Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Νέα κίνητρα αποχώρησης – νέα εκβιαστικά διλήμματα




Αθήνα 23-5-2015
Νέα κίνητρα αποχώρησης – νέα εκβιαστικά διλήμματα

Την Παρασκευή 22/5 ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του ΟΤΕ η νέα, αναμενόμενη και προαναγγελθείσα εθελούσια. Τα προγράμματα κινήτρων που έχουν σκοπό να μειώσουν τις θέσεις εργασίας, άρα και το κόστος μισθοδοσίας ξεκίνησαν στον ΟΤΕ από το 1996 με τη μορφή κινήτρων αποχώρησης, κορυφώθηκαν το 2005 με την σαρωτική εθελούσια 5.500 συναδέλφων και συνεχίστηκαν με τα προγράμματα του 2012 και 2013 με τα οποία αποχώρησαν περίπου 3.350 εργαζόμενοι. Το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αφορά εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση με τον ένα η τον άλλο τρόπο, αλλά και νέους εργαζόμενους στον ΟΤΕ και την Cosmote που έχουν μόνο 9 χρόνια προϋπηρεσία και δεν συσχετίζονται με δυνατότητα συνταξιοδότησης. 
Όπως ίσως θυμούνται οι συνάδελφοι στα κίνητρα που ανακοινώθηκαν το 2013 υπήρχε ειδικό πρόγραμμα για τις καθαρίστριες. Είχαμε τότε τοποθετηθεί λέγοντας ότι πρόκειται για ανοιχτό εκβιασμό και στοχοποίηση των εργαζομένων στην καθαριότητα. Αυτή τη φορά η διοίκηση ανοίγει την βεντάλια των στοχευμένων προγραμμάτων και συμπεριλαμβάνει σε αυτά εκτός από τις καθαρίστριες, τους φύλακες, το προσωπικό των τμημάτων ΔΟΘ (Γραμματείες) και τους εργαζόμενους - εμπορικούς & τεχνικούς - στο OTE TV.  Επίσης υπάρχουν «ανοιχτά» προγράμματα για τους εργαζόμενους στα ΤΕΚ (καταστήματα) και στα Call Centers. Κυρίως όμως προκαλεί προβληματισμό το ειδικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε εργαζόμενους με 15ετή υπηρεσία και έχουν πιστοποιημένο από τα ΚΕ.Π.Α. ποσοστό αναπηρίας πάνω από 50%.  Ειδικά για τους τελευταίους όπως και για όλους όσους συμμετάσχουν στα προγράμματα της ενότητας Β θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν συνοδεύονται με καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και με συνταξιοδότηση.
Η Αγωνιστική Συνεργασία όπως έκανε και στις προηγούμενες φορές (το 2012-2013), θα ενημερώνει τους εργαζομένους για τα προγράμματα, θα προσπαθήσει να φωτίσει σκοτεινές πτυχές τους, να αναδείξει παγίδες και κινδύνους που ελλοχεύουν και θα εξαντλήσει κάθε προσπάθεια ώστε όσοι θελήσουν να φύγουν, να το κάνουν με δική τους απόφαση και όχι εκβιασμένοι.
Τις επόμενες ημέρες όσοι συνάδελφοι πληρούν τα κριτήρια ένταξης θα πάρουν επιστολή που θα τους γνωστοποιεί μεταξύ άλλων το ποσό της αποζημίωσης και αναπλήρωσης εισοδήματος που δικαιούνται αν αποδεχτούν το πρόγραμμα. Από εκείνη τη στιγμή, δική μας δουλειά είναι να καταγγείλουμε προσπάθειες ατομικής στοχοποίησης και εκβιασμού συναδέλφων προκειμένου να δεχτούν να φύγουν. Δική μας δουλειά είναι να αποτρέψουμε να ζημιωθούν τα πολύπαθα ασφαλιστικά μας ταμεία και να διασφαλίσουμε ότι θα  τηρηθεί η δέσμευση ώστε όλες οι ασφαλιστικές εισφορές –εργοδοτικές και εργαζόμενου - για όλα τα ταμεία (κύριας σύνταξης, επικουρικής σύνταξης, πρόνοιας και κλάδου υγείας) θα προκαταβληθούν στο ακέραιο. Δική μας δουλειά είναι να διεκδικήσουμε την πρόσληψη ισάριθμων εργαζομένων στον ΟΤΕ και όχι σε δουλεμπορικές θυγατρικές όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα. Δική μας δουλειά είναι να απαιτήσουμε οι όποιες προσλήψεις να γίνουν με αξιοκρατικές διαδικασίες που θα πρέπει να συμφωνηθούν μεταξύ διοίκησης και ΟΜΕ-ΟΤΕ, και όχι μέσω του γνωστού ρουσφετολογικού τριγώνου διαπλοκής (διοίκηση, μνημονιακά κόμματα, εργοδοτικές παρατάξεις).    

 

blogger templates | Make Money Online