Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Αυτόνομη Παρέμβαση - Σχέδιο Απόφασης

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 15-1-2009

Οι τελευταίες πυκνές εξελίξεις, καταδεικνύουν τη συνθετότητα της πολιτικής κατάστασης τις δυνατότητες αλλά και τις δυσκολίες που παρουσιάζει η πάλη της νεολαίας και του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, την επιμονή του νεοφιλελευθερισμού να περνά με αυταρχισμό και αποπροσανατολισμό την πολιτική του. Στο διεθνές επίπεδο η κρίση του νεοφιλελευθερισμού συνδυάζεται με διεύρυνση των πολεμικών επεμβάσεων τις οποίες πληρώνει για μια ακόμη φορά με φόρο αίματος ο παλαιστινιακός λαός με τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιθέσεις του Ισραήλ.
Α) Στη χώρα μας αναπτύχθηκε ένα μεγάλο κίνημα της νεολαίας τον προηγούμενο Δεκέμβρη με χαρακτηριστικά οργής, μαζικότητας, μαχητικότητας και συνέχειας. Η άνανδρη δολοφονία του νεαρού Αλέξη ήταν η θρυαλλίδα που πυροδότησε αυτή την εξέγερση της νεολαίας και ιδιαίτερα των μαθητών, αλλά υπάρχει ένα σοβαρό υπόβαθρο που βασίζεται στα εκπαιδευτικά και εργασιακά αδιέξοδα της σημερινής νεολαίας. Το κίνημα αυτό το οποίο σταδιακά αποκτά πιο συγκεκριμένους στόχους όσον αφορά τα ζητήματα κρατικής καταστολής, παιδείας και δικαιωμάτων αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη και δίνει αποστομωτική απάντηση σε όσους προσδοκούσαν ότι οι σημερινοί δεκαεξάρηδες θα ήταν μια χαμένη γενιά για το κίνημα. Σε ένα τμήμα της υπήρχαν πρακτικές τυφλής βίας που αναδείχθηκαν προνομιακά από τα μέσα ενημέρωσης σε συνδυασμό με πρακτικές γνωστών δυνάμεων που με την δράση τους συκοφαντούν και προβοκάρουν το κίνημα.. Η κυβέρνηση με την αμέριστη συνδρομή διάφορων δυνάμεων προσπάθησε να φοβίσει τους εργαζόμενους, να συκοφαντήσει αυτό το κίνημα, να το εκτονώσει χωρίς στην ουσία να κάνει κάποια σημαντική υποχώρηση. Αξιοποίησε επίσης την απαράδεκτη δολοφονική επίθεση κατά του νεαρού αστυνομικού προσπαθώντας να ισοφαρίσει πολιτικά και να τρομοκρατήσει εργαζόμενους και νεολαία, ώστε να κάτσει στα αυγά της κάτι που δεν κατάφερε. Αρνητική σε αυτό τον αγώνα ήταν η στάση ενός τμήματος της αριστεράς που απέδειξε για μια ακόμη φορά μια συντηρητική και φοβική λογική για ότι αναπτύσσεται στην κοινωνία χωρίς τον έλεγχό της. Σημαντική εξέλιξη αυτό το διάστημα ήταν η δολοφονική επίθεση με χημικό οξύ κατά της συνδικαλίστριας Κων/νας Κούνεβα, που με αυτό τον δραματικό τρόπο πλήρωσε για την συνδικαλιστική της δραστηριότητα στο χώρο της καθαριότητας που αποτελεί ένα σύγχρονο Νταχάου όσον αφορά τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Όλη αυτή την περίοδο είδαμε επίσης σιγά-σιγά να εκδηλώνονται και οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, που εμφανίζονται με μια ισχυρότατη πίεση στον όγκο της απασχόλησης, με την διεύρυνση των ελλειμμάτων ασφαλιστικών οργανισμών , με την διεύρυνση του ισοζυγίου πληρωμών .Την ίδια περίοδο είχαμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε τις προσπάθειες των εργοδοτών να χρησιμοποιήσουν την κρίση αλλά και τις καταστροφές οι οποίες έγιναν για να περάσουν οι αντεργατικές μεθοδεύσεις τους (εργασία Κυριακής, λιγότερος χρόνος εργασίας και μικρότερη αμοιβή, διαθεσιμότητες κ.α.) Στο οικονομικό πεδίο η κυβέρνηση ψήφισε έναν νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό και επιμένει σε μια νεοφιλελεύθερη πολιτική που μόνο αδιέξοδα δημιουργεί. Ο ανασχηματισμός δεν αλλάζει σε τίποτε την πολιτική της γραμμή παρά μόνο την τακτική της που προσανατολίζεται, πέραν των άλλων, από ότι δείχνουν οι τελευταίες της δραστηριότητες σε μια προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας της και διεύρυνσης της ρουσφετολογικής πρακτικής της.
Β) Το συνδικαλιστικό κίνημα στο μεγαλύτερο μέρος του στάθηκε κατώτερο από ότι επέβαλε η σοβαρότητα των εξελίξεων. Η απεργία που είχε εξαγγελθεί πριν την δολοφονία του νεαρού Αλέξη δημιούργησε την δυνατότητα να συμπορευτεί το κίνημα της νεολαίας με το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και ήταν μια θετική στιγμή οποία όμως δεν συνεχίστηκε με ευθύνη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ η οποία αρνήθηκε την δική μας πρόταση να συνδυαστεί η πάλη για τα ζητήματα της κρατικής καταστολής και της παιδείας με αυτά που αφορούν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης .Αρνητική επίσης ήταν η στάση του ΠΑΜΕ που συνέχισε την διασπαστική πρακτική του και την εχθρική του στάση απέναντι στους αγώνες της νεολαίας θέτοντας μέχρι και ζήτημα ανακοπής των κινητοποιήσεων της ΑΔΕΔΥ .Όλα αυτά τραυμάτισαν ακόμη περισσότερο την εικόνα του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος και έδωσαν τροφή και βάση συμπάθειας σε τμήματα των εργαζομένων στις καταλήψεις που έγιναν στη ΓΣΕΕ και άλλα εργατικά κέντρα που κατά τα άλλα ούτε συμβολικές κινήσεις ήταν, ούτε αποδεκτές ενέργειες, ενώ αποτελούν πολιτικό λάθος αφού μετατοπίζουν τον άξονα της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση στο εσωτερικό του συνδικαλιστικού κινήματος. Πιο θετική ήταν η στάση των συνδικάτων στα ζητήματα της Παλαιστίνης .
Αυτή η κατάσταση βραδυπορίας, αμηχανίας ή και άρνησης δημιουργίας ενός ευρύτερου μετώπου στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές πρέπει να ανατραπεί, όπως επίσης και η σοβαρή υστέρηση που υπάρχει στην αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων των εργαζομένων στη ζώνη των επισφαλών εργασιακών σχέσεων και στη μαύρη εργασία ζητήματα που με επιμονή αναδείξαμε, άλλωστε, στην πρόσφατη συνδιάσκεψή μας.
Γ) Με βάση όλα τα παραπάνω ,η δική μας προσπάθεια μέσα από το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να κατατείνει στην δραστηριότητα των συνδικάτων με τους εξής στόχους:
1. Να μαζικοποιηθεί όσο γίνεται περισσότερο το κίνημα κατά της ισραηλινής εγκληματικής επίθεσης και της υπεράσπισης των δικαίων των Παλαιστινίων ασκώντας την μέγιστη πολιτική πίεση, ενισχύοντας την ανθρωπιστική βοήθεια, αναβαθμίζοντας την διπλωματία των κινημάτων. Πρέπει να συμβάλλουμε στην επιτυχία των διαδηλώσεων που παρά την εκρηκτική οξύτητα του ζητήματος έχουν μικρό βαθμό συμμετοχής και να φροντίσουμε ώστε να κινητοποιηθούν όλες οι οργανώσεις.
2. Να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα δράσης των δύο μεγάλων οργανώσεων με στόχους που αφορούν την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης με έμφαση στα ζητήματα αύξησης του εισοδήματος, προστασίας και αύξησης των θέσεων εργασίας ,την ουσιαστική στήριξη και επιδότηση των ανέργων, την υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων. Τα αιτήματα που έχουμε αποφασίσει στην συνδιάσκεψή μας και τα έχουμε υποβάλλει στις τριτοβάθμιες οργανώσεις καλύπτουν το ζήτημα. Εκκρεμεί η δράση που με προϋποθέσεις σκληρής προετοιμασίας μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα κινητοποίηση μέσα στο Φλεβάρη.
3.Σημαντικό ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει την επόμενη περίοδο είναι η δημιουργία προϋποθέσεων πάλης και συνδικαλιστικής ένταξης των νέων εργαζομένων και όσων εργάζονται στον χώρο της επισφάλειας. Προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται μια πολύμορφη δραστηριότητα που θα εμπλέκει και τις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που πρέπει να εγκαινιάσουν μια μεγάλη και διαχρονική καμπάνια, αλλά κυρίως τις δευτεροβάθμιες και πρωτοβάθμιες οργανώσεις .Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να ενταχθούν και οι οργανώσεις του δημόσιου τομέα, ΔΕΚΟ, τραπεζών που στους χώρους τους ενεργοποιούνται εργολαβικές επιχειρήσεις η γραφεία ενοικίασης εργαζομένων. Αυτή η προσπάθεια μπορεί α ξεκινήσει με δράσεις που αναπτύσσονται με αφορμή την δολοφονική απόπειρα κατά της Κ. Κούνεβα και τον χώρο των υπεργολαβιών καθαριότητας και να διευρύνεται πιάνοντας όλο τον χώρο της επισφαλούς εργασίας. Παράλληλα με την πίεση που ασκούμε στις μεγάλες οργανώσεις για να αναλάβουν δράση αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες με άλλα συνδικαλιστικά στελέχη ώστε να αναβαθμίσουμε το θέμα και να ευαισθητοποιήσουμε περισσότερο την ελληνική κοινωνία. Εφόσον εξασφαλιστούν προυποθέσεις μιας συνδιαχείρισης των κινητοποιήσεων αναπτύσσουμε δράση με σωματεία και συνδικαλιστές που αναλαμβάνουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Η γραμματεία πρέπει να σχεδιάσει άμεσα την δράση των δικών μας δυνάμεων, την κινητοποίηση της νεολαίας και των σωματείων που έχουμε παρέμβαση. Η προσπάθεια μας αυτή πρέπει έγκαιρα να εκδηλωθεί και να οδηγεί σε ανάκτηση πρωτοβουλιών από το δικό μας χώρο. ΟΙ στόχοι αυτών των πρωτοβουλιών μπορεί να είναι οι εξής:
Προστασία της συνδικαλιστικής δράσης-δημοκρατία στους χώρους εργασίας.
Κατάργηση των υπεργολαβιών στους χώρους του δημοσίου, ΔΕΚΟ, τραπεζών και εξασφάλιση σταθερής εργασία όσων ήδη εργάζονται στους υπεργολάβους . Να καταργηθεί η πρακτική της ενοικίασης γενικά ως μορφή εργασίας .
Να θεσμοθετηθεί η συνυπευθυνότητα έμμεσου και άμεσου εργοδότη στις υπεργολαβίες στον ιδιωτικό τομέα. Η μισθοδοσία των εργαζομένων να δίνεται μέσω τραπεζών .Να προβλέπεται στις συμβάσεις με τους εργολάβους κοινωνική ρήτρα όσον φορά τα εργατικά δικαιώματα και να μην γίνονται συμφωνίες με υπεργολάβους οι οποίοι καταθέτουν προσφορές με ποσά που υπολείπονται της συνολικής μισθοδοσίας του προσωπικού που απασχολούν.. Να
Να καταργηθεί η ψευδοαπασχόληση. Όσοι ανήκουν στην εξηρτημένη μισθωτή εργασία πρέπει να πληρώνονται με κανονικό μισθό και όχι με μπλοκάκι..
Να ενεργοποιηθούν οι επιθεωρήσεις εργασίας στον ελεγκτικό τους ρόλο και να αποκτήσουν αρμοδιότητα υποχρεωτικής εφαρμογής των συμβάσεων και της εργατικής νομοθεσίας. Να θεσμοθετηθεί ο ενισχυμένος ρόλος των συνδικάτων.
Να μην υπάρχει ούτε ώρα ανασφάλιστης εργασίας.
4. Πρέπει συστηματοποιημένα να ξεκινήσει η ανασυγκρότηση των δυνάμεων μας όπως αποφασίσαμε στη συνδιάσκεψή μας. Το οργανωτικό γραφείο πρέπει να ρίξει το βάρος του στην λειτουργία των τμημάτων μας στη περιφέρεια και στη δημιουργία μιας πιο διευρυμένης υποδομής, έγκαιρης ενημέρωσης, ενώ οι ομάδες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ πρέπει να εφαρμόσουν δομές παρακολούθησης των κλάδων. Να καταγραφούν οι εκλογές σωματείων και συνεδρίων αυτής της χρονιάς και να γίνει συγκεκριμένη και έγκαιρη προετοιμασία.
5 Προχωρούμε στην προετοιμασία της θεματικής μας σύσκεψης για τα ζητήματα δομής του συνδικαλιστικού κινήματος. Ήδη συγκροτήθηκε επιτροπή δουλειάς η οποία ανέλαβε την υποχρέωση να φέρει ένα πρώτο κείμενο μέχρι 15 Φλεβάρη. Θα ακολουθήσουν διεργασίες ώστε μέσα Μάρτη να ολοκληρώσουμε τη συζήτηση και να καταλήξουμε σε αποφάσεις με την Πανελλαδική Σύσκεψη μας.
6 .Προωθούμε το Δίκτυο Συνδικαλιστών της ριζοσπαστικής αριστεράς. Η απόφαση της συνδιάσκεψης μας πρέπει να αρχίσει να υλοποιείται. χρειάζεται να συγκροτηθεί μια ομάδα συνεννόησης μαζί με στελέχη άλλων παρατάξεων και συνδικαλιστών του χώρου της ριζοσπαστικής αριστεράς με στόχο να υπάρχει μια διαβούλευση πάνω σε ευρύτερα ζητήματα στρατηγικής μέσα στο μαζικό κίνημα.
7. Μετά την υπόθεση των καταλήψεων και τη διογκωμένη δυσπιστία ιδίως απέναντι στη ΓΣΕΕ, υπάρχει ένα βαρύ κλίμα στις σχέσεις μας με τις άλλες παρατάξεις, οι οποίες εντελώς αστήρικτα και αποπροσανατολιστικά μας χρεώνουν τουλάχιστον ενθάρρυνση τέτοιων πρακτικών. Το κάνουν για να μεταθέσουν τις δικές τους σοβαρές ευθύνες. Εμείς τοποθετηθήκαμε με σαφήνεια. Υπάρχει ευθύνη της ηγεσίας της ΓΣΕΕ διότι η δράση της είναι μακριά από τις ανάγκες των εργαζόμενων. Αυτό δικαιολογεί απόλυτα την προσπάθεια αλλαγής της πορείας και των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα μέσα από τις οργανωμένες και δημοκρατικές διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος. Φυσικά και δε δικαιολογεί- και γι’ αυτό το λόγο δημοσίως τοποθετηθήκαμε- τις πρακτικές των καταλήψεων που δεν έχουν σχέση με συμβολικούς ακτιβισμούς, αλλά αποτελούν αυθαίρετες ενέργειες υποκατάστασης του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος στο όνομα της εργατικής τάξης. Η απόφαση μας είναι δεδομένη: Παλεύουμε μέσα από τα συνδικάτα παρά τις σοβαρές δυσκολίες. Το μέτωπο μας είναι σταθερά απέναντι στις κυβερνητικές και στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές ανεξάρτητα από την έκφραση τους. Αντιπαλεύουμε τις πρακτικές του εναλλασσόμενου κυβερνητικού συνδικαλισμού, της γραφειοκρατίας, της κομματικοποίησης, του συμβιβασμού.
Ενισχύουμε τις διαδικασίες βάσης που βασίζονται στην μαζική και ενεργητική συμμετοχή των εργαζόμενων.
Αυτή η στρατηγική δεν έχει καμία λογική αναχωρητισμού από το οργανωμένο και αντιπροσωπευτικά διαρθρωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, ούτε με λογικές αυτοοργάνωσης σε αντιπαράθεση με το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα.
Η επόμενη περίοδος θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη. Η Αυτόνομη Παρέμβαση βρέθηκε στο κέντρο των εξελίξεων, κινητοποιήθηκε ,παρενέβη σε όλα τα ζητήματα αλλά παρόλα αυτά παρουσιάστηκαν και καθυστερήσεις. Πρέπει να ενισχύσουμε την ικανότητα μας να παρεμβαίνουμε άμεσα και αποτελεσματικά. Απαιτείται η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα και επαγρύπνηση όλων μας και προπαντός η ενίσχυση της συλλογικότητας στην υλοποίηση των αποφάσεων που από κοινού λαμβάνουμε.

 

blogger templates | Make Money Online