Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Ενημερωτικό Σημείωμα 20 Δεκεμβρίου 2010

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20/12 μία ακόμη συνάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας της ομοσπονδίας με τη διοίκηση για το θέμα της συλλογικής σύμβασης εργασίας του 2010. Η συζήτηση αυτή δεν είχε τίπτοτε καινούριο. Για άλλη μια φορά η διοίκηση έβαλε στο τραπέζι το θέμα της μείωσης του εργατικού κόστους και ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε ότι στόχος είναι η μείωσή του κατά 115 εκατομμύρια € τα επόμενα τρία χρόνια. Έτσι για να υπογράψει σύμβαση για το 2010 απαιτεί την κατάργηση του μισάωρου των οδηγών και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των υπερωριών με τη θέσπιση και στον ΟΤΕ του καθεστώτος της υπερεργασίας. Σε προηγούμενο σημείωμά μας (μπορείτε να το δείτε πατώντας εδώ) έχουμε αναφερθεί στο τι σημαίνει αυτή η αλλαγή. Για δε το 2011 ζήτησε από την ομοσπονδία να συναινέσει και να υπογράψει το πάγωμα των ωριμάνσεων και από το 2012 και μετά βλέπουμε.. Από πλευράς ομοσπονδίας η τοποθέτηση ήταν ότι δεν είμαστε ούτε εξουσιοδοτημένοι ούτε διατεθειμένοι να συμφωνήσουμε σε μειώσεις και σε αφαιρέσεις δικαιωμάτων. Συνάδελφοι έχουμε ξαναπεί ότι η θέση αυτή της διοίκησης δεν είναι καινούρια και δεν είναι θέση μόνο της νέας διοίκησης. Είναι θέση την οποία την έχουμε ακούσει πολλές φορές, είναι η θέση και των μεγάλων μετόχων (D.T. και κυβέρνηση). Στις θέσεις της αυτές η διοίκηση έχει σύμμαχο το ευρύτερο περιβάλλον. Έχει σύμμαχο τον Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος μιλάει για μια επιστολή που θα στείλει με την οποία θα ζητάει από τις διοικήσεις των εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων στις οποίες έχει μετοχές το δημόσιο να πάρουν μέτρα μείωσης του εργατικού κόστους. Με βάση αυτά για άλλη μια φορά θα πούμε ότι η κατάσταση αυτή αντιμετωπίζεται μόνο αν δημιουργηθεί ένα μεγάλο κίνημα αντίστασης και ανατροπής των πολιτικών που εκπορεύονται από το περιβόητο μνημόνιο. Υπάρχουν και σε άλλες χώρες σοβαρά προβλήματα. Βλέπουμε όμως ότι άλλα μέτρα αποφάσισε για παράδειγμα να πάρει η Ουγγαρία κόντρα στις λογικές οι οποίες επικρατούν τόσο στους παγκόσμιους νεοφιλελεύθερους μηχανισμούς όσο και στη χώρα μας. Ή βλέπουμε στη Βενεζουέλα να ψηφίζεται νόμος που διευκολύνει τις εθνικοποιήσεις των οικονομικών ιδρυμάτων (δείτε εδώ τη σχετική είδηση στην Ελευθεροτυπία) ενώ εμείς εδώ ακόμη επιδοτούμε τις τράπεζες.

Συνάδελφοι η απεργία στις 15/12 και οι απεργιακές συγκεντρώσεις που έγιναν είχαν μεγάλη συμμετοχή και δείχνουν το δρόμο. Η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της 15/12 απαιτούσε την άμεση κλιμάκωση με μία τουλάχιστον ακόμη Πανελλαδική Πανεργατική απεργία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ τώρα που ψηφίζεται ο προϋπολογισμός του 2011. Αντ’ αυτού πάρθηκε πλειοψηφικά η απόφαση για τρίωρη Παναττική στάση εργασίας στις 22/12. Παρά τις όποιες κριτικές παρατηρήσεις που έχετε και σεις και έχουμε και εμείς θεωρούμε ότι μόνο μέσα από τη μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που εξαγγέλλονται υπάρχει η ελπίδα της αντίστασης και της ανατροπής αυτών των πολιτικών. Στη βάση αυτή καλούμε σε μαζική συμμετοχή και στην τρίωρη στάση της 22/12/2010 και στη συγκέντρωση στις 1 το μεσημέρι στο Σύνταγμα.

Από κει και μετά και σε ότι αφορά τα του ΟΤΕ θα συνεδριάσει άμεσα η εκτελεστική επιτροπή της ΟΜΕ – ΟΤΕ προκειμένου να καθορίσει τη στάση της εν’ όψη και της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων που είναι προγραμματισμένη για τις 23/12/2010.

 

blogger templates | Make Money Online