Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Ζήτω η Ενωτική Εργατική Πρωτομαγιά

Εμείς δεν χρωστάμε και δεν πληρώνουμε, δεν παραδίδουμε τα δικαιώματα μας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η Εργατική Πρωτομαγιά σηματοδοτεί τους αγώνες, τις θυσίες και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και υπενθυμίζει σε όλους μας ότι, τίποτα δεν χαρίστηκε. ΟΛΑ κατακτήθηκαν.

Σήμερα, που το μεγάλο κεφάλαιο αντεπιτίθεται για να ξαναμοιράσει τον πλούτο με πιο άνισους όρους για τους εργαζόμενους, ζούμε την πιο σκληρή και βάρβαρη επίθεση σε βάρος της εργατικής τάξης.

Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με την τρόικα εκποιούν το δημόσιο πλούτο σε τιμή ευκαιρίας, χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους ως πειραματόζωα για να εφαρμοστούν οι καταστροφικές εφευρέσεις των μνημονίων μέσα από τα οποία θα ξαναχτίσουν μια κοινωνία με μεγαλύτερες ανισότητες.

Ενώ όμως αποδεικνύεται ότι τα μνημόνια δεν δίνουν λύση αλλά βυθίζουν την χώρα πιο βαθιά στην ύφεση, προετοιμάζουν νέα διαρκή λιτότητα με βάση το σύμφωνο για το ευρώ, διαλύουν τις κοινωνικές υπηρεσίες και μετατρέπουν τα κοινωνικά αγαθά σε εμπορεύσιμα είδη πολυτελείας.

Τα συνεχή μέτρα για το έλλειμμα και τον περιορισμό των δαπανών έχουν μια κατεύθυνση μόνο: πρόσθετα φορολογικά βάρη για τον λαό, περικοπή κοινωνικών επιδομάτων (ανεργίας, ΑΜΕΑ, πολυτέκνων κλπ), δραματική μείωση μισθών και συντάξεων (επικουρικών, ΕΚΑΣ, κλπ), αύξησης της έμμεσης φορολογίας, νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό, ακρίβεια και φτώχεια.

Καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις μετατρέπουν σε ατομικές για να μπορούν να εκμεταλλεύονται πιο στυγνά την εργατική τάξη, καταργούν κάθε προστασία του εργατικού Δικαίου για να εγκαταστήσουν ένα μοντέλο εργασίας που θα μπορούν με απόλυτη ασυδοσία να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Οι συνέπειες της πολιτικής τους είναι πλέον ορατές, αφού η φτώχια εξαπλώνεται, η ανεργία ουσιαστικά ξεπερνάει το 20%, το 37% των νέων είναι άνεργοι.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης και της τρόικα αλλά και των γενικότερων κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προωθούν μια κοινωνία με φτώχια, ανεργία και εξαθλίωση.

Οι εργαζόμενοι όμως γνωρίζουμε ότι οι κατακτήσεις μας που σήμερα γκρεμίζονται κερδήθηκαν μέσα από τις πρωτομαγιές και τους αγώνες της εργατικής τάξης.

Η Πρωτομαγιά του 2011 θα είναι αφετηρία μεγάλων κινητοποιήσεων για να προστατεύσουμε κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αίμα.

Καλούμε τους εργαζόμενους απέναντι στη λαίλαπα της καταστροφής, στην αντεργατική επιδρομή να ξεσηκωθούν, να βγουν στους δρόμους και να χτίσουμε τις δικές μας εργατικές πρωτομαγιές, να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε αυτές τις αντεργατικές πολιτικές.


ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

Αθήνα: Προσυγκέντρωση της Αυτόνομης Παρέμβασης,

Πρωτομαγιά 10:30 π.μ. Πολυτεχνείο.

Συγκέντρωση συνδικάτων 11 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος


Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Πανεργατική απεργία 11η Μάη: Μια διαφορετική απεργία είναι αναγκαία

Αθήνα, 20/4/2011
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 11 ΜΑΗ

Απέναντι στη νέα πρωτοφανή επίθεση που έχουν εξαπολύσει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της Τρόικα, σε εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους, μέσω του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και του «Συμφώνου για το Ευρώ», που «θεσμοθετεί» τη διαρκή λιτότητα και καταδικάζει ολόκληρη την κοινωνία μας στη φτώχεια, η Γενική Πανεργατική Απεργία της 11 ΜΑΗ, ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ.


Η Απεργία της 11ης ΜΑΗ, είναι πια επιτακτική ανάγκη να αποτελέσει την αφετηρία συνάντησης και συσπείρωσης, ευρύτερων και πέραν των συνδικάτων, κοινωνικών και λαϊκών δυνάμεων, επαγγελματικών οργανώσεων που πλήττονται από το Μνημόνιο, των νέων αναδυόμενων κινημάτων, της νεολαίας, των γυναικών και των απλών πολιτών.

Είναι επιτακτική ανάγκη, να αποτελέσει την αφετηρία συγκρότησης μιας νέας κοινωνικής πλειοψηφικής συμμαχίας, που θα βάζει σε κίνηση ολοένα και περισσότερο κόσμο, θα δημιουργεί αποτελεσματικές αντιστάσεις και κοινωνικές άμυνες και θα αποτελέσει εκείνο τον πόλο, που θα δώσει δημοκρατική πολιτική διέξοδο απέναντι, στα καταστροφικά κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα στα οποία μας οδηγεί το μεγάλο κεφάλαιο και οι κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες δυνάμεις στην Ε.Ε. και τη χώρα μας.

Η κυβέρνηση και η Τρόικα τσακίζουν ότι κτίσαμε με αγώνες και θυσίες τις τελευταίες δεκαετίες και καταστρέφουν και τα τελευταία ψήγματα της κοινωνικής συνοχής και της δημοκρατίας. Τσακίζουν μισθούς, συντάξεις, εργασιακές σχέσεις. Τσακίζουν την υγεία, την παιδεία και την Κοινωνική Πρόνοια.

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής θα δώσει το τελευταίο χτύπημα σε ότι έχει απομείνει.

Η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και η εμπορευματοποίηση όλων των συλλογικών αγαθών, στην οποία προχωρούν ακάθεκτοι, μας οδηγεί σε ένα νέο μοντέλο κοινωνίας. Ένα μοντέλο γενικευμένης φτώχειας, όπου οι πιο αδύναμοι σπρώχνονται στο περιθώριο και την απόγνωση.

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, καταστρέφουν και τα τελευταία εργαλεία αναδιανομής εισοδημάτων υπέρ των κοινωνικά και οικονομικά αδύναμων, γκρεμίζουν κάθε δυνατότητα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και ανασυγκροτούν με ρεβανσιστικές διαθέσεις, μια κοινωνία ακραίων ταξικών ανισοτήτων και φτώχειας.

Τα συνδικάτα οφείλουν επιτέλους να βγουν από την ακινησία και την εσωτερική αναδίπλωση. Το συνδικαλιστικό κίνημα τώρα πρέπει να αλλάξει ταχύτητα και προσανατολισμό. Να ανακτήσει την χαμένη αξιοπιστία του και την αυτοπεποίθηση του, αντλώντας από την ιστορική του παρακαταθήκη, ως μπροστάρης των κοινωνικών αγώνων.


Το συνδικαλιστικό κίνημα χρειάζεται να ανοιχτεί σε όλη την κοινωνία. Να συνδεθεί με τα νέα κοινωνικά κινήματα, με όλα εκείνα τα στρώματα που πλήττονται από το Μνημόνιο (ελεύθεροι και μικροί επαγγελματίες), με τη νεολαία, τις γυναίκες, τους μετανάστες και τους συνταξιούχους.


Το συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί και πρέπει να γίνει σημείο αναφοράς και συσπείρωσης ευρύτατων κοινωνικών δυνάμεων με πολιτικά αιτήματα και χαρακτηριστικά. Να ηγηθεί του αγώνα για απεμπλοκή της χώρας από το καταστροφικό Μνημόνιο, δημιουργώντας τις πολιτικές προϋποθέσεις για μια άλλη πορεία της χώρας.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 11Η ΜΑΗ, ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ


ΚΑΙ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

Εδώ η Ανακοίνωση της Αυτόνομης Παρέμβασης σε μορφή word



Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

OME-OTE : Το αυθαίρετο διευθυντικό δικαίωμα δεν θα περάσει

   Η διοίκηση του ΟΤΕ ως γνωστόν έχει αποφασίσει να αυξήσει τις ώρες εργασίας του προσωπικού από 1/5/2011. Η ΟΜΕ - ΟΤΕ δεν έχει αποδεχθεί τις αποφάσεις αυτές και το επόμενο διάστημα θα προβεί και σε συνδικαλιστικές και σε νομικές ενέργειες. Η διοίκηση του ΟΤΕ τις μέρες αυτές επιχειρεί να εκβιάσει και τους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου (κυρίως φοιτητές)να δεχθούν το νέο ωράριο. Για το θέμα αυτό η ΟΜΕ - ΟΤΕ εξέδωσε την επισυναπτόμενη ανακοίνωση.         

ΑΘΗΝΑ 21/4/2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το αυθαίρετο διευθυντικό δικαίωμα δεν θα περάσει

Είναι γνωστό ότι η διοίκηση του ΟΤΕ «αποφάσισε» τη μείωση των μισθών μας μέσω της αύξησης των ωρών εργασίας από 1/5/11 θεωρώντας ότι έχει προς τούτο διευθυντικό δικαίωμα.
Η ΟΜΕ – ΟΤΕ έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή της και με απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά και νομικές ενέργειες θα ανατρέψει αυτή την αυθαιρεσία.
Τις τελευταίες ημέρες εκτός από την έκδοση εγκυκλίου που τροποποιεί τον κανονισμό ωρών προσωπικού επιχειρεί με τρόπο μη σύννομο να εκμαιεύσει νομιμοποιητική βάση.
Καλεί τους εργαζόμενους μειωμένου ωραρίου, κυρίως φοιτητές που έχουν σύμβαση ορισμένου χρόνου να τροποποιήσουν τη σύμβασή τους ως προς το ωράριο.
Θεωρούμε ότι αυτή η κίνηση έχει εκβιαστικά χαρακτηριστικά, αντιβαίνει τους όρους καλής πίστης και υπόκειται σε άμεσο ποινικό έλεγχο καθώς είναι απολύτως παράνομη.
Καλούμε τη διοίκηση του ΟΤΕ να σταματήσει άμεσα αυτόν τον εκβιασμό ο οποίος μάλιστα γίνεται σε εργαζόμενους των 400 € που καλύπτουν απ’ τη μια πλευρά πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης κι’ από την άλλη υποστηρίζουν τις σπουδές τους μέσα απ’ αυτό το πενιχρό μεροκάματο.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους μειωμένου ωραρίου να μην υπογράψουν καμία τροποποιητική σύμβαση και να ενημερώνουν τα σωματεία του χώρου και την ΟΜΕ – ΟΤΕ για τυχόν πίεση ή εκβιασμό υποστούν απ’ οποιονδήποτε υπηρεσιακό παράγοντα στην κατεύθυνση αυτή.
Το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» ΣΗΜΕΡΑ 21/4/2011 ΔΕΝ ΠΕΡΝΑ



Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Kαλή ανάσταση και προσοχή στα βαρελότα

 Ο νέος οδικός χάρτης
καλή ανάσταση και προσοχή στα βαρελότα

Αθήνα 18/4/2011

Τώρα που ο Παπανδρέου παρουσίασε το νέο οδικό χάρτη μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Μπορούμε λέει να κάνουμε ανάσταση με την ησυχία μας και αμέσως μετά θα μας βγάλει από την κρίση. Θα πουλήσει λέει ότι έχει μείνει απούλητο, θα αυξήσει τη φορολογία, θα μειώσει ή θα κόψει τελείως τα κοινωνικά επιδόματα όπως το επίδομα ανεργίας, θα μειώσει περισσότερο τους μισθούς στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα πάρει νέα μέτρα για τις συντάξεις, γι’ αυτούς που λυμαίνονται το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) αλλά και για όλους τους άλλους τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους άνεργους. Και δεν θα μείνει μόνο σ’ αυτά αλλά θ’ ακολουθήσουν και πολλά άλλα. Γιατί δε νοείται άνεργος που δουλεύει η γυναίκα του ή ο άντρας της ανάλογα να παίρνει και επίδομα ανεργίας. Αυτό θα πρέπει να το παίρνει ο εργοδότης που θα τον πάρει στη δουλειά. Πώς να το κάνουμε δηλαδή. Ή δεν μπορεί να παίρνει και ΕΚΑΣ ο συνταξιούχος που παίρνει σύνταξη εξακόσια € το μήνα. Του φτάνουν και του περισσεύουν. Αλλά κι’ αυτοί οι μισθωτοί; Δεν καταλαβαίνουν ότι πρέπει να λένε κι’ ευχαριστώ που έχουν τη δουλειά τους; Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουν ότι για να πάρουν τα λεφτά τους οι τοκιστές και οι σουλατσαδόροι θα πρέπει να βάζουν συνέχεια το χέρι στην τσέπη; Τι πάει να πει κεκτημένα; Τι πάει να πει μας μείωσε τόσες φορές τους μισθούς; Τι πάει να πει λιτότητα, ακρίβεια και φορολογία; Δεν καταλαβαίνουν ότι χρειάζεται να βάλουν το χέρι στην τσέπη όχι μόνο δύο αλλά 102 φορές; Εν πάση περιπτώσει αν δεν το καταλαβαίνουν τώρα κάποτε θα το καταλάβουν. Όταν θα βγει η χώρα από την κρίση; Και πότε θα γίνει αυτό; Δεν μας το είπε ακόμη αλλά το εννόησε. Ακόμη και οι πιο κακοπροαίρετοι το κατάλαβαν. Σε ένα ή το πολύ δύο έτη φωτός.
Τώρα θα μου πείτε υπάρχουν και τα θέματα του ΟΤΕ. Επειδή προεκλογικά είπε ότι θα τον πάρει πίσω από τους Γερμανούς; Και τώρα δίνει και τα ρέστα; Ε και; Πρώτη φορά είναι που μας παραμυθιάσανε; Κι’ ο μακαρίτης ο μπαμπάς του ή ο άλλος με τις φακίδες αλλά και η παρέα ολόκληρη τέτοια παραμύθια δε μας λέγανε; Ή θα μου πείτε ότι η διοίκηση του ΟΤΕ προχώρησε σε απολύσεις στην COSMOTE, αυξάνει μετά από σαράντα χρόνια τις ώρες εργασίας, καταργεί όρους συλλογικών συμβάσεων, απειλεί με νέες απολύσεις και βάζει τα δικά της αιτήματα στις διαπραγματεύσεις. Και λοιπόν; Όποιος αντιδράει σ’ αυτά είναι τόσο δύσκολο να καταλάβει ότι πάνω απ’ όλα είναι το συμφέρον και τα κέρδη των μετόχων; Τι δηλαδή; Θα γυρίσουμε πάλι να μιλάμε για προστασία από τις απολύσεις, για θέσεις εργασίας, για δικαιώματα, για κεκτημένα και για άλλα τέτοια παραμύθια; Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουν ότι αυτά ανήκουν στο παρελθόν και είναι τελείως οπισθοδρομικά; Ότι στη σημερινή εποχή τα αιτήματα τα βάζει και τα διεκδικεί η διοίκηση; Ότι αυτά που πήραμε τον εικοστό αιώνα θα πρέπει να τα δώσουμε πίσω; Και με τόκο;
Τώρα θα μου πείτε υπάρχουν και κάποιοι που μιλάνε μια άλλη γλώσσα. Που λένε ότι υπάρχει κι’ άλλος δρόμος. Ο δρόμος της αντίστασης απέναντι στην κυβέρνηση, στην τρόικα, στους δανειστές, στους τοκογλύφους και στους εργοδότες. Και λένε ότι το χρέος δεν είναι χρέος του ελληνικού Λαού, ότι το συσσώρευσε μια πολιτική και οικονομική ελίτ, ότι τα δάνεια δεν εξυπηρέτησαν αναπτυξιακές, παραγωγικές και κοινωνικές ανάγκες του τόπου. Ότι μοναδική διέξοδος είναι η αμφισβήτηση και εν τέλει η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους χωρίς μνημονιακούς και κατοχικούς όρους και προϋποθέσεις. Ότι απαιτείται ολική ή μερική διαγραφή του. Και μιλάνε για μια άλλη πολιτική που στο επίκεντρό της θα έχει την κοινωνία και τα δικαιώματά της και όχι το πώς θα πάρουν οι δανειστές και οι τοκογλύφοι τα λεφτά τους και τα κέρδη τους. Και λένε ότι ο ΟΤΕ πρέπει να επανέλθει στο δημόσιο. Ότι οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ δεν δέχονται τις πολιτικές που φέρνουν απολύσεις, αφαίρεση δικαιωμάτων, μείωση αμοιβών. Και που ορθώνουν το ανάστημά τους απέναντι στην τρομοκρατία που επιχειρείται από την κυβέρνηση, τη διοίκηση και τα παπαγαλάκια τους.
Αυτοί οι ίδιοι λένε ότι για όλα αυτά χρειάζεται αγώνας. Και μάλιστα αγώνας διαρκείας. Ότι την κατάσταση θα πρέπει να τη δούμε κατάματα χωρίς να προσπαθούμε να την ωραιοποιήσουμε. Ότι η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με αφορισμούς ή με τις παλαιές συνταγές, ότι οι αντιπαραθέσεις της πλάκας σήμερα κάνουν πολύ μεγαλύτερη ζημιά απ’ ότι στο παρελθόν, ότι ο αγώνας αυτός με την όποια μορφή του απαιτεί την ενεργό συμμετοχή των συναδέλφων. Ότι χρειάζεται συλλογική σκέψη, συλλογική δράση και κυρίως χρειάζονται ΟΛΟΙ.
Δεν θα το πιστέψετε αλλά σε όλους αυτούς ανέλαβε και απάντησε ένας παλιός μας γνώριμος. Ένας που απολύθηκε ο κακομοίρης πριν μερικούς μήνες από τον ΟΤΕ και πήρε μόνο μισό εκατομμύριο € αποζημίωση. Ο Παναγής. Και δεν τους χαρίστηκε. Είναι τους είπε ανεύθυνοι. Έτσι τους είπε. Ανεύθυνους.

Διαβάστε περισσότερα...

ΑΓΩΝ.Ε.Σ. ΠΕΤ-ΟΤΕ - Το Συνδικάτο μας μπροστά σε ένα προαναγγελθέν ναυάγιο

ΑΓΩΝ.Ε.Σ ΠΕΤ ΟΤΕ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΠΕΤ ΟΤΕ


Το Συνδικάτο μας μπροστά σε ένα προαναγγελθέν ναυάγιο.

     Την ώρα που η κυβέρνηση των εντολοδόχων της τρόικας, ενσυνείδητα διαλύει τα πάντα στη χώρα, μετατρεπόμενη σε γραφείο εκποίησης κοινωνικής περιουσίας, εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, η ηγεσία της ΠΕΤ-ΟΤΕ για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται αναντίστοιχη των περιστάσεων. Χωρίς να αντιλαμβάνεται τις δραματικές εργασιακές μεταβολές, την εποχή των οπτικών ινών και των μεγάλων ταχυτήτων, βρίσκεται στο προχθές και λειτουργεί στο μικρόκοσμο του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, με τακτικές της δεκαετίας του 1980. Ενώ γύρω μας γκρεμίζονται τα πάντα αυτοί, εκτός τόπου και χρόνου, σχεδιάζουν την ΠΕΤ-ΟΤΕ της επόμενης μέρας. Μιας ΠΕΤ-ΟΤΕ που ισορροπώντας μεταξύ εργοδοσίας, κυβέρνησης & κόμματος θα αποτελεί πλέον τον ορισμό του μνημονιακού συνδικαλισμού.
         Η 31η Συνέλευση αντιπροσώπων ξεκίνησε σαν φάρσα, ολοκληρώθηκε σαν κωμειδύλλιο και συνεχίζει σαν δράμα.
√ Αντί να βάλει στόχο την πιο δυνατή συσπείρωση δυνάμεων κατέληξε στη χειρότερη διάλυση.
√ Αντί να ξεδιαλύνει συμμαχίες μεταξύ των συνδικάτων που χτυπιούνται, κατάληξε σε διασπάσεις και μοναχικές πορείες στο άγνωστο με βάρκα την αποσύνθεση..
√ Αντί να υπερασπιστεί την εργατική δημοκρατία δημιουργεί συνθήκες συνδικαλιστικής ολιγαρχίας και αυταρχισμού.
Έγκαιρα οι 2 εκπρόσωποι της παράταξης μας, στο Δ.Σ της ΠΕΤ ΟΤΕ, προτείναμε πλαίσιο συζήτησης και αποφάσεων που θα έπρεπε στη Σ.Α και να συζητηθεί και να καταληχθεί. Αντί για αυτό βρεθήκαμε μπροστά σε στημένες μάχες και αντιπαραθέσεις…Η Σ.Α. βάδισε στο δρόμο του αποπροσανατολισμού και η αποκορύφωση της απαξίωσης συνέβη, όταν οι παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΕΣΚ και ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΗ, μετά την αποχώρηση της ΠΑΣΚΕ, κατέθεσαν κοινό ψήφισμα που ουσιαστικά σήκωνε χειρόφρενο στη πορεία του σωματείου. Βέβαια μετά την παρέμβαση μας (Χ. Βανδώρος), η ΕΣΚ αναθεώρησε - ψήφισε λευκό - και η Ακομμάτιστη ανακάλυψε την άλλη μέρα, αφού το ψήφισε, ότι μπορεί και να είχε διαφωνήσει κάπου (το ίδιο θα πει και για το κάρφωμα στη Διοίκηση ΟΤΕ για τα διπρόσωπα συνεργεία με την από 3.3.2011 ανακοίνωση της;). Η ΑΣΕ προτίμησε την αποχώρηση από την ψηφοφορία.
        Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Την ώρα που η κυβέρνηση πιστή στα μνημονιακά κελεύσματα ετοιμάζει άρση μονιμότητας, προκειμένου να προχωρήσει σε απολύσεις. Τη συρρίκνωση μισθών και συντάξεων σε επίπεδο φτώχιας ,για όλους τους εργαζόμενους. Την ώρα που η ΓΣΕΕ στηρίζει ουσιαστικά τα κυβερνο-μνημονιακά μέτρα. Τι άλλο μένει για τους εργαζόμενους παρά μόνο η πιο δυνατή συσπείρωση και πάλη; Τα προβλήματα είναι γνωστά. Τα μέτρα που θα έρθουν λίγο πολύ όλοι τα γνωρίζουμε. Τις συνέπειες θα τις υποστούμε όλοι. Γιατί δεν ακολουθούμε άλλο δρόμο; Δεν βλέπουμε ότι τα μέχρι τώρα γιατροσόφια είναι χειρότερα από την ασθένεια;
Το πρόβλημα δεν είναι η διαφωνία αυτή καθεαυτή. Είναι ότι δεν γινόμαστε σοφότεροι από την κριτική του άλλου; Είναι ότι αρνιόμαστε να πάμε μαζί κι ας βαδίζουμε στον ίδιο δρόμο; Είναι ότι στη πίσω πλευρά του κεφαλιού μας έχουμε ακόμα το ατομικό βόλεμα και το κέρδος της στιγμής; Ίσως οι περιστάσεις είναι μεγαλύτερες από το μπόι μας; Μα γιαυτό πρέπει να πατήσει ο ένας στα βήματα του άλλου. Η κοινωνική αλυσίδα αν σπάσει στους πολλούς κρίκους της, η ιστορία θα έχει τελειώσει….
Μπροστά σαυτή την κατάσταση η ΑΓΩΝ.Ε.Σ ΠΕΤ ΟΤΕ προτείνουμε:
• Άμεση συνεδρίαση του ΔΣ ΠΕΤ ΟΤΕ (Μετά το Πάσχα) με θέμα αντιμετώπιση της επίθεσης, εκλογή επιτροπής για συντονισμό με αγωνιζόμενα σωματεία και κλάδους κοινής ωφέλειας.
• Σύγκληση των προεδρείων των Τ.Δ.Ε για ενημέρωση και προγραμματισμό έκτακτων συνελεύσεων.
• Παρέμβαση σαν σωματείο στο συνέδριο της ΟΜΕ ΟΤΕ στη βάση των αποφάσεων μας.
• Καλούμε κάθε μέλος του Δ.Σ να ανταποκριθεί στην ενωτική προσπάθεια μας.
• Καλούμε κάθε Τ.Δ.Ε να πιέσει στη παραπάνω κατεύθυνση ενότητας και υλοποίησης αποφάσεων.
• Καλούμε κάθε συνάδελφο να δραστηριοποιηθεί με όποιο τρόπο νομίζει.

Συνάδελφοι. Είμαστε στη μεγάλη βδομάδα. Η σταύρωση των εργαζομένων προοιωνίζεται συνεχής. Για την ανάσταση δεν είμαστε βέβαιοι… Εμείς συνεχίζουμε .

ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΕΧΟΥΝ & ΑΡΧΕΣ
Γ. Φλώρος Χ. Βανδώρος Μέλη Δ.Σ ΠΕΤ ΟΤΕ.

Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Η άποψή μας για τα κίνητρα αποχώρησης


Η άποψή μας για τα κίνητρα αποχώρησης

Στην πρόσφατη συζήτηση που έγινε στην εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας για το θέμα των κινήτρων διαφωνήσαμε. Η άποψή μας αυτή έχει να κάνει με το ότι τα κίνητρα αποχώρησης επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και σε κάθε περίπτωση θεωρούμε πιο σημαντικό θέμα την ύπαρξη, τη βιωσιμότητα και το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων από το αν θα πάρει κάποιος συνάδελφος πέντε ή δέκα χιλιάδες € ως κίνητρο για να φύγει από τον ΟΤΕ μια ώρα αρχύτερα. Κίνητρα αποχώρησης στον ΟΤΕ δίνονται από το 1996 δηλαδή εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Δεκαπέντε χρόνια μετά την πρώτη παροχή κινήτρων έχουμε να πούμε ότι όλες οι συμβάσεις και όλες οι αποφάσεις για κίνητρα αποχώρησης επιβάρυναν η κάθε μία ξεχωριστά και από κάτι τα ασφαλιστικά μας ταμεία. Η πορεία του ΤΑΠ – ΟΤΕ ήταν προδιαγεγραμμένη. Όμως όλες οι πρόωρες αποχωρήσεις μεγάλωσαν τα προβλήματα και επιτάχυναν την κατάρρευση. Το επικουρικό ταμείο που ήταν σε καλύτερη κατάσταση μετά την εφαρμογή της εθελούσιας άρχισε να έχει προβλήματα, τα έξοδα σε ετήσια βάση από το 2006 και μετά είναι περισσότερα από τα έσοδα και για κάθε συνταξιούχο δεν αντιστοιχεί ούτε ένας εν ενεργεία. Όσο για το ταμείο αρωγής δηλαδή το ταμείο που παίρνουμε εφ’ άπαξ για να πληρώσει τα εφ’ άπαξ των συναδέλφων της εθελούσιας του 2005 πήρε δάνειο από τον ΟΤΕ ύψους 190 εκατομμυρίων € και για τη νέα εθελούσια των 600 πήρε κι’ άλλο δάνειο ύψους 30 εκατομμυρίων €. Τα δάνεια αυτά έχουν υποθηκεύσει το μεγαλύτερο μέρος των εισφορών που πληρώνουμε κάθε μήνα όλοι μας μέχρι και το 2030. Προς το παρόν και μόνο για το πρώτο δάνειο η δόση είναι περίπου 850.000 € το μήνα και από του χρόνου που θα μπει η δόση και για το δεύτερο το ποσό των δόσεων θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο το μήνα. Με μία ή με δύο το πολύ μαζικές αποχωρήσεις το ταμείο χτυπάει κόκκινο και ή θα μπαίνεις σε λίστα αναμονής όπως στο δημόσιο για μερικά χρόνια ή θα βάλει λουκέτο.

Επί της ουσίας το πρόγραμμα αυτό αναφέρεται μόνο σε όσους έχουν φέτος δικαίωμα σύνταξης ή σε όσους μπορούν να το αποκτήσουν εξαγοράζοντας το στρατό και σε μια πολύ μικρή κατηγορία γυναικών. Ο στρατός αναγνωρίζεται σε ηλικία 58 ετών. Όποιος λοιπόν έχει δικαίωμα σύνταξης ή όποιος είναι 58 ετών και μαζί με το στρατό μαζεύει 35 χρόνια μπορεί να κάνει χρήση των κινήτρων και να κερδίσει στην καλύτερη των περιπτώσεων δώδεκα χιλιάδες € καθαρά. Τα υπόλοιπα είναι η αυξημένη φορολογία που έχει επιβληθεί με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο στα κίνητρα αποχώρησης. Με τα χρήματα αυτά γίνεται η εξαγορά του στρατού και σε περιπτώσεις εξαγοράς το καθαρό ποσό μειώνεται ανάλογα. Κάποιος δηλαδή θα πάρει ως κίνητρο στην καλύτερη περίπτωση δώδεκα χιλιάδες €, θα φύγει μια ώρα αρχύτερα από τον ΟΤΕ, θα συμβάλλει στο πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος και μόνο από τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και κανονικής άδειας που δεν θα πάρει στη σύνταξή του για ένα χρόνο θα χάσει περίπου το μισό ποσό απ’ αυτό που θα πάρει ως κίνητρο για να φύγει.


Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Μνήμη Φώτη Γραμματικάκη Ιστορικό στέλεχος του Συνδικαλιστικού Κινήματος του ΟΤΕ


Μνήμη Φώτη Γραμματικάκη Ιστορικό στέλεχος του Συνδικαλιστικού Κινήματος του ΟΤΕ
 
Γεννήθηκε το 1929 στο Κρασναντάρ της Σοβιετικής Ένωσης. Σε ηλικία 6 χρόνων μαζί με τη μητέρα του έρχεται στην Ελλάδα. Αυτοδημιούργητος και ανήσυχος το 1949 δίνει εξετάσεις και μπαίνει στην ΑΕΤΕ μετέπειτα ΟΤΕ. Στη δεκαετία του ‘60 δραστηριοποιείται με τα 115 σωματεία που μάχονταν κατά των Μακρή - Θεοδώρου. Μαζί με άλλους συνδικαλιστές της ΕΔΑ, συγκροτούν παράταξη στον χώρο των τεχνικών του ΟΤΕ και το 1964 γίνεται γενικός γραμματέας. Πίστευε στον Λέοντα Τρόσκι, χωρίς να είναι οργανωμένος κάπου. Με τη Δικτατορία παραιτείται από το σωματείο και επανέρχεται το 1975 και γίνεται ο πρώτος πρόεδρος της ΠΕΤ-ΟΤΕ, του μεγαλύτερου σωματείου τότε της χώρας. Μπροστάρης στον συντονισμό των σωματείων του ΟΤΕ «Συνεργαζόμενα Σωματεία» που βάζει τα θεμέλια για την ίδρυση της Ομοσπονδίας. Συνταξιοδοτήθηκε το 1985. Ακέραιος χαρακτήρας, ιδεολόγος, δάσκαλος για τους νεότερους, ερχόταν στο σωματείο και κρατούσε επαφή μαζί τους, μέχρι το τέλος της ζωής του. Ανιδιοτελής, δεν δεχόταν ποτέ να πάρει χρήματα από το σωματείο (με ρεφενέ έκαναν τότε τις περιοδείες του σωματείου).
Η σύζυγος και ο γιος του, πρέπει να είναι υπερήφανοι για το πέρασμά του από την οκογένεια του ΟΤΕ. Εμείς οι νεότεροι, θα τον θυμόμαστε με τις καλύτερες αναμνήσεις για όλα αυτά που μας προσέφερε και κυρίως για τον ακέραιο χαρακτήρα του που για μας ήταν και είναι πηγή διαπαιδαγώγησης και στάση ζωής.

Η Αγωνιστική Συνεργασία του ΟΤΕ στη μνήμη του δίνει 100 ευρώ για την ενίσχυση της «Αυγής».


Διαβάστε περισσότερα...
 

blogger templates | Make Money Online