Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Ενημερωτικό Σημείωμα 28 Δεκέμβρη 2011



Το νέο ωράριο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα
Η διοίκηση προχωράει σε μονομερείς αποφάσεις και ενέργειες
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα η διοίκηση κυκλοφόρησε την εγκύκλιο με την οποία προσαρμόζει το ωράριο εργασίας στα νέα δεδομένα και στην εβδομάδα 35 ωρών εργασίας που προβλέπεται από τη σύμβαση που μας μειώνει τους μισθούς.
Θα περίμενε κανείς ότι η προσαρμογή αυτή θα ήταν προς όφελος των εργαζομένων ή εν πάση περιπτώσει στη χειρότερη των περιπτώσεων θα ήταν προς όφελος και των δύο πλευρών δηλαδή διοίκησης και εργαζόμενων.
Η πραγματικότητα όμως δείχνει ότι οι πέντε ώρες δουλειάς που γλυτώσαμε την εβδομάδα δίνοντας το 12% του μισθού μας για φέτος συνοδεύεται με αποφάσεις που σε πολλές περιπτώσεις παρά τη μείωση των ωρών εργασίας δυσκολεύουν και δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα στους συναδέλφους. Η διοίκηση με την ευκαιρία της προσαρμογής  στις νέες ώρες εργασίας βρήκε την ευκαιρία να περάσει μονομερώς διάφορα μέτρα τα οποία επιθυμούσε διακαώς. Το όλο θέμα με τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στους συναδέλφους δεν είναι άμεσα ορατό όμως ήδη έχουμε τα πρώτα δείγματα.
Στα εμπορικά καταστήματα θεσμοθετείται εκτός του κυλιόμενου και σπαστό ωράριο (εργασία πρωί απόγευμα) και μάλιστα χωρίς τους περιορισμούς της μίας εβδομάδας το μήνα που είχαν πει αρχικά, η ενδιάμεση βάρδια (δηλαδή η βάρδια που επικαλύπτει για παράδειγμα πρωινό και απογευματινό ωράριο) από κατ’ εξαίρεση αρχίζει σε πολλές υπηρεσίες να γενικεύεται και τέλος η ευελιξία στις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης του προσωπικού μεγαλώνει.
Το αποτέλεσμα είναι να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στον οικογενειακό προγραμματισμό πολλών συναδέλφων που καλούνται άμεσα να εφαρμόσουν άλλους ρυθμούς δουλειάς.
Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν και πολλά άλλα προβλήματα που δεν είναι άμεσα ορατά. Το χειρότερο βέβαια είναι ότι αυτά γίνονται ερήμην της ομοσπονδίας και η διοίκηση προχωράει σε τέτοιες αποφάσεις χωρίς να μας δίνει καθόλου σημασία.
Την Πέμπτη 22/12/2011 κυκλοφόρησε ανακοίνωση της ομοσπονδίας που μιλούσε για το ωράριο. Την αμέσως επόμενη μέρα κυκλοφόρησε η εγκύκλιος της διοίκησης. Την ανακοίνωση για το ωράριο τη διαβάσαμε όπως όλοι όταν κυκλοφόρησε. Το μέλος της Αγωνιστικής Συνεργασίας που συμμετέχει στην εκτελεστική επιτροπή δε γνώριζε τίποτε ούτε για την ανακοίνωση ούτε για τη συζήτηση που έγινε. Απ' ότι φαίνεται το δίδυμο προέδρου γραμματέα της ΟΜΕ – ΟΤΕ πηγαίνει στο μέγαρο συζητάει και βγάζει ανακοινώσεις χωρίς να δίνει λογαριασμό στην εκτελεστική επιτροπή. Είναι προφανές ότι οι θέσεις της διοίκησης παρουσιάστηκαν στο δίδυμο αλλά δεν θεώρησαν απαραίτητο ούτε να μας πουν ότι υπάρχει συνάντηση – κάτι θα μπορούσαμε κι' εμείς να προσφέρουμε – ούτε και να μας ενημερώσουν για το τι λέχθηκε, τι είπανε και σε τι συμφώνησαν ή διαφώνησαν. Είναι καθαρό ότι η διοίκηση θέλει το θέμα του ωραρίου – και όχι μόνο – να το διαχειριστεί απόλυτα μόνη της χωρίς να μας δώσει λογαριασμό όπως έχει κάνει σε μια σειρά ζητήματα μέχρι σήμερα. Από τη δράση και κυρίως την αντίδραση όλων μας στις πρακτικές αυτές της διοίκησης αλλά και στις εν κρυπτώ διαβουλεύσεις του δίδυμου εξαρτάται το αν θα συνεχίσει ή αν θα αλλάξει ρότα.

 

blogger templates | Make Money Online