Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Ενημερωτικό Σημείωμα 13 Σεπτέμβρη 2011



Α Ν Τ Ι Σ Τ Ε Κ Ο Μ Α Σ Τ Ε
Στην εργοδοτική ασυδοσία

Ενημερωθήκαμε ότι την Πέμπτη 15/9/2011 η διοίκηση του ΟΤΕ προτίθεται να αποφασίσει μεταξύ άλλων να εξαγγείλει τα προγράμματα που μας έχουν γνωστοποιήσει για τους συναδέλφους που περισσεύουν από τα καταστήματα που κλείνουν, την τροποποίηση των παροχών του λογαριασμού νεότητας στη βάση της πρότασης που μας έχουν κοινοποιήσει και το ξεκίνημα της διαδικασίας του άρθρου 15 της συμφωνίας μεταξύ δημοσίου και Deutsche Telekom προκειμένου να εφαρμόσουν την εκ περιτροπής εργασία δηλαδή μειωμένο χρόνο εργασίας με ανάλογη μείωση των αποδοχών. Για όλα αυτά σήμερα έγινε σήμερα συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΜΕ – ΟΤΕ η οποία θα συνεχιστεί και αύριο. Σε ότι αφορά το θέμα του λογαριασμού νεότητας αποφασίστηκε να σταλεί εξώδικο στη διοίκηση που να επισημαίνει ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν είναι παράνομες και ότι η ΟΜΕ – ΟΤΕ πέραν των όποιων συνδικαλιστικών ενεργειών θα καταθέσει αγωγές και κατά της απόφασης και κατά παντός υπευθύνου που ενδεχομένως θα ψηφίσει την ως άνω απόφαση. Σε ότι αφορά το θέμα του προσωπικού των εμπορικών καταστημάτων θα πρέπει ακόμη και τώρα να επιμείνουμε στην άποψη που λέει εξεύρεση λύσης εκεί που εργάζονται όπως π.χ. απομακρυσμένο call center και να προσπαθήσουμε να το επιβάλλουμε.
Σε ότι αφορά το μεγάλο και κυρίαρχο θέμα της προσπάθειας επιβολής εκ περιτροπής εργασίας. Η διοίκηση επιχειρεί να πάρει απόφαση για λιγότερες ώρες ή ημέρες εργασίας την εβδομάδα με ανάλογη μείωση των αποδοχών. Το σενάριο που έχει παιχτεί στα μέσα μαζικής επικοινωνίας είναι τέσσερεις μέρες εργασίας την εβδομάδα με ανάλογη μείωση των αποδοχών. Μια ενδεχόμενη τέτοια απόφαση θα επέφερε μείωση των αποδοχών μέχρι και 20% και επιπρόσθετα ο καθένας από μας θα ασφαλιζόταν και για λιγότερο χρόνο δηλαδή θα αργούσε να μαζέψει τον απαιτούμενο χρόνο για σύνταξη. Η δική μας άποψη στη σημερινή συνεδρίαση είχε δύο σκέλη. Το πρώτο ήταν ότι με τέτοιες εξελίξεις οφείλουμε να αντιδράσουμε άμεσα και να εξαγγείλουμε μιας μορφής κινητοποίηση κατ’ αρχήν για την Πέμπτη που είναι η ημέρα της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου και τη συνέχεια τη βλέπουμε. Το δεύτερο είχε να κάνει με την προσπάθεια μπλοκαρίσματος της διαδικασίας του άρθρου 15 και της συνέχισης των διαπραγματεύσεων μέσω του ΟΜΕΔ. Προτείναμε δηλαδή την άμεση προσφυγή στη μεσολάβηση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας προκειμένου να μην ξεκινήσει η διαδικασία του άρθρου 15 και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις οι οποίες δεν έχουν τελειώσει. Για την άποψη και πρότασή μας αυτή δεν τοποθετήθηκε το σύνολο της εκτελεστικής επιτροπής. Τυχόν υιοθέτησή της έχει  έννοια μόνο εάν υλοποιηθεί αύριο, δηλαδή πριν τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΤΕ. Εμείς πιστεύουμε ότι το κύριο είναι η κινητοποίηση και η μαζική συμμετοχή. Παράλληλα όμως θεωρούμε ότι πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια που έχουμε ώστε να μπλοκάρουμε ή έστω να καθυστερήσουμε τις αποφάσεις που έχει δρομολογήσει η διοίκηση και στην κατεύθυνση αυτή μας βοηθάει η προσφυγή στον ΟΜΕΔ. Εμείς με τον τρόπο αυτό ζητάμε τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων που κατά κοινή ομολογία δεν έχουν τελειώσει.
Συνάδελφοι το άρθρο 15 λέει ότι ορίζονται δύο εκπρόσωποι του δημοσίου, δύο εκπρόσωποι της Deutsche Telekom και δύο εκπρόσωποι της ΟΜΕ ΟΤΕ οι οποίοι συζητάνε για προκαθορισμένο διάστημα την πρόταση της διοίκησης. Αν δεν υπάρξει συμφωνία ο διευθύνων σύμβουλος καταθέτει μια άλλη πρόταση – προφανώς ελαφρά διαφοροποιημένη – και αρχίζει ένας δεύτερος κύκλος διαβούλευσης. Αν και στο δεύτερο κύκλο δεν υπάρξει συμφωνία τότε η διοίκηση αποφασίζει μόνη της.
Το έχουμε ξαναπεί και το επαναλαμβάνουμε. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για εφησυχασμούς. Έχουμε ήδη καθυστερήσει. Η ηγεσία της ομοσπονδίας, οι δύο μεγάλες παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ έπρεπε να έχουν αντιληφθεί ότι είμαστε στο και πέντε. Η ηγεσία της ομοσπονδίας οφείλει εδώ και τώρα να αποφασίσει την πρώτη αντίδραση, την πρώτη κινητοποίηση σ’ αυτά που φέρνει η διοίκηση. Και να προετοιμάσει τους συναδέλφους για ένα αγώνα διαρκείας. Τα περιθώρια έχουν στενέψει. Οι κινητοποιήσεις έπρεπε να ξεκινήσουν από χθες. Η ενημέρωση, η ενεργός συμμετοχή, η κινητοποίηση όλων μας είναι οι βασικές και υποχρεωτικές κινήσεις προκειμένου να αντισταθούμε σε ότι έρχεται και να έχουμε και αποτελέσματα.
Όταν η βαρβαρότητα τείνει να γίνει καθεστώς η αντίσταση είναι υποχρέωση όλων


 

blogger templates | Make Money Online