Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Νέο κλείσιμο καταστημάτων προαναγγέλλει η διοίκηση ΟΤΕ - Παραμένουν οι εκκρεμότητες ένταξης στον ΟΤΕ από OTEplus - Επιχειρείται η Κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας και στον ΟΤΕ


Νέο κλείσιμο καταστημάτων προαναγγέλλει η διοίκηση ΟΤΕ
Παραμένουν οι εκκρεμότητες ένταξης στον ΟΤΕ από OTEplus
Επιχειρείται η Κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας και στον ΟΤΕ

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση  της ΟΜΕ-ΟΤΕ με την διοίκηση του ΟΤΕ την Παρασκευή 7/7/2017 με κύριο θέμα το επικείμενο κλείσιμο δύο ακόμα καταστημάτων του ομίλου, την σύμβαση χρηματοδότης του ΟΠΑΚΕ, τις εκκρεμότητες εντάξεων στον ΟΤΕ των εργαζομένων με δικαστική απόφαση κλπ.
Εκκρεμότητες εντάξεων προσωπικού. Είναι γνωστό ότι παραμένουν εκτός ΟΤΕ συνάδελφοι από την πρώην OTEplus, αρκετοί  εργαζόμενοι με δικαστικές αποφάσεις, ενώ παραμένει το πρόβλημα με  την μετατροπή του ωραρίου εργασίας από μειωμένου σε πλήρες, για μικρό αριθμό (περίπου 25) εργαζομένων γυναικών στην καθαριότητα. Αν μπορεί να γίνει κάποιο σχόλιο επί αυτής της συζήτησης είναι ότι η διοίκηση αξιοποιεί όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο των μνημονίων για να ελαστικοποιήσει περεταίρω τις εργασιακές σχέσεις και να υπεκφύγει από δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Υποτίθεται ότι με το κλείσιμο της OTEplus το σύνολο του προσωπικού της θα έπρεπε ανάλογα το έργο, να  απορροφηθεί είτε  στον ΟΤΕ, είτε στην Cosmote E-value. Εν τούτοις ένας μικρός αριθμός εργαζομένων – κυρίως στο GIS Δικτύων, στo CREM, εργαζόμενοι με μπλοκάκια κλπ   – εξαιρέθηκαν αδικαιολόγητα και τώρα αξιοποιούνται εκβιαστικά από την διοίκηση ως διαπραγματευτικό χαρτί  ενόψει της νέας ΣΣΕ. Ακόμα 57 περίπου εργαζόμενοι με δικαστικές αποφάσεις, όμηροι και αυτοί της ίδιας αδιαλλαξίας, παραμένουν εκτός ΟΤΕ, κάποιοι από αυτούς μάλιστα, επί 20, 30 ή και παραπάνω χρόνια. Επιτέλους φαίνεται ότι η περιπέτειά τους φτάνει στο τέλος της. Θεωρούμε ότι πρόκειται για θετικό βήμα που όμως θα έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και πολλά χρόνια. Λύση που όπως φαίνεται καθυστερούσε εξαιτίας της εργοδοτικής αδιαλλαξίας, των αντίστοιχων πρακτικών των κάθε λογής εργατολόγων αλλά και των ρουσφετολογικών πρακτικών των γνωστών εργοδοτικών παρατάξεων που τώρα προσπαθούν να επωφεληθούν ευτελώς από την λύση του προβλήματος που οι ίδιοι διαιώνιζαν. Τέλος να σημειώσουμε– απαντώντας και σε όσους καμαρώνουν για την υπογραφή της ΣΣΕ του 2014 - ότι το δουλεμπόριο στον ΟΤΕ ζει και βασιλεύει. Ενώ υποτίθεται ότι με την ένταξη του συνόλου σχεδόν του προσωπικού της  πρώην OTEplus στον ΟΤΕ και στην Cosmote E-value θα τελειώναμε με την δανεική εργασία και τους μνημονιακούς μισθούς, η διοίκηση , ενθαρρυμένη από την ένοχη σιωπή της ηγεσίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ, στελεχώνει όλο και περισσότερες υπηρεσίες, με δανειζόμενο προσωπικό από τρίτες εταιρείες (Mellon, Man Power, Project Solution, West etc).      
Κλείσιμο καταστημάτων. Προκαλεί απορία η εμμονική προσήλωση της διοίκησης στην συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων. Σε συνέχεια του περσινού κλεισίματος τριών καταστημάτων σε Μέγαρα, Μεσσήνη και Μπραχάμι, η διοίκηση ανακοίνωσε ότι προτίθεται να κλείσει  άλλα δύο στην Άνθεια (Ταραμπούρα) της Πάτρας και στον Άγιο Ελευθέριο Αχαρνών. Χωρίς καμιά σοβαρή επίκληση οικονομοτεχνικής μελέτης, χωρίς ίχνος τεκμηρίωσης, αποφεύγοντας να μιλήσουν ακόμα με τους δικούς τους όρους, για κερδοφορία και επίτευξη στόχων, κλείνουν καταστήματα και με το προσωπικό που θα «περισσέψει» επανδρώνουν όμορα καταστήματα με κενά στην στελέχωσή τους, αντί να κάνουν προσλήψεις. Πρόκειται για απαράδεκτη πρακτική που καταστρέφει θέσεις εργασίας, ταλαιπωρεί και αποθαρρύνει τους πελάτες και  παραχωρεί πολύτιμο χώρο στον ανταγωνισμό.
Σύμβαση ΟΠΑΚΕ. Συμφωνήθηκε η χρηματοδότηση του ΟΠΑΚΕ για το τρέχον έτος και αποφασίστηκε η υπογραφή σχετικής ΣΣΕ. Αποφεύχθηκε επιμελώς και από τις δύο πλευρές  οποιαδήποτε αναφορά στα προβλήματα λειτουργίας του ΟΠΑΚΕ, στο κλίμα εκφοβισμού και αντεκδίκησης  της «νέας» διοίκησής του,  εναντίων συγκεκριμένων εργαζομένων του ΟΠΑΚΕ, στα παράπονα συναδέλφων που ειδοποιήθηκαν άρον άρον να αλλάξουν το πρόγραμμά τους, ενώ είχαν ήδη πληρώσει (overbooking).
Παρεμπόδιση νόμιμης συνδικαλιστικής δράσης. Η διοίκηση του ΟΤΕ, μετά την άρνησή της να παραχωρήσει αίθουσα στο Διοικητικό Μέγαρο στο Μαρούσι για την εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε για τα εργασιακά, χρησιμοποιώντας  διάφορα προσκόμματα, αρνήθηκε να παραχωρήσει την αίθουσα συνελεύσεων του ΔΜ και στην ΕΕΤΕ-ΟΤΕ για την ενημέρωση των μελών της. Πιστεύουμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα του ΟΤΕ δεν δικαιούται να παραχωρήσει το δικαίωμά του να επικοινωνεί με τους εργαζόμενους και οφείλει να παρέμβει πριν είναι αργά. Αλλιώς πολύ σύντομα,  η διοίκηση πιθανόν να εκτιμήσει ότι ούτε η ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει αίθουσες στα κτήρια του ΟΤΕ.
Απεργία για την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας. Στη σύσκεψη της ΟΜΕ-ΟΤΕ με τα προεδρεία του ΠΑΣΕ-ΟΤΕ και του συλλόγου εργαζομένων στην Cosmote την Δευτέρα 10/7/2017, έγινε δεκτή η πρόταση της Αγωνιστικής Συνεργασίας να συμμετάσχει η ΟΜΕ-ΟΤΕ στην απεργία που προκηρύχτηκε από την ΟΥΙΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας) για την Κυριακή 16/7.   Με βάση νέο νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο στο πλαίσιο της 2ης αξιολόγησης, προβλέπεται  η αδιάκοπη λειτουργία των καταστημάτων για 32 Κυριακές, από Μάιο έως και Οκτώβριο σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Αττικής (Καλλιθέα, Άλιμο, Παλαιό Φάληρο, Γλυφάδα), καθώς και στο εμπορικό κέντρο των Σπάτων. Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο αντιδρούν και διεκδικούν να καταργηθούν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι που επιτρέπουν τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Η διοίκηση του ΟΤΕ αξιοποιεί την δυνατότητα που της δίνεται περιορισμένα, ανοίγοντας καταστήματα μόνο στο Σύνταγμα, στο  Mall κλπ. Σε κάθε περίπτωση η ΟΜΕ-ΟΤΕ και τα σωματεία μέλη θα πρέπει να παρεμβαίνουν και να αποτρέπουν  το άνοιγμα των καταστημάτων του ΟΤΕ τις Κυριακές , κάθε φορά που αυτό επιχειρείται.
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι
Μπροστά στη μάχη για την νέα ΣΣΕ αξιοποιούμε την Απεργία της Κυριακής 16/7 και διεκδικούμε:
ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ – ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΩΡΑ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

         

 

blogger templates | Make Money Online