Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

ΑΠΕΡΓΙΕΣ - Οι εργαζόμενοι είναι ΕΔΩ





Οι λαϊκοί αγώνες, τα κοινωνικά κινήματα και οι εργατικές διεκδικήσεις αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για μια πραγματική δημοκρατία, για την ανατροπή της βαριάς κληρονομίας που έχει αφήσει η υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των τελευταίων χρόνων.
Μέσα από τις καθημερινές μικρές και μεγάλες μάχες του κόσμου της δουλειάς μπορεί να κρατηθεί ανοιχτό το στοίχημα για μια διαφορετική πορεία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Να κρατηθεί ζωντανή την ελπίδα. Να δοθεί απάντηση στους καθημερινούς εκβιασμούς εργοδοσίας και νεοφιλελεύθερων πολιτικών και οικονομικών κέντρων εντός και εκτός Ελλάδας.
Οι εργαζόμενοι μέσα από τη συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση μπορούν να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στις πολιτικές εξελίξεις. Για την προστασία και την ενίσχυση των ταξικών τους συμφερόντων, να δρομολογήσουν λύσεις σε προοδευτική κατεύθυνση στο μείζον θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, αποτρέποντας μειώσεις συντάξεων και παροχών.
Μετά από πέντε χρόνια μνημονιακής πολιτικής που είχε ως αποτέλεσμα την απομείωση των συντάξεων από 20% έως και 55%, σήμερα οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και ιδιαίτερα οι νέοι, διεκδικούν να δρομολογηθεί μια λύση στο Ασφαλιστικό που στο επίκεντρό της θα είναι ο καθολικός και αναδιανεμητικός χαρακτήρας της ασφάλισης, η προστασία των δικαιωμάτων, αλλά και η διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα οδηγεί σε ένα βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο Ασφαλιστικό Σύστημα.
Ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο: θα διασφαλίζει τον αναδιανεμητικό - κοινωνικό του χαρακτήρα και δεν θα περιλαμβάνει μειώσεις συντάξεων και παροχών.
Η σημερινή κατάσταση διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Βρισκόμαστε μπροστά στο αποτέλεσμα της διαχρονικής λεηλασίας του πλούτου της κοινωνικής ασφάλισης. Μια λεηλασία με πολλές μορφές και αποκορύφωμα το κούρεμα των αποθεματικών για το PSI. Αποτελεί ζήτημα δικαιοσύνης να καταλογιστούν ευθύνες για αυτές τις επιλογές.
Σήμερα είναι απαραίτητο ο κόσμος της εργασίας να διεκδικήσει μια «ανακεφαλαιοποίηση» των ασφαλιστικών ταμείων, έτσι ώστε να αναπληρωθεί η απομείωση των αποθεματικών των ταμείων, καθώς και τη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης με νέους πόρους όπως π.χ. μέσα από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.
Η μάχη για την κοινωνική ασφάλεια συνδέεται και με την ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και το χτύπημα της μαύρης-ανασφάλιστης εργασίας.
Σε κάθε περίπτωση ως εργαζόμενοι πρέπει να δυναμώσουμε τους αγώνες μας, γιατί έτσι μόνο θα μπορέσουμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

 

blogger templates | Make Money Online