Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Συνεδρίαση Δ.Σ. ΟΜΕ – ΟΤΕ Πέμπτη 16/5/2013 - Εξουσιοδότηση της Ε.Ε. για υπογραφή ΣΣΕ για τα θεσμικά ζητήματα



κατεβάστε το κείμενο σε pdf

Συνεδρίαση Δ.Σ. ΟΜΕ – ΟΤΕ Πέμπτη 16/5/2013
Εξουσιοδότηση της Ε.Ε. για υπογραφή ΣΣΕ για τα θεσμικά ζητήματα

 Την Πέμπτη 16/5/2013 πραγματοποιήθηκε στην Τέμενη το Δ.Σ. της ομοσπονδίας για το θέμα των διαπραγματεύσεων για τη συλλογική σύμβαση εργασίας.

Θυμίζουμε ότι η διαπραγμάτευση και η συζήτηση γίνεται μέσα στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν επιβάλλει οι κυβερνήσεις του μνημονίου.


Το θέμα του θεσμικού πλαισίου είναι θέμα πάλης της ΓΣΕΕ, των ομοσπονδιών, των εργατικών κέντρων, των πρωτοβάθμιων σωματείων όλου εν τέλει του συνδικαλιστικού κινήματος και είναι τεράστιες οι ευθύνες των δυνάμεων του συνδικαλιστικού δικομματισμού σε όλη την πυραμίδα του συνδικαλιστικού κινήματος οι οποίες δεν κάνουν τίποτε προκειμένου να ενημερώσουν και να ξεσηκώσουν τους εργαζόμενους απέναντι στην επερχόμενη κατεδάφιση όλων αυτών που με αγώνες και θυσίες κατακτήθηκαν τον εικοστό αιώνα.

Μέσα σ’ αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο το θέμα το οποίο αφορά τη δική μας ομοσπονδία έχει να κάνει με το ότι η διοίκηση ερμηνεύει ότι με βάση το δεύτερο μνημόνιο όλες οι παλαιές συλλογικές συμβάσεις εργασίας εκτός της τελευταίας που λήγει στις 31/12/2014 και αφορά τους μισθούς και τα επιδόματα, έχουν καταργηθεί στις 14/5/2014. Η ερμηνεία αυτή σημαίνει ότι όλα τα θεσμικά ζητήματα που έχουν υπογραφεί τις τελευταίες δεκαετίες καταργούνται. Η δική μας ερμηνεία δεν είναι έτσι, όμως ο πλέον αρμόδιος που είναι το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει πάρει θέση.

Ένα από τα κομβικά σημεία της διαπραγμάτευσης ήταν όταν τέθηκε η πρόταση για υπογραφή όλων των θεσμικών ζητημάτων τώρα και δύο θέματα αυτά του κανονισμού μεταθετότητας και του πειθαρχικού ελέγχου που ήθελε να τροποποιήσει η διοίκηση να παραπεμφθούν σε ένα διάλογο με χρονικό ορίζοντα διμήνου.

Η Αγωνιστική Συνεργασία προσέγγισε αυτή την πρόταση θεωρώντας ότι μπορούμε να κλείσουμε υπογράφοντας μια σύμβαση με τη συντριπτική πλειοψηφία των θεσμικών ζητημάτων που μπαίνουν σε αμφισβήτηση και να μπούμε στη συζήτηση για το πειθαρχικό και για τον κανονισμό μεταθετότητας βάζοντας και το δικό μας πλαίσιο με δικά μας αιτήματα. Αυτή ήταν άλλωστε και η τοποθέτησή μας στη συνεδρίαση της ομοσπονδίας στις 9/5/2013.

Η πρόταση αυτή δεν περπάτησε και μπήκαμε στη διαπραγμάτευση για όλα τα ζητήματα με τη διοίκηση να προτείνει μικρότερες αλλαγές για κανονισμό μεταθετότητας και πειθαρχικό. Μετά τις διαπραγματεύσεις οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε κάποια σημεία συμφωνίας και σε ένα σημείο διαφωνίας.

1.       Διατηρούνται σε ισχύ όλοι οι θεσμικοί όροι των συλλογικών συμβάσεων εργασίας οποτεδήποτε και αν έχουν υπογραφεί μέχρι τη λήξη της ισχύουσας συλλογικής σύμβασης στο τέλος του 2014.

2.       Οι τροποποιήσεις που αφορούν το πειθαρχικό δίκαιο έχουν να κάνουν με την αλλαγή της σύνθεσης του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου όπου καταργείται ο αρεοπαγίτης και στη θέση του θα μπει ένας γενικός διευθυντής και γίνεται μια τροποποίηση στη σχέση παραπτωμάτων και ποινών.

3.       Οι τροποποιήσεις που αφορούν τον κανονισμό μεταθετότητας έχουν να κάνουν με ορισμένες ειδικές κατηγορίες που αναφερόταν στον κ.μ. και είναι πλέον άνευ ουσίας, το αμετάθετο που προβλεπόταν σύμφωνα με τα χρόνια υπηρεσίας ή την ηλικία τώρα γίνεται μετά τα 30 χρόνια υπηρεσίας και σε απόλυτα εξαιρετικές περιπτώσεις – όπως προβλεπόταν παλαιότερα για την ηλικία – μπορεί να γίνει μετάθεση, η υποχρεωτική επιστροφή στον τόπο συμφερόντων μετά από μετάθεση για υπηρεσιακούς λόγους παραμένει και γίνεται ενιαία για όλους μετά από δύο χρόνια  και τέλος στις περιπτώσεις που μια υπηρεσίας κλείσει η διοίκηση έχει τη δυνατότητα να μεταθέσει όσους υπηρετούν στην υπηρεσία αυτή και ο κάθε συνάδελφος που θα μετατεθεί αποκτά προτεραιότητα επιστροφής στην έδρα από την οποία μετατέθηκε οποτεδήποτε υπάρξει θέση ακόμη και διαφορετικού έργου αλλάζοντας είδος εργασίας αν απαιτείται.

Αυτά είναι τα τρία σημεία συμφωνίας που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Στη βάση αυτών η Αγωνιστική Συνεργασία στο Δ.Σ. της ομοσπονδίας ψήφισε και εξουσιοδότησε την εκτελεστική επιτροπή για υπογραφή μιας τέτοιας σύμβασης. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν οι παραχωρήσεις προς τη διοίκηση των θεμάτων που αναφέραμε. Όμως σε αντιστάθμισμα αυτών υπάρχει η υπογραφή όλων των θεμάτων που έχουν τεθεί σε αμφισβήτηση (π.χ. εφ’ άπαξ αποζημίωση, προκαταβολή εφ’ άπαξ, αναγνώριση στρατιωτικής θητείας για υπολογισμό κλιμακίου και χρονοεπιδόματος, ωράριο ΑΜΕΑ, παιδικοί σταθμοί, φύλακτρα για παιδιά μέχρι δύο ετών, προστασία μητρότητας, ειδικές άδειες).

Υπάρχει και το ένα θέμα στο οποίο υπάρχει διαφωνία. Με βάση τη συλλογική σύμβαση του 2003 υπάρχει υποχρέωση να παρέχεται  από τον ΟΤΕ εισφορά 1% για την ίδρυση και λειτουργία επαγγελματικού ταμείου και άλλο 1% εισφορά προς το ταμείο αρωγής (ταμείο εφάπαξ). Τα ζητήματα αυτά η διοίκηση δεν θέλει να τα συμπεριλάβει στη σύμβαση.

Η τελική θέση της Αγωνιστικής Συνεργασίας θα καθοριστεί μετά την οριστική κατάληξη της συζήτησης και για το ζήτημα αυτό.

Ανεξάρτητα από την έκβαση της συζήτησης παραμένουν ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων τα αιτήματα που προβάλουμε και ιδιαίτερα το μισθολόγιο των εργαζομένων στις θυγατρικές, ενιαίοι όροι εργασίας παλαιών και νέων σε όλο τον όμιλο, η καταργημένη από τη διοίκηση χορήγηση κλιμακίου, οι παροχές του λογαριασμού νεότητας.

Τέλος υπάρχει όπως αναφέραμε εισαγωγικά το νέο θεσμικό πλαίσιο των συμβάσεων που έχουν επιβάλλει οι δυνάμεις κατοχής. Η ΓΣΕΕ και όλο το συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει εδώ και τώρα να ξεκινήσει ένα μακροχρόνιο και επίμονο αγώνα με πολύμορφες δράσεις και μορφές αγώνα βάζοντας πολιτικά αιτήματα με πρώτο απ’ όλα την έξοδο της χώρας από το μηχανισμό της τρόικας και την κατάργηση των μνημονίων. Μέσα στα αιτήματα αυτά εντάσσεται και η επαναφορά όλου του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.


 

blogger templates | Make Money Online