Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Παρέμβαση του Γιάννη Δούκα μέλους της Ε.Ε. της ΟΜΕ – ΟΤΕ στη συγκέντρωση στο διοικητικό μέγαρο 19/2/2013



Παρέμβαση του Γιάννη Δούκα μέλους της Ε.Ε. της ΟΜΕ – ΟΤΕ
στη συγκέντρωση στο διοικητικό μέγαρο 19/2/2013

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Οι κυβερνήσεις των μνημονίων συνεχίζουν τη λεηλασία στα ασφαλιστικά, μισθολογικά και εργασιακά μας δικαιώματα.
Οι πολιτικές που έχουν ασκηθεί τα τρία τελευταία χρόνια έχουν σαν αποτέλεσμα ενάμισι εκατομμύριο ανέργους, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να βλέπουν το εισόδημά τους καθημερινά να μειώνεται και μεγάλο τμήμα του Λαού να ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Οι τελευταίες μειώσεις στο εισόδημα φαίνονται στο χαρτί της μισθοδοσίας του Γενάρη λόγω της αύξησης της φορολογίας. Με την ευκαιρία να πούμε ότι η νέα φορολόγηση εφαρμόζεται και στις χορηγίες του λογαριασμού νεότητας οι οποίες φορολογούνται πλέον από το πρώτο € με 26%.
Νέα μείωση έχουμε και στις συντάξεις και μάλιστα διπλή. Η μία προέρχεται από μια νέα ειδική εισφορά και η δεύτερη από την αύξηση του φόρου.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για αύριο 20/2/2013 σαν απάντηση απέναντι στις επιλογές που έχουν φέρει την κοινωνία σε απόγνωση, απέναντι στο συνεχιζόμενο κυβερνητικό αυταρχισμό που εκφράστηκε με την πολιτική επιστράτευση απεργών και που επιχειρεί να βάλει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα στο γύψο.
Στην απεργία αυτή εντάσσεται και το θέμα της υπεράσπισης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.  Η ΟΜΕ – ΟΤΕ ειδικά για το θέμα αυτό δεν είπε απλά ότι συμμετέχουμε στην απεργία της ΓΣΕΕ αλλά αποφάσισε και έκανε την απεργία αυτή δική της υπόθεση.
Η συμμετοχή μας αυτή τη φορά στην απεργιακή κινητοποίηση στέλνει μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις.
Το πρώτο μήνυμα αφορά την τρόικα και τους εκπροσώπους της που πρέπει να καταλάβουν ότι αυτός ο Λαός θα συνεχίσει να μάχεται, θα συνεχίσει να αντιστέκεται μέχρι να τους πετάξει από το σβέρκο του.
Το δεύτερο αφορά την κυβέρνηση η οποία θα πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να μπει επιτέλους ένα τέλος σε όλα αυτά που καταστρέφουν την κοινωνία. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι ο αγώνας ενάντια στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, στην αποθέωση των ατομικών συμβάσεων, στις εργοδοτικές απειλές και αυθαιρεσίες θα είναι διαρκής.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Τελευταίος αποδέκτης είναι η διοίκηση του ΟΤΕ η οποία επιχειρεί για άλλη μια φορά να εκμεταλλευτεί το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον και να εφαρμόσει κατά το δοκούν το νέο θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων.
Πέρα από την όποια νομική άποψη για το τι καταργείται ή όχι η διοίκηση του ΟΤΕ οφείλει πρώτα απ’ όλα να τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις. Όταν πριν από δεκατέσσερις μήνες υπέγραφε τη σύμβαση που μείωνε τους μισθούς μας έλεγε ότι θέλει η συμφωνία αυτή να τηρηθεί και να μην επηρεαστεί από πιθανές αρνητικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Αυτό  βέβαια δεν αποτυπώθηκε κατά γράμμα στη σύμβαση και γι’ αυτό υπάρχουν ευθύνες. Η ουσία όμως δεν αλλάζει. Η διοίκηση οφείλει να τηρήσει τη δική της δέσμευση και ανεξάρτητα από την όποια νομική άποψη να εφαρμόσει όλους τους όρους των παλαιότερων συλλογικών συμβάσεων. Οφείλει να χορηγήσει το μισθολογικό κλιμάκιο σε όσους το δικαιούνται από 1η του Γενάρη και να μη θέτει σε αμφισβήτηση καμία από τις παλαιότερες συμβάσεις. Οφείλει τέλος να καταλάβει ότι η μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή εταιρεία των Βαλκανίων δεν μπορεί να συμπεριφέρεται στους εργαζόμενους των θυγατρικών σαν παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Οι εργαζόμενοι στις θυγατρικές έχουν κι’ αυτοί δικαιώματα. Στους εργαζόμενους στις θυγατρικές θα πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί το εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς του ΟΤΕ και όχι το καθεστώς των μνημονίων.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Η μαζική συμμετοχή στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση και στις όποιες άλλες ακολουθήσουν μπορούν να υποχρεώσουν τη διοίκηση, την κυβέρνηση και τους εντολοδόχους τους να βάλουν ένα φρένο στον αυταρχισμό, ένα φρένο στη συνεχιζόμενη λεηλασία μισθών, συντάξεων και δικαιωμάτων, να βάλουν ένα τέλος στους κεφαλικούς φόρους στα χαράτσια, στις δανειακές συμβάσεις και στα μνημόνια.

 

blogger templates | Make Money Online