Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Ενημερωτικό Σημείωμα 8 Ιουνίου 2012

Συνεδρίαση Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΜΕ-ΟΤΕ στις 8 Ιουνίου 2012
OΧΙ στα bonus ΝΑΙ στην επιστροφή του μισθού μας
Συνεχές ωράριο στα καταστήματα
Συμβάσεις δανεισμού με μισθούς Βουλγαρίας
Εργασιακά και οικονομικά προβληματική η μεταφορά στην Παιανία

Την Παρασκευή 8/6/2012 συνεδρίασε η εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας προκειμένου να ενημερωθεί για τη συνάντηση που είχε το δίδυμο με τη διοίκηση. Αυτή τη φορά το «θεσμικό» δίδυμο δεν ήταν πρόεδρος και γραμματέας αλλά πρόεδρος και αντιπρόεδρος (Σουλτάνης) γιατί ο Μπιρμπιλής είχε κώλυμα. Σύμφωνα με την ενημέρωση που μας δώσανε:
1.       Η διοίκηση τους ανακοίνωσε ότι προτίθεται να δώσει πριμ στο προσωπικό εκείνο που αξιολογήθηκε από τρία και πάνω. Το ποσό που θα μοιραστεί είναι περίπου 9 εκατομμύρια € και θα είναι κλιμακούμενο. Ένα μικρό ποσό όλο το προσωπικό με βαθμολογία άνω του δύο και κλιμακούμενο προς τα πάνω ανάλογα με τη θέση με τους πιο υψηλά ιστάμενους που δεν επηρεάστηκαν και από τη μείωση της σύμβασης να παίρνουν μερικές χιλιάδες €. Τελικά δηλαδή ένα μέρος από το μισθό που μας κόψανε με τη σύμβαση το γυρίζουν αλλά τελείως δυσανάλογα και μάλιστα τη μερίδα του λέοντος την παίρνουν αυτοί που δεν τους έγινε μείωση. Δική μας άποψη είναι ότι μετά από επιχειρηματολογίες του τύπου δεν πάει καλά η εταιρεία και μειώστε τους μισθούς σας δεν κολάνε τέτοιες αποφάσεις. Εμείς θεωρούμε ότι αφού υπάρχει πρόθεση να δοθεί αυτό το ποσό αυτό θα πρέπει να μοιραστεί στη βάση του τι έχουν χάσει οι συνάδελφοι τον τελευταίο χρόνο από τη μείωση του μισθού τους. Κάπως έτσι ήταν και η απόφαση της εκτελεστικής ότι αυτό θα διεκδικήσουμε από τη διοίκηση.
2.       Για τα καταστήματα η διοίκηση εμμένει στη θέση της για λειτουργία με διακεκομμένο ωράριο. Στη συζήτηση που έγινε στην εκτελεστική η απόφαση την οποία ψηφίσαμε κι’ εμείς ήταν ότι εμμένουμε στην άποψή μας και συνεχίζουμε να διεκδικούμε την επαναφορά συνεχούς 7ωρου ωραρίου για τους συναδέλφους στα καταστήματα.
3.       Το θέμα που έχει ξεκινήσει με το δανεισμό εργαζόμενων μεταξύ ΟΤΕ και COSMOTE στη διεύθυνση επικοινωνίας παίρνει πλέον άλλες διαστάσεις. Εκτός από ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα η διοίκηση θέλει να υπάρξει μερικός δανεισμός και μεταξύ της COSMOTE και της θυγατρικής στη Βουλγαρία και μάλιστα στα σχετικά σχέδια συμβάσεων αναφέρονται και μισθοί Βουλγαρίας. Η διοίκηση θέλει το μερικό δανεισμό μεταξύ ΟΤΕ και COSMOTE προκειμένου να έχει λυμένα τα χέρια της σε ότι αποφασίσει στο μέλλον σε σχέση με τη συγχώνευση ή όχι της COSMOTE. Για το θέμα αυτό έχουμε τοποθετηθεί επανειλημμένα με προηγούμενα σημειώματά μας. Εκτός από ότι έχουμε πει θα πρέπει να προσθέσουμε και την άποψη των νομικών υπηρεσιών της ΓΣΕΕ η οποία είναι ότι όλα αυτά που ζητάει η διοίκηση να υπογράψουν οι εργαζόμενοι είναι θέματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία σύμβαση μεταξύ των δύο εταιρειών και να μην έρχονται να ζητάνε να τα συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι. Το θέμα τώρα με τις συμβάσεις που ζητάνε να γίνουν για παροχή έργου σε θυγατρικές στο εξωτερικό και μάλιστα με όρους Βουλγαρίας παίρνει άλλες διαστάσεις. Με βάση αυτά η απόφαση που πάρθηκε – την οποία ψηφίσαμε κι’ εμείς – ήταν η ομοσπονδία να καλέσει τους συναδέλφους να μην υπογράψουν τις συμβάσεις δανεισμού που ζητάει η διοίκηση. Αν δεν υποκρύπτονται άλλες σκοπιμότητες υπάρχουν άλλοι τρόποι για να λυθούν αυτά τα θέματα.
4.       Έγινε αναφορά στις συζητήσεις που γίνονται για την καθιέρωση stand by χωρίς να γίνει εκτεταμένη συζήτηση. Για το θέμα θα τοποθετηθούμε όταν έρθει το σχετικό σχέδιο συλλογικής σύμβασης. Το σημείο το οποίο είναι καθοριστικής σημασίας έχει να κάνει με το να μη συνοδεύεται η καθιέρωση  stand by από κατάργηση υπαρχόντων βαρδιών.
5.       Ενημερωθήκαμε ότι η διοίκηση ανακοίνωσε την απόφασή της για μεταφορά ενός μέρους του προσωπικού του διοικητικού μεγάρου και ενός μέρους του προσωπικού της COSMOTE σε νοικιασμένο κτίριο ιδιοκτησίας μεγάλου κατασκευαστικού οίκου στην Παιανία. Τα θέματα που προκύπτουν είναι δύο. Το πρώτο έχει να κάνει με την τεράστια ταλαιπωρία και αναστάτωση στον οικογενειακό και εργασιακό προγραμματισμό όλων των συναδέλφων που θα κληθούν να δουλεύουν καμιά εικοσαριά χιλιόμετρα παραπέρα αλλά και αυτή καθ’ εαυτή η ενοικίαση ενός τέτοιου κτιρίου σε εποχές που υποτίθεται ότι μιλάμε για μείωση εξόδων, σε εποχές που μεγάλα κτίρια του ΟΤΕ έχουν αδειάσει.
6.       Έγινε αναφορά και συμφωνήθηκε να συσταθεί επιτροπή η οποία θα ασχοληθεί με τα νέα προβλήματα που έχουν προκύψει σε σχέση με το ομαδικό ασφαλιστήριο με την ALICO κάτω από τις νέες συνθήκες που υπάρχουν μετά την ένταξη του ΤΑΠ – ΟΤΕ στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Για όλα τα παραπάνω υποτίθεται ότι η ομοσπονδία θα έβγαζε την Παρασκευή 8/6/2012 ανακοίνωση. Ωστόσο μέχρι την ώρα που γράφτηκε το σημείωμα ανακοίνωση δεν είχε βγει ενώ η διοίκηση έβγαλε εσωτερική ενημέρωση την Παρασκευή το απόγευμα με την οποία μιλάει για τα bonus. Τυχαίο;
                Εκτός από τα παραπάνω στην τοποθέτησή μας θίξαμε και μια σειρά από άλλα ζητήματα που μας απασχολούν αυτή την περίοδο και για τα οποία το δίδυμο έχει συζητήσει με τη διοίκηση χωρίς όμως να πάρουμε κάποια ουσιαστική απάντηση. Επιγραμματικά τα θέματα αυτά είχαν να κάνουν με το WFM, με την αναμενόμενη αναδιοργάνωση, με τα αποτελέσματα που παράγει το αξιολόγιο και που σε πρώτο χρόνο είναι το κόψιμο του κλιμακίου για όσους είχαν μικρό βαθμό και για την ανάγκη έναρξης διαπραγματεύσεων για τους μισθούς των εργαζομένων στις θυγατρικές.

 

blogger templates | Make Money Online