Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Η διοίκηση πανηγυρίζει την επιτυχία της νέας εθελούσιας - Μετά την απομάκρυνση από τον ΟΤΕ ουδέν λάθος αναγνωρίζεται




 
Η διοίκηση πανηγυρίζει την επιτυχία της νέας εθελούσιας
Μετά την απομάκρυνση από τον ΟΤΕ ουδέν λάθος αναγνωρίζεται

Αθήνα 11/12/2013

Τελικά οι αιτήσεις των συναδέλφων για συμμετοχή στο πρόγραμμα ξεπέρασαν ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις της διοίκησης η οποία τρίβει τα χέρια της και ταυτόχρονα της άνοιξε η όρεξη και ούτε λίγο ούτε πολύ με την τελευταία ανακοίνωση από τη μια μεριά ασκεί ψυχολογικό εκβιασμό και από την άλλη προαναγγέλλει ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να διώξει όσο το δυνατόν περισσότερους κατά μία έκφραση ή για να ικανοποιήσει περισσότερες αιτήσεις κατά μια άλλη.
Εδώ και λίγες μέρες οι συνάδελφοι που έκαναν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα των κινήτρων αποχώρησης καλούνται να υπογράψουν το σχετικό συμφωνητικό και μάλιστα άμεσα γιατί αλλιώς όπως τους «προειδοποιεί» η ανακοίνωση θα χάσουν το τραίνο και ακόμη και η αργοπορία θα θεωρηθεί ανάκληση. Την ίδια ώρα βέβαια οι συνάδελφοι καλούνται να πάρουν την τελική τους απόφαση σε μια φάση που δεν είναι πάνω στο τραπέζι όλα τα δεδομένα.
Η Αγωνιστική Συνεργασία έχει τοποθετηθεί για το θέμα των κινήτρων και έχει εκδώσει τρεις ανακοινώσεις που είναι ανηρτημένες στο blog.
Στη δεύτερη με τίτλο νέα κίνητρα αποχώρησης – νέα εκβιαστικά διλήμματα καταγράφονται οι θέσεις μας για τα κίνητρα και
στην τρίτη αναφερόμαστε στην τροπολογία «διασφάλισης» των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όσων κάνουν χρήση των κινήτρων.
Με την ανακοίνωσή μας αυτή αναφερόμαστε σε μερικές σοβαρές εκκρεμότητες.
1.      Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία εξέλιξη στο θέμα το τι θα γίνει αν κάποιος συνάδελφος κριθεί από τις επιτροπές του ΙΚΑ ανάπηρος. Να θυμίσουμε ότι οι συνάδελφοι που έφυγαν με τα περυσινά κίνητρα και κρίθηκαν ανάπηροι έχουν μείνει χωρίς αυτασφάλιση και χωρίς δικαίωμα σύνταξης αναπηρίας. Αυτό ισχύει και μέχρι σήμερα. Το μόνο καινούριο είναι ότι σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι συνάδελφοι και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και Δημήτρης Στρατούλης ο Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης απάντησε μεταξύ άλλων ότι το θέμα έχει εντοπιστεί και το Υπουργείο θα το αντιμετωπίσει. Η λύση κατά τη γνώμη μας είναι αυτή που αναφέρεται στην ερώτηση των συναδέλφων ενώ αυτό που έχει διαφανεί ότι προωθεί το Υπουργείο αν τελικά γίνει και νόμος  λύνει μερικώς το πρόβλημα γιατί για μερικούς απ’ αυτούς που θα κάνουν χρήση θα σημαίνει και μειωμένη σύνταξη. Για το ίδιο θέμα οι υπηρεσίες του ΙΚΑ λένε ότι συμφωνούν να μην περάσει κανείς επιτροπή αναπηρίας και να αυτασφαλιστούν όλοι (μακάρι να γίνει έτσι) αλλά δεν μπορούν, όπως λένε, να κάνουν τίποτε γιατί την απόφαση πρέπει να την πάρει το Υπουργείο.

2.      Οι συνάδελφοι που θα κάνουν αίτηση για συνταξιοδότηση με αναστολή θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν ασφαλίζονται για υγεία και θα πρέπει να φροντίσουν να κάνουν αίτηση αυτασφάλισης στο ΤΑΥΤΕΚΩ . Το κόστος είναι 4% επί του ποσού που θα λέει η απόφαση συνταξιοδότησης και δεν καλύπτεται από τον ΟΤΕ.
3.      Η τροπολογία που «διασφαλίζει» τους όρους συνταξιοδότησης παραπέμπει τα θέματα που αφορούν τη διαδικασία είσπραξης των εισφορών καθώς και άλλες λεπτομέρειες όπως γράφει σε Υπουργική απόφαση. Η απόφαση αυτή δεν έχει ακόμη εκδοθεί.
4.      Δεν έχει δοθεί καμία διευκρίνιση στο τι ακριβώς σημαίνει η φράση που υπάρχει στην τροπολογία και λέει ότι «το δικαίωμα συνταξιοδότησης ασκείται μετά το πέρας της αυτασφάλισης». Τα βασικά ερωτήματα έχουν να κάνουν με το τι θα γίνει σε περίπτωση λάθους που πληρωθούν εισφορές αυτασφάλισης είτε για μεγαλύτερο είτε για μικρότερο διάστημα από αυτό που απαιτείται.
5.      Τα μηνύματα που έρχονται από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ είναι άκρως απογοητευτικά σε ότι αφορά το κατά πόσο το ΙΚΑ είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Κατά πόσο είναι έτοιμο να υπολογίσει το χρόνο που απομένει μέχρι τη συνταξιοδότηση των δύο ίσως και τριών χιλιάδων συναδέλφων (πέρυσι και φέτος) ώστε να υπολογίσει τις εισφορές που θα ζητήσει για τον καθένα.
Το θέμα της αναπηρίας, το θέμα της είσπραξης των εισφορών το οποίο συνδέεται με τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος καθώς και το τι ακριβώς σημαίνει η φράση «το δικαίωμα συνταξιοδότησης ασκείται μετά το πέρας της αυτασφάλισης» είναι θέματα που θα πρέπει να κλείσουν και να απαντηθούν άμεσα. Η διοίκηση αντί να λέει στους συναδέλφους ελάτε να υπογράψετε γιατί θα χάσετε το τραίνο θα πρέπει να πιέσει για την αποσαφήνιση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο. Η ίδια λέει ότι ψάχνει για νέα κονδύλια. Αυτό θα πάρει κάποιες μέρες. Από την άλλη μεριά ένα μέρος του κόστους ήδη έχει μετατεθεί για το 2014. Είναι το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών για τις οποίες η τροπολογία λέει ότι θα πρέπει να πληρωθούν εντός δύο μηνών, δηλαδή πιάσαμε Φλεβάρη. Ταυτόχρονα υπάρχουν παράγοντες όπως οι δυσλειτουργίες του ΙΚΑ και ίσως όχι μόνο που σπρώχνουν  το χρόνο πληρωμής των εισφορών πιο πίσω.
Έτσι αυτό που απαιτείται είναι να πιέσουν το Υπουργείο να ξεκαθαρίσει τις εκκρεμότητες και όχι τους συναδέλφους να τρέξουν για να προλάβουν το τραίνο.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Η επόμενη μέρα της εφαρμογής των κινήτρων θα φέρει προβλήματα σε όλους εκτός της εργοδοσίας η οποία θα τρίβει τα χέρια της γιατί θα έχει «πετύχει» τους στόχους της με κάθε τρόπο μείωσης του προσωπικού, της μείωσης του εργατικού κόστους.
Οι επιλογές αυτές θα έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση των θέσεων εργασίας.
Θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στους όρους και στις συνθήκες εργασίας.
Θα δημιουργήσουν προβλήματα στις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Θα δημιουργήσουν παράπλευρα προβλήματα όπως τη μείωση του ύψους της χορηγίας του λογαριασμού νεότητας.
Η προείσπραξη μελλοντικών εσόδων των ταμείων σημαίνει μικρότερη κρατική χρηματοδότηση, σημαίνει μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα τα επόμενα χρόνια.
Η επιλογή της εξόδου έτσι ή αλλιώς δημιουργεί αβεβαιότητα και ανασφάλεια.

Εμείς θα σταθούμε δίπλα σε όλους
και  σ’ αυτούς που θα φύγουν και σ’ αυτούς που θα μείνουν

 

blogger templates | Make Money Online