Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Συζήτηση Επίκαιρης ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σχετικά με την μη καταβολή των μισθολογικών κλιμακίων στους εργαζόμενους του ΟΤΕ από την διοίκηση του ΟΤΕ παρά την αντίθετη γνωμοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου.


Συζήτηση Επίκαιρης ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σχετικά με την μη καταβολή των μισθολογικών κλιμακίων στους εργαζόμενους του ΟΤΕ από την διοίκηση του ΟΤΕ παρά την αντίθετη γνωμοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου.

δείτε το σχετικό βίντεο εδώ


Πρακτικά της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη 10/7 σε Επίκαιρη Ερώτηση του Δημήτρη Στρατούλη σχετικά με την ανάκληση προηγούμενης γνωμοδότησης  του Υπουργείου Εργασίας για την εφαρμογή του μισθολογίου  του ΟΤΕ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Κύριε  Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, είναι γνωστό ότι στις 28/2/2012, μία κατ’ εμάς, το ΣΥΡΙΖΑ, αποφράδα ημέρα για τα συμφέροντα των εργαζομένων, για τον λαό και τη χώρα μας, βγήκε η υπ’ αριθμόν 6/2012 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, κατ’ εφαρμογή του μνημονιακού νόμου 4046/2012.
Με αυτήν την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, πρώτον, μειώθηκε ο κατώτερος μισθός κατά 22% και για τους νέους κατά 32% και, δεύτερον και ουσιαστικότερο, καταργήθηκαν επί της ουσίας οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας στη χώρα μας.
Τέθηκε μάλιστα συγκεκριμένη διάταξη, με βάση την οποία, αν υπήρχαν όροι συλλογικών συμβάσεων εργασίας ή διαιτητικών αποφάσεων με τους οποίους προβλέπονταν αυξήσεις μισθών, η εφαρμογή αυτών των όρων αναστέλλονταν και καταργούνταν μέχρι η ανεργία στη χώρα μας να πέσει κάτω από 10%.
Αν πάρουμε δηλαδή υπ’ όψιν τις επίσημες εκθέσεις οικονομικών οργανισμών, μέχρι το 2027 ούτε ένα ευρώ αύξηση στους μισθούς και επιπλέον με αυτήν την απόφαση μπήκε μέσα η ρύθμιση ότι εφόσον προβλέπονταν αυξήσεις, οι οποίες συνδέονταν με την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου παραμονής στην εργασία του εργαζόμενου, δηλαδή χρονοεπιδόματα και επιδόματα πολυετιών, τριετίες κ.λπ., αυτές έμπαιναν «στον πάγο», επίσης, μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από 10%, δηλαδή με τις πολιτικές που ασκούνται μέχρι το 2027.
Η γερμανική DEUTSCHE TELEKOM, δυστυχώς, μετά το 2008 και το ξεπούλημα-ιδιωτικοποίηση σε αυτήν από την τότε Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας, εφαρμόζοντας αυτήν την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, περιέκοψε από 14/2/2012, που ήταν η ισχύς της, το χρονοεπίδομα των εργαζομένων στον Ο.Τ.Ε., που συνδεόταν αυτόματα με  την πάροδο ενός συγκεκριμένου χρόνου στην εργασία.
Σαν να  μην της έφθανε αυτό, κύριε Υπουργέ, και με ανοιγμένη την όρεξη λόγω αυτής της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου και λόγω των μνημονιακών νόμων που κατεδάφισαν την εργατική νομοθεσία, περιέκοψε και τα μισθολογικά κλιμάκια του προσωπικού του Ο.Τ.Ε., δηλαδή το μισθολόγιό του. Αυτά τα μισθολογικά κλιμάκια οι εργαζόμενοι του Ο.Τ.Ε. δεν τα παίρνουν μόνο εάν περάσει συγκεκριμένος χρόνος εργασίας –η διετία- αλλά με την προϋπόθεση ότι έχουν θετική αξιολόγηση, πάνω από τον μέσο όρο της αξιολόγησης του προσωπικού και με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν πάει Πειθαρχικό και δεν έχουν υποστεί αργία. Κατόπιν αυτού, η διοίκηση του Ο.Τ.Ε., η DEUTSCHE TELEKOM περιέκοψε και αυτά τα μισθολογικά κλιμάκια.
Η ΟΜΕ-Ο.Τ.Ε. έκανε ερώτηση στο Υπουργείο Εργασίας. Η Διεύθυνση Αμοιβής Εργασίας στην πρώτη της γνωμοδότηση στις 29 Απριλίου απάντησε ότι κακώς το έκοψε, διότι δεν συνδέεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά με αξιολόγηση του προσωπικού. Όμως, δυστυχώς με δεύτερη γνωμοδότησή της στις 12 Μαΐου είπε ότι πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα.
Μα, είναι δυνατόν, κύριε Υπουργέ; Είναι σκοπιμότητας αυτή η γνωμοδότηση. Εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα της DEUTSCHE TELEKOM.
Επικαλούμαι και την εμπειρία σας, κύριε Υπουργέ -επειδή έχετε περάσει ξανά από αυτό το Υπουργείο- και τη γνώση σας για τα εργασιακά και τα μισθολόγια και σας καλούμε από το ΣΥΡΙΖΑ να κάνετε οτιδήποτε δυνατό και το γρηγορότερο, ώστε να επανέλθει στην προτέρα σωστή γνωμοδότησή του το Υπουργείο Εργασίας, για να μη δώσετε τη δυνατότητα στη Deutsche Telecom να συνεχίσει να περικόπτει αυθαίρετα και παράνομα και τα μισθολογικά κλιμάκια των εργαζομένων του ΟΤΕ.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, το θέμα της μισθολογικής εξέλιξης και των μισθολογικών κλιμακίων τέθηκε πράγματι από την πλευρά της ΟΜΕ - ΟΤΕ στο Υπουργείο Εργασίας μέσω αιτήματος για τριμερή συνάντηση.
Στα πλαίσια της συμφιλιωτικής διαδικασίας πραγματοποιήθηκε αυτή η τριμερής συνάντηση όπου εκφράστηκαν οι απόψεις των δύο πλευρών. Και, βεβαίως, υπήρξε ένα πρακτικό, το οποίο ενημερωτικά σας λέω ότι υπογράφηκε μόνο από την πλευρά των εργαζομένων.
Στη συνέχεια υπήρξε μια απάντηση από την Υπηρεσία σε σχέση με τις διευκρινήσεις για το τι ισχύει, όπως ζητήθηκε από την πλευρά των εργαζομένων. Όπως είπατε, υπήρξε μια απάντηση η οποία εκφέρει συγκεκριμένη άποψη στα πλαίσια, βεβαίως, της ισχύος των επιχειρησιακών συμβάσεων των εργαζομένων στον ΟΤΕ, λαμβάνοντας υπόψη και την πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα.
Στη συνέχεια δεν υπήρξε άλλη γνωμοδότηση αρνητική. Και θέλω να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, γιατί με την έκφραση «αρνητική γνωμοδότηση» είναι σαν να λέμε ότι ήρθε η Υπηρεσία και είπε: «Α, αυτό που είπα δεν ισχύει και ισχύει κάτι άλλο». Να πούμε τα πράγματα όπως έχουν. Υπήρξε, κατά την άποψη της, μία ανάγκη να επεξεργαστεί περισσότερο το θέμα, ζητώντας επιπλέον στοιχεία και λαμβάνοντας υπόψη περισσότερες πλευρές που έχουν να κάνουν ασφαλώς με το Υπουργείο και με αρμόδιους και επιφυλάχτηκε για την τελική γνωμοδότηση.
Το λέω αυτό, διότι θεωρώ ότι η άποψη σας πως εξυπηρετήθηκαν τα συμφέροντα της Deutsche Telekom, είναι «τραβηγμένη», με την έννοια ότι δίνουμε ένα όπλο σε μια πλευρά το οποίο δεν το έχει τούτη την ώρα. Δεν υπάρχει αρνητική γνωμοδότηση από την πλευρά της Υπηρεσίας. Και πιστεύω -εκτιμώντας ασφαλώς τη σκέψη τη δικιά μου, τις πράξεις τις δικές μου- ότι και η προηγούμενη πολιτική ηγεσία δεν είχε τέτοια πρόθεση σε καμμία περίπτωση. Το ότι αντικειμενικά μπορεί να ευνοεί μια κατάσταση, δεν σημαίνει ότι έχει σκοπιμότητα.
Πέρα, όμως, από αυτό και ανεξάρτητα από την εκτίμηση που μπορεί να έχει ο καθένας για το αποτέλεσμα της πράξης αυτής, αυτό το οποίο έκανα εγώ μόλις έλαβα ενημέρωση για το θέμα, σε συνεννόηση με την Υπηρεσία, ήταν να ζητήσω να ολοκληρωθεί η διαδικασία την οποία αναφέρετε στο δεύτερο έγγραφο και η οποία θα μας δώσει και την τελική γνωμοδότηση της Υπηρεσίας. Μάλιστα, επειδή υπήρξε γενική εκτίμηση για το χρόνο, ζήτησα αυτό να γίνει εντός των επόμενων εβδομάδων και όχι πέραν του μηνός. Θεωρώ ότι είναι υπεραρκετός ο χρόνος έτσι ώστε να αναζητηθούν όλα τα στοιχεία και να δοθεί η απάντηση από την Υπηρεσία σύμφωνα με τα ισχύοντα.
Για να μην υποκαταστήσω τη δουλειά που πρέπει ή που θα έπρεπε να είχε κάνει η Υπηρεσία ήδη, δεν θα να μπω στην ουσία για να εκφράσω την άποψη μου. Το θέμα έχει νομοτεχνική, έχει σοβαρή υπόσταση. Και, βεβαίως, έχει και οικονομικό αντικείμενο και για την πλευρά των εργαζομένων και για την πλευρά της επιχείρησης. Επομένως, χρειάζεται η τεκμηριωμένη απάντηση της Υπηρεσίας.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Κύριε Στρατούλη, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σας άκουσα πάρα πολύ προσεκτικά. Εγώ θέλω να πω το εξής, σχετικά με το αν εξυπηρετείται ή όχι με τη δεύτερη γνωμοδότηση που άφησε ανοιχτό το θέμα: Με την πρώτη ήταν σαφής η απάντηση: Δεν έχει δικαίωμα η Deutsche Telekom, η ιδιοκτήτρια σήμερα, η μεγαλομέτοχος εταιρεία του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας, να περικόψει τα μισθολογικά κλιμάκια των εργαζομένων του ΟΤΕ. Με τη δεύτερη γνωμοδότηση, που αφήνει το θέμα ανοιχτό να επανεξεταστεί, εκ των πραγμάτων και αντικειμενικά εξυπηρετείται η Deutsche Telekom, διότι συνεχίζει να μην χορηγεί τα μισθολογικά κλιμάκια των εργαζομένων του ΟΤΕ από 1/1/2013 που ουσιαστικά θα «έτρεχαν» αυτά τα κλιμάκια. Επομένως, εκ των πραγμάτων εξυπηρετείται.
Δεύτερον, κύριε Υπουργέ, δεν χρεώνουμε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε εγώ που κάνω την ερώτηση, σε εσάς προσωπικά αυτή την καθυστέρηση. Τώρα αναλάβατε Υφυπουργός Εργασίας. Επειδή, όμως, γνωρίζω ότι τρεις μήνες αυτό το θέμα κλωθογυρίζει μέσα στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας κι ενώ είναι σαφής ο νόμος και οι διατάξεις, θέλω να πω ότι υπάρχει  πολύ μεγάλη καθυστέρηση.
Αυτό που ζητάμε από εσάς με την ανάληψη των καθηκόντων σας, είναι όσο το δυνατόν γρηγορότερα να λυθεί αυτό το θέμα. Διότι όσο «τρέχουν» οι μέρες, όσο «τρέχουν» οι ώρες, όσο «τρέχουν» οι μήνες, επωφελείται η μια εκ των δυο πλευρών -και αυτή είναι η Deutsche Telekom που αυξάνει τα κέρδη της και τα έσοδά της με αυτό τον τρόπο- και ζημιώνονται δέκα, δώδεκα χιλιάδες εργαζόμενοι του ΟΤΕ.
Το Υπουργείο Εργασίας έχει όλα τα δεδομένα. Είναι σαφείς οι διατάξεις που προβλέπουν τα μισθολογικά κλιμάκια. Υπάρχει το ενιαίο μισθολόγιο του ΟΤΕ που είχε συμφωνηθεί με συλλογική σύμβαση εργασίας το 1999 και επαναβεβαιώθηκε ακόμα και σε μέρες μνημονίου, κύριε Υπουργέ. Τον περασμένο Μάιο, όπως γνωρίζετε, υπογράφηκε η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας εργαζομένων του ΟΤΕ με τη Διοίκηση του ΟΤΕ και την Deutsche Telekom που επαναβεβαιώνει την ισχύ αυτού του μισθολογίου.
Όσον αφορά στα μισθολογικά κλιμάκια, παραπέμπει στον εσωτερικό κανονισμό εργασίας του ΟΤΕ, που ψηφίστηκε με νόμο του κράτους το 2006, που λέει ότι τα δεκαέξι αυτά μισθολογικά κλιμάκια δίνονται ανά δυο χρόνια, εκτός από το τελευταίο, το 17ο, που είναι ανεξαρτήτως χρόνων, με την προϋπόθεση, όμως, ότι θα έχει προηγηθεί αξιολόγηση του προσωπικού και δε θα είναι κάτω από το μέσο όρο της βαθμολογίας όλων των εργαζομένων του ΟΤΕ και ότι δεν εκκρεμούν πειθαρχικές υποθέσεις και δεν υπάρχει αργία. Δηλαδή, με πάρα πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όχι με την απλή πάροδο χρόνου.
Επομένως, θεωρώ εκ των ων ουκ άνευ, κύριε Υπουργέ, ότι το ταχύτερο δυνατό θα δώσετε εντολή στην Υπηρεσία σας να επανέλθετε όχι απλά σ’ αυτά τα οποία λέω εγώ ή ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΟΤΕ, αλλά σ’ αυτά τα οποία λέει με πολύ σαφή, κατηγορηματικό, εμπεριστατωμένο και τεκμηριωμένο νομικά τρόπο η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εργασίας. Να επανέλθετε δηλαδή, σε δική σας γνωμοδότηση. Και να καταλάβουν οι της Deutsche Telekom ότι εδώ στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το αν έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές, χαώδεις διαφορές και έναν σκληρό, ανένδοτο αγώνα εμείς απέναντι στις μνημονιακές κυβερνήσεις για την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, υπάρχουν και ζητήματα λογικής. Υπάρχουν ζητήματα λογικής σ’ αυτή τη χώρα που πρέπει να λύνονται μ’ αυτή τη λογική. Και δεν πρέπει η Deutsche Telekom και η κάθε Deutsche Telekom, η γερμανική ή όποια άλλη πολυεθνική, να αντιμετωπίζει τη χώρα μας σαν μπανανία.
Ευχαριστώ, πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για 3 λεπτά.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας):  Κύριε συνάδελφε, κανείς δεν την αντιμετωπίζει κατ’ αυτό τον τρόπο και κανείς δεν πρέπει να την αντιμετωπίσει και στο μέλλον. Πρέπει η Κυβέρνηση, οι δημόσιες υπηρεσίες να πράττουν αυτό που πρέπει για το δημόσιο συμφέρον, προκειμένου να υπάρχει και απόδοση δικαιοσύνης σε κάθε περίπτωση.
Αναφερθήκατε αναλυτικά στην πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Εκεί στηρίζονται οι γνωμοδοτήσεις που λένε ότι πρέπει να υπάρξει μισθολογική εξέλιξη. Στο συγκεκριμένο σημείο το οποίο είναι και το επίμαχο για την ερμηνεία.
Σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο ζητήσατε θα πρέπει  να γίνει, είτε έτσι είναι η γνωμοδότηση, είτε αλλιώς. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχει αρνητική γνωμοδότηση. Δεν δίνουμε όπλο στην πλευρά της εργοδοσίας της εταιρείας. Θα πρέπει, όμως, να υπάρξει η γνωμοδότηση σε συγκεκριμένο χρόνο, η οποία εν τέλει κρίνεται και στα δικαστήρια. Όπως γνωρίζετε, η εμπειρία μέχρι τώρα λέει ότι ανάλογα με το ποια θα είναι η γνωμοδότηση, η πλευρά την οποία δεν τη συμφέρει θα προσφύγει για να κριθεί τελικά εκεί.
Άρα, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υπάρξει μία γνωμοδότηση ούτως ώστε να προχωρήσουν τα πράγματα.
Θεωρώ ότι η Υπηρεσία θα ολοκληρώσει το έργο στην προθεσμία την οποία ζήτησα, μπορεί και γρηγορότερα. Συνεπώς, θα έχουμε την ευκαιρία να σας ενημερώσουμε -και βεβαίως την ΟΜΕ-ΟΤΕ- για το αποτέλεσμα και τη γνωμοδότηση επί του συγκεκριμένου θέματος, το οποίο ζητούν πράγματι από το Μάρτιο να ξεκαθαρίσει, λόγω του ότι υπήρξε αυτή η διαφωνία και δεν καταβλήθηκαν τα ποσά τα οποία αντιστοιχούσαν στη μισθολογική εξέλιξη.
Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.


 

blogger templates | Make Money Online