Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 8/2/2010

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το Δ.Σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ με θέμα την εξαγγελία απεργιακών κινητοποιήσεων. Η συζήτηση με εισήγηση του προέδρου και παρόλη την δική μας διαφωνία οργανώθηκε σαν να μην είχαν υπάρξει καθόλου οι γνωστές πρωθυπουργικές εξαγγελίες για: α) πάγωμα μισθών στον δημόσιο και ευρύτερα δημόσιο τομέα. β) αύξηση ορίων συνταξιοδότησης. γ) έκτακτα φορολογικά μέτρα.

Υποβαθμίστηκαν στο σύνολό τους οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις που έχουν δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στους εργαζόμενους και έγιναν αφορμή στο να προκηρύξει επιτέλους απεργία η ΓΣΕΕ στις 24 Φλεβάρη. Έτσι η κουβέντα μονοπωλήθηκε από τις αξιώσεις της διοίκησης του ΟΤΕ, αποσυσχετίζοντάς τις όμως από το πολιτικό κλίμα που τις τροφοδοτεί. Υπενθυμίζουμε ότι με εξώδικό της διοίκηση ζητάει :

1. Αλλαγή του άρθρου του ΕΚΠ που αφορά στις απολύσεις για να μπορεί να απολύει για οικονομοτεχνικούς λόγους.
2. Νέο κώδικα πειθαρχικού ελέγχου.
3. Περιορισμό των αναρρωτικών αδειών μέσω της μετακύλησης του κόστους στο ΤΑΥΤΕΚΩ.
4. Περιορισμό στις συνδικαλιστικές διευκολύνσεις στα επίπεδα του ν. 1264.
5. Κατάργηση του μισάωρου οδηγικού επιδόματος .
6. Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των υπερωριών.

Έγινε κατανοητό από την συζήτηση ότι η μεν ΠΑΣΚΕ θέλει μόνο αντίπαλο τον Βουρλούμη και κάνει ότι μπορεί για να μείνει στο απυρόβλητο η κυβέρνηση, αμφισβητώντας μάλιστα αν τα εξαγγελθέντα μέτρα μας αφορούν σαν ΟΤΕ. Η δε ΔΑΚΕ επιλέγει σαν αντίπαλο την κυβέρνηση και στηρίζει την διοίκηση, φλερτάροντας μάλιστα με τοποθετήσεις μελών της, ακόμα και με την ιδέα να στηρίξει την απεργία στις 10 Φλεβάρη.
Η ΠΑΣΚΕ προσπάθησε μέχρι τέλους ανεπιτυχώς να πάρει απόφαση που θα εξουσιοδοτούσε την ΕΕ για κήρυξη απεργίας. Καμιά άλλη παράταξη πλην της Ακομμάτιστης δεν έδωσε τέτοια εξουσιοδότηση. Η πρόταση που πέρασε τελικά μετά από αρκετή ένταση , δύο διακοπές και αρκετές υπαναχωρήσεις, ψηφίστηκε από ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Ακομμάτιστη. Προβλέπει συνέχιση της διαπραγμάτευσης με την διοίκηση στις 11 Φλεβάρη, συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ στις 24 Φλεβάρη, νέο ΔΣ που θα αποφασίσει απεργιακές κινητοποιήσεις ανάλογα με την πορεία των συζητήσεων για την ΣΣΕ και αποστολή εξώδικου και στις Θυγατρικές προκειμένου να υπογραφεί ομιλική ΣΣΕ. Εμείς από την πλευρά μας αναδείξαμε ότι η αδιαλλαξία του Βουρλούμη και η σκλήρυνση της στάσης του σχετίζεται απολύτως με τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα που εξήγγειλε ο Παπανδρέου, και με την προσπάθεια των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να ακυρώσουν στο όνομα της οικονομικής κρίσης ότι κατακτήσεις του εργατικού κινήματος στέκουν ακόμα όρθιες. Προτείναμε: 3ωρη στάση εργασίας στις 10 Φλεβάρη, συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ με δικό μας διακριτό μπλόκ, συνέχιση της διαπραγμάτευσης με την διοίκηση στις 11 Φλεβάρη, κλιμάκια ενημέρωσης, απεργία στις 24 Φλεβάρη και νέο ΔΣ στις 25 Φλεβάρη προκειμένου να επανακαθορίσουμε την στάση μας και να προκηρύξουμε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις. Εκεί περίπου κινήθηκαν με μικρές διαφοροποιήσεις και οι ΕΣΚ (+ μια ακόμα απεργία μέσα στον μήνα), ΑΣΕ (+ καταλήψεις στην τρίωρη στάση σε ΝΥΜΑ, Μέγαρο, Cosmote, όχι στο εξώδικο στις θυγατρικές) και Ακομμάτιστη (- τρίωρη στάση, + εξώδικο στις Θυγατρικές).
Αποφασίστηκε ακόμα η ενίσχυση των σεισμοπαθών της Αϊτής με την παρακράτηση του 1% του τακτικού μισθού κάθε συναδέλφου.
Τέλος ο πρόεδρος και ενώ η διαδικασία εκφυλιζόταν λόγω διαρροών, έβαλε για συζήτηση τα τρέχοντα σημαντικά πολιτικά ζητήματα. (Μέχρι τότε εμείς μόνον είχαμε επιμείνει να τοποθετηθούμε για όλα από νωρίς, στην κύρια διαδικασία). Η συζήτηση υποβαθμίστηκε ακόμα περισσότερο από την προσπάθεια της ΕΣΚ να βάλει για ψήφιση συμμετοχή στην απεργία του ΠΑΜΕ στις 10 Φλεβάρη, ενώπιον 14 παρόντων. Όπως ήταν φυσικό η πρόταση δεν μπήκε σε ψηφοφορία.
Την Παράταξη εκπροσώπησε η συν. Βαλσαμή λόγω απουσίας του συν. Δούκα για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους.

Υ.Γ. Το ενημερωτικό σημείωμα της Αγωνιστικής Συνεργασίας ΟΤΕ αναρτάται και στο blog της παράταξης :

http://agonistiki-synergasia.blogspot.com

 

blogger templates | Make Money Online