Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Η τοποθέτηση του σ. Ευθύμη Κοντογεώργου στην 7η ΓΑΣ του ΠΑΣΕ-ΟΤΕ



7η ΓΑΣ ΠΑΣΕ-ΟΤΕ
Τοποθέτηση σ. Ευθύμη Κοντογεώργου

  Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Να ξεκινήσω ευχαριστώντας ιδιαίτερα τους Προέδρους και τα Μέλη των Τοπικών Διοικουσών για την άριστη φιλοξενία που είχαμε στις Γενικές Συνελεύσεις, την εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων στις επιθυμητές και χρήσιμες διαφορετικές παραταξιακές τοποθετήσεις. Η φιλοξενία αυτή είναι πλέον σημαντική αν αναλογιστούμε την αυξημένη οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζουν.
Από τα πιο βασικά θέματα που θέτουμε στην παρούσα ΓΑΣ είναι η επερχόμενη ΣΣΕ. Προερχόμαστε από 6 χρόνια συνεχών μειώσεων των μισθών μας, από εντατικοποίηση της εργασίας λόγω των συνεχόμενων εθελούσιων, από παρακράτηση κλιμακίων και χρονοεπιδομάτων, μείωση του ωραρίου μας (που καταλαβαίνεται ότι θεσμικά δεν είναι προς όφελός μας, γιατί όταν η εταιρία σε περίοδο εξαιρετικής κερδοφορίας μας διατηρεί σε μειωμένο ωράριο, σε περίπτωση δυσμενών αποτελεσμάτων θα μας προτείνει προφανέστατα να γίνουμε part time εργαζόμενοι) κ.α.
Η Αγωνιστική Συνεργασία προτείνει την επαναφορά μισθών και επιδομάτων στα επίπεδα του 2011 όπως άλλωστε όριζε και η υπογραφείσα ΣΣΕ του 2011 και δεν αναίρεσε η ΣΣΕ που υπογράφηκε το 2014. Τεκμηριώνουμε, δε, τη συγκεκριμένη διεκδίκηση με τα ακόλουθα στοιχεία αναφορικά με την τελευταία εξαετία:
1.    Η εταιρία έχει μεσοσταθμικά 300 εκατομμύρια καθαρά κέρδη
2.    Αύξησε τους Διευθυντές της από 34 σε 83 και τους υποδιευθυντές σε 200. Αυτό αυτονόητα σημαίνει ότι έχει διευρύνει τα εργασιακά της αντικείμενα. Να υπενθυμίσω, δε, ότι δεν έχει συμβεί καμία μείωση στις αποδοχές της διοίκησης από υποδιευθυντές και πάνω, ενώ και λίαν προσφάτως τους εξασφάλισε σύγχρονες BMW jeep πετώντας έξω από τις θέσεις στάθμευσης τους χαμηλόμισθους συναδέρφους.
3.    Η δανειακή επιβάρυνση της Εταιρίας μειώθηκε συντριπτικά κατά 6 φορές ή κατά περίπου 3,5 δις ευρώ
4.    Η εργασία εντατικοποιήθηκε υπερβολικά από τις συνεχόμενες εθελούσιες, όπως φαίνεται από το χρόνο αναμονής των πελατών στα καταστήματα και τις κάρτες εισόδου-εξόδου στις διοικητικές υπηρεσίες.
Επιπλέον επιθυμούμε μία ΣΣΕ με ένα ενιαίο μισθολόγιο για όλες τις εταιρίες του Ομίλου. Επειδή, όμως, δεν αγνοούμε την εσκεμμένη διάσπαση των εργαζομένων σε άνω των 10 διαφορετικών τρόπων αμοιβών, αδειών κλπ. και διαπιστώνουμε τις δυνατότητες και προθέσεις αυτών που είναι στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος, θα αντιπροτείνουμε την απαίτηση ενός πολύ συγκεκριμένου και αυστηρού οδικού χάρτη που θα οδηγεί σε μία ΣΣΕ με ένα ενιαίο μισθολόγιο για όλους τους εργαζόμενους.
Από τα στοιχεία που παράθεσα προηγουμένως αποδεικνύεται ότι ο Όμιλος ΟΤΕ είναι από τις εταιρίες που έχει ευνοηθεί από την κρίση, διατηρώντας ολιγοπωλιακά και ενίοτε μονοπωλιακά προνόμια, συνεπώς το παραμυθάκι «κοιτάξτε πόσο χάλια είναι η αγορά, εμείς πάλι καλά είμαστε» δεν έχει δράκο ή πιο σωστά έχει δύο δράκους: τον Πρόεδρο και το Γενικό Γραμματέα της ΟΜΕ.
Όταν ακούμε τις παρατάξεις τους στην παρούσα ΓΑΣ να λένε «οι θέσεις του συλλόγου είναι αυτές» κι ότι διεκδικούν τα πάντα, θα πρέπει να τους υπενθυμίσουμε ότι έχουν τη συνδικαλιστική εξουσία με απόλυτα ποσοστά. Οι μεν έχουν το 65% στον ΠΑΣΕ και το Γενικό Γραμματέα στην ΟΜΕ και οι δε το 50% στην ΠΕΤ και τον Πρόεδρο στην ΟΜΕ. Δεν κρίνονται από τις θέσεις τους αλλά από τα έργα τους. Δεν κρίνονται από τις διεκδικήσεις τους αλλά από τις κατακτήσεις τους.
Μας είπε χθες ο Γενικός Γραμματέας ότι συμμετείχαμε σε περισσότερες Γενικές Συνελεύσεις Τοπικών Διοικουσών από όσες δικαιούμασταν. Ανακριβέστατο. Δικαιούμαστε να συμμετέχουμε σε όλες τις Γενικές Συνελεύσεις. Μας είπε ότι από μεράκι έγινε Γενικός Γραμματέας και ότι Τμηματάρχης ήταν ήδη. Τότε, γιατί όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ως Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου δεσμεύτηκε στο Δ.Σ. ότι εντός τριμήνου θα επιλέξει μεταξύ της θέσης ευθύνης και των καθηκόντων του Γραμματέα; Γιατί δεν έχει επιλέξει μετά από 1,5 χρόνο; Δεν είναι αυτό ο ορισμός της αναντιστοιχίας μεταξύ λόγων και πράξεων, ειδικά όταν ομιλεί και κρίνει επί ώρες όλους τους υπόλοιπους ιδεολογικούς, πολιτικούς και συνδικαλιστικούς του αντιπάλους για ασυνέπεια; Δικαίωμά του λοιπόν να είναι πλεονέκτης να πιστεύει ότι είναι superman και μπορεί να τα κάνει όλα σούπερ και με μεράκι. Δικαίωμά του να είναι ταυτοχρόνως Γενικός Γραμματέας και Τμηματάρχης, να χρησιμοποιήσει το συνδικαλισμό για να γίνει υποδιευθυντής, δικαίωμά του να είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ αλλά και δικό μας δικαίωμα να τον κρίνουμε. Δικαίωμά μας δημοκρατικό και αναφαίρετο. Και δικαίωμα δικό σας να μας κρίνετε και εμάς κι εκείνον. Δυστυχώς όμως για τα συνδικαλιστικά μεγαλοστελέχη που θεωρούν τον εαυτό τους superman τα τελευταία χρόνια μετράμε μόνο ήττες από τη Διοίκηση και μάλιστα πολύ σημαντικές ήττες. Ενδεικτικά αναφέρω:
  1. Έχουμε υπογράψει ΣΣΕ εργασίας με συνεχόμενες μειώσεις για 6 χρόνια, προκειμένου να αποτρέψουμε απολύσεις και απολύσεις γίνονται με το άρθρο 13 του ΕΚΠ με διευθυντικό δικαίωμα. Η ΟΜΕ επιτέλους μόλις πριν από λίγες μέρες έστειλε επιστολή προς την κυρία Παπαδοπούλου. Ήδη όμως έχουν απολυθεί 18 συνάδελφοι κι από ότι πληροφορήθηκα στη χθεσινή ημέρα των εργασιών ένας ακόμα συνάδερφος Oteplus στη Θεσσαλονίκη. Να υπενθυμίσω τους 16 συναδέρφους  Oteplus που απολύθηκαν εξαρχής.
  2. Οι θυγατρικές – δουλεμπορικές αυξάνονται συνεχώς: E-value, Manpower, West, Melon, Project Solution κλπ.
  3. Πωλήθηκε και το 5% των μετοχών του Δημοσίου (υπενθυμίσουμε ότι η Αγωνιστική Συνεργασία ΠΑΣΕ ΟΤΕ ήταν ο πρώτος συνδικαλιστικός φορέας που το ανάδειξε και κάλεσε σε αγωνιστική ετοιμότητα το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους)
  4. Τα καταστήματα έχουν απίστευτη συρρίκνωση κι εμείς αντί να απαιτούμε την επέκταση του δικτύου καθόμαστε και ανεχόμαστε να κλείνουν υγιή, κερδοφόρα καταστήματα που έχουν πετύχει ακόμα και παράλογους στόχους.
  5. Το Αξιολόγιο συνεχίζει να μας στοχοποιεί συνολικά, κι αφού με τα ίδια κριτήρια μας έχει μειώσει στο μισό τη βαθμολογία, χωρίς το δικαίωμα ένστασης. Χρησιμοποιείται συστηματικά ως μέσο εκφοβισμού σε μια εποχή παχιών αγελάδων για τον Όμιλο και η ΟΜΕ δεν έχει καν λειτουργήσει την Επιτροπή για το Αξιολόγιο. Οι δε επικεφαλής στον ΠΑΣΕ θα το καταδικάσουν για ακόμα μια φορά με ανακοίνωση το Φλεβάρη.
  6. Εργασιακές ομάδες στοχοποιούνται και συνεχίζουν να στοχοποιούνται: καθαρίστριες, φύλακες, γραμματείες, οικονομικό προσωπικό, ανθρώπινο δυναμικό, πωλητές, ηλικίες άνω των 40, υπάλληλοι στην Διεύθυνση Πωλήσεων Πόρτα-Πόρτα OTEtv….
Σας άκουσα να δηλώνετε περήφανα ότι ο OTEtv πέτυχε. Πείτε μας τότε γιατί όλοι οι εργαζόμενοι εκεί στοχοποιούνται στην εθελούσια κι έχουν το αμετάθετο; Κι αλήθεια γιατί εσείς καμαρώνετε ότι ο OTEtv πέτυχε; Η Διοίκηση δεν το δημιούργησε με αυτό τον άθλιο και κατάπτυστο τρόπο; Ή μήπως εσείς τον δημιουργήσατε σε συνεργασία με τη Διοίκηση; Αν αρχίζουν να ακούγονται αλήθειες εγώ είμαι πρόθυμος να επιβραβεύσω την ειλικρίνειά σας. Δεν πέτυχε ο OTEtv συναδέρφισσες και συνάδερφοι. Πέτυχε η βούληση της εταιρίας να μετακινήσει βιαία και τρομοκρατικά κατά αποκλειστικότητα συναδέρφους που είχαν ΚΑΜ και να τους χρησιμοποιήσει ως μέσο εκφοβισμού των υπολοίπων. Απέτυχε η Συνδικαλιστική ηγεσία να το αποτρέψει ακόμα και στις περιπτώσεις όπου η αδικία ήταν εξόφθαλμη.
Προτιμώ στις Συνελεύσεις να μιλάω για τα εργασιακά προβλήματα κι όχι για τα πολιτικά, όμως δεν μπορώ να μη σχολιάσω την πρόκληση να παρουσιάζονται ως Τιμητές της Χώρας αυτοί που ενάλλασσαν για 35 και πλέον χρόνια γαλάζιους και πράσινους κομματικούς στρατούς και μεταχειρίζονταν τη χώρα ως λάφυρο πολέμου. Αυτοί που έχουν εξασφαλίσει την οικονομική υποδούλωση αμέτρητων επόμενων γενιών. Αυτοί που διέγραψαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χρέη από τα κόμματά τους, που άλλαξαν ΑΦΜ και ταυτόχρονα υπέγραφαν για την εκποίηση της δεύτερης κατοικίας και υπό προϋποθέσεις της πρώτης κατοικίας ανέργων, χαμηλόμισθων και συνταξιούχων.
Κλείνοντας να πω ότι η Αγωνιστική Συνεργασία ΠΑΣΕ ΟΤΕ ανάμενε έως και την  τελευταία στιγμή τη δυναμική αντίδραση της ηγεσίας του Συλλόγου για τις θέσεις στάθμευσης που αφαιρούνται από τους συναδέρφους μας στο Διοικητικό Μέγαρο. Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της ΕΣΚ για συλλογή υπογραφών. Σήμερα, καταθέτουμε στη Γενική Αντιπροσωπευτική Συνέλευση του Συλλόγου ψήφισμα ώστε τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου να έχουμε ως Σύλλογος δυναμική αντίδραση με κατάληψη των γραφείων της Διοίκησης και ιδιαίτερα της συγκεκριμένης υπεύθυνου που έλαβε και υλοποίησε την απόφαση. Ταυτόχρονα, προτείνουμε το άνοιγμα των μπαρών ασφαλείας και από τις δύο εισόδους του Διοικητικού Μεγάρου επ’ αόριστο και πάντως μέχρι η Διοίκηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

 

blogger templates | Make Money Online