Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Κοινωνική εργασία ή νέα βαρβαρότητα;


 
Κοινωνική εργασία ή νέα βαρβαρότητα;

2/8/2013 

Η κυβέρνηση των απολύσεων στο δημόσιο και των ιδιωτικό τομέα, της έκρηξης της ανεργίας και της διάλυσης των κοινωνικών υπηρεσιών, ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας για 50.000 ανέργους για μετά το καλοκαίρι. Ποντάρει στις μεγάλες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και στο γεγονός ότι πολλαπλασιάζονται οι οικογένειες, χωρίς κανένα μέλος της να εργάζεται.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε, όταν ήδη γνωρίζουμε το νέο πρόγραμμα, όταν γνωρίζουμε ότι χιλιάδες εργαζόμενοι που εργάστηκαν την προηγούμενη περίοδο, μένουν απλήρωτοι, ενώ οι μεσάζοντες και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο), εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη για εργασία, παίρνουν προμήθειες, καθυστερούν τις πληρωμές, τους απασχολούν σε αλλότρια καθήκοντα χωρίς να εφαρμόζεται ούτε η εναπομείνουσα εργατική νομοθεσία.
Τα προγράμματα αυτά όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν την ανεργία, όχι μόνο δεν την αναχαιτίζουν αλλάς την πραγματικότητα την αναπαράγουν καταργώντας σταθερές θέσεις εργασίας με θέσεις προσωρινού χαρακτήρα.
Δυστυχώς, και το έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα, σ’ αυτή την επιχείρηση απαξίωσης της εργασίας, έχουν εμπλακεί και συνδικαλιστικοί φορείς (ΓΣΕΕ και Εργατικά Κέντρα). Στοιχειώδες καθήκον τους είναι η απεμπλοκή τους, γιατί στο βαθμό που συνεχίζουν να εμπλέκονται, βάζουν από το παράθυρο όλη τη φιλοσοφία των μνημονιακών πολιτικών και από την άλλη οδηγούν στην ολοκληρωτική απαξίωση όλων των συνδικάτων.
Η Αυτόνομη Παρέμβαση καλεί την εργατική τάξη να μην συμβιβαστεί με τη νέα βαρβαρότητα για ένα κομμάτι ψωμί. Δεν μπορεί να υιοθετηθεί ένα μοντέλο εργασίας όλο και πιο φτηνού και ανακυκλώσιμου εργαζόμενου, που θα εργάζεται για 5 μήνες και χωρίς δικαιώματα!
Έτσι ζουν σύγχρονοι δούλοι και όχι εργαζόμενοι, που έχουν ανάγκες σε μια κοινωνία που μπορείς να τα έχεις όλα, αλλά να στερείσαι τα πάντα! Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά από το φθινόπωρο θα μας παίρνουν και τα σπίτια.
Καλούμε τα συνδικάτα να παλέψουν για το σταμάτημα των απολύσεων, για προσλήψεις με πλήρη απασχόληση και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για την επαναφορά άμεσα του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη στα 751€ από τα 586€ και 510€ που είναι σήμερα και επαναφορά σε ισχύ των κλαδικών ΣΣΕ.
Η Αυτόνομη Παρέμβαση εκφράζει επίσης την απόλυτη αντίθεσή της στο νέο μνημονιακό φρούτο της εργασίας, μέσω των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ), όπου οι εργαζόμενοι βαφτίζονται σε εργοδότες και επινοικιάζουν τους εαυτούς τους!
Η κυβέρνηση διαλύει όλες τις κοινωνικές δομές του δημοσίου και των ΟΤΑ, απολύει τους εργαζόμενους και προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι καλώντας τους να συστήσουν ΚΟΙΝΣΕΠ διαλύοντας κάθε έννοια της εργασίας και δημιουργώντας εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα.
Η Αυτόνομη Παρέμβαση τέλος καλεί τους εργαζόμενους να μη συμβιβαστούν με τις δυσκολίες, να μην υποκύψουν στις πιέσεις και τους εκβιασμούς και να μη δεχτούν να γίνουν αντικείμενο ομηρίας και να επιβιώσουν πάλι αυτοί που μας κατάντησαν σύγχρονους δούλους. Μοναδική διέξοδος είναι η ενεργής συμμετοχή στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες για την απαλλαγή της χώρας μας από τα μνημόνια και την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών και της κυβέρνησης.

 

blogger templates | Make Money Online