Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Εισήγηση του Γιάννη Δούκα μέλους της Ε.Ε. της ΟΜΕ-ΟΤΕ στο 39ο συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ




Εισήγηση του Γιάννη Δούκα μέλους της Ε.Ε. της ΟΜΕ-ΟΤΕ στο 39ο συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ


Το καταστροφικό έργο που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια με την ένταξη της χώρας στους μηχανισμούς της τρόικας συνεχίζεται. Το διαπιστωτικό κομμάτι για το τι έγινε τα χρόνια αυτά, έχει καταγραφεί και έχει αφήσει τα σημάδια του σε όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους σε όλη την ελληνική κοινωνία.
Σήμερα οι καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων και των κυβερνήσεων που τις εκτελούν συνεχίζονται.
Συνεχίζεται μια λαίλαπα την οποία όπως φαίνεται το συνδικαλιστικό κίνημα όπως εκφράζεται από την πλειοψηφία του ούτε ήθελε ούτε θέλει να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει.
Πράγματι ο αντίπαλος είναι τεράστιος. Δεν βρήκε όμως όλα τα προηγούμενα χρόνια και δεν βρίσκει και σήμερα την αντίσταση που θα έπρεπε. Έγιναν θα πούνε κάποιοι μεγάλοι αγώνες. Έγιναν πράγματι. Και μάλιστα με μεγάλη πολύ μεγάλη συμμετοχή. Όμως ουδέποτε η ηγεσία της ΓΣΕΕ μπήκε στην καρδιά του προβλήματος που είχε να κάνει με το καθολικό αίτημα, της κατάργησης των μνημονίων, με την έξοδο της χώρας από το μηχανισμό της τρόικας, με τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Αντίθετα δεν ήταν λίγες οι φορές που έγιναν προσπάθειες αποδόμησης της όποιας άποψης αμφισβητούσε τα μνημόνια. Δεν ήταν λίγες οι φορές που έγιναν προσπάθειες υπεράσπισης της λογικής του ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση πέραν των μνημονίων.
Συνάδελφοι μέρα με τη μέρα η κατάσταση χειροτερεύει.
Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο οι θέσεις της ΓΣΕΕ να μην υπάρχουν καθόλου στο δημόσιο λόγο. Τις μέρες αυτές έχουν οργιάσει όλοι να μιλάνε για νέες απολύσεις και διαθεσιμότητες, για αλλαγή του νόμου 1264 για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, για νέo απεργοκτόνο άρθρο 4, για νέες επιθέσεις στο ασφαλιστικό και η ΓΣΕΕ όχι μόνο δεν αντιδρά αλλά δεν υπάρχει καθόλου στο δημόσιο λόγο. Πρόσφατα ήρθε στη χώρα μας η Μέρκελ. Η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά μετέτρεψε την Αθήνα σε φρούριο. Όσο για το συνδικαλιστικό κίνημα που σε άλλες περιπτώσεις ανάλογων επισκέψεων ξεσήκωνε τον κόσμο αυτή τη φορά δεν υπήρχε.
Ας πάμε και σε μερικά συγκεκριμένα θέματα που είναι και δικά μας.
Συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Πριν ένα χρόνο υπογράψαμε τη συλλογική σύμβαση που κατοχύρωνε όλα όσα είχαμε κατακτήσει και υπογράψει από την ίδρυση της ομοσπονδίας. Είπαμε τότε ότι αυτό μας δίνει τη δυνατότητα μέχρι τη λήξη της σύμβασης στο τέλος του 2014, τόσο εμείς όσο και ευρύτερα το συνδικαλιστικό κίνημα να έχει κινητοποιηθεί και να διεκδικήσει την επαναφορά του προηγούμενου πλαισίου για τις συλλογικές συμβάσεις. Δυστυχώς όλο το χρόνο δεν έγινε τίποτε με αποκλειστικά υπεύθυνους τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ που ηγούνται τόσο στη ΓΣΕΕ όσο και στην ΟΜΕ ΟΤΕ.
Μιλάμε για ένταξη των εργαζομένων της OTEPLUS στον ΟΤΕ και για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και γι’ αυτούς. Σωστό, δίκαιο και όχι μόνο συμφωνούμε αλλά εμείς πρώτοι έχουμε αναδείξει το θέμα εδώ και χρόνια. Υπάρχει όμως μια μεγάλη και διπλή υποκρισία. Η πρώτη έχει να κάνει με το ότι μόλις μέχρι πρότινος η ΔΑΚΕ μας έλεγε ότι η OTEPLUS είναι απαραίτητο εργαλείο. Απαραίτητο εργαλείο από τη μια μεριά για να προσλαμβάνει ο ΟΤΕ με μικρότερους μισθούς και δικαιώματα και από την άλλη γιατί κάποιοι το είχαν και για ρουσφετομάγαζο. Η θέση αυτή δεν έχουμε ακούσει να έχει αναθεωρηθεί. Από την άλλη μεριά το δίδυμο ΠΑΣΚΕ ΔΑΚΕ που έχει την συνευθύνη της ομοσπονδίας τα τελευταία οκτώ χρόνια, αλλά και παλαιότερα με τη μονοκρατορία της ΠΑΣΚΕ δεν φρόντισαν ποτέ να μιλήσουν και να υπογράψουν μια συλλογική σύμβαση για την OTEPLUS ή παλαιότερα για την HELLASCOM ή για την TEMAGON. Γιατί τα δουλεμπορικά αυτού του τύπου έχουν πάνω από δεκαπέντε χρόνια ζωή στον ΟΤΕ και αυτοί που είχαν την ευθύνη δεν ενδιαφέρθηκαν. Ακόμη και σήμερα οι εργαζόμενοι των δουλεμπορικών αμείβονται με τη συλλογική σύμβαση εργασίας που έχει υπογράψει μια άλλη ομοσπονδία η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος.
Ένας ομιλητής μας είπε ότι με τη συλλογική σύμβαση που μείωσε τους μισθούς δεν χάσαμε λογιστικά τίποτε γιατί με τη σύμβαση μειώθηκε και χρόνος εργασίας σε 35 ώρες την εβδομάδα. Ξεχνάει βέβαια ότι είναι πολλοί οι συνάδελφοι στο διοικητικό μέγαρο ή στην Παιανία, ή στα καταστήματα ή στις τεχνικές περιοχές και σε πολλές άλλες υπηρεσίες που δεν έχουν πλέον ωράριο και ξεχνάνε πότε θα σχολάσουν. Και γι’ αυτή την καταστρατήγηση και κατάργηση του ωραρίου  τη σοβαρότερη ευθύνη την έχει η ομοσπονδία.
Μέχρι πριν λίγο καιρό η δεύτερη μέρα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στα ασφαλιστικά ταμεία. Καλούσαμε τους εκπροσώπους μας, κάποιες φορές και τους προέδρους να μας ενημερώσουν. Αυτό φέτος δεν υπάρχει. Προπομπός ίσως της πλήρως ισοπέδωσης και κατάργησής τους. Αν μιλήσουμε για την υγεία δε νομίζω ότι υπάρχει κανείς να υποστηρίξει ότι έχουμε παροχές υγείας από τον ΕΟΠΥΥ ή από το ΠΕΔΥ. Αν μιλήσουμε για την κύρια σύνταξη πέρα από τις αλλαγές στα όρια και στο ύψος των συντάξεων που έχουν γίνει δεν φαίνεται φως στο τούνελ αφού τα έσοδα των ταμείων μειώνονται και από τις μειώσεις των εισφορών που προωθούνται και από τη μείωση των μισθών και από την αύξηση της ανεργίας και από τη μείωση εσόδων λόγω των αποχωρήσεων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες με εθελούσιες ή απολύσεις. Σε ότι αφορά την επικουρική σύνταξη αφού μας λεηλάτησαν άλλη μια φορά τα αποθεματικά από 1/7/2014 μπαίνουμε σε καθεστώς μόνιμης μείωσης των συντάξεων με το μαθηματικό τύπο με τις τέσσερεις παραμέτρους. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε και στη μακάβρια ρήτρα που λέει ότι ο ασφαλισμένος που θα δηλώσει ότι δεν επιθυμεί μετά το θάνατό του η οικογένειά του να δικαιούται τη σύνταξή του θα παίρνει μεγαλύτερο ποσό σύνταξης. Τέλος και σε ότι αφορά το ταμείο που μας δίνει εφ’ άπαξ με την τελευταία Υπουργική απόφαση το δικαιούμενο ποσό για όλους μας μηδενίζεται και δεν δικαιούμαστε τίποτε. Η πρότασή μας ειδικά γι’ αυτό αναφέρεται διεξοδικά στο ψήφισμα που καταθέτουμε.
Συνάδελφοι θέλουμε να αναφερθούμε και σε ένα άλλο σοβαρό ζήτημα. Τα ξημερώματα της Δευτέρας 5/5 και της Τρίτης 6/5 έγιναν δύο ναυάγια κοντά στη Σάμο. Στο ένα οι ναυαγοί περισυλλέγησαν ενώ στο άλλο οι ειδήσεις μιλάνε για 22 τουλάχιστον νεκρούς μετανάστες και εκφράζονται φόβοι για πολλούς περισσότερους γιατί σύμφωνα με μαρτυρίες υπήρχαν άλλοι 65 μετανάστες πάνω στο πλοίο. Το τραγικό αυτό συμβάν αναδεικνύει το τεράστιο θέμα της μετατροπής των Αιγαίου σε υγρό νεκροταφείο. Γιατί σε υγρό νεκροταφείο το έχουν μετατρέψει οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συνευθύνη και των ελληνικών κυβερνήσεων έχουν μετατρέψει. Από την άλλη πλευρά υπάρχει και το θέμα του ΟΤΕ. Οι συνάδελφοι του OLYMPIA RADIO και αυτή τη φορά και παρά τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν και που δεν καλύφθηκαν μετά την εθελούσια υπερβαίνοντας εαυτόν ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο τρόπο στο ρόλο τους, στη δουλειά τους και στο καθήκον τους. Ωστόσο η διοίκηση του ΟΤΕ οφείλει εδώ και τώρα να φροντίσει για την κάλυψη των υπαρχουσών αναγκών. Η διοίκηση αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες απέναντι σε οτιδήποτε ενδεχομένως συμβεί και δεν μπορέσει το OLYMPIA RADIO να ανταποκριθεί. Από την άλλη μεριά η ΑΣΕ μας είπε πριν από λίγο ότι την Παρασκευή 2/5 δηλαδή 3 ημέρες πριν το πολύνεκρο ναυάγιο πήγε στο OLYMPIA RADIO την επιθεώρηση εργασίας για να διώξει τους συναδέλφους που μετά την εθελούσια προσλήφθηκαν για τέσσερεις μήνες σαν εκπαιδευτές των νέων που προορίζονται για τον παράκτιο. Τους είπαμε πριν πάνε ότι υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις που δουλεύουν συνταξιούχοι στον ΟΤΕ και ότι σε όλες αυτές πάμε μαζί να τις καταγγείλουμε. Υπάρχει όμως και αυτή η μία στην οποία μιλάμε για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και για το λόγο αυτό εκεί να μην πάμε. Δεν μας άκουσαν. Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που συμπεριφέρονται ανεύθυνα. Η ζωή βέβαια παίζει περίεργα παιχνίδια και τρεις μέρες μετά είχαμε το πολύνεκρο ναυάγιο. Για μας το πρώτο πράγμα που μπαίνει είναι το να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις και στο καθήκον μας για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και όσο για την απόδοση ευθυνών τη βλέπουμε μετά.

Γυρίζοντας σε όλα τα προηγούμενα κλείνοντας λέμε ότι χρειάζεται συνεργασία όλων των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται, χρειάζεται αγώνας διαρκής, με πλαίσιο, όραμα, πολιτική και οργανωτική προετοιμασία.

 

blogger templates | Make Money Online