Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Συνάντηση διοίκησης ΟΤΕ και ΟΜΕ – ΟΤΕ 12/9/2012

Συνάντηση διοίκησης ΟΤΕ και ΟΜΕ – ΟΤΕ  12/9/2012

Την Τετάρτη 12/9/2012 συναντήθηκε η Εκτελεστική Επιτροπή της ομοσπονδίας και αντιπροσωπείες των πρωτοβάθμιων σωματείων του χώρου με τη διοίκηση του ΟΤΕ. Στη συνάντηση παρουσιάστηκε από τη διοίκηση η οπτική με την οποία βλέπει την οικονομική κατάσταση της χώρας,  και μέσα σ’ αυτήν την οικονομική κατάσταση του ΟΤΕ,  σε ότι αφορά την πορεία του κόστους του προσωπικού, των εσόδων, των κερδών, του μεριδίου που κατέχει στην τηλεπικοινωνιακή αγορά και τις δανειακές υποχρεώσεις του οργανισμού τα επόμενα χρόνια.
Για τη διοίκηση ο ΟΤΕ προκειμένου να ανταποκριθεί στις συγκεκριμένες υποχρεώσεις θα πρέπει να πουλήσει κάποια περιουσιακά του στοιχεία (π.χ. δορυφόρος Hellas Sat και Globul) και να μειώσει το εργατικό κόστος ώστε να αυξήσει τα κέρδη και να μειώσει τη φυγόκεντρο τάση των συνδρομητών του παρέχοντας φθηνότερες υπηρεσίες. Η διοίκηση υποβάθμισε τη σημαντική κερδοφορία που παρουσίασε ο όμιλος ΟΤΕ το τελευταίο εξάμηνο (411 εκατ. €) ενώ υπερτονίστηκαν οικονομικά στοιχεία που συνηγορούσαν στην επιχειρηματολογία της.
Η διοίκηση θεωρεί ότι περίπου 2.000 συνάδελφοι περισσεύουν ή υποαπασχολούνται. Για το προσωπικό αυτό κατέθεσε δύο άξονες (χωρίς να παρουσιάσει λεπτομέρειες). Ο πρώτος αφορά την παροχή κινήτρων αποχώρησης. Στην παρουσίαση ελέχθη ότι θα αφορά αυτούς που συμπληρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι το 2014 για τους οποίους προτίθεται να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές που απαιτούνται για αυτασφάλιση και ένα επιπλέον ποσό ως κίνητρο αποχώρησης. Για όσους δεν θελήσουν να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα η διοίκηση θεωρεί ότι θα πρέπει να βρεθεί μια άλλη απασχόληση, ένα άλλο έργο το οποίο θα κληθούν να παρέχουν μετά από την απαραίτητη επανεκπαίδευση. Το κόστος μισθοδοσίας του προσωπικού αυτού δεν πρέπει να επηρεάζει το κοστολογικό μοντέλο.
Όπως αναφέραμε αναφέρθηκαν άξονες χωρίς λεπτομέρειες. Το επόμενο διάστημα θα γίνουν συγκεκριμένες συζητήσεις. Είναι καθαρό ότι η διοίκηση του ΟΤΕ από τη μια μεριά παρουσιάζει υπαρκτά προβλήματα όπως τα προβλήματα της ΕΕΤΤ και από την άλλη επιχειρεί να χρησιμοποιήσει το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον προκειμένου να επιβάλλει τις θέσεις της.
Σε ότι αφορά τα θέματα που αναφέρθηκαν το επόμενο διάστημα θα οριστεί νέα συνάντηση με την ομοσπονδία προκειμένου οι προτάσεις αυτές να γίνουν πιο συγκεκριμένες. Το όλο θέμα θα απασχολήσει τα όργανα της ομοσπονδίας. Μια πρώτη επισήμανση είναι το ότι δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί ή να απαντήσει για το ποιο θα είναι το ασφαλιστικό περιβάλλον το 2013 ή το 2014. Δεν υπάρχει δηλαδή εγγύηση για το αν θα αλλάξουν ή όχι οι όροι συνταξιοδότησης των συναδέλφων που θα κάνουν ενδεχομένως χρήση των κινήτρων αποχώρησης και απολυθούν με προσδοκία σύνταξης το 2013 ή το 2014. Οι εξαγγελίες για το ασφαλιστικό, για τα όρια ηλικίας, τα χρόνια υπηρεσίας και τις συντάξεις ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες αλλάζουν διαρκώς. Έτσι ο κίνδυνος να απολυθεί κάποιος και να μείνει χωρίς σύνταξη είναι υπαρκτός. Από την άλλη πλευρά οι όποιες νέες δραστηριότητες και η όποια υπηρεσιακή μεταβολή επέλθει δεν μπορεί σε καμία των περιπτώσεων να είναι προϊόν είτε άμεσου είτε έμμεσου εκβιασμού. Αντίθετα αυτό που απαιτείται σε μια τέτοια περίπτωση είναι ο διάλογος, η διαφάνεια, η συναίνεση και η τήρηση συγκεκριμένων και προδιαγεγραμμένων κανόνων και διαδικασιών.
Χωρίς να παραγνωρίζουμε τα όποια άλλα προβλήματα θεωρούμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει πριν απ’ όλα να υπερασπίσει τις θέσεις εργασίας, να αντιταχθεί και να αποτρέψει την εντατικοποίηση που περιμένει όσους δεν κάνουν χρήση κινήτρων και παραμείνουν στον οργανισμό.

 

blogger templates | Make Money Online