σύμβαση με μηδενικές αυξήσεις. Αυτό δηλαδή που λέει το μνημόνιο για πάγωμα μισθών το έκαναν και σύμβαση.

Μέσα λοιπόν σ’ αυτό το πλαίσιο η εργοδοσία στο σύνολό της και σε ότι μας αφορά η διοίκηση του ΟΤΕ αποθρασύνεται εντελώς και κάθε μέρα που περνάει όχι μόνο δεν προτίθεται να δεχθεί να μας λύσει προβλήματα αλλά έχει και νέες απαιτήσεις. Έτσι για να θυμηθούμε στην αρχή του χρόνου μας είχε στείλει ένα εξώδικο με το οποίο ζητούσε διάφορα, στη συνέχεια ζήτησε εκτός απ’ αυτά και το πάγωμα της ωρίμανσης και μόλις προχθές στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος και διευθύνων του ΟΤΕ κ. Βουρλούμης με τον πρόεδρο και το γραμματέα της ομοσπονδίας τους είπε ότι θα μας στείλει μια νέα επιστολή με καινούρια αιτήματα. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ επανήλθαν σε παλαιότερες πρακτικές τους. Εμείς για τη συνάντηση αυτή ενημερωθήκαμε μια μέρα μετά την πραγματοποίησή της. Έχουμε ξαναπεί ότι οι πρακτικές αυτές και οι εν κρυπτώ διαδικασίες είναι απαράδεκτες, μόνο ζημιά κάνουν και πρέπει να τελειώνουν. Εκτός από τα παραπάνω θέματα που σχετίζονται με τη σύμβαση επανέρχεται με επιστολή από το ανθρώπινο δυναμικό το αξιολόγιο και ακόμη έχουμε και το θέμα των πριμ για τα οποία κατ’ επανάληψη έχουμε πει ότι διχάζουν αντί να ενώνουν το προσωπικό, δημιουργούν συνθήκες ανθρωποφαγίας και εν τέλει τα όποια χρήματα είναι να δοθούν θα πρέπει να δίνονται στο συλλογικό μισθό.
Σε ότι αφορά τα project αυτό που φαίνεται είναι ότι η διοίκηση θέλει να προωθήσει την transfer company, το project με την ενοποίηση των NOCC, την ενοποίηση των call centers και τέλος υπάρχουν όπως παραδέχθηκαν και διάφορα σενάρια σχετικά με το δίκτυο εμπορικών καταστημάτων.

Σε ότι μας αφορά εμείς απορρίπτουμε αυτές τις λογικές. Θεωρούμε ότι μαζί με όλο το συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει να αντιπαρατεθούμε σ’ αυτές τις πολιτικές με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής και να διεκδικήσουμε την έξοδο της χώρας από το μηχανισμό της τρόικας και την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.
Σε ότι αφορά τη συλλογική σύμβαση εμείς συνεχίζουμε να παλεύουμε για μια σύμβαση η οποία δεν θα συμβασιοποιεί το μνημόνιο όπως έκανε η αντίστοιχη της ΓΣΕΕ αλλά που θα σπάει το μνημόνιο, συνεχίζουμε να διεκδικούμε την άρση των αδικιών, τη μία σταθερή σχέση εργασίας σε όλο τον όμιλο, το ένα μισθολόγιο για όλους, το κλείσιμο των δουλεμπορικών HELLASCOM και OTEPLUS, την επαναφορά του πρώην ΓΚΠ.
Σε ότι αφορά τα project πέραν της κάθετης αντίδρασής μας στην υπόθεση transfer company θα πρέπει να πούμε ότι συζητάμε οτιδήποτε μπορεί να αποβεί σε όφελος της επιχείρησης αρκεί να υπηρετεί την ανάληψη όλων των απαιτούμενων έργων και εργασιών από τον ΟΤΕ, το τέλος στα out sourcing, την προστασία των θέσεων εργασίας και των ανατροπών στο υπάρχον εργασιακό status. Πρέπει επιτέλους να υπάρξει μείωση του κόστους των Golden Boys, μείωση του κόστους από μια σειρά προνόμια των στελεχών (πιστωτικές κάρτες, leasing αυτοκινήτων κλπ). Τέλος θα πρέπει να δοθεί περαιτέρω βαρύτητα στο ζήτημα του επαναπατρισμού των χαμένων πελατών γιατί εκεί είναι τελικά το μεγάλο στοίχημα. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την παροχή αναγκαίων υπηρεσιών που δεν παρέχονται από αλλού, με την αποτροπή ξανά στο μέλλον δυσφημιστικών αστοχιών όπως αυτή με τον αγώνα του Ολυμπιακού αλλά και με την προβολή και διαφήμιση μιας σειράς υπηρεσιών τις οποίες δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος. Μια τέτοια είναι και η παροχή της ίδιας σύνδεσης ΙΝΤΕΡΝΕΤ σε δεύτερο τηλέφωνο στο χωριό με ελάχιστη χρέωση την οποία ελάχιστοι ακόμη και από μας γνωρίζουν.

Σε ότι αφορά τις κινητοποιήσεις θεωρούμε ότι στο λίγο διάστημα που μένει θα πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια για τη μέγιστη συμμετοχή στο συλλαλητήριο το άλλο Σάββατο 11/9 το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη με την ομοσπονδία και τα σωματεία μέλη να προτρέψουν και να οργανώσουν την παρουσία στη Θεσσαλονίκη όσο το δυνατόν περισσότερων συναδέλφων. Εκτός του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης υπάρχει και η Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση στις 29 Σεπτεμβρίου. Στην κινητοποίηση αυτή η οποία στην ουσία της έχει εξαγγελθεί προκειμένου να στηριχθεί ο Έλληνας εργαζόμενος, ενάντια στο μηχανισμό της τρόικας και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ασκούνται σε όλη την Ευρώπη εμείς εντάσσουμε και τις ιδιαίτερες διεκδικήσεις μας για τη συλλογική σύμβαση και για τα project. Στη βάση αυτή κινείται και η απόφαση της ομοσπονδίας για την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στις 29 Σεπτέμβρη.

Συνάδελφοι δυστυχώς το σημείωμα αυτό θα κλείσει με γκρίνια. Σε ανακοίνωση που κυκλοφορεί στους χώρους δουλειάς και υπογράφεται από τη γραμματεία της ΠΑΣΚΕ ΠΕΤ – ΟΤΕ μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στη διαπαραταξιακή διαπραγματευτική ομάδα της ομοσπονδίας (άρα και δικές μας) για την αδυναμία υπογραφής συλλογικής σύμβασης και για την ανοχή στο «σύστημα Βουρλούμη». Δεσμεύονται ακόμη λένε ότι οι ευθύνες αυτές θα αποδοθούν. Είναι τουλάχιστον πρόκληση αυτοί που είναι μέρος της πρώτης ευθύνης για το κύρος, την αξιοπιστία και τη διαπραγματευτική δύναμη της ομοσπονδίας να μεταθέτουν τις ευθύνες τους στη διαπραγματευτική ομάδα και σ’ αυτούς που την απαρτίζουν. Την ίδια ώρα βέβαια είτε στηρίζουν είτε ανέχονται τις κυβερνητικές επιλογές. Στην ανακοίνωσή τους αυτή δε βρήκαν να πουν τίποτε για την κυβερνητική πολιτική, για το μνημόνιο, για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για την ασφαλιστική κατεδάφιση, για την αύξηση των ομαδικών απολύσεων, για τη μείωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης, για την παρέμβαση στις συλλογικές συμβάσεις, για το δεύτερο μνημόνιο για για για … Η γραμματεία της ΠΑΣΚΕ ΠΕΤ – ΟΤΕ είναι κομμάτι αυτού που έχουμε κατ’ επανάληψη χαρακτηρίσει ως τη χειρότερη ΠΑΣΚΕ όλων των εποχών. Είναι κομμάτι της ΠΑΣΚΕ της ΓΣΕΕ που συνυπέγραψε μαζί με τη ΔΑΚΕ το 0% και έκανε τις ρυθμίσεις του μνημονίου για πάγωμα μισθών συλλογική σύμβαση. Για άλλη μια φορά δεν θέλουν τη μπάλα μέσα στο γήπεδο και την πετάνε στην εξέδρα. Κλείνοντας λέμε ότι αν έχουν δικά τους εσωτερικά προβλήματα και απ’ ότι φαίνεται έχουν ας μη μπλέκουν άλλους σ’ αυτά και πολύ περισσότερο να μη μπλέκουν την ομοσπονδία.

 

blogger templates | Make Money Online