Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Όλοι στην Απεργία της 24ης Φλεβάρη 2010

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ εργαζομένων ΟΤΕ
κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε την ανακοίνωση σε PDF
Αθήνα 20 / 2 / 2010
Όλοι στην Απεργία της 24/2/2010
Με τον Αγώνα μας μπορούμε να αποτρέψουμε τις αντεργατικές πολιτικές των Βρυξελλών, της κυβέρνησης & της εργοδοσίας
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Οι τράπεζες και το κεφάλαιο που είναι και οι βασικοί υπεύθυνοι για την οικονομική κρίση θέλουν σήμερα που ο καπιταλισμός βρίσκεται σε κρίση να πάρουν από τους εργαζόμενους ότι δεν μπόρεσαν να πάρουν όταν ήταν στην ακμή του και να αφαιρέσουν μία μία όλες τις κατακτήσεις του προηγούμενου αιώνα.
Στις ορέξεις τους βρίσκουν συμπαραστάτη την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις απαιτήσεις της από τη μία πλευρά και την ελληνική κυβέρνηση από την άλλη η οποία με τη συναίνεση της ΝΔ έχει θέσει τη χώρα κάτω από μια ιδιόμορφη οικονομική κατοχή. Η χώρα μας μετατρέπεται σε προτεκτοράτο αφού κάθε δαπάνη θα πρέπει να εγκρίνεται από ξένους ελεγκτές.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν διστάζει να πάρει όλα τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που της υποδεικνύονται και έτσι έχουμε ήδη τις εξαγγελίες για μείωση μισθών, για αύξηση της φορολογίας, για μείωση συντάξεων και για αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Στο στόχαστρο μπήκε και το σύνολο του ασφαλιστικού και έτσι για να μειώσει την κρατική συμμετοχή στη χρηματοδότησή του δεν διστάζει να εξαγγείλει την κατεδάφιση του σημερινού δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος.
Παράλληλα από τώρα τα παπαγαλάκια μιλάνε για την ανάγκη νέων μέτρων και για την περικοπή του δώρου και του επιδόματος άδειας.
Τα μέτρα αυτά εκτός από ληστρικά και αντεργατικά είναι και αναποτελεσματικά γιατί περιορίζουν την αγοραστική ικανότητα, οδηγούν την οικονομία στην ύφεση και αυξάνουν την ανεργία.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες ανοίγουν την όρεξη στην εργοδοσία
Η άμεση συνέχεια των κυβερνητικών εξαγγελιών είναι η εργοδοσία να σκληρύνει τη στάση της. Έτσι για φέτος έχουμε το ΣΕΒ να αρνείται ακόμη και να συζητήσει την πιθανότητα να δοθούν αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα και τη διοίκηση του ΟΤΕ να ανοίγει θέματα απολύσεων, θέματα μείωσης των αδειών ασθένειας και θέματα μείωσης των συνολικών αποδοχών.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε. Η μαζική συμμετοχή στην απεργία της Τετάρτης και πολύ περισσότερο η μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις θα στείλει ηχηρό μήνυμα και στις Βρυξέλλες και στο Μαξίμου και στην εργοδοσία.
Πάρτε την υπόθεση της απεργίας στα χέρια σας και σπάστε τον τρόμο που καλλιεργεί η κυβέρνηση με τη συνδρομή μεγαλοδημοσιογράφων και καναλαρχών. Αυτή η απεργία δεν είναι σαν τις άλλες. Η επιτυχία της ανοίγει το δρόμο για την ανατροπή αυτής της αντεργατικής πολιτικής.
Όλοι στη συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως 11 π.μ.
Προσυγκέντρωση ΟΜΕ – ΟΤΕ στο ΥΜΑ – ΝΥΜΑ
Όλοι στις συγκεντρώσεις των Εργατικών Κέντρων

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 19/2/2010

Πραγματοποιήθηκε χτες 18/2/2010 η τέταρτη συνάντηση της ομοσπονδίας με τη διοίκηση του ΟΤΕ για τη διαπραγμάτευση της συλλογικής σύμβασης. Και η σημερινή συζήτηση ήταν μια συνέχεια και επανάληψη όσων έχουν μέχρι σήμερα λεχθεί από τη διοίκηση η οποία συνεχίζει να επαναλαμβάνει ότι για να δοθούν κάποιες γενικές αυξήσεις θα πρέπει να υπάρξει μια μείωση του εργατικού κόστους στα ζητήματα που αυτοί έχουν θέσει δηλαδή μείωση επιδομάτων και υπερωριών. Προτείνουν δηλαδή μια αναδιανομή της πίτας που δίνεται σήμερα και μάλιστα όχι ολόκληρης. Από πλευράς ομοσπονδίας αναφέρθηκε πάλι το ότι αυτό το οποίο μπορεί να γίνει είναι μια ομογενοποίηση των επιδομάτων στα πλαίσια του πορίσματος στο οποίο κατέληξε η επιτροπή και αναφέρθηκαν μια σειρά από θέματα του διεκδικητικού πλαισίου τα οποία έχουν μικρό ή και καθόλου κόστος στα οποία θα μπορούσε να δοθεί λύση. Η διοίκηση επιφυλάχθηκε και είπε ότι θα τα εξετάσει και θα μας απαντήσει στην επόμενη συνάντηση η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 3/3/2010. Στο μεσοδιάστημα θα υπάρξει άλλη μία συνάντηση στις 26/2 όχι για τη σύμβαση αλλά στα πλαίσια της διαβούλευσης και ενημέρωσης όπου θα γίνει ενημέρωση και θα δοθούν στην ομοσπονδία διάφορα οικονομικά και άλλα στοιχεία της επιχείρησης. Στη συνάντηση αυτή και στη διαδικασία της διαβούλευσης θα τεθούν και μια σειρά από άλλα ζητήματα που δεν έχουν να κάνουν με τη σύμβαση όπως π.χ. η εμπορική πολιτική και ότι άλλο θέλουν να θέσουν τα δύο μέρη και δεν είναι ζήτημα υπογραφής συλλογικής σύμβασης.
Στη νέα αυτή συνάντηση λοιπόν που πραγματοποιήθηκε η διοίκηση εμμένει στις θέσεις της για μηδενικές αυξήσεις. Η στάση αυτή όπως έχουμε ξαναπεί είναι η άμεση συνέχεια αυτών που συμβαίνουν γύρω μας. Αυτά που ξεκινάνε από τις πιέσεις των Βρυξελλών για μείωση μισθών, αύξηση φόρων, μείωση συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας, κατεδάφισης του σημερινού ισχύοντος ασφαλιστικού, δέκατος τρίτος μισθός και τόσα άλλα με τα οποία βομβαρδιζόμαστε καθημερινά και συνεχίζονται με τη στάση της Ελληνικής κυβέρνησης η οποία συμπεριφέρεται απέναντι σ' αυτά τελείως υποτακτικά και άβουλα. Και περνάμε σιγά σιγά σε μια φάση παθητικής αποδοχής και φτάνουμε στο σημείο να μη θέλουμε ή να μην αντέχουμε να δούμε ειδήσεις ή να διαβάσουμε εφημερίδα γιατί φοβόμαστε για το τι θα δούμε ή τι θα διαβάσουμε. Και βέβαια θα ρωτήσει κάποιος μήπως όλα αυτά δεν γίνονται για να βγούμε από την κρίση. Η δική μας απάντηση είναι ότι οι τράπεζες και το κεφάλαιο που είναι και οι βασικοί υπεύθυνοι για την οικονομική κρίση θέλουν σήμερα που ο καπιταλισμός βρίσκεται σε κρίση να πάρουν από τους εργαζόμενους ότι δεν μπόρεσαν να πάρουν όταν ήταν στην ακμή του και να αφαιρέσουν μία μία όλες τις κατακτήσεις του προηγούμενου αιώνα. Στις ορέξεις τους αυτές βρίσκουν συμπαραστάτη την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη μια μεριά και τη δουλική στάση της ελληνικής κυβέρνησης από την άλλη. Και για να μην αφήνουμε και τους άλλους απ' έξω η Νέα Δημοκρατία έχει διακηρύξει με όλους τους τόνους τη συναίνεσή της και κάποιες κραυγές για επιμέρους θέματα είναι για το θεαθήναι. Και όπως έχουμε ξαναπεί η Ελλάδα είναι το πείραμα. Αν αυτό πετύχει έπονται και άλλες χώρες. Έτσι η συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση και σε ενωτικές απεργιακές συγκεντρώσεις την ερχόμενη Τετάρτη 24/2/2010 είναι μονόδρομος. Αν πλημμυρίσουν οι δρόμοι της Αθήνας και των άλλων πόλεων που θα γίνουν συγκεντρώσεις θα δοθεί ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Με αποδέκτες όχι μόνο το Μαξίμου αλλά και τις Βρυξέλλες. Αυτό που δεν κάνει η ελληνική κυβέρνηση μπορούν να το κάνουν οι εργαζόμενοι και να ορθώσουν το δικό τους ανάστημα ενάντια σ' αυτή τη λαίλαπα και στην ιδιότυπη οικονομική κατοχή που θέλουν να θέσουν τη χώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τέλος το μήνυμα θα έχει αποδέκτες και τους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης οι οποίοι θέλουν και αποζητούν να δουν ότι υπάρχει αντίσταση γιατί βλέπουν ότι αυτά που γίνονται σε μας σήμερα θα πάνε και σ' αυτούς αύριο.

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

ΜΕ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ


ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι Οι τράπεζες και το κεφάλαιο που ευθύνονται για την οικονομική κρίση, σήμερα επιχειρούν με την συνδρομή
της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυβέρνησης να πάρουν πίσω τη ρεβάνς και να αφαιρέσουν κατακτήσεις χρόνων που κερδήθηκαν με μεγάλους αγώνες. Η κατάσταση στην Ελληνική Οικονομία και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι αποτέλεσμα των
νεοφιλελεύθερων πολιτικών, πολιτικές που διεύρυναν την φοροδιαφυγή, ανέχτηκαν την κερδοσκοπία, προ¬
χώρησαν σε ιδιωτικοποιήσεις και σε επιλογές που αποδιάρθρωσαν παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Οι Τράπεζες αφού πήραν τα 28 δις για να καλύψουν τα ελλείμματά τους και τις χασούρες, τώρα ζητούν «αίμα» από τους μισθωτούς συρρικνώνοντας το εργατικό εισόδημα, τα κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώ-ματα.
Η Κυβέρνηση λειτουργεί σαν υπάλληλος αυτών των συμφερόντων και υλοποιεί τις αντεργατικές εντολές των κυρίαρχων κύκλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα σταθερότητας που κατέθεσε σε συνδυασμό με την επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παίρνει χαρακτήρα οικο¬νομικής κατοχής και είναι η έκφραση της πιο βάρβαρης νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Οι αγορές, δηλαδή αυτές που δημιούργησαν την κρίση και σήμερα κερδοσκοπούν, ζητούν να καρατομηθούν δικαιώματα και η Κυβέρνηση δείχνει πρόθυμη να υλοποιήσει τις απαιτήσεις τους. Η χώρα μας μετατρέπεται σε προτεκτορά¬το, αφού κάθε δαπάνη θα προσυπογράφεται από ξένους ελεγκτές.
Προωθούν μέτρα, που εκτός από ληστρικά για το εισόδημα και τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, είναι αναποτελεσματικά αφού περιορίζουν την αγοραστική ικανότητα, οδηγώντας την οικονομία στην ύφεση ενώ θα εκτινάξουν την ανεργία στα ύψη.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΝΕΑ ΣΚΛΗΡΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Η επίθεση στο εισόδημα αφορά όλους τους Εργαζόμενους. Η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον κοινωνικό αυ-τοματισμό προκειμένου να στρέψει την μια κατηγορία εργαζομένων εναντίον της άλλης. Με τις εξαγγελίες της μειώνει το εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων από 10 έως 20%. Όμως η περικοπή αποδοχών των εργαζομένων στο δημόσιο ήδη άνοιξε την όρεξη στους εργοδότες που αρνούνται φέτος να συζητήσουν την πιθανότητα να δοθούν αυξήσεις στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Ταυτόχρονα τα νέα φορο¬λογικά μέτρα, με την αύξηση των έμμεσων φόρων, θα επιβαρύνουν το οικογενειακό εισόδημα.
Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας για το ασφαλιστικό ουσιαστικά καταργούν την Κοινωνική Ασφάλιση. Οι δομικές αλλαγές που σχεδιάζουν ουσιαστικά μετατρέπουν την ασφάλιση από Κοινωνική σε Επαγγελματική στην ουσία σε ιδιωτική. Οδηγούν το Σύστημα από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό.
Καταργούν την εγγύηση του Κράτους στις συντάξεις. Οδηγούν σε μια προνοιακή σύνταξη την λεγόμενη Βασική που δεν θα ξεπερνά τα 350 €. Όλα βορά λοιπόν στις τράπεζες που τις αναγορεύουν σε διαχειριστές των αποθεματικών των Ταμείων, αυτές δηλαδή που κατέκλεψαν τα αποθεματικά μας για χρόνια προκειμένου να δίνουν φτηνά δάνεια στις επιχειρήσεις. Τα νέα μέτρα οδηγούν σε αύξηση των ορίων ηλικίας, μείωση των συντάξεων μέσα από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους, σε συντάξεις που δεν θα ξεπερνούν τα 700-800 €. Αρνούνται την χρηματοδότηση της Ασφάλισης και των ταμείων, αφήνοντάς τα να βουλιάζουν. Τα μέτρα Γιαννίτση ωχριούν μπροστά στις προτάσεις Λοβέρδου.
Η επιτήρηση από την Ε.Ε. και το Διεθνές νομισματικό ταμείο θα οδηγήσει σε παραπέρα αποδιάρθρωση των ήδη διαλυμένων εργασιακών σχέσεων. Η Κυβέρνηση διατηρεί και διευρύνει τη φάμπρικά που έχει στηθεί με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Με τις νομοθετικές ρυθμίσεις παραμένει το απαράδεκτο καθεστώς των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων, των εργαζόμενων με μπλοκάκια, των μερικώς απασχολούμενων.
Η ανεργία καλπάζει και η συνέχιση αυτής της πολιτικής που διευρύνει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ανέχεται την μαύρη ανασφάλιστη εργασία, ενώ αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, θα την εκτινάξει στα ύψη με σοβαρές επιπτώσεις στο εργασιακό μέλλον, ιδιαίτερα των νέων.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η Απεργία στις 24 Φλεβάρη είναι σημαντικός σταθμός που θα καθορίσει αν η Κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι του Κεφαλαίου θα καταφέρουν να περάσουν αυτή την πολιτική.
Αγωνιζόμαστε για: Ουσιαστικές Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, στήριξη της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, δίκαιο φορολογικό σύστημα, απο¬τροπή των ιδιωτικοποιήσεων, σταθερή και μόνιμη δουλειά, διεύρυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Η προπαγάνδα που έχει κυριαρχήσει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την αναγκαιότητα των αντεργατικών μέτρων δεν πρέπει να αναστείλει την δική μας δράση. Αντίθετα πρέπει να εντείνουμε την πάλη μας προκει¬μένου να αποτρέψουμε και τα νέα πιο επώδυνα μέτρα που σχεδιάζονται στις Βρυξέλλες και τα οποία η Κυβέρνηση είναι πρόθυμη να τα εφαρμόσει. Είναι σίγουρο ότι έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε.
Προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιθέσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους προκειμένου να περάσουν την πολιτική τους. Το διαίρει και βασίλευε είναι το μεγάλο όπλο τους. Το δικό μας όπλο είναι η ενότητα όλων των εργαζομένων και ο μαζικός συντονισμένος αγώνας.
Δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο η στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που εξυπηρετεί τα σχέδια της Κυ¬
βέρνησης. Δίνουμε την μάχη για την επιτυχία της Απεργίας. Το σύνθημά μας είναι ένα. Στις 24 Φεβρουαρίου κανένας στη Δουλειά, όλοι στους δρόμους, στις απεργιακές συγκεντρώσεις και στις διαδηλώσεις.
Εργαζόμενες, εργαζόμενοι Πάρτε την υπόθεση της απεργίας στα χέρια σας. Προχωρήστε σε συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς,
αντιπαλέψτε την προσπάθεια να μας χωρίσουν, σπάστε τον τρόμο που καλλιεργεί η Κυβέρνηση με την συν¬δρομή των μεγαλοδημοσιογράφων και των καναλαρχών. Η επιτυχία της Απεργίας στις 24 Φεβρουαρίου ανοίγει το δρόμο για την ανατροπή αυτής της αντεργατικής
βάρβαρης πολιτικής. Είμαστε οι πολλοί, έχουμε το δίκιο, μπορούμε να τους σταματήσουμε, μπορούμε να νικήσουμε.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ - ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 11/2/2010

Πραγματοποιήθηκε χθες 11/2/2010 η τρίτη συνάντηση μεταξύ της διοίκησης και της ομοσπονδίας για τη συλλογική σύμβαση του 2010. Όπως και στις προηγούμενες συναντήσεις το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης είχε να κάνει με τα "αιτήματα" της διοίκησης. Από πλευράς ομοσπονδίας στη συνάντηση αυτή αποσαφηνίστηκε ότι δεν συζητάμε καθόλου τα ζητήματα αλλαγής των άρθρων του κανονισμού που αφορούν απολύσεις και άδειες ασθένειας και τη συλλογική σύμβαση που ρυθμίζει τις συνδικαλιστικές άδειες. Αντίθετα κινούμαστε στη λογική ότι ισχύει για τους παλαιότερους να ισχύσει και για τους νέους. Η διοίκηση για τα θέματα αυτά και χωρίς να παραιτείται από τις θέσεις της δεν φάνηκε να επιμένει ιδιαίτερα. Από πλευράς ομοσπονδίας επίσης αναφέρθηκε ότι μπορούμε να μπούμε στη συζήτηση για τροποποίηση του πειθαρχικού ελέγχου στη βάση του πορίσματος της επιτροπής που είχε συσταθεί για το θέμα αυτό. Ανάλογη ήταν η τοποθέτησή μας σε ότι αφορά το μισάωρο υπερωρίας των οδηγών δηλαδή ότι το βλέπουμε στη βάση του πορίσματος που εξέδωσε η επιτροπή για τα επιδόματα. Μετά απ' αυτά το μεγαλύτερο μέρος της κουβέντας είχε να κάνει με τη θέση και αξίωση της διοίκησης για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των υπερωριών στη βάση της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας αντί της υπάρχουσας - για δεκαετίες - κατάστασης στον ΟΤΕ που είναι ευνοϊκότερη. Τα σημερινά ισχύοντα στον ΟΤΕ είναι ότι μετά από το (συμβατικό) ωράριο των 7 ωρών και 40 λεπτών που ισχύει γενικά και των 7 ωρών και 12 λεπτών για τις βάρδιες δίνεται υπερωριακή αμοιβή.
Οι πρώτες 120 ώρες υπερωρίας ετησίως αμείβονται με το ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 50% και οι επόμενες με το ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 75%. Με βάση την εργατική νομοθεσία το ωράριο μπορεί σε καθημερινή βάση να φτάσει τις 9 ώρες (νόμιμο ωράριο) και ο επιπλέον χρόνος εργασίας να μην θεωρείται υπερωρία αλλά υπερεργασία. Η υπερεργασία με βάση την κείμενη νομοθεσία αμείβεται με το ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 25%. Στην πιο ακραία εκδοχή της θέσης αυτής το χρονικό διάστημα μέχρι τη συμπλήρωση του 8ωρου δεν παίρνει καθόλου προσαύξηση και η μία επιπλέον ώρα μέχρι το 9ωρο προσαυξάνεται κατά 25%. Στην καλύτερη εκδοχή η παροχή εργασίας μετά τη συμπλήρωση του συμβατικού ωραρίου και μέχρι τη συμπλήρωση του νόμιμου ωραρίου θα αμείβεται σαν υπερεργασία. Η προσαύξηση του ωρομισθίου κατά 50% θα ισχύει για τις ώρες μετά από το 9ωρο ή μετά τις 45 εβδομαδιαίως και το όριο των 120 ωρών για προσαύξηση 75% μετατοπίζεται ανάλογα. Η αντίθεση που εκφράζουμε στις θέσεις αυτές δεν έχει να κάνει μόνο με το ότι θα χειροτερεύσουν οι όροι αμοιβής και μάλιστα σε κάτι που είναι κατοχυρωμένο και ισχύει δεκαετίες αλλά και με το ότι πάγια θέση του συνδικαλιστικού κινήματος είναι το ότι οι υπερωρίες πρέπει να γίνονται πιο ακριβές για τον εργοδότη ώστε να λειτουργούν ως αντικίνητρο και να προτιμάται έτσι η κάλυψη των αναγκών να γίνεται με προσλήψεις και όχι με υπερωρίες. Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς χωρίς να υπάρξει κατάληξη. Μετά απ' αυτό ζητήθηκαν διευκρινίσεις και πιάστηκαν ακροθιγώς τα ζητήματα που θέτει η ομοσπονδία με το διεκδικητικό πλαίσιο. Το πρώτο θέμα στο οποίο έγινε αναφορά ήταν το αξιολόγιο για το οποίο η διοίκηση δέχθηκε να γίνει μία επιτροπή η οποία θα συζητήσει και ενδεχομένως θα καταλήξει σε ένα πλαίσιο αρχών οι οποίες θα διέπουν το αξιολόγιο. Δέχθηκε επίσης το θέμα που βάζουν επίμονα οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ για την ίδρυση του επαγγελματικού ταμείου να παραπεμφθεί σε επιτροπή που θα προσπαθήσει να λύσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν ώστε να ξεκινήσει τη λειτουργία του. Για το θέμα των γενικών αυξήσεων για όλο το προσωπικό η απάντηση ήταν το να μην περιμένουμε αυξήσεις και να αρκεστούμε στην ωρίμανση. Είπαν επίσης ότι θα δοθεί η δυνατότητα να δοθούν κάποιες γενικές αυξήσεις μόνο αν υπάρξει μια μείωση του εργατικού κόστους στα ζητήματα που αυτοί έχουν θέσει δηλαδή μείωση επιδομάτων και υπερωριών. Κάπου εκεί τελείωσε η συζήτηση και θα συνεχιστεί την επόμενη Πέμπτη 18/2/2010
Η στάση αυτή της διοίκησης δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Είναι η άμεση συνέχεια όλων αυτών που βιώνουμε και ακούμε καθημερινά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τη “διάσωση" της ελληνικής οικονομίας. Με την κυβέρνηση να εξαγγέλλει το πάγωμα των βασικών μισθών και τη μείωση των επιδομάτων στο δημόσιο, το πάγωμα των μισθών στις ΔΕΚΟ, τη νέα φοροεπιδρομή και το αλαλούμ με τις αποδείξεις, την επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα και την εξαγγελία της κατεδάφισης του σημερινού κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος και με το ΣΕΒ να κινείται στην ίδια λογική των μηδενικών αυξήσεων ή και των απαιτήσεων η άμεση συνέχεια είναι αυτή που βιώνουμε σήμερα στον ΟΤΕ και που αντί να θέσουμε εμείς αιτήματα μας θέτει η διοίκηση τα δικά της. Και βέβαια ας μην έχουμε και άλλου είδους αυταπάτες. Η χθεσινή "στήριξη" που παρείχαν οι Ευρωπαίοι εταίροι στη χώρα μας συνοδεύτηκε από το να τεθεί η Ελλάδα κάτω από μια διαρκή επιτήρηση και κάτω από μια ιδιόμορφη οικονομική κατοχή καθώς και από τη δέσμευση για λήψη και άλλων μέτρων (τι άλλο θα δούμε ακόμα) αν αυτά που έχουν εξαγγελθεί δεν αποδώσουν.
Με βάση αυτά το ζητούμενο είναι η δική μας στάση. Και η δική μας στάση δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή της απόρριψης και της αντίστασης σ' αυτές τις πολιτικές. Έχουμε ξαναγράψει ότι αποτελούμε το πείραμα στην Ευρώπη για το αν και πως μπορούν να περάσουν τα μέτρα αυτά και ότι μπορούμε να μην είμαστε το θετικό γι' αυτούς πείραμα αλλά να δείξουμε σε όλη την Ευρώπη το δρόμο της αντίστασης. Κάτι ανάλογο έγινε πρόσφατα και στη Λισσαβόνα όπου πενήντα χιλιάδες περίπου δημόσιοι υπάλληλοι βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα αντίστοιχα μέτρα. Εμείς πιστεύουμε ότι η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος με πρώτο απ' όλους τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ και τις δύο μεγάλες δυνάμεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Το που πήγαινε η κατάσταση και το τι θα επακολουθούσε φαινόταν εδώ και μήνες και με τη στάση τους ουσιαστικά διευκόλυναν τόσο την κυβέρνηση όσο και την εργοδοσία. Αυτό φαίνεται και στο χώρο μας αφού ακόμη και σήμερα συζητούσαμε τα αιτήματα της διοίκησης και όχι τα δικά μας. Ωστόσο θεωρούμε ότι τίποτε δεν έχει τελειώσει και τίποτε δεν έχει κριθεί. Σήμερα υπάρχει η απόφαση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για γενική απεργία στις 24/2/2010. Αυτή η απεργία μπορεί να είναι ορόσημο για τις εξελίξεις. Η μαζική συμμετοχή σ' αυτήν την απεργία, που στο χέρι μας είναι να μην είναι σαν τις άλλες και κυρίως η μαζική συμμετοχή σε ενωτικές απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα είναι ικανές να διαμορφώσουν νέα δεδομένα, να δώσουν ένα άλλο μήνυμα στις "αγορές" και να βάλουν φρένο σ' αυτές τις επιλογές.

Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 8/2/2010

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το Δ.Σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ με θέμα την εξαγγελία απεργιακών κινητοποιήσεων. Η συζήτηση με εισήγηση του προέδρου και παρόλη την δική μας διαφωνία οργανώθηκε σαν να μην είχαν υπάρξει καθόλου οι γνωστές πρωθυπουργικές εξαγγελίες για: α) πάγωμα μισθών στον δημόσιο και ευρύτερα δημόσιο τομέα. β) αύξηση ορίων συνταξιοδότησης. γ) έκτακτα φορολογικά μέτρα.

Υποβαθμίστηκαν στο σύνολό τους οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις που έχουν δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στους εργαζόμενους και έγιναν αφορμή στο να προκηρύξει επιτέλους απεργία η ΓΣΕΕ στις 24 Φλεβάρη. Έτσι η κουβέντα μονοπωλήθηκε από τις αξιώσεις της διοίκησης του ΟΤΕ, αποσυσχετίζοντάς τις όμως από το πολιτικό κλίμα που τις τροφοδοτεί. Υπενθυμίζουμε ότι με εξώδικό της διοίκηση ζητάει :

1. Αλλαγή του άρθρου του ΕΚΠ που αφορά στις απολύσεις για να μπορεί να απολύει για οικονομοτεχνικούς λόγους.
2. Νέο κώδικα πειθαρχικού ελέγχου.
3. Περιορισμό των αναρρωτικών αδειών μέσω της μετακύλησης του κόστους στο ΤΑΥΤΕΚΩ.
4. Περιορισμό στις συνδικαλιστικές διευκολύνσεις στα επίπεδα του ν. 1264.
5. Κατάργηση του μισάωρου οδηγικού επιδόματος .
6. Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των υπερωριών.

Έγινε κατανοητό από την συζήτηση ότι η μεν ΠΑΣΚΕ θέλει μόνο αντίπαλο τον Βουρλούμη και κάνει ότι μπορεί για να μείνει στο απυρόβλητο η κυβέρνηση, αμφισβητώντας μάλιστα αν τα εξαγγελθέντα μέτρα μας αφορούν σαν ΟΤΕ. Η δε ΔΑΚΕ επιλέγει σαν αντίπαλο την κυβέρνηση και στηρίζει την διοίκηση, φλερτάροντας μάλιστα με τοποθετήσεις μελών της, ακόμα και με την ιδέα να στηρίξει την απεργία στις 10 Φλεβάρη.
Η ΠΑΣΚΕ προσπάθησε μέχρι τέλους ανεπιτυχώς να πάρει απόφαση που θα εξουσιοδοτούσε την ΕΕ για κήρυξη απεργίας. Καμιά άλλη παράταξη πλην της Ακομμάτιστης δεν έδωσε τέτοια εξουσιοδότηση. Η πρόταση που πέρασε τελικά μετά από αρκετή ένταση , δύο διακοπές και αρκετές υπαναχωρήσεις, ψηφίστηκε από ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Ακομμάτιστη. Προβλέπει συνέχιση της διαπραγμάτευσης με την διοίκηση στις 11 Φλεβάρη, συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ στις 24 Φλεβάρη, νέο ΔΣ που θα αποφασίσει απεργιακές κινητοποιήσεις ανάλογα με την πορεία των συζητήσεων για την ΣΣΕ και αποστολή εξώδικου και στις Θυγατρικές προκειμένου να υπογραφεί ομιλική ΣΣΕ. Εμείς από την πλευρά μας αναδείξαμε ότι η αδιαλλαξία του Βουρλούμη και η σκλήρυνση της στάσης του σχετίζεται απολύτως με τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα που εξήγγειλε ο Παπανδρέου, και με την προσπάθεια των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να ακυρώσουν στο όνομα της οικονομικής κρίσης ότι κατακτήσεις του εργατικού κινήματος στέκουν ακόμα όρθιες. Προτείναμε: 3ωρη στάση εργασίας στις 10 Φλεβάρη, συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ με δικό μας διακριτό μπλόκ, συνέχιση της διαπραγμάτευσης με την διοίκηση στις 11 Φλεβάρη, κλιμάκια ενημέρωσης, απεργία στις 24 Φλεβάρη και νέο ΔΣ στις 25 Φλεβάρη προκειμένου να επανακαθορίσουμε την στάση μας και να προκηρύξουμε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις. Εκεί περίπου κινήθηκαν με μικρές διαφοροποιήσεις και οι ΕΣΚ (+ μια ακόμα απεργία μέσα στον μήνα), ΑΣΕ (+ καταλήψεις στην τρίωρη στάση σε ΝΥΜΑ, Μέγαρο, Cosmote, όχι στο εξώδικο στις θυγατρικές) και Ακομμάτιστη (- τρίωρη στάση, + εξώδικο στις Θυγατρικές).
Αποφασίστηκε ακόμα η ενίσχυση των σεισμοπαθών της Αϊτής με την παρακράτηση του 1% του τακτικού μισθού κάθε συναδέλφου.
Τέλος ο πρόεδρος και ενώ η διαδικασία εκφυλιζόταν λόγω διαρροών, έβαλε για συζήτηση τα τρέχοντα σημαντικά πολιτικά ζητήματα. (Μέχρι τότε εμείς μόνον είχαμε επιμείνει να τοποθετηθούμε για όλα από νωρίς, στην κύρια διαδικασία). Η συζήτηση υποβαθμίστηκε ακόμα περισσότερο από την προσπάθεια της ΕΣΚ να βάλει για ψήφιση συμμετοχή στην απεργία του ΠΑΜΕ στις 10 Φλεβάρη, ενώπιον 14 παρόντων. Όπως ήταν φυσικό η πρόταση δεν μπήκε σε ψηφοφορία.
Την Παράταξη εκπροσώπησε η συν. Βαλσαμή λόγω απουσίας του συν. Δούκα για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους.

Υ.Γ. Το ενημερωτικό σημείωμα της Αγωνιστικής Συνεργασίας ΟΤΕ αναρτάται και στο blog της παράταξης :

http://agonistiki-synergasia.blogspot.com

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 5/2/2010

Συνεδρίασε χθες 4/2/2010 η εκτελεστική επιτροπή της ΟΜΕ - ΟΤΕ. Η συνεδρίαση αυτή είχε προγραμματιστεί προκειμένου να καθορίσουμε τη στάση μας απέναντι στη διοίκηση του ΟΤΕ και στα απαράδεκτα θέματα που βάζει για διαπραγμάτευση. Ωστόσο στο μεσοδιάστημα έγιναν οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου που άφησαν άφωνους ακόμη και τους πιο ακραίους υποστηρικτές της σημερινής κυβέρνησης.
Στην εισήγηση που έκανε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αναφέρθηκε μόνο στα θέματα που έχει βάλει η διοίκηση και πρότεινε να ασχοληθούμε αποκλειστικά και μόνο με αυτά. Όλες οι άλλες δυνάμεις που λειτουργούν στην εκτελεστική επιτροπή με τη δική της απόχρωση η κάθε μία τοποθετήθηκε ότι δεν μπορεί να ασχολούμαστε μόνο με το τι μας είπε η διοίκηση αλλά και με τα γενικότερα.
Από τη δική μας πλευρά η τοποθέτηση ήταν ότι η διοίκηση του ΟΤΕ κινείται μέσα σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό περιβάλλον στο οποίο τον τόνο τον δίνει η κυβέρνηση. Εδώ και μήνες υπάρχει μια τρομοϋστερία για τα "μέτρα" που "πρέπει" να ληφθούν λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω της χρησιμοποίησης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ως πρόσχημα - λέμε εμείς - ώστε ο νεοφιλελευθερισμός τώρα που βρίσκεται σε κρίση να μας πάρει ότι δεν μπόρεσε να μας πάρει όταν ήταν στην ακμή του. Έτσι πρόσφατα είχαμε και τις κυβερνητικές εξαγγελίες στις οποίες μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:
α) θα παγώσουν οι μισθοί στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Παίρνοντας τη μπάλα ο ΣΕΒ είπε κι' αυτός μην περιμένετε αυξήσεις. Για να μην έχουμε αυταπάτες παίρνοντας τη μπάλα και η διοίκηση του ΟΤΕ θα παίξει στο ίδιο μοτίβο
β) θα πρέπει να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης γιατί αυξήθηκε το προσδόκιμο όριο ζωής. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι η κυβέρνηση αναιρεί τις ίδιες τις δικές της θέσεις τόσο τις προεκλογικές αλλά ακόμη και τις μετεκλογικές. Πριν από τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε ότι τα όρια ηλικίας δεν θα αυξηθούν. Αυτό σήμερα το αλλάζει. Μετά τις εκλογές ο αρμόδιος Υπουργός εργασίας κ. Λοβέρδος πολλές φορές επανέλαβε ότι τα όρια συνταξιοδότησης δεν θα πειραχτούν και σήμερα "αδειάζεται". Ο ίδιος, επίσης, έχει προαναγγείλει ότι θα υπάρξει ένας νέος πόρος - φόρος χρηματοδότησης του ασφαλιστικού και ο Υπουργός Οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου τον "άδειασε" και σ' αυτό.
γ) θα υπάρξει νέα φοροεπιδρομή και μάλιστα μίλησαν ακόμη και για αύξηση του φόρου στα καύσιμα πράγμα το οποίο θα επηρεάσει εκτός από τη θέρμανση και το αυτοκίνητο τις τιμές σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό κινούμενη η διοίκηση του ΟΤΕ καταθέτει τις απαράδεκτες απαιτήσεις της για αλλαγή του άρθρου του κανονισμού για τις απολύσεις, για μείωση των αδειών ασθένειας, για μείωση επιδομάτων, για μείωση του μισάωρου της υπερωρίας των οδηγών, για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των υπερωριών κ.α.
Το γενικότερο πλαίσιο και οι πιέσεις που δέχεται σήμερα η χώρα είναι αυτά που καθορίζουν το γήπεδο στο οποίο καλούμαστε να παίξουμε. Έτσι η χώρα σήμερα αποτελεί το πείραμα σε όλη την Ευρώπη προκειμένου να φανεί το αν μπορούν να περάσουν ή όχι αυτές οι πολιτικές. Για μας το στοίχημα είναι το αν θα μπορέσουμε να δείξουμε στην υπόλοιπη Ευρώπη το δρόμο της αντίστασης και της ακύρωσης αυτών των επιλογών. Με βάση αυτό και με βάση το ότι η ΑΔΕΔΥ ήδη έχει εξαγγείλει απεργιακή κινητοποίηση για τις 10/2/2010 και προκειμένου να δοθεί ένα μήνυμα γενικής απεργίας και γενικού απεργιακού ξεσηκωμού προτείναμε στην εκτελεστική επιτροπή της ΟΜΕ - ΟΤΕ να πάρει την απόφαση και να προτείνει στη ΓΣΕΕ την εξαγγελία απεργιακής κινητοποίησης για τις 10/2/2010. Η πρόταση αυτή δεν μπήκε τελικά καθόλου σε ψηφοφορία με ευθύνη της ΠΑΣΚΕ και του προέδρου της ομοσπονδίας ο οποίος επικαλούμενος αστήρικτες αιτιάσεις δεν την έθεσε σε ψηφοφορία γιατί διέβλεπε ότι θα περνούσε. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ κατά τη γνώμη μας έχει σοβαρές ευθύνες για το ότι όλο το προηγούμενο διάστημα λειτούργησε σαν να μην τρέχει τίποτε και ουσιαστικά διευκόλυνε τόσο την κυβέρνηση όσο και την εργοδοσία στις αντεργατικές τους επιλογές. Μετά από την συνεδρίαση εκδόθηκε Δελτίο Τύπου το οποίο πέρα από τις παραπάνω κριτικές προσεγγίσεις έχει τη σημασία του. Το Δελτίο λέει ότι συγκαλείται τη Δευτέρα το Δ.Σ. της ομοσπονδίας προκειμένου να εξαγγελθούν απεργιακές κινητοποιήσεις τόσο ενάντια στις κυβερνητικές επιλογές όσο και ενάντια στις επιλογές της διοίκησης του ΟΤΕ . Σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση με τη διοίκηση η άποψη την οποία κατέθεσα είναι ότι μέσα στις συνθήκες αυτές πέρα από το ΟΧΙ στις απαράδεκτες απαιτήσεις θα πρέπει να προβάλλουμε τα μεγάλα και κυρίαρχα ζητήματα που ενώνουν όλους τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ. Θεωρούμε όλα τα ζητήματα που έχουν μπει στο διεκδικητικό πλαίσιο δίκαια όμως σήμερα πρέπει να υπάρξει η όσο το δυνατό μεγαλύτερη συσπείρωση στα μεγάλα. Και αυτά είναι η άρση των ανισοτήτων σε βάρος των νέων, για τις οποίες και κάποιοι έχουν τις ευθύνες τους, το κλείσιμο των δουλεμπορικών εταιρειών OTEPLUS και HELLASCOM, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, μία εργασιακή σχέση και ένα μισθολόγιο σε όλο τον όμιλο και οι γενικές αυξήσεις για όλο το προσωπικό.
Ταυτόχρονα σήμερα η ΓΣΕΕ αποφάσισε, κάπως καθυστερημένα, αλλά όπως λέει και ο Λαός κάλλιο αργά παρά ποτέ, την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης για τις 24/2/2010. Θεωρούμε ότι τόσο η απεργία στις 24/2/2010 όσο και οι όποιες άλλες ενδεχομένως απεργιακές κινητοποιήσεις της ομοσπονδίας αποφασιστούν πρέπει να στηριχθούν αποφασιστικά. Ας θυμηθούμε την απεργιακή κινητοποίηση για το ασφαλιστικό του 2001 η οποία έστειλε στα σκουπίδια το νομοσχέδιο Γιαννίτση. Αυτά που εξαγγέλλονται σήμερα είναι χειρότερα από τότε. Μια μαζική συμμετοχή όπως τότε μπορεί να τα ακυρώσει.

Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 3/2/2010

Την ερχόμενη Πέμπτη 4/2/2010 θα συνεδριάσει η εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας προκειμένου να καθορίσει τη στάση μας απέναντι στις απαράδεκτες θέσεις που προέβαλε η διοίκηση του ΟΤΕ στις δύο συναντήσεις που είχαμε και για τις οποίες είστε ενήμεροι. Επισυνάπτουμε τη σχετική ανακοίνωση που βγήκε σήμερα το πρωί. Στη συνεδρίαση αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα μπει θέμα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κινητοποιήσεων ή της εξουσιοδότησης της εκτελεστικής επιτροπής για κινητοποιήσεις. Επίσης εκτιμούμε ότι από πλευράς ΕΣΚ θα μπει ζήτημα εξαγγελίας απεργακής κινητοποίησης για τις 10/2/2010 ημέρα κατά την οποία έχουν εξαγγείλει απεργία η ΑΔΕΔΥ και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που ελέγχονται από το Π.Α.ΜΕ. Νομίζουμε ότι από δικής μας πλευράς θα πρέπει να αναφερθούμε στην τρομοκρατία που ασκείται όλο το τελευταίο διάστημα και στα νέα μέτρα που εξήγγειλε χθες (2/2/2010) ο πρωθυπουργός με αιχμή το πάγωμα μισθών στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, την εξαγγελία για αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την παρέμβαση στη δομή του ασφαλιστικού, τη νέα φοροεπιδρομή και την αύξηση του φόρου στα καύσιμα. Τα μέτρα αυτά πλήττουν στο σύνολό τους όλους τους εργαζόμενους και το πάγωμα μισθών στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο δεν είναι δυνατόν να αφήσει ανεπηρέαστες τις δικές μας διεκδικήσεις. Είναι βέβαιο ότι η διοίκηση του ΟΤΕ θα χρησιμοποιήσει το πάγωμα των μισθών που εξαγγέλλει η κυβέρνηση και στο χώρο μας.
Επίσης είναι προφανές ότι και σε όλες τις μέχρι "θέσεις" και "αιτήματα" που έχει προβάλει εκμεταλλεύεται τη γενικότερη πολιτική κατάσταση. Με βάση αυτά και σε ότι αφορά τις κινητοποιήσεις νομίζω ότι στη δική μας θέση θα πρέπει να εμπεριέχεται και πρόταση που θα καλεί τη ΓΣΕΕ να εξαγγείλει απεργιακή κινητοποίηση την ίδια ημέρα 10/2 που έχει εξαγγείλει και η ΑΔΕΔΥ. Η πρότασή μου αυτή έχει να κάνει με το ότι πιστεύω ότι αυτή η λαίλαπα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν υπάρξει γενική αντίδραση και κινητοποίηση απέναντι σ' αυτές τις εξαγγελίες. Αυτό που έχει διαφανεί είναι ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και οι εργαζόμενοι της έχουν επιλεγεί να είναι το πείραμα απέναντι στη νέα επίθεση του νεοφιλελευθερισμού. Μπορούμε αν το θελήσουμε να γίνουμε αντί για το θετικό γι' αυτούς πείραμα η χώρα που θα δείξει το δρόμο της αντίστασης και της ανατροπής αυτών των πολιτικών. Αυτό βέβαια απαιτεί αφ' ενός από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων έξω από μικροκομματικές και μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες και αφ' ετέρου τη μέγιστη κινητοποίηση των εργαζόμενων. Περιμένουμε τις όποιες παρατηρήσεις ή προτάσεις σας.

Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων θέλει πίσω η διοίκηση του ΟΤΕ

Όλα πίσω τα ζητάει από τους εργαζόμενους η διοίκηση του ΟΤΕ, καθώς στις δύο μέχρι σήμερα συναντήσεις που είχε με την ΟΜΕ - ΟΤΕ ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε να αποτελέσουν σημεία διαπραγμάτευσης βασικά εργασιακά δικαιώματα.

Συγκεκριμένα η διοίκηση έθεσε στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων το άρθρο του κανονισμού προσωπικού που αναφέρεται στις απολύσεις και ζητάει να έχει το δικαίωμα να απολύσει προσωπικό για οικονομοτεχνικούς λόγους. Την υποχρέωση του ΟΤΕ να καλύπτει τον μισθό του υπαλλήλου (μέχρι ένα μήνα για κάθε έτος) σε περίπτωση ασθένειας. Τη μείωση επιδομάτων και συνακόλουθα του μισθού για μεγάλες κατηγορίες προσωπικού. Το ωράριο και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των υπερωριών, καθώς επίσης τη μισή ώρα υπερωρίας που δικαιούνται οι οδηγοί αυτοκινήτων και τη μείωση των συνδικαλιστικών αδειών.

“Μέρα με τη μέρα η εργοδοσία αποθρασύνεται όλο και περισσότερο και έχουμε περάσει πλέον σε μια άλλη εποχή, όπου αντί για μας αυτή θέτει τα 'αιτήματά' της” ανέφερε στην “Α” ο Γ. Δούκας, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΜΕ- ΟΤΕ, και πρόσθεσε ότι “εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι και δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε καθόλου ζητήματα που σχετίζονται με απολύσεις, με το ωράριο, με μείωση μισθών και με χειροτέρευση εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

Τις επόμενες ημέρες και σε κάθε περίπτωση πριν από την επόμενη συνάντηση θα πρέπει να συγκληθούν τα όργανα της ομοσπονδίας προκειμένου να καθοριστεί ο τρόπος και η έκταση της αντίδρασης ενάντια σ’ αυτές τις επιλογές. Παράλληλα πρέπει να τονίσουμε ότι η κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών και θα πρέπει να πάρει θέση και όχι να το παίζει Πόντιος Πιλάτος. Άλλωστε το ελληνικό δημόσιο συμμετέχει στο Δ.Σ. του ΟΤΕ με πέντε μέλη”.

Κ.Ζ.

Διαβάστε περισσότερα...
 

blogger templates | Make Money Online