Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Πλασματικά χρόνια ασφάλισης - ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα

κατεβάστε το άρθρο σε pdf
Πλασματικά χρόνια ασφάλισης
ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα

Αθήνα 19/8/2010
Γιάννης Δούκας
μέλος του Δ.Σ. του ΙΚΑ και
μέλος της Ε.Ε. της ΟΜΕ – ΟΤΕ

Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε, ακούμε και βλέπουμε τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα που εκτοξεύει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχουν διαμορφώσει οι πολιτικές της.
Τα πυροτεχνήματα ως γνωστόν αφού μας χαρίσουν μια στιγμιαία όμορφη εικόνα χάνονται και μερικές φορές μπορεί να γίνουν και αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς. Ένα τέτοιο πυροτέχνημα είναι και η τελευταία ρύθμιση που ξανα-ψηφίστηκε τελευταία για την εξαγορά πλασματικών χρόνων ασφάλισης.
Με το νόμο 3863/2010 που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2010 η κυβέρνηση κατεδάφισε το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα και αυτό μεταλλάσσεται από δημόσιο καθολικό και αναδιανεμητικό σε ατομικό και κεφαλαιοποιητικό. Με το νόμο αυτό ξεκίνησε η σταδιακή αποχώρηση του κράτους από τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης και οι μεγαλύτερες ανατροπές που περιείχε ήταν η κατάργηση της δυνατότητας συνταξιοδότησης με 35 ή με 37 χρόνια, η θεσμοθέτηση της συνταξιοδότησης σε ηλικία 60 ετών με 40 χρόνια δουλειάς, η μείωση των συντάξεων, η κατάργηση των προστατευτικών ρυθμίσεων για τις μητέρες και η συσχέτιση των ορίων ηλικίας με το προσδόκιμο ζωής.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να χρυσώσει τότε το χάπι της ανάλγητης και αντιασφαλιστικής αυτής πολιτικής άλλαξε προς το ευνοϊκότερο τις ρυθμίσεις για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων δίνοντας τη δυνατότητα εξαγοράς περισσότερων πλασματικών χρόνων για ορισμένες κατηγορίες. Σήμερα έφερε το ίδιο χάπι σε διαφορετική συσκευασία. Οι θετικές διαφορές που υπάρχουν σε σχέση με την περυσινή ρύθμιση είναι ελάχιστες και το χειρότερο είναι ότι υπάρχουν και δυσμενέστερες. Ποιες είναι οι διαφορές αυτές:

1.     Οι ασφαλισμένοι των πρώην ειδικών ταμείων (π,χ, ΤΑΠ – ΟΤΕ) που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά πριν την 1/1/83 και μέχρι τέλους του 2010 είχαν 25 χρόνια είχαν εξαιρεθεί από τη δυνατότητα αναγνώρισης των νέων πλασματικών χρόνων με μια αυθαίρετη ερμηνεία που δόθηκε μέσω μιας εγκυκλίου. Η ερμηνεία αυτή τώρα θωρακίζεται νομικά και επεκτείνεται και σ’ αυτούς που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά πριν την 1/1/83 και που το 2010 δεν είχαν 25 χρόνια.
2.     Με την περυσινή ρύθμιση ο γονέας ανήλικου ή ανάπηρου παιδιού και ο/η σύζυγος αναπήρου μπορούσαν να προσμετρήσουν τα πλασματικά χρόνια  των παιδιών για να μαζέψουν τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο για συνταξιοδότηση. Αυτό καταργείται και ο ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος πρέπει να είναι πραγματική υπηρεσία. Η ρύθμιση αυτή θα επιβαρύνει ορισμένες κατηγορίες γονέων ανηλίκων από ένα έως και πάνω από δέκα χρόνια και αντίστοιχα γονείς ή συζύγους αναπήρων από ένα έως πέντε χρόνια.
3.     Για τις μητέρες ανηλίκων που ασφαλίστηκαν μετά την 1/1/93 η δυνατότητα εξαγοράς που είχε δοθεί πέρυσι είναι πλέον άνευ αντικειμένου αφού μεταφέρθηκε μετά την 1/1/2013 ημερομηνία κατά την οποία έχουν τελειώσει οι μεταβατικές διατάξεις προστασίας των μητέρων.
4.     Με την περυσινή ρύθμιση αναγνωριζόταν όλος ο χρόνος ανεργίας μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση. Με τη νέα ρύθμιση αν ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ δύο περιόδων ασφάλισης είναι μικρότερος του μήνα δεν αναγνωρίζεται.
5.     Δίνεται η δυνατότητα στους αντιρρησίες συνείδησης να εξαγοράσουν το χρόνο φυλάκισης που τους επεβλήθη. Η εξαγορά όμως του χρόνου αυτού στοιχίζει ακριβότερα από το χρόνο της στρατιωτικής θητείας ενώ είναι άμεσα συνδεδεμένος μ’ αυτήν.
6.     Το όριο για την αναγνώριση χρόνου μαθητείας από ένα έτος έγινε δύο.
7.     Στις σχολές για τις οποίες έδινε τη δυνατότητα εξαγοράς προσέθεσε και ορισμένες άλλες κατηγορίες σχολών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
8.     Δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς του πλασματικού χρόνου παιδιών (ένα έτος για το πρώτο και από δύο έτη για το δεύτερο και για το τρίτο) από τον ένα που ίσχυε και στους δύο γονείς.
9.     Δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης επιπλέον χρόνου σε ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων. Οι κατηγορίες αυτές είναι οι μηχανικοί που ασφαλίζονται στο ΕΤΑΑ τομέας ΤΣΜΕΔΕ και οι ασφαλισμένοι στο ταμείο τύπου ΕΤΑΠ – ΜΜΕ τομέας ΤΑΙΣΥΤ και τομέας ΤΣΠΕΑΘ.
Όλα τα υπόλοιπα δηλαδή ο χρόνος στρατιωτικής θητείας, ο χρόνος σπουδών, ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής των παιδιών, ο χρόνος τακτικής ανεργίας και επιδοτούμενης ασθένειας μέχρι 300 μέρες ανά περίπτωση, ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών μέχρι δύο έτη, ο χρόνος απουσίας λόγω κύησης και λοχείας, ο χρόνος που κάποιος έπαιρνε σύνταξη αναπηρίας και ο χρόνος των απεργιών υπήρχαν και στον προηγούμενο νόμο 3863/2010. Ίδια επίσης παραμένουν τα ανώτερα επιτρεπόμενα χρόνια αναγνώρισης δηλαδή 4 έτη το 2011, 5 το 2012, 6 το 2013 και 7 το 2014.

Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και το ισχνό εναπομείναν κοινωνικό κράτος δέχθηκαν ένα τεράστιο χτύπημα πέρυσι με το αντιασφαλιστικό τερατούργημα και αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί όσα πυροτεχνήματα και αν εκτοξεύσουν. Αντίθετα όπως συγκεκριμένα αναφέραμε υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες προστέθηκαν προβλήματα και χρόνια υπηρεσίας.

 

blogger templates | Make Money Online