Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Ενημερωτικό Σημείωμα 10 Ιουνίου 2010

Αγωνιστική Συνεργασία ΟΤΕ

Συνεδρίασε την Πέμπτη 10 / 6 / 2010 η εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας με διευρυμένη σύνθεση με θέματα συζήτησης τα ανοιχτά θέματα του ασφαλιστικού, των 7 project και την πορεία της ΣΣΕ 2010.


Πριν καταθέσουμε τις απόψεις μας εκφράσαμε τη δυσαρέσκειά μας για το ότι δεν παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση όλα τα σωματεία μέλη της ΟΜΕ – ΟΤΕ. Από τη συνάντηση έλειπαν η ΠΕΤ – ΟΤΕ, η ΕΕΤΕ – ΟΤΕ, οι ραδιοτηλεγραφητές και οι εργαζόμενοι στην πληροφορική. Έλειπαν επίσης και οι μηχανικοί που δεν είναι μέλη της ομοσπονδίας. Εμείς θεωρούμε ότι παρά τις όποιες άλλες προγραμματισμένες ασχολίες τους τα δύο σωματεία που είχαν κληθεί στη σύσκεψη δηλαδή η ΠΕΤ – ΟΤΕ και η ΕΕΤΕ – ΟΤΕ θα έπρεπε να συμμετάσχουν στη σύσκεψη αν όχι με τον πρόεδρο και το γραμματέα τουλάχιστον με κάποιο εκπρόσωπό τους. Για λόγους που δεν γνωρίζουμε προτίμησαν να μη συμμετάσχουν. Από την άλλη μεριά τα μικρότερα σωματεία δεν κλήθηκαν στη σύσκεψη από την ομοσπονδία πράγμα το οποίο είναι επίσης απαράδεκτο.

Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό έχουμε να πούμε ότι το επικοινωνιακό θέατρο που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες συνεχίζεται με πρωταγωνιστή τον Υπουργό εργασίας κ. Λοβέρδο. Έχουμε ξαναπεί και θα το επαναλάβουμε ότι από ένα σημείο και μετά παίζουν και με τη νοημοσύνη μας. Από τη μια μεριά έχουν υπογράψει και έχουν δεχθεί μια σειρά από τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και από την άλλη προκειμένου να μετριάσουν το πολιτικό κόστος μας κοροϊδεύουν λέγοντάς μας ότι διαπραγματεύονται, ότι αυτά που θεσμοθετούν δεν συνάδουν με την ιδεολογία τους και διάφορα άλλα παραμύθια. Οι δικές μας απόψεις για τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους του ΟΤΕ έχουν κατατεθεί στην ΟΜΕ – ΟΤΕ και έχουν αναρτηθεί και στο BLOG μας http://agonistiki-synergasia.blogspot.com όπου μπορεί όποιος επιθυμεί να τις κατεβάσει.

Αρκετά μεγάλη συζήτηση έγινε και για τα 7 project καθώς και για τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή τους στις εργασιακές μας σχέσεις. Πέρα από τις όποιες ολιγωρίες έχουν υπάρξει στο παρελθόν δική μας άποψη ήταν και παραμένει ότι σε καμία περίπτωση η όποια αναδιοργάνωση δεν θα πρέπει να επηρεάσει ούτε τις θέσεις εργασίας ούτε τις εργασιακές μας σχέσεις. Πολύ δε περισσότερο όταν διαφαίνεται ότι η όλη συζήτηση γίνεται προκειμένου να δικαιολογηθούν οι αιτιάσεις και θέσεις της διοίκησης για μείωση του προσωπικού. Υπενθυμίζουμε ότι η διοίκηση του ΟΤΕ έχει θέσει θέμα μείωσης του προσωπικού κατά 1600 άτομα και πρόσφατα στο συνέδριο μοιράστηκε κείμενο στο οποίο μεταξύ άλλων αναφερόταν ο σχεδιασμός ευέλικτων μορφών εργασίας, και ο σχεδιασμός προγράμματος επιλογής είτε μερικής απασχόλησης είτε διαθεσιμότητας. Δηλαδή ή θα είσαι μερικώς απασχολούμενος ή θα κάθεσαι στο σπίτι για ένα διάστημα χωρίς να πληρώνεσαι και μετά θα επανέρχεσαι στον ΟΤΕ. Εμείς έχουμε ξαναπεί και θα το επαναλάβουμε ότι θα πρέπει από τώρα να κοπεί ο βήχας της διοίκησης για τα θέματα των εργασιακών σχέσεων, των διαθεσιμοτήτων αλλά και για τα θέματα της συρρίκνωσης των μισθολογικών μας δικαιωμάτων όπως θα πούμε παρακάτω για τη ΣΣΕ 2010. Η ΟΜΕ – ΟΤΕ τελικά στη συνεδρίαση αυτής της εκτελεστικής αποφάσισε να παρέμβει και να ζητήσει την αναστολή της εξέλιξης των projects, την παροχή από τη διοίκηση όλων των αιτούμενων διευκρινίσεων και στοιχείων και τον ορισμό συνάντησης πριν από την πραγματοποίησης της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων στις 16 Ιουνίου 2010 όπου διαφαίνεται και η αλλαγή της σημερινής διοίκησης. Για μας η αλλαγή της διοίκησης δεν σημαίνει και αλλαγή πολιτικής της εταιρείας. Ενδεχομένως η διοίκηση να αλλάξει και ενδεχομένως να έχουμε και ένα άλλο δυαρχικό μοντέλο διοίκησης προέδρου (από το κράτος) και διευθύνοντος συμβούλου (από τη D. T.). Αυτό δεν θα φέρει καμιά ουσιαστική διαφορά καθώς ο πρόεδρος με βάση τη συμφωνία των μετόχων δεν έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες και οι εκπρόσωποι του κράτους σε περίπτωση που διαφωνούν με κάποια απόφαση θέτουν τη διαφωνία τους και ξεκινάει μια διαδικασία στο τέλος της οποίας όμως αν υπάρχει αδιέξοδο γίνεται αυτό που αποφασίζουν οι εκπρόσωποι της D. T.

Σε ότι αφορά την πορεία της ΣΣΕ 2010 έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με το ευρύτερο περιβάλλον. Η κατάσταση λοιπόν σε ότι αφορά το ευρύτερο περιβάλλον φέρνει την ελληνική κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα να στοχοποιούν τη μισθωτή εργασία. Μεταξύ των μέτρων που έχουν πάρει είναι η αύξηση του ορίου των απολύσεων, η μείωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης, η μείωση της υπερωριακής αμοιβής και το χειρότερο σε ότι αφορά αυτή την ενότητα η κατάργηση του κατώτατου μισθού που υπογράφει η ΓΣΕΕ και η παρέμβαση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις με την αλλαγή του πλαισίου που διέπει τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) προς όφελος των εργοδοτών. Η παρέμβαση αυτή θα αποβεί μοιραία ακόμη και για την ύπαρξη του συνδικαλιστικού κινήματος. Η κατάργηση του κατώτατου μισθού που υπογράφει η ΓΣΕΕ θα σημάνει την αρχή του τέλους της συνομοσπονδίας και σε συνδυασμό με την αλλαγή του πλαισίου που διέπει τις συμβάσεις την αρχή του τέλους για το σύνολο των ομοσπονδιών και των πρωτοβάθμιων σωματείων. Όλο αυτό το ευρύτερο περιβάλλον έχει δώσει το δικαίωμα στη διοίκηση του ΟΤΕ να αποθρασύνεται και να μιλάει όχι μόνο για μηδενικές αυξήσεις αλλά για πάγωμα της ωρίμανσης, για μείωση των αδειών ασθένειας, για μείωση των επιδομάτων, για μείωση της υπερωριακής αμοιβής. Το γεγονός ότι από τον προηγούμενο μήνα μπήκαν στα χαρτάκια μισθοδοσίας τα κλιμάκια δεν σημαίνει και τίποτε. Συνεχίζει να υπάρχει στο τραπέζι η απαίτηση για πάγωμα της ωρίμανσης σε ότι αφορά το χρονοεπίδομα αλλά και σε ότι αφορά τα κλιμάκια των επόμενων ετών. Η διοίκηση λοιπόν από τη δική της πλευρά εκμεταλλευόμενη τις γενικότερες συνθήκες επιχειρεί να συρρικνώσει τα εργασιακά και μισθολογικά μας δικαιώματα. Εμείς από τη δική μας πλευρά θεωρούμε ότι για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση και για να μη συνεχίσουμε από κει που έχουμε σταματήσει θα πρέπει να περάσουμε στην αντεπίθεση και να διαμορφώσουμε όρους κινήματος. Εμείς απορρίπτουμε την με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συρρίκνωση των μισθολογικών μας δικαιωμάτων και απαιτούμε την επίλυση των μεγάλων ζητημάτων που έχουν τεθεί στο διεκδικητικό πλαίσιο με αιχμή αυτά που μιλάνε για την άρση των διακρίσεων σε βάρος των νέων, για κλείσιμο των δουλεμπορικών, για μια σταθερή σχέση εργασίας και ένα μισθολόγιο σε όλο τον όμιλο, για την επαναφορά του ΓΚΠ και για την προστασία των θέσεων εργασίας. Υπενθυμίζουμε ότι αυτό που ψηφίστηκε μεταξύ άλλων στο συνέδριο αναφέρει «Δηλώνουμε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε την υπογραφή ικανοποιητικών Σ.Σ.Ε. που θα κατοχυρώνουν και θα εξασφαλίζουν όλες τις θέσεις εργασίας, τα οικονομικά και εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζόμενων του Ομίλου ΟΤΕ». Στη φράση αυτή εμείς θεωρούμε ότι χωράνε όλα αυτά που έχουμε αναφέρει παραπάνω και σχετίζονται με το διεκδικητικό πλαίσιο.

Με βάση αυτά επαναλαμβάνουμε ότι για όλα τα γενικότερα ζητήματα θα πρέπει να προταθεί ένας γενικότερος συντονισμός δράσης υπό τη ΓΣΕΕ ιδιαίτερα για τα ζητήματα του ασφαλιστικού, της παρέμβασης στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, των απολύσεων και της μείωσης της αποζημίωσης λόγω απόλυσης.

Σε ότι αφορά τα δικά μας επαναλάβαμε ότι θα πρέπει να βγει μια ανακοίνωση προς όλους τους συναδέλφους στην οποία – εκτός από τα ζητήματα του ασφαλιστικού – θα πρέπει να αναλύεται η κυβερνητική πολιτική, η πρακτική της διοίκησης και η δική μας θέση σε ότι αφορά τη διάθεση που υποδηλώνεται στη συγκεκριμένη παράγραφο του ψηφίσματος καθώς και το ότι στις κινητοποιήσεις εντάσσουμε τα θέματα της αντίδρασης στο project για τα θέματα του ανθρώπινου δυναμικού και της ΣΣΕ/2010. Με απλά λόγια η διαπραγμάτευση της ΣΣΕ θα πρέπει να γίνει με όρους κινήματος και όχι με όρους διπλωματίας. Την πρόταση αυτή είχαμε καταθέσει και στην προηγούμενη εκτελεστική επιτροπή στις 27/5/2010. Τότε δεν υιοθετήθηκε. Υιοθετήθηκε σήμερα. Κάλιο αργά παρά ποτέ. Πολλές φορές όμως και το timing έχει τη δική του σημασία.

 

blogger templates | Make Money Online