Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Εμπορικά καταστήματα - η νέα τάξη πραγμάτων


Εμπορικά καταστήματα
η νέα  τάξη πραγμάτων

Την ώρα που κλεινόταν η συμφωνία της ΟΜΕ – ΟΤΕ με τη διοίκηση ήταν ανοιχτά και άλλα θέματα τα οποία υποτίθεται ότι συζητιόνταν παράλληλα. Τα θέματα αυτά ήταν οι αποφάσεις της διοίκησης για το κλείσιμο 137 εμπορικών καταστημάτων και σημείων εξυπηρέτησης, το ξεσπίτωμα ή η «οικειοθελής» απόλυση ή η μισθωτή εφεδρεία των συναδέλφων που υπηρετούσαν σ’ αυτά, ήταν η εφαρμογή του σπαστού ωραρίου στα καταστήματα που μένουν, ήταν η επιδίωξη της διοίκησης για τη μείωση των χορηγιών του λογαριασμού νεότητας. Αυτά όλα ήταν γνωστά. Αφού είχαν σκοπό να συμφωνήσουν και να δώσουν κομμάτι του μισθού μας ας προσπαθούσαν τουλάχιστον να περισώσουν κάτι από τα υπόλοιπα. Είτε δηλαδή το ξεσπίτωμα των συναδέλφων είτε τις χορηγίες του λογαριασμού νεότητας.
Έτσι η «επιτυχία» της συμφωνίας συνεχίστηκε με την απόφαση της διοίκησης για το ξεσπίτωμα των συναδέλφων που υπηρετούν στα εμπορικά καταστήματα που κλείνουν με εναλλακτικά σενάρια την «οικιοθελή» απόλυση ή τη μισθωτή εφεδρεία για δύο χρόνια και με το θέμα του λογαριασμού νεότητας να παραμένει ανοιχτό.
Το ξεσπίτωμα των συναδέλφων, τα νέα εκβιαστικά διλήμματα, το σπαστό ωράριο ανατρέπουν άρδην τον τρόπο ζωής και τον οικογενειακό προγραμματισμό εκατοντάδων συναδέλφων. Οι πρακτικές και οι αποφάσεις αυτές ανατρέπονται μόνο με αλλαγή ρότας με μια άλλη διεκδικητική πορεία με μια άλλη διεκδικητική κατεύθυνση. Οι πρακτικές αυτών που θέλανε να συνδιαμορφώσουν με τη διοίκηση τα «εναλλακτικά» εκβιαστικά για μας σενάρια καθώς και αυτών που επιδίωξαν ακόμη και τις δύσκολες για τους συναδέλφους ώρες να τους πουλήσουν ρουσφέτι και εκδούλευση αποδεικνύονται τραγικά επιζήμιες.
Από  την άλλη μεριά θα πρέπει να πούμε ότι αυτή καθ’ εαυτή η απόφαση για το κλείσιμο των καταστημάτων θα παίξει αρνητικό ρόλο στην όλη εμπορική πολιτική του ΟΤΕ. Με την απόφαση αυτή ο ΟΤΕ αποχωρεί από το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επαρχίας και αφήνει ανοιχτό το πεδίο σε όλους τους εναλλακτικούς παρόχους. Με την απόφαση αυτή ο ΟΤΕ παραιτείται από την όποια προσπάθεια επαναπατρισμού των συνδρομητών του ΟΤΕ από μεγάλες περιοχές τις οποίες έχουν σαρώσει οι πάροχοι. Οι αποφάσεις αυτές θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα αυριανά έσοδα του ΟΤΕ για τις οποίες όμως δεν θα λογοδοτήσουν αυτοί που τις παίρνουν αλλά κάτω από τη νέα πραγματικότητα τότε είτε οι σημερινοί είτε κάποιοι άλλοι διοικούντες θα ζητάνε πάλι περικοπές, θα ζητάνε πάλι αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων.
“eurokinissi”, ιστοσελίδα BEST NEWS

 

blogger templates | Make Money Online