Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Το Success Story ενός ακόμη μνημονίου Να τους απολύσουμε πριν μας απολύσουν





Το Success Story ενός ακόμη μνημονίου
Να τους απολύσουμε πριν μας απολύσουν
Αθήνα 24/7/2013

Η Αγωνιστική Συνεργασία αναδημοσιεύει το τελευταίο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες. Στο νόμο αυτό διαβάζουμε πολλές φορές για καθεστώς διαθεσιμότητας (προθάλαμος απολύσεων) και κινητικότητας (υποχρεωτικές μετατάξεις με αβέβαιο μέλλον αν και όπου υπάρχουν θέσεις). Σήμερα μερικές χιλιάδες εκπαιδευτικοί, δημοτικοί αστυνομικοί και σχολικοί φύλακες ενώ για αύριο δίνεται η δυνατότητα γενίκευσης σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του δημόσιου, του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ΟΤΑ. Μεταξύ άλλων σ’ αυτό το μνημόνιο εμπεριέχονται:

1.      Η νέα φορομπηχτική πολιτική η οποία πιάνει όλο το πρώτο τμήμα του νόμου (άρθρα 1 έως 72). Οι βασικές αναφορές για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους είναι στα άρθρα 12 έως 20. Με το νόμο αυτό ο μικρότερος φορολογικός συντελεστής είναι το 22%, φορολογούνται ακόμη  και οι παροχές σε είδος, καταργούνται οι μέχρι σήμερα μειώσεις φόρου που υπήρχαν για διάφορους λόγους όπως οι τόκοι για δάνεια πρώτης κατοικίας, ή τα δίδακτρα φροντιστηρίων κ.α. και περιορίζονται δραστικά ακόμη και οι μειώσεις φόρου για ιατρικές δαπάνες.
2.      Η κατάργηση των θέσεων των σχολικών φυλάκων. Οι σχολικοί φύλακες που εργάζονταν μέχρι σήμερα τίθενται σε διαθεσιμότητα (άρθρο 80).
3.      Η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας σε όλους τους ΟΤΑ. Οι δημοτικοί αστυνομικοί που υπηρετούσαν μέχρι σήμερα εντάσσονται στο καθεστώς της λεγόμενης κινητικότητας (άρθρο 81).
4.      Η κατάργηση πολλών ειδικοτήτων καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι καθηγητές των ειδικοτήτων αυτών που εργάζονται μέχρι σήμερα τίθενται σε διαθεσιμότητα (άρθρο 82).
5.      Τα άρθρα 90 και 91 τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να θέτει σε διαθεσιμότητα ή σε καθεστώς κινητικότητας οποτεδήποτε και σε οποιαδήποτε υπηρεσία υπαλλήλους του δημόσιου του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ΟΤΑ.
6.      Το άρθρο 103 το οποίο μιλάει για το πώς θα καθορίζεται ή για να είμαστε πιο σοβαροί πως θα συνεχίσει να μειώνεται ο κατώτατος μισθός. Η κατεδάφιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων συνεχίζεται και μετά από μια σειρά συζητήσεις, συνεδριάσεις και διαβουλεύσεις ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με απόφαση της κυβέρνησης. Ο Υπουργός εργασίας αφού λάβει υπ’ όψη του τις συζητήσεις που θα γίνουν αλλά και μια σειρά από παράγοντες όπως κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, προοπτικές ανάπτυξης, παραγωγικότητα, τιμές, ανταγωνιστικότητα, ανεργία, εισοδήματα και μισθούς θα εισηγείται και το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίζει το ύψος του κατώτατου μισθού.

Το μνημόνιο αυτό ψηφίστηκε μόνο από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ο τρίτος εταίρος της συγκυβέρνησης αποχώρησε πρόσφατα αφού επιτέλεσε τον ιστορικό του ρόλο και στήριξε τις κυβερνητικές επιλογές σε μια περίοδο που οι δύο συνεταίροι δεν θα μπορούσαν να σταθούν μόνοι τους.  Κατά πάσα πιθανότητα ο ελληνικός Λαός επιφυλάσσει για τη ΔΗΜ. ΑΡ. την τύχη του ΛΑ.Ο.Σ. του Καρατζαφέρη. Το θέμα βέβαια σήμερα δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι η ανατροπή αυτών των πολιτικών, η ανατροπή των κυβερνήσεων των μνημονίων και η προβολή, διεκδίκηση και εφαρμογή μιας πολιτικής που στο επίκεντρό της θα έχει την κοινωνία και τα δικαιώματά της και τη σταδιακή ανοικοδόμηση όλων αυτών που γκρέμισαν οι κυβερνήσεις των μνημονίων σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους νεοφιλελεύθερους μηχανισμούς όλου του πλανήτη.

 

blogger templates | Make Money Online