Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Μπροστά στις κάλπες



Μπροστά στις κάλπες

Λίγες μέρες έμειναν ως τις εκλογές της 17ης Ιούνη. Έχει ήδη προηγηθεί το συγκλονιστικό μήνυμα των εκλογών της 6ης Μαΐου, μήνυμα αγανάκτησης και οργής που έστειλε ο λαός μας στην τρόικα και στους εγχώριους υποστηρικτές της. Μήνυμα ταυτόχρονα ελπίδας για αλλαγή συσχετισμών σε όλη την Ευρώπη σε μια κατεύθυνση αναπροσανατολισμού των προτεραιοτήτων από την Ευρώπη των αγορών και των τραπεζιτών, στην Ευρώπη των κοινωνικών αναγκών και των εργαζομένων.
Ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες μιας κυβέρνησης με προοδευτικό - φιλολαϊκό – αριστερό προσανατολισμό; Είναι σαφές πως κάθε εργαζόμενος, κάθε άνεργος, κάθε συνταξιούχος, θα απαντούσε με μεγάλη ευκολία ότι προέχει η ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων. Κάθε νομοθετική ρύθμιση στην κατεύθυνση της μείωσης των μισθών μας, των εργασιακών μας δικαιωμάτων, των συντάξεων, κάθε παρέμβαση στον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να ανατραπεί και να επανέλθει τουλάχιστον στην προ μνημονίου κατάσταση. Η άμεση κατάργηση της πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία μειώθηκαν ο κατώτερος μισθός κατά 22% και κατά 32% για τους νέους και καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις, πρέπει να είναι στα μέτρα κατεπείγοντα χαρακτήρα που θα απασχολήσουν την νέα κυβέρνηση από την πρώτη μέρα. Η άμεση στήριξη της δημόσιας υγείας και του ΕΟΠΥΥ που καταρρέουν από την υποχρηματοδότηση, αποκτά πλέον δραματικό χαρακτήρα.
Σαν εργαζόμενοι στο ΟΤΕ παρακολουθούμε την διοίκηση να παίρνει συνεχώς μέτρα αντεργατικού χαρακτήρα, μέτρα που απειλούν το μέλλον μας, τις θέσεις εργασίας μας, το σύστημα αμοιβών μας. Η χρήση του Αξιολογίου ως εργαλείου περικοπής αποδοχών και ατομικής στοχοποίησης και τρομοκράτησης. Η χρήση του πριμ ως εργαλείου διχασμού των εργαζομένων. Η μαζική μεταφορά χιλιάδων εργαζομένων από τον τόπο εργασίας τους στην εξορία των κτηρίων συμφερόντων Μπόμπολα στην Κάντζα. Η αυθαίρετη εισαγωγή του σπαστού ωραρίου στα καταστήματα. Οι συμβάσεις δανεισμού μεταξύ ΟΤΕ – Cosmote και εσχάτως Globul. Η εντατικοποίηση μέσω WFM και η καταστρατήγηση του νόμιμου ωραρίου. Το κλείσιμο υπηρεσιακών μονάδων όπως το γκαράζ με ταυτόχρονη απώλεια θέσεων εργασίας. Τεράστια θέματα μαζί με όλα όσα θα ανοίξουν μετά τις εκλογές - και ανάλογα με το αποτέλεσμά τους -  θα πρέπει άμεσα να ιεραρχηθούν και να μπουν σε μια πορεία επίλυσης.
Τι είναι αυτό που ενθαρρύνει την διοίκηση σε αυτό το αντεργατικό πογκρόμ; Μα είναι ολοφάνερο. Είναι η αξιοποίηση από την πλευρά της διοίκησης των μνημονιακών πολιτικών και η αξιοποίηση του νομικού πλαισίου που επέβαλαν στην χώρα, η τρόικα και οι ντόπιοι υποτακτικοί της.
Από κοντά και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, με την αδράνεια, την υποχωρητικότητα και τους συμβιβασμούς, ασχολείται κυρίως με την αυτοαναπαραγωγή της και αφήνει τα προβλήματα να γιγαντώνονται. Λίγες μέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές της 17ης Ιουνίου, μπαίνει ξανά – όχι βέβαια από τους ίδιους αλλά από την αριστερά - στην ημερήσια διάταξη το ιδιοκτησιακό ζήτημα του ΟΤΕ και η υπόθεση του δημοσίου ελέγχου των τηλεπικοινωνιών. Πλέον η δυνατότητα αποτροπής της πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ γίνεται ρεαλιστική. Οι δύο συνεταίροι όμως πιστοί στη φιλομνημονιακή τους στάση και πλήρως εξαρτημένοι από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, φοβούνται ότι η υπόθεση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει ανεπιθύμητο κριτήριο στην αξιολόγηση των κομμάτων τους από τους εργαζόμενους του ΟΤΕ.
Αυτοί που παραμονές των εκλογών του 2009 φωτογραφίζονταν με το Γ. Παπανδρέου μπρος στο πανό με σύνθημα: «ο ΟΤΕ δεν πωλείται» και στη συνέχεια δια της αδράνειας τους έβαλαν πλάτη στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του, τρέμουν στην ιδέα ότι οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ στη μεγάλη τους πλειοψηφία θα αξιοποιήσουν τις ερχόμενες  εκλογές για να στείλουν το δικό τους μήνυμα.
Οι εργαζόμενοι  του ΟΤΕ οι οποίοι έζησαν το ξεπούλημα των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, τα έργα και τις ημέρες της Deutsche Telekom στον Οργανισμό και τις πολιτικές του μνημονίου, στις 17 Ιουνίου θα δώσουν τις απαντήσεις τους.

 

blogger templates | Make Money Online