Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Ενημερωτικό Σημείωμα 8 Φεβρουαρίου 2012



Υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων πριν την παρέμβαση της τρόικας
εργαζόμενοι του ΟΤΕ καλούνται να υπογράψουν νέα ατομική σύμβαση

    Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

    Ένα από τα θέματα που έχει μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης και της τρόικας είναι και το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει διάφορες παρεμβάσεις που στόχο τους έχουν την αποδυνάμωσή τους και τις μέρες αυτές καθημερινά ακούμε ότι η περαιτέρω αποψίλωση έως κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η μείωση των μισθών  είναι ψηλά στην ατζέντα των απαιτήσεων της τρόικας.
    Την ώρα που συμβαίνουν αυτά στον ΟΤΕ επιχειρείται η απαξίωση των συλλογικών συμβάσεων πριν τις  τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης και της τρόικας.
    Πιο συγκεκριμένα αυτό το οποίο συμβαίνει τις μέρες αυτές είναι η διοίκηση του ΟΤΕ να καλεί τους συναδέλφους της πρώην ΟΤΕΝΕΤ που έχουν ενταχθεί στο μισθολόγιο του ΟΤΕ να υπογράψουν νέα τροποποιητική ατομική σύμβαση εργασίας. Σαν λόγος προβάλλεται ότι το ποσό της μισθολογικής διαφοράς που είχαν μετά την ένταξή τους στο μισθολόγιο του ΟΤΕ δεν υπέστη τη μείωση του 12% της σύμβασης που υπέγραψε η ομοσπονδία.
    Ακόμη κι’ έτσι να είναι και να επιβάλλεται και το ποσό αυτό για λόγους ίσης μεταχείρισης να μειωθεί κατά 12% ο τρόπος έπρεπε να είναι διαφορετικός. Όπως για όλους υπογράφτηκε μια συλλογική σύμβαση έτσι θα έπρεπε να γίνει και για το θέμα αυτό και όχι με ατομικές συμβάσεις.
    Η διοίκηση του ΟΤΕ δεν έχει κανένα δικαίωμα να καλεί τους συναδέλφους και να τους ζητά να τροποποιήσουν την ατομική σύμβαση εργασίας τους ασκώντας έμμεσα αν όχι άμεσα ένα ιδιότυπο εκβιασμό.
    Η πρακτική αυτή υπονομεύει το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και θα πρέπει εδώ και τώρα να σταματήσει.
    Καλούμε τη διοίκηση του ΟΤΕ να σταματήσει αυτή την πρακτική και να επαναφέρει στο προηγούμενο καθεστώς όλους τους συναδέλφους που για τον ένα ή τον άλλο λόγο δέχθηκαν και υπέγραψαν την τροποποίηση της ατομικής τους σύμβασης.
    Καλούμε τέλος την ηγεσία της ΟΜΕ – ΟΤΕ να παρέμβει προκειμένου να σταματήσει η απαράδεκτη αυτή πρακτική της διοίκησης και να προστατεύσει τους συναδέλφους αλλά και το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
    Η ανοχή ή ακόμη χειρότερα η αποδοχή εκ μέρους του συνδικαλιστικού κινήματος αυτών των πρακτικών είναι πολύ πιο επικίνδυνη απ’ όσο κάποιοι φαντάζονται. Η συνεχής υπονόμευση και η σταδιακή κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα συμπιέσει τους μισθούς και τα δικαιώματα όλων προς τα κάτω και στο τέλος θα θέσει σε κίνδυνο ακόμη και αυτή καθ’ εαυτή την ύπαρξη των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

 

blogger templates | Make Money Online