Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Οι συνάδελφοι στις θυγατρικές του ΟΤΕ δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας - εδώ και τώρα υπογραφή Σ.Σ.Ε. για τους εργαζόμενους στις θυγατρικές






Οι συνάδελφοι στις θυγατρικές του ΟΤΕ δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας
εδώ και τώρα υπογραφή Σ.Σ.Ε. για τους εργαζόμενους στις θυγατρικές

Την ημέρα της απεργίας 20/2 διάλεξε η διοίκηση του ΟΤΕ για να προκαλέσει και να δείξει την αναλγησία της απέναντι στους συναδέλφους εργαζόμενους στις θυγατρικές του ΟΤΕ.
Οι μισθοί των συναδέλφων που εργάζονται στις θυγατρικές και ιδιαίτερα αυτών που εργάζονται στην OTEplus, στην HELLASCOM και στην evalue είναι οι μισθοί που έχουν καθοριστεί από το δεύτερο μνημόνιο. Στην πρόσκληση της ΟΜΕ – ΟΤΕ για διαπραγματεύσεις για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και για τους εργαζόμενους στις θυγατρικές οι διοικήσεις όλων των θυγατρικών (με καθοδήγηση της κεντρικής διοίκησης και των κεντρικών νομικών υπηρεσιών του ομίλου)  έστειλαν μία καρμπόν απάντηση με την οποία λένε ότι η ΟΜΕ – ΟΤΕ δεν νομιμοποιείται να υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας που θα καλύπτει το προσωπικό της κάθε θυγατρικής. Με λίγα λόγια η διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ όχι μόνο αρνείται να υπογράψει αλλά αρνείται ακόμη και να ξεκινήσει τη συζήτηση επικαλούμενη όχι την ουσία αλλά νομικά τερτίπια.
Το θέμα βεβαίως δεν είναι νομικό αλλά καθαρά πολιτικό και συνδικαλιστικό και η διοίκηση παίζει τα γνωστά παιχνιδάκια της σε βάρος των συναδέλφων.
Σε ότι αφορά τη νομική πλευρά θα πρέπει να πούμε ότι η διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ έχει αποδεχθεί ότι η ΟΜΕ – ΟΤΕ έχει το δικαίωμα υπογραφής συλλογικής σύμβασης για τις θυγατρικές αφού έχει υπογράψει στο παρελθόν σχετικές συλλογικές συμβάσεις. Η πρώτη έρχεται από το 2003 όταν η διοίκηση του ΟΤΕ υπέγραψε με την ΟΜΕ – ΟΤΕ συλλογική σύμβαση για την ίδρυση επαγγελματικού ταμείου και που αφορούσε όχι μόνο τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ αλλά και τους εργαζόμενους στις θυγατρικές του. Η τελευταία είναι η συμφωνία που υπεγράφη το 2011 με τη διοίκηση της HELLAS SAT για τον καθορισμό των ποσοστών ασφαλείας.
Η διοίκηση λοιπόν του ΟΤΕ έχει αποδεχθεί ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν ότι η ΟΜΕ–ΟΤΕ μπορεί να υπογράφει συμβάσεις για τους συναδέλφους στις θυγατρικές και η αμφισβήτηση που προβάλλει σήμερα είναι ένα τερτίπι προκειμένου να κρύψει τις πραγματικές της προθέσεις.
Η διοίκηση του ΟΤΕ θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι οι συνάδελφοι στις θυγατρικές δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ότι έχουν κι’ αυτοί δικαιώματα. Οι συνάδελφοι αυτοί κάνουν την ίδια δουλειά δίπλα στους συναδέλφους του ΟΤΕ και η διοίκηση εκμεταλλεύεται το απαράδεκτο και αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο της ενοικίασης εργαζομένων προκειμένου να τους έχει χωρίς δικαιώματα, κάτω από συνεχή εργασιακή ομηρία, επιρρεπείς σε κάθε είδους πιέσεις και εκβιασμούς και με τους μισθούς των μνημονίων.
Η διοίκηση της μεγαλύτερης τηλεπικοινωνιακής εταιρείας των Βαλκανίων, που επαίρεται για την εικόνα που έχει στην αγορά, που επαίρεται για τα θετικά της αποτελέσματα, οφείλει εδώ και τώρα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων στις θυγατρικές και να μην κρύβεται πίσω από διαδικαστικά και νομικά τερτίπια.

Όχι στις διακρίσεις σε βάρος των συναδέλφων μας στις θυγατρικές
Η Αλληλεγγύη είναι το όπλο μας

 

blogger templates | Make Money Online